BookmarkBookmarkDutch IT-channel.nl
Aanmelden nieuwsbrief

rssGadgets

Uw berichten voor de rubtiek Gadgets kunt u mailen naar redactie@executive-people.nl

Sony introduceert digitale camera in zakformaat met grote 20,2 megapixel sensor17-06-2012

Sony introduceert digitale camera in zakformaat met grote 20,2 megapixel sensor


Sony introduceert de nieuwe Cyber-shot DSC-RX100 camera. Naast de gestroomlijnde aluminiumbehuizing die zorgt voor stevigheid, lichtheid en elegantie, is de RX100 uitgerust met geavanceerde beeldverwerkingsfuncties, bekend van de Sony Alpha-camera’s met A-vatting en E-vatting.

Deze camera is perfect voor al uw reis-, portret- en straatfoto's; door zijn uitstekende beeldkwaliteit en intuïtieve, aangename bediening is de RX100 de ideale opvolger voor gebruikers van een instantcamera. Maar hij is ook ideaal als tweede camera in zakformaat voor echte fotofanaten die onderweg haarscherpe foto's en Full HD-videofilmpjes willen maken.
 
De grotere sensor wordt gecombineerd met een zeer heldere Carl Zeiss Vario-Sonnar T*-lens met een 3.6x optisch zoombereik. In tegenstelling tot de standaard instantcamera's laat het brede, maximale diafragma van F1.8 meer licht binnen, ter aanvulling van het oplossingsvermogen van de grote Exmor CMOS-sensor type 1.0.

Net als de hoogwaardige DSLR-optica, omvat de lens een cirkelvormig diafragma met zeven lamellen. Hierdoor kunnen professionele ‘bokeh’-effecten worden gerealiseerd, waarbij het onderwerp haarscherp afsteekt tegen een wazige achtergrond. Verder omvat de lens ook een Advanced Aspherical (AA)-glaselement dat bijdraagt aan de compacte afmetingen van de camera, zonder verlies van optische prestaties of resolutie.

Geoptimaliseerde processor
Naast de 1.0-type sensor en de lens is er de geoptimaliseerde BIONZ-beeldprocessor, die de opnamereactie maximaliseert en tegelijkertijd zorgt voor natuurgetrouwe beelden. Hij zorgt er ook voor dat de gevoeligheid is uitgebreid tot ISO 25600-niveau (dankzij Multi Frame Noise Reduction), waardoor het mogelijk wordt om bij weinig licht en zonder statief toch zeer heldere foto's te realiseren. Dankzij de snelle beeldopname, tot 10 frames per seconde (volledige resolutie), zijn foto’s vast te leggen in een fractie van een seconde, terwijl de snelle autofocus zich in nauwelijks 0,13 seconden vastzet op het object (De eigenlijke autofocussnelheid is afhankelijk van de omgevings- en belichtingsomstandigheden).

Ook bij buitenopnames zijn alle subtiele details en tinten duidelijk te zien op het heldere, contrastrijke Xtra Fine lcd-scherm van 7,5 cm (3"). Met een zeer hoge resolutie van 1.229.000 pixels introduceert dit scherm de nieuwe WhiteMagic-technologie, die naast RGB ook gebruikmaakt van witte pixels om de helderheid op het scherm te bevorderen.

Beelden zijn eenvoudig te verfijnen via een hele reeks handmatige instellingen, zowel voor gewone foto's als Full HD-videomateriaal.
 
Control Ring
Ervaren fotografen waarderen de bijzondere Control Ring die rond de lensbehuizing zit. Diverse functies zoals belichting, zoom, Picture Effect en vele andere zijn eenvoudig met de vingertoppen in te stellen, zodat de gebruiker een snelle en veelzijdige creatieve controle heeft over foto's in DSLR-stijl.

Frequent gebruikte functies zijn toe te wijzen aan een handige Fn (functie)-knop, zodat ze meteen te gebruiken zijn. Memory Recall slaat tot drie instellingsgroepen op die meteen oproepbaar zijn; een mooie tijdsbesparing zodat niet telkens opnieuw de parameters moeten worden bijgesteld voor de favoriete foto's.

Net als bij een DSLR-camera kan de gebruiker ook hier kiezen voor automatische en handmatige scherpstelling voor nog meer controle. Wanneer de gebruiker de scherpstelling handmatig instelt, vergroot MF Assist het beeld om fijne bijstellingen te vereenvoudigen. Verder is er een praktische Peaking-functie die scherp ingestelde zones van het beeld benadrukt op het scherm.

Artistieke opties
De camera biedt ruime keus aan artistieke opties die het aantal opnamemogelijkheden voor zowel amateur- als ervaren fotografen uitbreidt. Het uiterlijk van de foto is te verfijnen dankzij zes Creative Styles, aangepast aan de situatie of de persoonlijke voorkeur. Picture Effect biedt keuze uit heel wat 'in camera'-effecten die vooraf zijn te bekijken op het lcd-scherm, waaronder Toy Camera, Partial Colour, Pop Colour, HDR Painting, Miniature, Illustration, Watercolour. De voorbeeldweergave in real time is niet verkrijgbaar met alle 'Picture Effect'-instellingen.

Auto Portrait Framing biedt net als de nieuwe Alpha-camera's de mogelijkheid persoonlijke foto’s te maken van familie en vrienden. De RX100 Cyber-shot doet immers al het werk: dankzij automatische gezichtsherkenning en het bijsnijden van de omgeving worden strakkere, professionele composities gecreëerd met behoud van het aantal pixels.
 
Nieuwe batterij
Voor de DSC-RX100 is een nieuwe oplaadbare batterij gecreëerd, de NP-BX1 Type X, die dun en energiebesparend is; met deze batterij zijn per laadbeurt tot 330 foto's te maken of tot 80 minuten aan AVCHD-videomateriaal op te nemen.

Prijs en beschikbaarheid
De nieuwe Sony Cyber-shot RX100 digitale compacte camera is verkrijgbaar in Europa vanaf eind juli 2012 en kost 649,- euro. De batterij (NP-BX1) kost 50,- euro en de draagtas kost 85,- euro.

  
Meer gadgets

Zoeken

Follow on LinkedInVolg onsFollow on TwitterTweets

rssInterviews

Mark Wiertsema, Microsoft: ‘Cloud OS vereenvoudigt beheer'Mark Wiertsema, Microsoft: ‘Cloud OS vereenvoudigt beheer'
Cloud OS is een visie van Microsoft om het beheer van infrastructuur te doen, ongeacht de locatie waar deze zich bevindt. Z... meer
Meer interviews

rssColumns

Vijf selectiecriteria voor een BaaS-leverancierVijf selectiecriteria voor een BaaS-leverancier
Nu Back-up-as-a-Service (BaaS) een commodity is geworden, is het voor organisaties steeds moeilijker om op dit gebied de juis... meer
Meer columns

BlogIt

Laden RSS feeds