BookmarkBookmarkDutch IT-channel.nl
Aanmelden nieuwsbrief

IT Dossiers

Geslaagde demo internationaal, multi-domein 40Gb/s netwerk over meer dan 4.300km24-05-2011

Geslaagde demo internationaal, multi-domein 40Gb/s netwerk over meer dan 4.300km

De Universiteit van Amsterdam heeft een geslaagde innovatieve demonstratie van datatransmissie uitgevoerd over een geavanceerd 40 Gbps ultra long-haul netwerk. SURFnet, Ciena, NORDUnet, Mellanox, Telindus-ISIT, CERN en de Universiteit van Amsterdam hebben samengewerkt in een experiment en daarbij een hoge-snelheid, ultra long-haul 40 Gigabit Ethernet (40GbE) netwerk gecreëerd, om de toepassingen van 40G 'Ultra Long Haul'-technologie over multi-vendor DWDM-netwerken te demonstreren. De demo werd voor het eerst getoond tijdens de TERENA Networking Conference (TNC) 2011 in Praag.

De organisaties brachten samen een 40 Gbps long-haul optische verbinding tot stand over 4.300 kilometer glasvezel. Deze verbinding liep via de netwerken van SURFnet en NORDUnet, met daarin een ongeregenereerde ultra long-haul-sectie over een afstand van 2.700 kilometer tussen CERN in Genève en de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken. Met deze 40Gb/s ULH technologie zijn SURFnet en NORDUnet voorbereid op een toekomst waarin zij doorgaan met het faciliteren van internationale onderzoekssamenwerking. Dat doen zij niet alleen lokaal en regionaal maar ook internationaal, via het ondersteunen van high-performance datadistributie en video- en dataverwerking.

Het distribueren van wetenschappelijke gegevens van eScience-experimenten voor verwerking en analyse vereist het gebruik van 40 en 100 Gbit/s connectiviteit met een constante en zo laag mogelijke latency, over CBF (Cross Border Fiber) afstanden tot 6.000 kilometer. Voorbeelden hiervan zijn: het verspreiden en kopiëren van gegevens afkomstig van CERN (LHC) in Genève naar andere locaties, zoals in de Scandinavische landen, het aansluiten van computerclusters voor gedistribueerde multi scale-simulaties, of het distribueren, bewerken en verwerken van digitaal cinema-materiaal.

Meer dossiers

Redactionele content voor een specifiek Dossier kunt u mailen naar redactie@executive-people.nl
 

Zoeken

Follow on LinkedInVolg onsFollow on TwitterTweets

rssInterviews

Out of the cloud before you get in?Out of the cloud before you get in?
Is de cloud dé oplossing voor alle IT-problemen? JerryRozeman, Chief Technology Officer bij PQR, durft dit in twijfel ... meer
Meer interviews

rssColumns

Software-Defined Networking – waarom eigenlijk?Software-Defined Networking – waarom eigenlijk?
Dat doet toch iedereen…met mobiele apparaten foto’s en films downloaden, video streamen, enz. En daarmee starten... meer
Meer columns

BlogIt

Laden RSS feeds