Executive People - Nieuwsberichten http://www.executive-people.nl/executive_people/2/nieuwsberichten.html Executive-people.nl is een online platform voor it- en businessmanagers met nieuws, cases, interviews, gartner, columns, events, gadgets, vacatures, erp, software, hardware, computer profile, itxpo, symposium, netwerk, cloud, virtualisatie, management nl Copyright 2014, Executive People redactie@executive-people.nl info@executive-people.nlDrukste dag van het jaar op Schipholhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12977/drukste_dag_van_het_jaar_op_schiphol.html 

Op vrijdag 25 juli verwacht de luchthoven 190.000 reizigers. Dit overtreft het record van vorig jaar toen er 180.000 mensen via het vliegveld reisden. Volgens een woordvoerster van de luchthaven heeft dit mogelijk te maken met de aantrekkende economie. De drukste periode zal de ochtendperiode zijn.

Langere wachttijden
Reizigers zullen rekening moeten houden met langere wachttijden. Het advies van Schiphol aan de reizigers is om zich goed voor te bereiden. Zo kan er thuis al ingecheckt worden en dient men op tijd op de luchthaven aanwezig te zijn om extra wachttijden te vermijden.

Extra personeel
Er wordt 500 man extra personeel ingezet om gedurende de zomerperiode alles soepel te kunnen laten verlopen. Denk hierbij aan kantoormedewerkers en grondpersoneel. De maanden juli, augustus en september verwacht Schiphol in totaal zo'n 16 miljoen passagiers.

Eerbetoon in vertrekhal 3
Normaliter worden wachttijden tijdens de zomerperiode veracht door middel van entertainment, echter is er vanwege de vliegramp in Oekraine voor gekozen om dit achterwege te laten. Schiphol verwacht dat veel mensen die op luchthaven aanwezig zijn een bezoekje brengen aan de herdenkingsplek bij vertrekhal 3, waar inmiddels een bloemenzee is ontstaan.

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.schiphol_jpg/165_165_80_1__schiphol.jpgDrukste dag van het jaar op SchipholFri, 25 Jul 2014 00:00:00 +0200
iPad: minder sales wel tevreden klanthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12974/ipad__minder_sales_wel_tevreden_klant.html 

Het afgelopen kwartel verkocht Apple eveneens minder iPads in vergelijking tot het voorgaande jaar. Uit een enquete blijkt dat de gebruikers hiervoor als voornaamste reden geven: ''waarom zou je ook upgraden met zo'n fantastisch apparaat in handen?’’

De slechte verkoop van 'slechts 13,3 miljoen' iPads verbaast analisten niet. ''Het is ook geen probleem'', zo vertelt analist Jan Dawson van Jackdaw Research. "Het aantal gebruikers groeit gestaag en het is een enorme business, zo zou de iPad in zijn eentje een Fortune 100 bedrijf kunnen zijn. Ook sleept de iPad voor Apple nog steeds gigantische winsten binnen."

Meeste iPads nog van tweede en derde generatie
Het is eerder een 'probleem', dat de iPad-gebruiker te tevreden is over het apparaat. Analist van Baker werkzaam bij Gartner, stelt dat de iPad veel minder snel wordt vervangen dan dat er bij de introductie van de iPad voorspelt werd. In vergelijking met andere tablets houdt de iPad-gebruiker zijn apparaat relatief lang in bezit. Zo zijn de meeste in gebruik zijnde iPads nog van de tweede of derde generatie, terwijl inmiddels de vijfde generatie al te verkrijgen is.

Vervangingscyclus tablets langer dan voor smartphones
Tevens blijkt dat de tabletmarkt redelijk verzadigd raakt en dat de upgrades, welke aanvankelijk elke twee jaar zouden plaatsvinden, vooralsnog uitblijven. Overigens is de vervangingscyclus voor tablets langer dan voor smartphones, aangezien tablets meestal zonder data-abonnement verkocht worden.

Tot slot draagt de relatief lange ondersteuning van het besturingssysteem iOS bij aan het uitblijven van de upgrade naar een nieuwere variant van de iPad.  

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.ipad_jpg/165_165_80_1__ipad.jpgiPad: minder sales wel tevreden klantFri, 25 Jul 2014 00:00:00 +0200
Case: Volledige digitalisering bij Haga Ziekenhuishttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12971/case__volledige_digitalisering_bij_haga_ziekenhuis.htmlIn 2009 ging het Haga Ziekenhuis van start met de bouw en de renovatie van haar faciliteiten volgens een patiëntgericht concept; een ambitieus project dat naar verwachting zo’n € 300 miljoen zou gaan kosten. Als onderdeel van dit project, ontwikkelde de organisatie een plan dat moest leiden tot volledige digitalisering in het jaar 2015. Om dit doel te verwezenlijken was het noodzakelijk verouderde IT-systemen te vervangen.

Jan van Rijn, CIO van het HagaZiekenhuis, verklaart: “Met onze oude IT-systemen waren wij niet in staat de ondersteuning van de processen volledig te digitaliseren. Een deel van de apparatuur was al tien jaar oud, waardoor we dagelijks te maken hadden met niet-geplande uitvaltijd en aldoor stijgende onderhoudskosten. Wij zijn een zorginstelling die 24/7 operationeel is en hard werkt om de kosten laag te houden. Wij waren dus genoodzaakt een alternatief te zoeken.” “Wij stelden een lijst samen met al onze eisen,” vertelt Raymond van den Berg, IT-manager. “De oplossing mocht ons strakke budget geen geweld aandoen en moest de capaciteit bieden om de verwachte groei in de komende vijf jaar te ondersteunen. Daarnaast moest ons huidige IT-team het systeem kunnen beheren en nieuwe technologieën zoals virtualisatie ondersteunen. Wij wisten dat het niet eenvoudig zou zijn om een systeem te vinden dat aan al deze criteria zou voldoen.”

Kiezen voor oplossingen van IBM en BPSolutions
Na een niet-openbare aanbesteding, koos Haga voor een voorstel van IBM Premier Business Partner B+P Solutions B.V. wat gebaseerd was op de inzet van IBM-technologie. “We kozen de IBM-oplossing omdat die het best voldeed aan onze eisen en daarnaast de door ons geselecteerde opties bood met de beste prijs-/prestatieverhouding,” verklaart Jan van Rijn. “We werken al geruime tijd samen met B+P Solutions B.V. en het feit dat zij in 2011/12 de titel ‘IBM Business Partner of the Year’ verworven, geeft aan dat het bedrijf diepgaande technische kennis heeft op het gebied van IBM-technologie.”

Snelle, moeiteloze installatie
Haga implementeerde in samenwerking met BPSolutions een gespiegelde oplossing in het primaire datacenter, tussen het hoofdgebouw van het ziekenhuis in Leyenburg en in een secundair datacenter op een afstand van 30 kilometer van de hoofdlocatie. De organisatie koos voor de installatie van in totaal zestal IBM Power® 750 -servers, waarop het IBM AIX® operating system draait inclusief de virtualisatie software, een zestal IBM System x3850 X5-servers en dertien gevirtualiseerde IBM-servers uit de System x3650-klasse. De oplossing is in een active-active configuratie verdeeld over de twee datacenters.
“Het is in ons ziekenhuis eenvoudigweg onmogelijk om een systeem langdurig stil te zetten. Wij hebben BPSolutions uitgelegd dat de migratie naar het nieuwe systeem in een zeer korte tijdspanne moest worden gerealiseerd,” verklaart Raymond van den Berg. “Het is een enorme opluchting dat ze de infrastructuur inderdaad in deze korte tijd hebben geleverd, zonder het budget geweld aan te doen.”

Het juiste platform selecteren
Haga draait de bedrijfskritische suite SAP-toepassingen en de IBM DB2®-database in de volledig met IBM PowerVM®-software gevirtualiseerde omgeving, geclusterd met IBM PowerHA®, om zo een uitmuntende beschikbaarheid te bewerkstelligen. Daarnaast heeft de
organisatie de Intel-workloads geconsolideerd op een middels VMWare gevirtualiseerd System x-platform.

“Het IBM Power Systems-platform is een ideale basis die onze essentiële SAP-omgeving zowel schaalbaarheidsmogelijkheden als flexibiliteit biedt,” verklaart Jan van Rijn. “Wij profiteren op bepaalde machines van IBM DB2-compressie, waardoor wij beschikken over ruim 50 procent meer diskruimte. IBM PowerHA clustering biedt de mogelijkheid om van de ene naar de andere server over te schakelen indien er een hardwareprobleem optreedt. Zo realiseren wij een 24/7 beschikbaarheid en kunnen wij onafgebroken gezondheidszorg leveren.”
Raymond van den Berg vervolgt: “Wij gebruiken nu voor onze Intel-workloads, zoals Microsoft Windows-servers, een gevirtualiseerd System x-platform. Wij hebben gekozen voor de IBM-oplossing, waardoor wij workloads kunnen draaien op het platform dat hiervoor bij uitstek geschikt is. Daarnaast profiteren wij van een consequente set beheertools. Wij hebben nu de mogelijkheid de prestaties naar een hoger plan te tillen, zonder complexiteit toe te voegen. Dit is voor ons een belangrijk voordeel. Het aantal transacties of gebruikers dat door onze infrastructuur kan worden ondersteund, is verdrievoudigd, zonder ons IT-team uit te breiden.”

Bedrijfscontinuïteit waarborgen
Haga verving verscheidene storage-omgevingen door een gecentraliseerde oplossing, die gebaseerd is op IBM System Storage NSeries-systemen en gevirtualiseerd is met de MetroCluster-software. Daarnaast worden twee IBM System Storage TS7610 ProtecTIER® Deduplication Appliance Express apparaten ingezet voor de implementatie van back-up zonder gebruik van tape. Dit project stelt Haga in staat “siloed storage” te integreren in één gevirtualiseerde omgeving met een uitmuntende redundancy en beschikbaarheid. Back-up en recovery worden efficiënt beheerd via Tivoli Storage Manager. “De voordelen van het vervangen van onze bestaande dubbele back-up omgeving door één geïntegreerde storage-oplossing zijn meteen zichtbaar,” zegt Jan van Rijn. “Door de installatie van een geheel gevirtualiseerde IBM-oplossing is redundantie ingebouwd in elk onderdeel van onze infrastructuur, van servers tot storage. Mocht er een calamiteit optreden, dan kunnen wij er zeker van zijn dat we zonder onderbreking operationeel blijven en essentiële gegevens niet verloren gaan.” De efficiëntie naar een hoger plan tillen Door te migreren naar een volledig gevirtualiseerde IBM-infrastructuur, heeft Haga de fysieke grootte van de UNIX-infrastructuur met ruim 50 procent verminderd. Het fysieke ruimtebeslag van de Intel-infrastructuur is zelfs met ruim 70 procent afgenomen. Dit levert de organisatie een aanzienlijke besparing op benodigde vloeroppervlakte op. Daarnaast verlaagt de nieuwe oplossing de ondersteuningskosten waarbij IBM Global Technology Services® de support uitvoert.

“Virtualisatie biedt ons de mogelijkheid onze resources ten volle te benutten,” verklaart Raymond van den Berg. “Dit, in combinatie met de uiterst compacte Power 750- en System x-servers, verlaagt de benodigde fysieke vloeroppervlakte met 40 procent. Dit vertaalt zich in een aanzienlijke besparing en levert ruimte op voor toekomstige groei. Onze ondersteuningskosten zijn nu ook 20 procent lager dan voorheen. Omdat BPSolutions de systemen 24/7 monitored en IBM Global Technology Services gedurende dit window de 7 support levert, zijn problemen meestal al opgelost voordat wij ze opmerken!”

