BookmarkBookmarkDutch IT-channel.nl
Aanmelden nieuwsbrief

rssNieuws

Nieuws? Persberichten kunt u mailen naar: redactie@executive-people.nl.  

Innovatiecontracten ondertekend: € 2,8 miljard naar topsectoren02-04-2012

Innovatiecontracten ondertekend: € 2,8 miljard naar topsectoren


Het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid hebben de innovatiecontracten getekend, waarmee in 2012 ongeveer €2,8 miljard beschikbaar komt voor onderzoek en ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten in de topsectoren van de economie.


Het bedrijfsleven draagt hieraan €1,8 miljard bij, de overheid €1 miljard via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de instituten voor toegepaste kennis (TNO, DLO, ECN, NLR, Marin en Deltares). Samen met de nieuwe belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling (RDA), het innovatiefonds MKB+ en andere maatregelen loopt de bijdrage van de overheid op tot meer dan €2 miljard in 2015.

Sterker uit de crisis

'Met de ondertekening van de innovatiecontracten gaan we van plannen naar doen,' zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). 'Door innovatie leveren we een bijdrage aan de oplossing van maatschappelijke uitdagingen dichterbij en maken we de concurrentiekracht van de economie groter. Dit is dé manier om sterker uit de crisis te komen.'

Bron en motor voor innovatie

'De wetenschap fungeert meer dan ooit als bron en motor voor innovatie. De NWO heeft samen met KNAW een grote rol gespeeld bij de innovatiecontracten,' aldus staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). 'Daarnaast wil ik het belang onderstrepen van het ongebonden en fundamentele onderzoek, ook buiten de topsectoren. Want juist dit onderzoek vormt de basis van innovaties op terreinen die nu niet kunnen worden voorzien – de topsectoren van de toekomst.'

Samenwerken in topconsortia

Ondernemers en onderzoekers gaan samenwerken aan vernieuwende producten in topconsortia voor kennis en innovatie (TKI). Het kabinet ondersteunt deze consortia jaarlijks met een toeslag van €90 miljoen. Voorbeelden:
  • Hightech: onderzoek naar informatie en computersystemen waarmee auto’s elkaar kunnen waarschuwen voor gladheid of ongelukken waarmee je autorijden veiliger maakt en filevorming tegengaat.
  • Life Sciences: onderzoek naar beter gebruik van medische beeldsystemen om bijvoorbeeld kanker of bloedpropjes nauwkeuriger op te sporen.
  • Tuinbouw: onderzoek naar een app voor de smartphone waarmee je als consumenten direct informatie krijgt over gezondheidsrisico’s(zoals bijvoorbeeld de EHEC-crisis).

WBSO aangepast

Vanaf 2013 wordt de maximale aftrek per bedrijf aan loonkosten voor onderzoekspersoneel verhoogd van €8,5 naar €12 miljoen. Hiervoor wordt de WBSO, korting op de loonbelasting, aangepast. De loongrens in de eerste schijf wordt verhoogd van €110.000 naar maximaal €150.000. Uit een evaluatie van de WBSO blijkt dat ondernemers geld herinvesteren in onderzoek, meer risico’s durven te nemen, zelf meer aan onderzoek doen in plaats van het uit te besteden en die onderzoeken beter plannen.

Instituten behouden

Door toezeggingen van bedrijven, kennisinstellingen, provincies en gemeentes blijven hightech-pioniers als het Holstinstituut (hightech) in Eindhoven en Wetsus (watertechnologie) in Leeuwarden behouden.
  
Meer nieuws

Zoeken

Follow on LinkedInVolg onsFollow on TwitterTweets

rssInterviews

Mark Wiertsema, Microsoft: ‘Cloud OS vereenvoudigt beheer'Mark Wiertsema, Microsoft: ‘Cloud OS vereenvoudigt beheer'
Cloud OS is een visie van Microsoft om het beheer van infrastructuur te doen, ongeacht de locatie waar deze zich bevindt. Z... meer
Meer interviews

rssColumns

Een persoonlijke aanpak verkoopt nog steeds het bestEen persoonlijke aanpak verkoopt nog steeds het best
Steeds opnieuw een optimale customer experience (CX) bieden is tegenwoordig belangrijker dan ooit, maar ook moeilijker dan oo... meer
Meer columns

BlogIt

Laden RSS feeds