Stabiliteit optimaliseren
Door over te stappen naar een high-availability IBM-infrastructuur, voorkomt Haga de niet-geplande dagelijkse uitvaltijd die voorheen een probleem vormde. “Tot voor kort hield ons IT-team zich elke dag bezig met het verhelpen van niet-geplande uitvaltijd, terwijl wij nu slechts 8 uur per maand uit hoeven trekken voor onderhoud. Dit is een enorme verbetering,” verklaart Jan van Rijn. “Wij kunnen ons nu richten op taken met een hogere toegevoegde waarde en IT aanbieden als een commodity. Hierdoor verbetert de productiviteit organisatiebreed. Door de logical partitioning [LPAR]-technologie in te zetten, kunnen wij test- en ontwikkelingsomgevingen naast productiesystemen draaien, zonder ons te hoeven afvragen of ze elkaars prestaties negatief beïnvloeden. Dit is een groot voordeel.”
Hij concludeert: “BPSolutions en IBM hebben ons geholpen bij het implementeren van een ideale basis voor nieuwe ontwikkelingen, waardoor Haga de volgende stap kan zetten op weg naar een gezondheidszorg die ondersteund wordt met vergaande digitalisering. Innovatieve virtualisatietechnologieën helpen ons de beschikbare resources ten volle te benutten, terwijl de kosten binnen de perken worden gehouden en de beschikbaarheid uitstekend blijft. We voelen ons comfortabel bij het feit dat de IBM-oplossing de groei in de komende vijf jaar ondersteunt, terwijl Haga aan het begin staat van een geweldige nieuwe fase.”


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.zorg_gif/165_165_80_1__zorg.gifCase: Volledige digitalisering bij Haga ZiekenhuisFri, 25 Jul 2014 00:00:00 +0200
Rabobank kampt weer met netwerkstoring en lost het ophttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12970/rabobank_kampt_weer_met_netwerkstoring_en_lost_het_op.htmlDe netwerkstoring bij de Rabobank van donderdag 24 juli 2014 is weer opgelost. ​Voor internetbankieren geldt dat alle betalingen weer worden verwerkt. De storing leverde op Twitter veel reacties op.

Eerder was op woensdag 23 juli een storing die heel lang duurde. De storing werd toen veroorzaakt door een zware systeemupdate. De Rabobank heeft 7,5 miljoen rekeninghouders.

De Rabobank meldt dit keer niet de oorzaak van de storing die 24 juli plaatsvond: "Onze klanten hebben in de afgelopen dagen last gehad van een netwerkstoring waardoor mobielbankieren en internetbankieren niet beschikbaar waren. Onze excuses voor het ongemak."

Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.rabobank_jpg/165_165_80_1__rabobank.jpgRabobank kampt weer met netwerkstoring en lost het opFri, 25 Jul 2014 00:00:00 +0200
HP investeert 50 miljoen dollar in Hortonworks Hadoop softwarehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12969/hp_investeert_50_miljoen_dollar_in_hortonworks_hadoop_software.htmlHP investeert 50 miljoen dollar Hadoop-software specialist Hortonworks, om zo zijn HP HAVEnbig data platform bij meer klanten te positioneren die graag kiezen voor het Hortonworks Apache Hadoop platform. HP HAVEnbestaat uit technologie van Autonomy, Vertica, ArcSight en nu ook Hortonworks Hadoop. 

Martin Fink, HP's cto en executive vice president, neemt zitting in het managementteam van Hortonworks. Eerder sloot Accenture een partnership met Hortonworks.

Hortonworks neemt het op tegen Cloudera die ondersteuning krijgt van Intel & Dell en onder andere nauw samenwerkt met Capgemini.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/hadoop.jpgHP investeert 50 miljoen dollar in Hortonworks Hadoop softwareFri, 25 Jul 2014 00:00:00 +0200
Citrix viert met CEO Mark Templeton 7 procent omzetgroeihttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12968/citrix_viert_met_ceo_mark_templeton_7_procent_omzetgroei.htmlCitrix, leverancier van virtualisatie en mobility software, zag zijn omzet in het tweede kwartaal van 2014 met 7 procent groeien naar 782 miljoen dollar. CEO Mark Templeton (foto),  die zou aftreden maar toch blijft, zegt veel energie van deze goede cijfers te krijgen.

De winst van Citrix daalde van 64 naar 53 miljoen dollar, maar dat kwam door de extra 30 miljoen dollar kosten die gemaakt werden in de enterprise en Service Provider divisie en een herstructurering.

Door: Witold Kepinski


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.mark_templeton_citrix_jpg/165_165_80_1__mark_templeton_citrix.jpgCitrix viert met CEO Mark Templeton 7 procent omzetgroeiFri, 25 Jul 2014 00:00:00 +0200
Vodafone Nederland kiest voor Interconnect datacenter Eindhovenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12957/vodafone_nederland_kiest_voor_interconnect_datacenter_eindhoven.htmlTelecomaanbieder Vodafone kiest voor het Tier 3+ datacenter van Interconnect. Interconnect realiseert voor Vodafone Nederland een hoogwaardige datacenterruimte die volledig is afgestemd op de groeiambities van de telecomaanbieder.

Vodafone Nederland is ruim twee jaar geleden gestart met de zoektocht naar een datacenter dat aansluit op hun langetermijnstrategie. De dienstverlening van Vodafone richt zich op gebruikersgemak en continuïteit van netwerkverbindingen. Dit zijn ook uitgangspunten voor colocatie bij Interconnect, aldus Technisch directeur Jeroen Stevens van Interconnect: “Gezien de ‘proven technology’ van Interconnect kunnen wij Vodafone voorzien in de gewenste zekerheid. Wij hebben deze datacenter oplossing al jaren draaien en de kwaliteit hiervan heeft zich veelvuldig bewezen.” 

Redudant

De dedicated ruimtes die worden gebouwd voor Vodafone zijn gekoppeld aan een volledig redundante, gescheiden en uitbreidbare stroomvoorziening. Door een aansluiting op twee aparte feeds, twee transformatoren en twee generatoren per zaal is 2N redundantie een feit.

Binnen dit SuperSwitch project van Vodafone speelt milieuvriendelijkheid een grote rol. Sinds 2 juli jl. is Interconnect officieel gecertificeerd voor Milieumanagement (ISO 14001), mede vanwege de efficiënte koeling van het datacenter op basis van Direct Free Cooling. Dit zorgt voor een Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van slechts 1,15. Technisch directeur Mallik Rao van Vodafone vindt een groene toekomst van belang: “Het Vodafone netwerk gaat geleidelijk terug van 12 kleinere netwerkcentrales naar slechts drie knooppunten die als elkaars back-up fungeren. Daarbij passen we de nieuwste en schoonste energietechnieken toe en kunnen we beter inspelen op vraag en aanbod, waarmee we onze energy effiency vergroten.”

Witold Kepinski 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.interconnect_pand_spotlight_jpg/165_165_80_1__interconnect_pand_spotlight.jpgVodafone Nederland kiest voor Interconnect datacenter EindhovenThu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
Zorgtechnologiebedrijf uit Denemarken in handen Philipshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12955/zorgtechnologiebedrijf_uit_denemarken_in_handen_philips.html
Unisensor, een Deens zorgtechnologiebedrijf wordt overgenomen door Philips, zo meldde het Eindhovense concern. Op de financiële details werd nog niet ingegaan.

Verbeteren thuis testing
Het Deense bedrijf specialiseert zich in het analyseren van vloeistoffen die diagnoses in de gezondheidszorg vergemakkelijken. Door middel van deze technologie wil Philips de mogelijkheden om thuis testen uit te kunnen voeren verbeteren.

Overname afgerond in Q3

De overname zal naar verluid in het derde kwartaal afgerond worden. Unisensor zal worden opgenomen in de gezondheidszorgtak van Philips Innovations. Het bedrijf dat al sinds 1997 bestaat heeft 35 werknemers in dienst. Momenteel produceert het bedrijf onder andere een analytisch instrument dat wordt ingezet om kankercellen te bestuderen. Er zijn al samenwerkingen met bedrijven op het gebied van de dierengezondheidszorg en wateranalyse. Deze samenwerkingen zal Philips willen continueren en uitbreiden.   

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.philips_2_jpg/165_165_80_1__philips_2.jpgZorgtechnologiebedrijf uit Denemarken in handen PhilipsThu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
CIO Airbus kiest voor HP Performance Optimised Datacenters (PODs)http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12953/cio_airbus_kiest_voor_hp_performance_optimised_datacenters__pods_.htmlHP levert nieuwe High-Performance Computing (HPC) technologie voor Airbus voor de ontwikkeling van vliegtuigen tot aan 1,200 Tflops. Hiervoor levert HP de Performance Optimised Datacenters (PODs) containers in Toulouse, Frankrijk en Hamburg, Duitsland.

De nieuwe HP PODs zijn geïntegreerd met clusters van de HP ProLiant server blades die over de laatste generatie Intel processoren beschikken. Hierdoor wordt de capaciteit van Airbus’ HPC vergroot terwijl ruimte en energie wordt bespaard. De benodigde elektriciteit per Tflop is afgenomen tot bijna 50 procent, dit in vergelijking met de bestaande HP POD oplossingen. De aankomende vijf jaar zal HP de capaciteit van de clusters verhogen met innovatieve technologie. Ook wordt de koeling en housing infrastructuur geüpgrade, aldus Guus Dekkers, CIO van Airbus. “De aankomende vijf jaar gaat HP de capaciteit van onze PODs verhogen. Daarnaast wordt er efficiënter met energie omgegaan en wordt de beschikbaarheid, weerstand en veiligheid verhoogd. Hiermee worden de engineering teams voor de ontwikkeling van Airbus vliegtuigen ondersteund.”
 
HP Converged Infrastructure

Elk van de Airbus12 meter lange HP PODs in containers leveren bijna 500 vierkante meter datacenter-ruimte en bevat alle elementen van een HP Converged Infrastructure, zoals: blade servers, opslag, netwerk, software en beheerevenals geïntegreerde energie toevoer en koeling. De HP PODs, welke voldoen aan de wettelijke veiligheid- en omgevingseisen in zowel Frankrijk als Duitsland als ook met het beleid van Airbus zelf, kunnen makkelijk worden geüpgrade of vervangen. Dit zonder extra energie of extra ruimte on-site.

Kutna Hora

HP’s Kutna Hora integratie faciliteit levert de HP POD’s naar de eindbestemming van Airbus in Toulouse en Hamburg. Deze HP PODs hebben HPC clusters die zijn gebaseerd op de laatste Intel processoren. HP’s Centre of Excellence for High Performance Computing in Grenoble, Frankrijk, heeft geholpen bij de optimalisering van de cluster performance en effectiviteit. HP Enterprise Services heeft de nieuwe clusters geconfigureerd om deze te integreren in de Airbus IT omgeving. “Organisaties zoals Airbus hebben creatieve scenario’s nodig om aan hun toekomstige business plannen te voldoen” zegt Peter Ryan, senior vice president en general manager, HP Enterprise Group EMEA. “HP gaat de aankomende vijf jaar door met het leveren van de nieuwste, meest krachtige technologie en operations om de HPC van Airbus te ondersteunen.”

Door: Witold Kepinski]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.hp_logo_server_hardware_jpg/165_165_80_1__hp_logo_server_hardware.jpgCIO Airbus kiest voor HP Performance Optimised Datacenters (PODs)Thu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
Persoonsgegevens ECB gehackthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12952/persoonsgegevens_ecb_gehackt.htmlHackers hebben een database van de Europese Centrale Bank (ECB) weten te infiltreren, met als gevolg het buitmaken van persoonsgegevens.

De gehackte gegevens betreffen voornamelijk e-mailadressen, telefoonnummers en NAW-gegevens. De ECB wenst te benadrukken dat het vooral gegevens van mensen die zich op de openbare ECB-website hebben opgegeven voor evenementen betreft. Er is geen financiële informatie gelekt, die zou kunnen leiden tot manipulatie van financiële markten.

De locatie van de gehackte database verschilt fysiek ook ten opzichte van de interne systemen van de ECB. Het lek dat toegang mogelijk maakte, is inmiddels gedicht. Het is tot op heden nog onduidelijk van hoeveel mensen privégegevens zijn buitgemaakt. Een anonieme e-mail die geld eiste in ruil voor het teruggeven van de data duidde op de hack. "De ECB neemt databeveiliging zeer serieus", aldus de bank in een verklaring. "De Duitse politie is geïnformeerd over de diefstal en er is een onderzoek gestart."

NvD 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.europese_centrale_bank_jpg/165_165_80_1__europese_centrale_bank.jpgPersoonsgegevens ECB gehacktThu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
Economische groei eurozone in de lifthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12947/economische_groei_eurozone_in_de_lift.html
De economische activiteit binnen de eurozone groeit in de maand juli aanzienlijk sterker dan in de voorgaande maand. Onderzoeksbureau Markit concludeerde dit op basis van recente cijfers.

Deze groei is vooral te vinden in de dienstensectoren, alwaar de activiteit flink is toegenomen. Binnen de industrie blijft de groei gelijk aan vorige maand. Markit stelt een graadmeter samen om tot deze berekening te komen. Volgens deze graadmeter verbeterde de economie van 52,8 naar 54,0 waarbij een stand hoger dan 50 wijst op een groeiende economie.

Sterkste groei in afgelopen drie jaar
Markit-econoom Chris Williamson concludeerde dat de economische groei in de eurolanden op dit moment het sterkste is aangetrokken sinds de afgelopen drie jaar. Per kwartaal blijft de groei met ongeveer op 0,4 procent steken en is daarmee relatief miniem. De vooruitgang is vooralsnog niet sterk genoeg voor een echte verbetering van de arbeidsmarkt, stelde hij.

Duitsland koploper in eurozone
Duitsland staat resoluut op kop binnen de eurozone als het aankomt op economische groei. De franse economie scoorde echter een onvoldoende op de graadmeter. De graadmeter voor de Duitse economie steeg in juli van 54 naar 55,9.

De daling in Frankrijk was wel iets minder sterk dan in juni. De graadmeter ging in juli van 48,1 naar 49,4. Ondanks de verbetering wees de graadmeter daarmee opnieuw op een krimpende economie. Williamson wees in dit verband op de stagnerende Franse dienstensector, terwijl de krimp in de industrie volgens hem "alarmerende'' vormen aanneemt.

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.euro_flag_jpg/165_165_80_1__euro_flag.jpgEconomische groei eurozone in de liftThu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
Storing Rabobank Internetbankieren veroorzaakt door zware systeemupdatehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12943/storing_rabobank_internetbankieren_veroorzaakt_door_zware_systeemupdate.htmlDe beperkingen als gevolg van de netwerkstoring bij de Rabobank internetbankieren van woensdag 23 juli 2014 zijn voorbij. Een grote update op de systemen heeft helaas geleid tot het uitvallen van diverse systemen.

Op dit moment zijn de online diensten (waaronder Rabobank Internetbankieren, Mobielbankieren en iDeal) weer beschikbaar. Alle geplande betalingen worden voor het grootste deel verwerkt.

De Rabobank beseft dat het niet beschikbaar zijn van deze diensten een grote impact heeft op haar klanten. "Wij bieden onze klanten in binnen- en buitenland onze excuses aan voor het ongemak dat de storing voor hen veroorzaakt heeft".

Door: Witold Kepinski]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.rabobank_jpg/165_165_80_1__rabobank.jpgStoring Rabobank Internetbankieren veroorzaakt door zware systeemupdateThu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
NEN lanceert normcommissie ‘Elektronisch factureren’http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12940/nen_lanceert_normcommissie____elektronisch_factureren___.htmlDe Europese Commissie heeft op 6 mei jl. een Europese Richtlijn met betrekking tot elektronisch factureren bij overheidsopdrachten gepubliceerd. In het kader van deze Richtlijn ontwikkelt CEN, de Europese normalisatie-organisatie, een Europese norm voor het datamodel voor elektronisch factureren, evenals een aantal ondersteunende normdocumenten.

Om invloed uit te oefenen op de inhoud van deze Europese norm heeft NEN de normcommissie ‘Elektronisch factureren’ opgericht. Woensdag 3 september a.s. vindt de kick-off meeting plaats.

Volgens de Europese Richtlijn moeten de lidstaten van de EU er straks voor zorgen dat aanbestedende instanties elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken die voldoen aan de toekomstige Europese norm. Betrokkenheid bij de ontwikkeling van de norm verloopt via de nationale normalisatie-instituten in Europa, voor Nederland is dat NEN. De NEN-commissie ‘Elektronisch factureren’ is opgericht om de Nederlandse inbreng af te stemmen. Vanuit deze commissie wordt ook de Nederlandse delegatie afgevaardigd naar Europese vergaderingen bij CEN.

PW

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.e_invoice_gif/165_165_80_1__e_invoice.gifNEN lanceert normcommissie ‘Elektronisch factureren’Thu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
Patiëntgegevens uitwisselen via internet toegestaanhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12939/pati__ntgegevens_uitwisselen_via_internet_toegestaan.html
De elektronische uitwisseling van medische gegevens van patiënten is niet in strijd met de wet bescherming persoonsgegevens.
Rechter: Patiëntgegevens uitwisselen via internet mag

De rechtbank in Utrecht heeft gisteren uitspraak gedaan in een zaak die de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had aangespannen tegen de invoering van het Landelijk Schakelpunt, het oude elektronische patiëntendossier. De VPH werd in het ongelijk gesteld in hun betoog dat het systeem voor de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens de gevoelige informatie niet voldoende beschermt.

Volgens de rechter is de inrichting van het Landelijk Schakelpunt niet in strijd is met de wet bescherming persoonsgegevens. De uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt vindt alleen plaats als een patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Bovendien zijn voldoende technische en organisatorische maatregelen, genomen waardoor de uitwisseling van medische gegevens veilig wordt uitgevoerd.

PW

 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/epd.jpgPatiëntgegevens uitwisselen via internet toegestaanThu, 24 Jul 2014 00:00:00 +0200
Tweede datacenter in Europa voor VMware vCloud Hybrid Servicehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12936/tweede_datacenter_in_europa_voor_vmware_vcloud_hybrid_service.htmlVMware is wereldwijd leider in virtualisatie en cloud-infrastructuur en maakte bekend de vCloud Hybrid Service in Europa uit te breiden met een tweede datacenter. Het tweede datacenter wordt gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (Chessington). Het nieuwe datacenter is een aanvulling op VMware’s bestaande datacenters in de Verenigde Staten, Japan en Slough in het Verenigde Koninkrijk.

Ook recovery- en dataprotection services
In februari 2014 werd VMware vCloud Hybrid Service in Europa geïntroduceerd. Aanvullend heeft VMware ook disaster recovery (DR)- en data protection-services op vCloud Hybrid Service aangekondigd. Hiermee worden DR- en securitydiensten eenvoudiger, meer kosteneffectief en toegankelijker voor organisaties. Tevens maakte het concern bekend dat Pivotal CF wordt ondersteund door vCloud Hybrid Service.

Accreditaties EMEA-regio
Inmiddels zijn er sinds de introductie van VMware vCloud Hybride Service in het Verenigde Koninkrijk, al ruim achthonderd accreditaties in de emea-regio verricht. ''Onze klanten gebruiken onze hybride dienst voor de eenvoudige, betaalbare en naadloze verplaatsing van workloads tussen de private en public cloud, wetende dat ze hun inhoud en nieuwe applicaties heen en weer kunnen bewegen’’, aldus Gavin Jackson, general manager en vice president, Cloud Services EMEA bij VMware. Tevens meldt hij ''VMware vCloud Hybrid Service zorgt voor een echte verandering en stelt organisaties in staat diensten op een totaal andere manier te gebruiken.’’

NvD 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.vmware3_jpg/165_165_80_1__vmware3.jpgTweede datacenter in Europa voor VMware vCloud Hybrid ServiceWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Sony investeert in selfiehypehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12933/sony_investeert_in_selfiehype.html
Sony heeft een additionele 35 miljard yen (255 miljoen euro) geinvesteerd in de productie van camerasensoren. Dit is te wijten aan de selfiegekte, hierdoor is er steeds meer vraag naar goede camera's aan de voorkant van smartphones.
 

Sony levert al camerasensoren aan verschillende fabrikanten, waaronder Apple. Zo is de camera aan de achterkant van de iPhone afkomstig van Sony.
Deze investering heeft als gevolg dat de productie met 13 procent omhoog gaat voor augustus 2015. Het plan voor de langere termijn is het behalen van een productieverhoging van nog eens 10 procent.

Onlangs werd al te kennen gegeven dat Sony bezig is met de ontwikkeling van een kromme camerasensor, die het menselijk oog nabootst. Dit zal moeten bijdragen aan een nog hogere fotokwaliteit.

NvD 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.sony_camera_on_mobile_phone_jpg/165_165_80_1__sony_camera_on_mobile_phone.jpgSony investeert in selfiehypeWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Consumenten kopen steeds vaker via mobiel apparaathttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12932/consumenten_kopen_steeds_vaker_via_mobiel_apparaat.htmlIn Nederland groeit het aantal consumenten dat producten via hun mobiele apparaat koopt sneller dan in de rest van Europa. Dit blijkt uit het mobiele betalingsverkeer van betalingsverwerker Adyen. Hieruit blijkt dat in Nederland een groei van 20,4 procent over het afgelopen half jaar heeft plaatsgevonden, waar dit voor Europa slechts 15,1 procent is. 

Liever tablet dan smartphone
Echter blijkt dat Nederlandse consumenten liever een tablet gebruiken dan een smartphone voor hun online aankopen. Als beweegreden geeft 13 procent van de consumenten aan dat het grotere scherm van de tablet handiger is voor het browsen en kopen van producten, aldus Adyen. Slechts 11,8 procent van de consumenten kiest liever voor de smartphone voor haar online aankopen. Het aantal mobiele transacties binnen de retailsector stijgt in het tweede kwartaal met 3,2 procent.

PC nog altijd meest populair
Toch blijft de PC het meest gebruikte apparaat voor online transacties. In het tweede kwartaal werd nog altijd 70,9 procent van de online transacties via de computer verwerkt. Detail is ook dat het bedrag dat mensen uitgeven via de PC het hoogst is, met gemiddeld zo’n 103,99 euro. De uitgaven via de smartphone en tablet stegen met 10,1 en 5,6 procent. In het geval van de tablet komen de gemiddelde uitgaven uit op 87,31 euro en via de smartphone wordt gemiddeld 65,83 euro afgerekent.

CCO Roelant Prins van Adyen laat weten dat technologische verbeteringen het kopen van producten steeds gemakkelijker, sneller en handiger maken, ook als consumenten onderweg zijn. ''Het mobiele kanaal wordt steeds belangrijker als aankoopkanaal. Het is voor iedere webwinkelier noodzakelijk om een mobiele betaalstrategie te hebben en binnen het check-out proces rekening te houden met de vereisten van de verschillende mobiele apparaten.’’

NvD 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.tablet_jpg/165_165_80_1__tablet.jpgConsumenten kopen steeds vaker via mobiel apparaatWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Nederland heeft relatief minder mobiele internetters dan andere landenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12931/nederland_heeft_relatief_minder_mobiele_internetters_dan_andere_landen.html
Het aantal mobiele internetverbindingen in Nederland is lager dan het wereldwijde gemiddelde, terwijl het aantal vaste internetverbindingen in Nederland juist hoger ligt dan gemiddeld.Dit zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport.

Eind vorig jaar haf Nederland 6,7 miljoen vaste internetaansluitingen, ofwel 40,4 procent van de bevolking. Nederland had toen tien miljoen mobiele internetaansluitingen, 64,2 procent van de Nederlanders, terwijl het gemiddelde op 72,4 procent ligt en zeven landen, waaronder Finland (123,3), Zweden (109,8) en Denemarken (107,3), zelfs boven de honderd procent uitkomen.

PW

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.netwerken_jpg/165_165_80_1__netwerken.jpgNederland heeft relatief minder mobiele internetters dan andere landenWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
VMware omzet stijgt met 17 procent naar 1,46 miljard dollarhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12929/vmware_omzet_stijgt_met_17_procent_naar_1_46_miljard_dollar.htmlVMware zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 17 procent stijgen naar 1,46 miljard dollar. Dat is meer dan de verwachte omzet van 1,35 miljard dollar die Wall Street analisten hadden voorspeld.

De winst daalde van 245 naar 167 miljoen dollar. Dit werd veroorzaakt door de overname van AirWatch, een mobile device management (mdm) leverancier.

Hybride Cloud

De verkoop van licenties steeg met 15,6 procent naar 614 miljoen dollar. De software maintenance omzet steeg met 20 procent naar 737 miljoen dollar. De omzet van professional services steeg met 8,2 procent naar 106 miljoen dollar. De hybride cloud business groeide met 80 procent dankzij de 4000 partners die gebruik maken van VMware's hybride cloud netwerk.

VSAN 

37 procent van de orders waren Enterprise license agreements (ELA's). VMware zegt al 150 klanten te hebben die gebruik maken van zijn NSX software-defined networking technologie. 300 klanten maken gebruik van de VSAN software-defined storage technologie.

Elliott Management

Intussen heeft activistische investeerder en hedge fonds Elliott Management 1 miljard dollar belang genomen in storage leverancier EMC, die 80 procent van de VMware-aandelen heeft. Doel van Elliott Management is om VMware uit de EMC federatie te halen en er een apart bedrijf van te maken.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.vmware_logo_office_jpg/165_165_80_1__vmware_logo_office.jpgVMware omzet stijgt met 17 procent naar 1,46 miljard dollarWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Microsoft omzet stijgt dankzij sterke vraag naar cloud producten, maar winst daalthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12924/microsoft_omzet_stijgt_dankzij_sterke_vraag_naar_cloud_producten__maar_winst_daalt.htmlMicrosoft zag in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet met 18 procent stijgen naar 23,4 miljard dollar dankzij sterke vraag naar cloud producten in de zakelijke markt. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. De winst daalde 7 procent van 4,9 naar 4,6 miljard dollarl 

CEO Satya Nadella (foto) zet dat de omzet uit cloud productenen diensten in een jaar binnen een jaar is verdubbeld naar 4,4 miljard dollar.De Microsoft Devices & Consumer Division groeide met 42 procent naar 3 miljard dollar, waarbij voor 2 miljard dollar aan Nokia telefoons werd verkocht.

De Commercial omzet groeide met 11 procent naar 13,48 miljard dollar. De omzet uit cloud groeide 147 procent en Windows volume licensing omzet met 11 procent. De omzet uit server producten zoals Azure, SQL Server en Systems Center, groeide met 16 procent.

Boekjaar

Over het hele boekjaar groeide de omzet met 11 procent naar 86,83 miljard dollar. De winst steeg met 1 procent naar 22,07 miljard dollar.

Ontslagen

Nadella wil meer omzet uit cloud producten en diensten halen die eindgebruikers meer productiever moet maken. Bij deze strategie reorganiseert het bedrijf en verdwijnen er 18.000 banen, waarvan veel bij de Nokia divisie. De kosten van de ontslagen worden geraamd op 1,1 tot 1,6 miljard dollar.

Sinds Nadella ceo is is het aandeel van Microsoft gestegen van 36,48 naar 44,83 dollar. Voormalig ceo Steve Ballmer, die meer dan 333 miljoen aandelen heeft, zag hierdoor zijn vermogen stijgen van 12,1 naar 14,9 miljard dollar.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.satya_nadella_jpg/165_165_80_1__satya_nadella.jpgMicrosoft omzet stijgt dankzij sterke vraag naar cloud producten, maar winst daaltWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Google omzet stigt met 22 procent naar 15,96 miljard dollarhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12923/google_omzet_stigt_met_22_procent_naar_15_96_miljard_dollar.htmlGoogle zag in het tweede kwartaal zijn omzet met 22 procent stijgen naar 15,96 miljard dollar en de winst met 6 procent naar 3,42 miljard dollar. Google cfo Patrick Pichette zegt tevreden te zijn met de groeicijfers.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.google_plane_jpg/165_165_80_1__google_plane.jpgGoogle omzet stigt met 22 procent naar 15,96 miljard dollarWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Apple boekt met sterke vraag naar iPhone en Mac 7,7 miljard dollar winsthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12922/apple_boekt_met_sterke_vraag_naar_iphone_en_mac_7_7_miljard_dollar_winst.htmlApple heeft recordcijfers geboekt in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. De nettokwartaalwinst bedroeg 7,7 miljard dollar, ofwel 1,28 dollar per aandeel, bij een kwartaalomzet van 37,4 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van 35,3 miljard dollar, en een nettowinst van 6,9 miljard dollar, ofwel 1,07 dollar per aandeel. Analisten hadeen overigens wel iets meer omzet verwacht. 

De brutomarge bedroeg 39,4 procent, vergeleken met 36,9 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 59 procent van de totale omzet.

Cashdividend

De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van 0,47 dollar per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt per 14 augustus 2014 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 11 augustus 2014 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

"Onze recordomzet in het derde kwartaal is te danken aan de uitstekende verkoopcijfers van de iPhone en Mac. Ook de omzet uit ons ecosysteem laat over de hele linie een stijgende lijn zien. Met als resultaat het hoogste groeipercentage van de winst per aandeel in zeven kwartalen", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "We kijken vol verwachting uit naar de komende release van iOS 8 en OS X Yosemite, en natuurlijk van andere nieuwe producten en diensten die in de pijplijn zitten."

Terugkoop van aandelen

Apple heeft een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van 10,3 miljard dollar behaald en bijna 8 miljard aan liquide middelen laten terugvloeien naar zijn aandeelhouders in de vorm van dividend en de terugkoop van aandelen tijdens het derde kwartaal", aldus Luca Maestri, CFO van Apple. "Van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma ter waarde van 130 miljard dollar is inmiddels ruim 74 miljard dolalr gerealiseerd. En dat terwijl de deadline van het programma nog zes kwartalen ver is."

Apple verwacht voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2014 een omzet tussen de 37 en 40 miljard dollar.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.tim_cook_jpg/165_165_80_1__tim_cook.jpgApple boekt met sterke vraag naar iPhone en Mac 7,7 miljard dollar winstWed, 23 Jul 2014 00:00:00 +0200
Chrome OS krijgt make-overhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12914/chrome_os_krijgt_make_over.html 

Chrome OS is het besturingssysteem van Google. Sinds de initiele uitgave is het al behoorlijk veranderd. Echter is Google nu bezig met een totaal nieuw design voor de computer-OS.

In de huidige opzet hanteert het systeem een bureaublad en heeft het wel wat weg van Windows en OS X. Hierin is het grote verschil dat Apps in Chrome-vensters verschijnen.

Verschillende vensters
Chrome-expert Francois Beaufort heeft op Google+ een concept van het design van het besturingssysteem getoond. Hierin is duidelijk te zien dat er verschillende vensters achter elkaar geplaatst zijn. Het doet enigszins denken aan het multitask-menu dat Android eveneens hanteert.  

Hanteren eenduidige stijl
Het nieuwe Chrome-design is ook onderdeel van het Material Design-initiatief binnen Google. Dit draagt bij aan de filosofie om alle diensten en producten van het bedrijf in dezelfde stijl vorm te geven. Dit initiatief begint met Android, maar wordt de komende tijd over andere software, zoals dus Chrome-OS uitgerold.

 

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.google_chrome_logo_jpg/165_165_80_1__google_chrome_logo.jpgChrome OS krijgt make-overTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
Acer aan kop op Chromebook markthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12912/acer_aan_kop_op_chromebook_markt.html 

Met 1,8 miljoen verscheepte Chromebooks in het tweede kwartaal van dit jaar, heeft Acer Samsung achter zich weten te laten en de eerste plaats over weten te nemen op de Chromebook markt.

Het marktaandeel van Acer betreft inmiddels 30 procent van de Chromebook-markt en het concern verscheepte in de eerste zes maanden van 2014 ongeveer 900.000 exemplaren. Samsung kwam tot hetzelfde aantal,  maar was in de eerste drie maanden van dit jaar nog de grotere fabrikant, echter moest Samsung de afgelopen drie maanden de fakkel overdragen aan Acer.

Bovenstaande blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Witsview, gepubliceert in de Digitimes. Samsung zou iets in marktaandeel zijn geslonken vanwege de introductie van enkele duurdere modellen. HP  volgt op de derde plaats met een marktaandeel van 21 procent.

Populairder in de VS

Chromebooks zijn tot op heden  populairder in de VS dan in Europa. Google verkondigt dat er in het tweede kwartaal 1 miljoen Chromebooks zijn besteld door Amerikaanse scholen. Volgens Witsview  ligt het in de lijn der verwachting dat Chromebooks dit jaar wereldwijd goed zullen zijn voor 3 tot 5 procent van de laptopmarkt.

Chromebooks in verhouding goedkoper en sneller

Deze Chromebooks kunnen geen programma’s of andere bestanden opslaan en afspelen. Dit houdt in dat alle handelingen online geschieden, hierdoor kan er snel en efficient worden gewerkt. Vanwege de lichte software zijn Chromebooks relatief goedkoop ten opzichte van andere laptops. De nieuwste modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 300 euro.

 NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.acer_chromebook_jpg/165_165_80_1__acer_chromebook.jpgAcer aan kop op Chromebook marktTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
Samsung vermakkelijkt gamen op smartphonehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12911/samsung_vermakkelijkt_gamen_op_smartphone.html 

Samsung speelt in op een opvallende trend met de komst van de Game Pad. Het is namelijk zo dat 17% van de Nederlanders games speelt op hun smartphone of tablet. Een opvallend detail binnen deze doelgroep, is dat vrouwen van 35+ meer online gamen dan mannen. Het gamen is vooral onderweg populair, vaak als middel om de tijd te doden in het openbaar vervoer, of onderweg naar de vakantiebestemming.

"De cijfers zijn indrukwekkend en de verwachting is dat de gametrend zich stevig doorzet," vertelt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile Phones van Samsung Nederland. "Als Samsung innoveren we altijd op gebruiksgemak, de Game Pad is daarvan het meest recente bewijs. Deze controller biedt je houvast en fysieke knoppen, ideaal als je gaat voor een nieuwe highscore."

In de Game Pad kan de smartphone worden geplaatst, waarna je vervolgens door middel van analoge knoppen games en apps kan bedienen.

De Samsung Game Pad is te koppelen aan smartphones van 4 tot 6,3 inch via NFC of Bluetooth. En is verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 80 euro.

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.samsung_game_pad_png/165_165_80_1__samsung_game_pad.pngSamsung vermakkelijkt gamen op smartphoneTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
CIO heeft moeite met combinatie mainframe en mobilehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12910/cio_heeft_moeite_met_combinatie_mainframe_en_mobile.htmlMeer dan driekwart (76%) van de CIO’s vindt het moeilijk om mainframe-applicaties te ontwikkelen die mobiel toegankelijk zijn. Ook ondervinden veel CIO’s moeite bij het ontwikkelen van mobiele applicaties die gegevens onttrekken aan het mainframe, 84 procent zegt hiermee te worstelen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Micro Focus, softwareleverancier op het gebied van modernisering, testen en management van enterprise applicaties. In dit onderzoek, uitgevoerd door Vanson Bourne, hebben 590 IT-managers en CIO’s openheid van zaken gegeven over de huidige stand van zaken van hun bedrijfskritische applicaties en hun toekomstverwachting met betrekking tot modernisering ervan.
 
Mobiele toegang is hard nodig
Inzoomend op de huidige stand van zaken zegt 58 procent van de CIO’s dat binnen hun organisatie gebruikers mobiel toegang nodig hebben tot mainframe-applicaties via een webbrowser. Bijna de helft (49%) geeft aan dat gebruikers toegang nodig hebben via een Android-applicatie en 36 procent via een iOS-applicatie. Deze percentrages contrasteren met het aantal mainframe-applicaties die reeds toegankelijk zijn voor mobiel gebruik. Gemiddeld genomen over alle organisaties van de respondenten is namelijk pas een derde van alle mainframe-applicaties toegankelijk voor mobiel gebruik. De CIO’s verwachten wel dat het aantal mobiel toegankelijke mainframe-applicaties met 39 procent zal toenemen de komende twee jaar.
 
Huib Klink, Senior Consultant/Pre Sales bij Micro Focus: “Mainframe-applicaties en mobile worden niet vaak in een adem genoemd. Dit is zonde, want dergelijke applicaties en mobiele platformen kunnen door modernisering prima hand in hand gaan. Door applicatieportals of andere moderniseringstools is het heel goed mogelijk om mainframe-applicaties te ontsluiten of te koppelen aan andere systemen. Alleen de user-interface voor mobile hoeft dan nog nieuw geschreven te worden in Java of .NET. Daar komt nog eens bij dat veel mainframe-applicaties die bijvoorbeeld geschreven zijn in COBOL, ook beschikbaar zijn voor het Java- en .NET-platform en de bijbehorende frameworks, dus ook voor mobiele platformen zoals Windows Phone en Android. CIO’s doen er dus goed aan om niet meteen te beginnen met het herschrijven of vervangen van applicaties om mobiele platformen te ondersteunen. Door middel van hergebruik blijft de integriteit, continuïteit en veiligheid gewaarborgd.”

PW


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/android.jpgCIO heeft moeite met combinatie mainframe en mobileTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
Insight introduceert Mobility Serviceshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12909/insight_introduceert_mobility_services.htmlIT-dienstverlener en licentiespecialist Insight intoduceert Mobility Services in de Benelux. Klanten kunnen een keus maken uit verschillende mobiliteitsdiensten, zoals workshops, architectuurassessments en Mobility Device Management (MDM). Hiermee kunnen ze volgens Insight hun configuratieprocessen en implementaties van mobiele devices stroomlijnen.

Organisaties kiezen vaker voor een Bring Your Own Device (BYOD) en Choose Your Own Device (CYOD). Insight speelt hier met zijn Mobility Services op in. Klanten stellen zelf hun pakket met diensten samen, gericht op alle fasen van de IT-levenscyclus. Zo geven mobiliteitsprofessionals van Insight advies over hoe de bestaande architectuur in te richten voor mobility-strategie. Of installeren deze experts de producten die nodig zijn voor de beveiliging en ondersteuning van devices in de omgeving van de klant. Ook biedt Insight een flexibele, schaalbare, 24x7 servicedesk. Nog een voorbeeld van een mobiliteitsdienst is de Device Hot Swap waarbij verloren of defecte devices snel vervangen worden.

“Mobiliteit gaat allang niet meer alleen over het werken met tablets of smartphones”, zegt Maaike Jamoel, Business Development Manager Mobility bij Insight. “Beveiliging, netwerken, cloud en applicaties spelen ook een steeds grotere rol. Bij Insight zien we mobiliteit als een cyclus die al deze onderdelen met elkaar verbindt tot een nieuwe manier van werken. Hardware, software en diensten vloeien in elkaar over. Met onze Mobility Services willen we klanten hierbij ondersteunen, in welke fase van hun mobiliteitstraject ze zich ook bevinden.”

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.vrouw_met_laptop_png/165_165_80_1__vrouw_met_laptop.pngInsight introduceert Mobility ServicesTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
KPN past managementstructuur aanhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12906/kpn_past_managementstructuur_aan.htmlVolgend op de verkoop van E-Plus, is KPN van plan een nieuwe managementstructuur te implementeren. De Raad van Bestuur zal de operationele activiteiten directer gaan aansturen door het benoemen van een Chief Commercial Officer (CCO) en Chief Operating Officer (COO) naast de bestaande CEO en CFO rollen, zo meldt Eelco Blok, CEO van KPN. 

Blok: "Als onderdeel van ons vereenvoudigingsprogramma versimpelen we ons bedrijfsmodel, ook door het verminderen van het aantal managementlagen. Met de benoeming van Jan Kees de Jager als onze nieuwe CFO ben ik ervan overtuigd dat we onze strategie in Nederland en België succesvol zullen uitvoeren, ondersteund door een solide financieel profiel en een sterke managementstructuur.”

Vacant 

Thorsten Dirks treedt terug als lid van de Raad van Bestuur van KPN om CEO te worden van Telefónica Deutschland. Joost Farwerck, die als Managing Director Nederland al deel uitmaakt van de Raad van Bestuur, gaat de functie van COO vervullen. De functie van CCO is nog vacant. Totdat sprake is van een vaste aanstelling zal CEO Eelco Blok de CCO-positie ad interim vervullen. Jos Donvil, de CEO van de Belgische dochter BASE Company, zal direct rapporteren aan de CEO van KPN.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.kpn_maanplein_lowres_jpg/165_165_80_1__kpn_maanplein_lowres.jpgKPN past managementstructuur aanTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
Uitspraak tweedehands e-books belangrijk voor digitale copyrightzakenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12903/uitspraak_tweedehands_e_books_belangrijk_voor_digitale_copyrightzaken.html
De e-bookwebwinkel Tom Kabinet mag van de rechter doorgaan met het verkopen van tweedehands e-boeken. Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) wilde via een kort geding de verkoop van tweedehands e-boeken verbieden.

Het NUV claimde dat de website inbreuk maakte op de auteursrechten van schrijvers. Maar volgens de rechter is dat niet zeker, en kan niet worden uitgesloten dat e-boeken onder dezelfde regels vallen als papieren boeken. Die mogen ook ook tweedehands worden verkocht.

PW

 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.rechtbank_png/165_165_80_1__rechtbank.pngUitspraak tweedehands e-books belangrijk voor digitale copyrightzakenTue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
Apple verwacht recordverkoop voor iPhone 6http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12902/apple_verwacht_recordverkoop_voor_iphone_6.html
Apple denkt een recordaantal iPhones te gaan verkopen na de lancering van de iPhone 6 in september. Voltgens the Wall Street Journal heeft Apple bij leveranciers tachtig miljoen iPhone 6-exemplaren besteld.

PW]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.iphone5_klanten_tonen_exemplaar_png/165_165_80_1__iphone5_klanten_tonen_exemplaar.pngApple verwacht recordverkoop voor iPhone 6Tue, 22 Jul 2014 00:00:00 +0200
Kracht der herhaling geldt ook voor cybersecurity-campagneshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12899/kracht_der_herhaling_geldt_ook_voor_cybersecurity_campagnes.html
De overheidscampagnes die sturen op waakzaamheid voor beschonken rijden, hebben al bewezen dat de kracht van deze campagnes ligt in het regelmatig herhalen hiervan. David Emm, onderzoeker van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab, pleit ervoor dat dit ook geldt voor de campagnes die waarschuwen voor de risico’s op het internet.

"Ik zou graag zien dat de overheid meer doet om de boodschap onder het grote publiek te verspreiden", aldus Emm tijdens een rondetafelgesprek. Volgens hem ligt het ideale voorbeeld bij de anti-alcoholcampagnes. Door de jaren heen zijn deze dusdanig vaak herhaald, dat de burger zich er wel degelijk van bewust is geworden, dat dit maatschappelijk niet langer aanvaardbaar is. Dit zou volgens Emm ook voor cybersecurity het geval moeten zijn.

NvD

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.camera_linksys_jpg/165_165_80_1__camera_linksys.jpgKracht der herhaling geldt ook voor cybersecurity-campagnesMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
BlackBerry aast op terugkeer top zakelijke markthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12898/blackberry_aast_op_terugkeer_top_zakelijke_markt.html
Met haar nieuwe toestel BlackBerry Passport, door BlackBerry zelf omschreven als een ‘messaging powerhouse’, tracht de smartphone-ontwikkelaar zich wederom in de bovenste regionen van de zakelijke markt te begeven. Na het vertrek van CEO Thorsten Heins is deze inhaalslag ingezet, de komst van dit nieuwe toestel, waarbij het tikken van berichten op indrukbare knoppen weer centraal staat, moet hieraan bijdragen.

Mogelijkheden
Donny Halliwell, Social Media Marketingmanager bij BlackBerry, beschrijft in zijn blogpost het nieuwe besturingssysteem en de zakelijke mogelijkheden die hieraan verbonden zijn. Zoals de mogelijkheid om telefoonvergaderingen te voeren en e-mails in te kunnen tikken. De smartphone is voorzien van een krachtige 3450 mAh-accu en hoopt daarmee één van BlackBerry’s speerpunten in ere te kunnen herstellen, namelijk de forse batterijduur. Het is de bedoeling dat het toestel in september op de markt komt. 

Enige tijd geleden kreeg de BlackBerry Enterprise Server MDM-tools, om  zodoende ook Android en iOS te kunnen beheren. Gezien de reeds gaande BYOD-trend, waren zij hier relatief laat mee, vandaar dat bedrijven die voorheen massaal BES en BlackBerry's gebruikten, het platform inmiddels verlaten hebben. Echter beseft BlackBerry zich dat er voor smartphone-ontwikkelaars nog veel te winnen valt in het bedrijfsleven en zich dus alsnog richt op een inhaalslag op de markt die zij voorheen domineerde. 

NvD 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.blackberry_passport_afbeelding_jpg/165_165_80_1__blackberry_passport_afbeelding.jpgBlackBerry aast op terugkeer top zakelijke marktMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
Huawei boert goed dankzij florerende thuismarkthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12897/huawei_boert_goed_dankzij_florerende_thuismarkt.htmlDe Chinese netwerkleverancier Huawei boert goed dankzij florerende thuismarkt. In de eerste zes maanden van 2014 zag Huaweo zijn omzet met 19 procent stijgen naar 135,8 miljard Chinese yuan renminbi. Dat komt neer op ongeveer 16,16 miljard euro. De winst is onbekend.

De omzet nam toe door meer orders van vooral Chinese telecomdienstverleners die LTE-netwerken bouwen en smartphones inkopen.

Door: Witold Kepinski
 
 
]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.huawei_2013_200_png/165_165_80_1__huawei_2013_200.pngHuawei boert goed dankzij florerende thuismarktMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
Dassault Systèmes neemt SIMPACK overhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12893/dassault_syst__mes_neemt_simpack_over.htmlDassault Systèmes, een Franse specialist in 3D-ontwerp, 3D digitale prototypes en Product Lifecycle Management (PLM), heeft het Duitse SIMPACK overgenomen. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

SIMPACK is een speler in multi-body simulatiesoftware en -oplossingen, gevestigd in München. Met deze acquisitie breidt Dassault Systèmes het SIMULIA-aanbod van multi-fysische simulatietechnologie uit. Deze technologie wordt gebruikt voor het virtueel valideren van multi-body mechatronische systemen tijdens de gehele productontwikkeling.

SIMPACK heeft ruim 130 klanten in de automobielindustrie, energiesector en railinfrastructuur. Bijvoorbeeld Alstom, Bombardier, BMW, Daimler, Honda, Jaguar Land Rover, MAN en Vestas. 
 
Door: Witold Kepinski]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.fusie2_jpg/165_165_80_1__fusie2.jpgDassault Systèmes neemt SIMPACK overMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
Lievestro en SAS gaan samenwerken in zorghttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12886/lievestro_en_sas_gaan_samenwerken_in_zorg.htmlLievestro, leverancier van in capaciteitsmanagement voor ziekenhuizen en SAS, leverancier van business analytics software, hebben een partnership gesloten voor SAS Visual Analytics. Lievestro integreert de toepassing van SAS in zijn PLANproducten. Door gebruik te maken van deze geïntegreerde oplossing beschikken ziekenhuizen sneller over belangrijke inzichten waarmee zij de  planning en besturing van zorgprocessen kunnen verbeteren en de aanwezige capaciteit optimaal kunnen benutten.

Ziekenhuizen hebben te maken met hoge kwaliteitseisen en beperkte budgetten. Daarbij is de financiering van ziekenhuizen aan het veranderen naar een meer prestatiegericht systeem. Dit maakt het essentieel optimaal gebruik te maken van de beschikbare capaciteiten. Het zorgaanbod moet naadloos op de zorgvraag gaan aansluiten. “Onze PLANproducten bevatten veel data over patiëntenstromen en zorgprocessen. Door het inzetten van de juiste tools wordt deze data vertaald naar waardevolle informatie, waarmee ziekenhuizen zowel tijd als geld kunnen besparen”, vertelt Johan Lievestro, directeur van Lievestro.

Analysekracht
Lievestro liep tegen de uitdaging aan om de data uit PLANproducten op de juiste manier te ontsluiten: “Wij willen zorgprofessionals optimaal faciliteren. Hiervoor is het belangrijk de informatie eenvoudig en aantrekkelijk te presenteren. De traditionele manier van rapporten maken voldoet daarvoor niet meer. Bovendien willen we analysekracht toevoegen aan onze dienstverlening. Daarom zijn we op zoek gegaan naar business software, die de informatie uit onze PLANproducten inzichtelijk maakt en goede stuurinformatie oplevert voor de zorgprofessionals, zonder dat de hulp van de IT-afdelingen vereist is”.

Lievestro selecteerde SAS Visual Analytics. Door deze oplossing te integreren in de PLANproducten voor capaciteitsmanagement, krijgen de zorgprofessionals en planners snel en gemakkelijk inzicht in de planning en de realisatie daarvan. Voorzien van heldere stuurinformatie kunnen zij snel beslissen en bijsturen. “Dashboards en analyses maken is een proces dat dichtbij de professionals op de werkvloer moet staan. Managers en bestuurders moeten snel over duidelijke inzichten beschikken om de juiste keuzes te kunnen maken. Optimaal gebruik maken van kostbare capaciteiten van mensen en middelen en voorkomen van verspilling verbeteren de kwaliteit en de resultaten van het ziekenhuis. Met de integratie van SAS Visual Analytics in de PLANproducten zorgen we voor dit inzicht bij bestuurders, zorgprofessionals en planners”, zegt Johan Lievestro.

Ziekenhuis Gelderse Vallei
Ziekenhuis de Gelderse Vallei maakt al gebruik van de PLANproducten van Lievestro in combinatie met SAS Visual Analytics. Jan-Kees van Buren, zorgmanager bij Ziekenhuis Gelderse Vallei vertelt: “We hebben nu beter inzicht in patiëntenstromen en de analysetools laten ons precies zien waar we nog kunnen verbeteren. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat patiënten vanuit de OK gelijkmatig doorstromen naar het beddenhuis en zien we hoe we de inzet van ons personeel beter op de zorgvraag kunnen afstemmen. Het systeem laat in één oogopslag zien wat de bedbezetting is, hoe laat de piek in de opname- en ontslagdrukte ligt en wat de patiënt/personeel-ratio is. Waardevolle informatie waarmee we de kwaliteit van onze processen verbeteren en onze capaciteiten beter benutten.”

PW


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.zorg_gif/165_165_80_1__zorg.gifLievestro en SAS gaan samenwerken in zorgMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
Jan Kees de Jager financieel directeur bij KPNhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12884/jan_kees_de_jager_financieel_directeur_bij_kpn.htmlJan Kees de Jager wordt de nieuwe financieel directeur bij KPN. Vanaf 15 augustus komt hij in het bestuur van KPN, op 1 november zal hij zijn nieuwe functie gaan bekleden. De Jager zat van 2007 tot 2012 in de regering, eerst als staatssecretaris van Financiën en vanaf 2010 als minister van Financiën. Voor en na zijn politieke werk was hij IT-ondernemer bij ISM eCompany.

PW


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.jan_kees_de_jager_jpg/165_165_80_1__jan_kees_de_jager.jpgJan Kees de Jager financieel directeur bij KPNMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
OnDemand Group stelt Xuan Thai en Caroline Clifford aan bij Marketing afdelinghttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12873/ondemand_group_stelt_xuan_thai_en_caroline_clifford_aan_bij_marketing_afdeling.htmlPer heden is bij OnDemand Group Xuan Thai (foto) begonnen als Marketing Manager en Caroline Clifford als Marketing Coördinator. In deze functies zullen zij zich voornamelijk bezighouden met het verder versterken van de marktpositionering van de verschillende werkmaatschappijen, zowel online als offline.

OnDemand Group is een ICT-dienstverlener bestaande uit een de werkmaatschappijen iRent, OnDemand Rentals en REMARKIT. Deze werkmaatschappijen leveren een assortiment producten en diensten op het gebied van server, storage en consultancy, met een focus op de merken IBM, EMC, Cisco, Oracle en Apple.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.xuan_thai_jpg/165_165_80_1__xuan_thai.jpgOnDemand Group stelt Xuan Thai en Caroline Clifford aan bij Marketing afdelingMon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Generatie Y' omarmt BYOD veel meer dan 'baby boomers'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12868/_generatie_y__omarmt_byod_veel_meer_dan__baby_boomers_.html
'Generatie Y' blijkt Bring Your Own Device (BYOD) en Bring Your Own Application (BYOA) aanzienlijk meer te omarmen dan 'baby boomers'. 70% van Generatie Y werkt met BYOD en BYOA, terwijl dit percentage onder baby boomers op 31% ligt.

Dit blijkt uit onderzoek van TrackVia, een leverancier van een applicatieplatform voor het ontwikkelen van eigen bedrijfsapplicaties. Generatie Y wordt doorgaans gedefinieerd als de generatie die pakweg tussen begin jaren '80 en begin jaren '00 is geboren. Met de term baby boomers refereert TrackVia naar mensen die zijn geboren tussen 1942 en 1965.

Technologie toepassen
Generatie Y gebruiken in grote mate technologie om hun persoonlijke leven te verbeteren. Deze filosofie past de groep ook toe op zijn werk door tools te gebruiken als de opslagdiensten Box en Google Drive of notitietool Evernote. Van de baby boomers geeft 69% juist aan nooit apps te gebruiken die niet door het bedrijf zijn verstrekt.

De houding van Generatie Y blijkt voor IT-afdelingen tot uitdagingen te leiden. 69% van de ondervraagde professionals die onder Generatie Y geschaard kan worden stelt nooit met de IT-afdeling samen te werken bij het selecteren van nieuwe zakelijke applicaties. 60% stelt zich geen zorgen te maken over de veiligheid van zijn werkgever op het moment dat zij een app gebruiken die niet door de IT-afdeling is goedgekeurd. IT-afdelingen lijken dus moeite te hebben werknemers te overtuigen van het belang van security.

WH
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gif'Generatie Y' omarmt BYOD veel meer dan 'baby boomers'Sun, 20 Jul 2014 00:00:00 +0200
IBM boekt meer winst maar ziet verkoop hardware verder zakkenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12875/ibm_boekt_meer_winst_maar_ziet_verkoop_hardware_verder_zakken.htmlIBM zag zijn omzet in het tweede kwartaal van 2014 met 2 procent dalen naar 24,4 miljard dollar. De winst steeg met 28 procent naar 4,1 miljard dollar.

De verkoop van software en services was stabiel. IBM global financing zag de omzet met 4 procent stijgen.

De hardware business had het moeilijk. De omzet bij de Systems and Technology Group (STG) daalde met 11 procent naar 3,3 miljard dollar. De verkoop van mainrames daalde met 1 procent. De Power server afdeling zag de verkoop met 28 procent dalen. De verkoop van x86 servers, die naar Lenovo gaan, daalde met 3 procent.

Er werd verder 12 procent minder storage verkocht. De omzet uit de verkoop van flash storage verdubbelde.

IBM-ceo Ginni Rometty (foto) zegt dat haar bedrijf midden in een transformatieproces zit naar cloud, Big Data, analytics, security en mobile. Recent tekenden IBM en Apple een partnership rond mobiele samenwerking.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.ginni_rometty_jpg/165_165_80_1__ginni_rometty.jpgIBM boekt meer winst maar ziet verkoop hardware verder zakkenSat, 19 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Voldoet Business Intelligence aan de verwachtingen van de organisatie?http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12872/visie__voldoet_business_intelligence_aan_de_verwachtingen_van_de_organisatie_.html

Klaagt uw financieel managers dat de rapportages te duur zijn? Shopt uw marketing manager buiten de deur voor informatie? Spreekt uw IT manager jou aan over de Total Cost of Ownership en kun je daar een eenduidig antwoord op geven?

Organisaties kunnen niet zonder rapportages en analyses. Veel geld wordt geïnvesteerd in data warehouse en business intelligence oplossingen. De vraag over het nut heeft gerealiseerd in een roep om een business case. Hoe ver kom jij in het verantwoorden van de kosten ten opzicht van de voordelen? In veel business cases wordt aandacht besteed aan de waarde van informatie: wij leveren juiste informatie, compleet en tijdig naar de gewenste doelgroep. Vitaal voor het overleven van de organisatie en daarom is het evident dat het project uitgevoerd dient te worden. Of er worden aannames gedaan om het aantal FTEs te reduceren waarbij dankbaar gebruik gemaakt wordt van de hoeveelheid Excel-gebruikers om het aantal informatieverwerkers te reduceren. Of dit werkelijk gerealiseerd wordt is dan van later zorg. Het project moet eerst geaccordeerd worden. De business case is daarom vooral een vertrouwenskwestie en een goede intentie voor het hele bedrijf om het project gezamenlijk tot een goed einde te brengen.

De eerste hobbel is genomen. Het project kan gestart worden. We kennen allemaal voorbeelden van succesvolle data warehouse implementaties. De kennis om op een gestructureerde wijze informatie te ontsluiten is aanwezig in de BI-branche. Vele Business Intelligence Competence Centres (BICC) zijn opgericht en ondersteunen de informatievragen van de organisatie. De marketing manager is echter nog steeds ontevreden. Hij wil ad hoc ondersteuning bij de campagnes en heeft daarbij data nodig die nog niet in het data warehouse zijn opgenomen. De financieel manager wil meer inzicht in de operationele kosten en is het niet eens met de marketing manager over de berekening van de kosten. Het BICC wordt geconfronteerd met prioriteitsissues en met harmonisatievraagstukken. Het volgende advies is om een eigenaar te benoemen. Het BICC kan haar werk nu op een gestructureerde manier uitvoeren gebaseerd op de door de organisatie bepaalde prioriteiten. Eind goed al goed. Maar is dat wel zo? Ja, het probleem ligt immers niet meer bij het BICC. Als er problemen zijn dan kunnen we doorverwijzen naar de eigenaar. Maar we kennen allemaal voorbeelden van financieel managers die het aantal vragen uit de organisatie gaan reduceren aan de hand van budgetten en niet op basis van bedrijfsdoelstellingen of marketing managers die hun eigen databases gaan opzetten. Het proces van informatievoorziening loopt, maar de gebruikers zijn blijkbaar toch niet tevreden. We hebben het probleem dus niet opgelost. We hebben het alleen maar verschoven.

Wat doen wij fout? We kunnen nu kwalitatief goede data warehouses ontwikkelen, we kunnen ad hoc ondersteuning leveren op het gebied van rapportages en parallel daaraan definities harmoniseren ter ondersteuning van de structurele oplossing. We lijken geslaagd in onze doelstellingen. Het lijkt zo makkelijk om achterover te gaan leunen en alle problemen bij het management te beleggen: zij beslissen en wij voeren uit. Waarom worden wij dan niet als helden binnengehaald door de organisatie? Ik denk dat we een cruciale stap hebben overgeslagen in ons proces naar volwassenheid. We weten zelf goed hoe we rapportages en analyses kunnen ondersteunen, maar we kunnen het niet uitleggen aan de organisatie. We zijn het contact met onze collega’s kwijtgeraakt.

Wij hebben onze eigen vocabulaire gedefinieerd. Kijk bijvoorbeeld naar het data management book of knowledge (DMBOK). Hoe verhoudt dit zich met andere methodes binnen jouw bedrijf? Wij vinden Prince2 moeilijk te combineren met een agile aanpak. Projectmanagers willen planningen maken op basis van de requirements en wij geven aan dat de organisatie niet in staat is om een complete set aan requirements op te leveren. Hoe kan je iets zeggen over de CMM maturity levels van BI: kan je proactief informatie leveren of wacht je tot de gebruikers nieuwe informatiebehoeftes aanvragen? Een proactieve aanpak kan werk besparen voor de organisatie, maar kan ook uitmonden in academische exercities. Of het geld bespaart of juist meer kost is niet op voorhand te zeggen. IT managers implementeren ITIL  en krijgen van ons te horen dat door voortschrijdend inzicht van de gebruikers het aanvraagproces van rapportages moeilijk te integreren is met het incident-managementproces.  Business architecten versimpelen dataleveranties tot messages die via de enterprise service bus verstuurd kunnen worden en wij klagen dat het ten koste gaat van de performance. We worden als betweters gezien die maar niet de dagelijkse problemen kunnen bevatten van onze collega’s. Wij hebben onze eigen wereld gecreëerd.

Het is tijd dat we weer in gesprek gaan met onze collega’s. Waarom denken wij dat het zo belangrijk is om de juiste data, compleet en tijdig bij de gewenste persoon aan te leveren. Laten we het ze zelf vragen. In een van mijn projecten werd ik geconfronteerd met een marketing manager met hoge verwachtingen van een data warehouse. Hij wilde consistente klantinformatie publiceren op nieuwsbrieven, websites, email en brieven. Hij wilde een overzicht van alle klantcontacten. Hij wilde een oplossing die zijn campagnes kunnen monitoren en aan de hand van de response zijn klantgroepen op maat van aanbiedingen voorzien. Daarnaast moest de workload van zijn verkopers gereduceerd worden door het automatiseren van de processen. De operationele manager gaf aan dat hij alle data al in zijn operationele systemen had zitten en rapportages kon leveren. De financieel manager gaf aan dat hij ook wel meer inzicht wilde hebben in de operationele accounting processen en de marketingkosten. De directie had daarom besloten dat zij een balanced scorecard wilde opzetten. De programmamanager gaf aan hij werkt volgens Prince2. De IT-manager gaf aan dat hij met ITIL werkt. De verwachtingen van een business intelligence oplossing waren hoog en de randvoorwaarden waren gedefinieerd.

Een aantal mogelijke problemen zijn direct te signaleren. De marketingmanager wil graag de afhankelijkheid van de operationele afdeling minimaliseren. De operationele manager is tevreden met zijn processen en wil geen extra werk voor zijn afdeling. De financieel manager wil graag de controle over het bedrijf maximaliseren via een IT-oplossing. Een situatieschets die ik regelmatig tegenkom. Een voor de hand liggende oplossing in dit soort situaties is om de marketingmanager een Customer Relationship Management Systeem te geven dat gebaseerd is op extracts uit de operationele systemen en een management informatiesysteem voor de balanced scorecard. Geef de financieel manager de eindverantwoording voor de rapportages en de sturing is geregeld. Beleg het beheer van de systemen bij IT en de klus is geklaard.

Als je dieper kijkt naar de oplossing zie je echter een aantal problemen opdoemen. De operationele manager zal door de CRM-leverancier gevraagd worden om data aan te leveren. De marketing manager wil nieuwe acties doen en zal meer data vragen. De werkzaamheden voor de afdeling operations en voor IT nemen toe. De ad hoc aanpak van de marketingafdeling is anders dan de processen op de afdeling operations en IT. De onduidelijkheden over de data-extracties resulteren vaak in discussies tussen de CRM-leverancier en de leveranciers van de operationele systemen. Het is daarom van belang om de doelstellingen van de afdelingen goed in kaart te hebben. Het is van belang dat de managers kunnen samenwerken met behoud van hun autonomie. Verplaats dit probleem niet naar de pakketleveranciers, maar definieer het gewenste serviceniveau per afdeling. Dit kan resulteren in verschillende serviceniveaus vanuit IT. Betrek de IT-afdeling daarom tijdig in het traject om hen bewust te maken van dit besluit. Hiermee voorkom je discussies over IT-optimalisatie.

De volgende stap is om business intelligence uit de hoek van rapportage & analyse te halen. Definieer een project voor de operationele ondersteuning en een project voor een integratieplatform. Gebruik Prince2 als projectmethodiek, stel een business case op per project en incorporeer de agile BI-aanpak in je integratieplatformproject. De verantwoording naar de programmamanager is daarmee geregeld. Maar bovenal is de communicatie over het project getransformeerd van afdelingsniveau naar een bedrijfsbreed overleg. Als de commitment van deze groep hoog is is het zelfs mogelijk om de operationele manager te verleiden om zijn rapportage & analyse-oplossingen te baseren op het integratieplatform.

Uiteindelijk zullen de oplossingen van de projecten weer bij elkaar moeten komen. Behoud daarom een holistische kijk op de oplossingen om te voorkomen dat de oplossingen niet op elkaar aansluiten. Betrek de IT-afdeling regelmatig in deze fase om de ITIL-methodiek voor te bereiden. Houd echter wel vast aan de BI-specifieke problematiek van business intelligence aanvragen. Om die reden is het van belang om de governance goed te scheiden van het management. Het management kan je overlaten aan de afdelingsmanagers. Zij kunnen gebruik maken van de standaard ITIL-processen van IT. Om te voorkomen dat na oplevering de oplossingen weer uit elkaar gaan lopen is het van belang om de governance goed te beleggen. Onze kennis van BICC kan daar goed voor in gezet worden.  

Deze aanpak zorgt er voor dat de kennis en ervaring die wij opgedaan hebben in de afgelopen jaren geïntegreerd kan worden met andere methodieken. Laten we uit onze ivoren toren komen en samen gaan werken met behulp van common best practices. Doe een stap extra naar integratie en werk samen met de business architecten. Ondersteun het verschil in dynamiek van managers en afdelingen en zoek naar diversiteit in oplossingen in plaats van zoeken naar een standaard oplossing. De voordelen en kostenbesparingen die je hiermee kunt realiseren zijn juist groter voor jouw organisatie dan de standaardoplossingen.

Peter Vieveen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.data_jpg/165_165_80_1__data.jpgVisie: Voldoet Business Intelligence aan de verwachtingen van de organisatie?Sat, 19 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Fundamentele verschuivingen in groeiende markt'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12871/_fundamentele_verschuivingen_in_groeiende_markt_.html
Hero Business Solutions is een ICT-intermediair met een bijzondere aanpak. 'Een 'matchmaker' met veel toegevoegde waarde', zoals ze het zelf noemen. Directeuren Jeroen de Vries en Edwin Gierstberg wisten hun bedrijf dwars door de crisis ieder jaar te laten groeien. Aan het einde van dit jaar willen ze zo'n honderd mensen gedetacheerd hebben bij hun klanten.

Hero Business Solutions vult tijdelijke posities bij klanten in, waarbij de focus op IT-vlak ligt. De Vries: “Wij zitten in het hogere marktsegment en leveren onder andere programmamanagers, projectleiders, architecten, senior ontwikkelaars, netwerk-engineers en senior IT-specialisten. Zo werkt ons model ook het best. Je komt naar ons voor moeilijk vindbare mensen. We proberen volledig vraaggedreven te werken, dus we gaan uit van de behoeften van de klant waarin we maximaal proberen te voorzien. Onder meer door de ‘onvindbare kandidaat' toch te vinden.”

Flexibiliteit en kwaliteit

Gierstberg benadrukt dat Hero Business Solutions veel meer is dan een CV-schuiver: “Je moet de omgeving goed kennen en meer kunnen doen dan alleen maar een goed mannetje leveren. Je moet met opdrachtgevers meedenken en met nieuwe input komen. Maar we zorgen er ook voor dat het een feest is als we langskomen.”

Om de beste match te realiseren pakt Hero het anders aan dan andere bedrijven in de markt. “Het belangrijkst is dat we niet eigen declarabele mensen in dienst hebben, zodat we nooit in de verleiding komen om mensen te gaan pushen voor een opdracht,” zegt De Vries. Mede door ons netwerk zijn wij sterk in het achterhalen van de klantvraag. Als die vraag eenmaal bij ons bekend is, hebben we een heel instrumentarium om zo snel mogelijk de beste mensen te vinden. Daarvoor hebben we een eigen dashboard ontwikkeld voor integratie met 'jobboard' en sociale media, daarnaast hebben we eigen databases met kandidaten. Zodra wij een positie mogen matchen voor een klant, gebruiken we al die kanalen om te kijken wie er beschikbaar is en wie de best mogelijke match is. Vervolgens maken we een selectie uit de aanmeldingen en houden we interviews, eerst telefonisch en dan 'face to face'."

De Vries ziet dat andere bedrijven het contact met klanten en potentiële kandidaten anders zien: “Je hebt in de markt eigenlijk vier verschillende matchmakers. Je hebt de echte integrators, waaraan je je werk kunt uitbesteden. Vervolgens de 'brokers', bedrijven die alleen maar op basis van harde vaardigheden matchen. Dan heb je nog de traditionele detacheringsbureaus, die zelf medewerkers in dienst hebben die ze proberen te slijten aan klanten. En je hebt ons als vierde smaak, een matchmaker die veel toegevoegde waarde levert, klanten goed kent, flexibel is en voor kwalitatief hoogwaardige matches gaat. De markt dacht traditioneel in de eerste drie smaken, maar de laatste vier a vijf jaar zien we dat die vierde smaak steeds vaker gevraagd en gewaardeerd wordt. Zeker voor het invullen van tijdelijke posities op een bepaald niveau wordt vaak geheel overgeschakeld op het matchmaking-model.

 

IFS-specialisten vinden in Singapore

Een goed, recent voorbeeld van een klant die op de 'Hero-manier' is geholpen met zijn vraag betreft een van Nederlands grootste scheepsbouwers. Die zocht IFS-specialisten om allerlei lokale systemen in China en Singapore te integreren in zijn ERP-systeem. Ze hadden een aanvraag bij Hero en andere bureaus uitgezet voor IFS-specialisten in Nederland die op locatie in Azië zouden gaan werken, maar alle kandidaten in Nederland waren al bekend bij de opdrachtgever en hadden vaak al een geschiedenis bij het bedrijf. Uiteindelijk heeft Hero haar registers in het buitenland opengetrokken en via een bevriend bureau in Londen kandidaten in Singapore zelf gevonden. Daarvan gaan er nu twee starten. Hero was de enige van alle leveranciers die op het idee kwam om in het buitenland kandidaten te zoeken. Er waren twee mensen nodig, en uiteindelijk kon Hero zelfs een keuze uit drie geschikte kandidaten bieden.

Geen probleem met de crisis

De crisis heeft Hero Business Solutions, in tegenstelling tot veel andere detacheerders, niet in de problemen gebracht. Het bedrijf is de afgelopen jaren juist flink uitgebreid. Gierstberg: “Wij konden iets wat weinig anderen konden, namelijk heel goed werk lokaliseren en daar de beste mensen bij vinden in de neergaande markt. Nu is de markt opgaand en merken we wel dat er fundamentele verschuivingen plaatsvinden. De vraag verandert van ‘waar ligt de business’ naar ‘waar zitten de kandidaten’.”

Gierstberg en De Vries zijn het er over eens dat 2013 voor hen de meest ideale economische situatie was. Enerzijds was er voldoende klantvraag en anderzijds waren de kandidaat relatief goed vindbaar. Vanaf begin 2014 is de vraag naar kandidaten hard gestegen en de beschikbaarheid van kandidaten daardoor sterk afgenomen. De te verrichten inspanningen om geschikte kandidaten te vinden zijn dan ook hard aan het oplopen.

“We merken dat klanten langzamer op marktveranderingen reageren dan kandidaten. Dus toen de economie neerging, zakten onze inhuurtarieven harder dan onze verhuurtarieven. Nu gebeurt precies het tegenovergestelde: we zitten op minimale verhuurtarieven terwijl de tarieven van de kandidaten hard omhoog gaan. Dat zet druk op onze marges en op het maken van een 'fit': want dan heb je een kandidaat gevonden en kom je er niet uit met betrekking tot het tarief."  Daarnaast zijn kandidaten niet meer zo lang beschikbaar zoals bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden. Als een traject nu drie tot vier weken duurt, dan is een kandidaat vaak al bij een andere opdrachtgever begonnen. Opdrachtgevers moeten dikwijls nog wennen aan deze nieuwe realiteit. Uiteraard probeert Hero dit zowel aan de kant van de klant als ook van de kandidaat te managen en in goede banen te leiden.

Naast een aantrekkende markt merkt Hero ook dat ze meer en meer een ‘merk’ geworden zijn en dat het 'matchmaking' in aandeel toeneemt. Tot twee jaar geleden moest Hero actief de markt op. Dat model is inmiddels behoorlijk gekanteld, momenteel wordt 95 procent van alle aanvragen door opdrachtgevers zelf aangebracht bij Hero.

MV

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/interviews/.hero_jpg/165_165_80_1__hero.jpg'Fundamentele verschuivingen in groeiende markt'Sat, 19 Jul 2014 00:00:00 +0200
Bespaar op wagenpark met Internet of Thingshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12865/bespaar_op_wagenpark_met_internet_of_things.html
Een bedrijf heeft vele kostenposten. Internet of Things kan helpen veel van deze kostenposten terug te dringen. Een goed voorbeeld is het wagenpark van een organisatie. Zeker grotere organisaties zijn hier op jaarbasis een flinke som geld aan kwijt. Niet alleen verbruikt ieder voertuig brandstof, ook moet geld en tijd worden geïnvesteerd in het bijhouden van een kloppende kilometerregistratie. KPN biedt met KPN Fleet Management voor beide punten uitkomst en helpt op de kosten te besparen. Executive-People kreeg een voertuig mee van KPN en mocht het systeem een week lang uitproberen. 

KPN Fleet Management is een oplossing die door KPN in samenwerking met Masternaut is ontwikkeld. De oplossing bestaat uit verschillende modules: KPN EcoDrive, KPN Live, KPN Lite, KPN Tax & Expense Manager en TACHOfresh. Klanten kunnen zelf kiezen welke module zij met elkaar willen combineren en hierdoor een oplossing samenstellen die aansluit op hun specifieke behoeftes. KPN EcoDrive is een oplossing die helpt het rijgedrag van werknemers in kaart te brengen en realtime bij te sturen. KPN Live maakt het mogelijk de locatie van medewerkers, voertuigen en activa 24 uur per dag real-time te monitoren.  

Exacte positie van voertuigen
KPN Lite geeft de exacte positie van voertuigen aan in Google Maps, wat het mogelijk maakt een klant razendsnel te bedienen door de dichtstbijzijnde medewerker langs te sturen. KPN Tax & Expense Manager helpt bedrijven een nauwkeurige kilometerregistratie bij te houden die voldoet aan alle regels van de Belastingdienst. TACHOfresh is gericht op transportbedrijven en brengt onder andere de rij- en rusttijden van chauffeurs online in kaart.  

De rijstijl van de bestuurder heeft een flinke impact op het brandstofverbruik van een voertuig. Snel optrekken, hard remmen, plotselinge stuurbewegingen en een te hoog toerental zijn een aantal voorbeelden van factoren die het brandstofverbruik rechtstreeks beïnvloeden. Een belangrijk onderdeel van KPN Fleet Management is dan ook KPN EcoDrive, een oplossing dat onder andere bestaat uit een kastje dat de bestuurder van een voertuig wijst op handelingen die onnodig veel brandstof verbruiken. Dit kleine kastje geeft met behulp van zowel licht- als geluidssignalen aan wanneer de bestuurder de fout in gaat. Trekt een bestuurder bijvoorbeeld volgas op? Dan schiet de geluidsbalk in het rood en begint het systeem te piepen.  

Afgesteld op de rijstijl van de medewerker
De geluidsbalk is bedoeld om de rijstijl van medewerkers zuiniger te maken, zodat zij minder brandstof verbruiken en CO2 uitstoten. Dit is uiteraard een proces dat tijd kost. Het moment waarop het systeem signalen afgeeft kan dan ook volledig naar wens worden afgesteld. Het systeem is daarnaast niet direct actief, maar analyseert eerst gedurende een week de huidige rijstijl van een medewerker. De instellingen van het systeem worden op de rijstijl van iedere medewerker aangepast. Het systeem kan hierdoor de rijstijl van iedere bestuurder nauwkeurig corrigeren, zonder onnodig veel irritatie op te wekken. 

Het systeem werkt in onze ervaring effectief. Het kastje in de auto is klein en valt indien op de juiste positie geplaatst nauwelijks op. Zodra bijvoorbeeld een onnodig wilde stuurbeweging wordt gemaakt, volgas wordt gegeven, hard op de rem wordt gestaan of te hard wordt gereden begint het systeem te piepen en gaan de ledjes in de lichtbalk aan. De signalen zijn duidelijk aanwezig en stimuleren je merkbaar om anders te gaan rijden. Tegelijkertijd houdt je als bestuurder echter wel de mogelijkheid indien nodig even flink gas te geven of juist hard te remmen om bijvoorbeeld een onveilige situatie uit de weg te gaan. 

Scherper afstellen 
Zodra de rijstijl van de bestuurder is verbeterd hoeft het systeem minder vaak in te grijpen. In dit geval kan ervoor worden gekozen het systeem scherper af te stellen. Het systeem grijpt hierdoor weer vaker in en stimuleert de gebruiker nog zuiniger te rijden. KPN stelt dat het brandstofverbruik van voertuigen met behulp van KPN Fleet Management tot 20 procent kan worden teruggedrongen. Dit kan bedrijven op jaarbasis dan ook veel geld besparen.

Zoals gezegd is het terugdringen van brandstofverbruik slechts één onderdeel van KPN Fleet Management. Managers kunnen met behulp van KPN Live zeer nauwkeurig het rijgedrag van iedere werknemer bekijken. Dit biedt allerlei mogelijkheden. Is er bijvoorbeeld schade ontstaan aan een voertuig? Dat kan zeer nauwkeurig worden nagegaan hoe de bestuurder kort voor het ongeluk heeft gereden. Hierdoor is direct inzichtelijk of de medewerker onnodige risico's heeft genomen die invloed hebben kunnen gehad op het ongeluk.

KPN Expense & Tax Manager
Een ander belangrijk onderdeel van het beheren van een wagenpark is de kilometerregistratie. Deze registratie is noodzakelijk om tegenover de Belastingdienst te kunnen aantonen hoeveel privé-kilometers medewerkers in bedrijfsvoertuigen hebben afgelegd. KPN Expense & Tax Manager van KPN Fleet Management is hiervoor een handige oplossing. Het systeem baseert zijn data op informatie uit de CAN-bus van de voertuigen. Ook de kilometerteller van het voertuig baseert zijn informatie op de CAN-bus, waardoor per rit exact dezelfde hoeveelheid kilometers in de kilometerregistratie wordt geregistreerd als in het voertuig op de kilometerteller is bijgeschreven. Deze hoeveelheden kunnen bij systemen op basis van GPS afwijken. 

Het systeem registreert per rit registreert de volledige gereden route, het beginpunt, het eindpunt en het aantal gereden kilometers. Dit is voor zakelijk gebruik ideaal, maar kan met het oog op privacy bij privé-ritten een probleem zijn. Het systeem is daarom voorzien van een 'privacyknop' waarmee medewerkers ritten kunnen markeren als privé. Deze knop zorgt ervoor dat de route van het voertuig niet langer zichtbaar is in het KPN Fleet Management-dashboard van managers. Managers kunnen deze route dus niet inzien. Het aantal gereden kilometers wordt echter wel geregistreerd, zodat het aantal gereden privé-kilometers kan worden vastgelegd. 

KPN Fleet Management is een handige oplossing waarmee managers flink op hun wagenpark kunnen besparen. Aangezien het systeem wordt afgesteld op de individuele rijstijl van een medewerker levert het systeem geen onnodige hinder op, terwijl de winst die met het systeem gerealiseerd kan worden aanzienlijk is. Meer informatie over KPN Fleet Management is te vinden op kpn.com/fleetmanagement.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.auto_spotlight_jpg/165_165_80_1__auto_spotlight.jpgBespaar op wagenpark met Internet of ThingsSat, 19 Jul 2014 00:00:00 +0200
SNS Research: 'Bedrijven investeren dit jaar 30 miljard dollar in big data'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12867/sns_research___bedrijven_investeren_dit_jaar_30_miljard_dollar_in_big_data_.html
Wereldwijd wordt dit jaar maar liefst 30 miljard dollar geïnvesteerd in Big Data. Naar verwachting zet de trend zich de komende jaren voort, met een jaar-op-jaar groei van 17% in de komende zes jaar.

Dit voorspelt SNS Research. Big data is oorspronkelijk een naam die wordt gebruikt om grote datasets te beschrijven waarvan de omvang te groot is om deze met traditionele databases te kunnen beheren. SNS Research stelt dat de definitie van de term big data door de jaren heen echter een stuk breder is geworden. De term refereert niet alleen meer naar grootschalige datasets, maar ook naar technologieën die het mogelijk maken deze data op te slaan, te beheren en te analyseren.

Uitdagingen
Het onderzoeksbureau benadrukt dat big data op dit moment nog voor allerlei uitdagingen staat. Zo verzetten bedrijven zich tegen de implementatie van big data-technologieën. Ook zijn er zorgen over de privacy van gebruikers waarover data wordt verzameld en geanalyseerd. Big data krijgt volgens SNS Research echter desondanks steeds meer voet aan de grond in de gehele wereld.

Een belangrijke drijfveer voor de omarming van big data is volgens SNS Research het feit dat er steeds meer toepassingen worden gevonden voor big data-technologieën. Zo kan big data worden ingezet in R&D, maar ook in het detecteren van fraude en opsporen van cybercrime. Het bedrijf verwacht dan ook dat deze trend zich de komende jaren voortzet.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.big_data_jpg/165_165_80_1__big_data.jpgSNS Research: 'Bedrijven investeren dit jaar 30 miljard dollar in big data'Fri, 18 Jul 2014 00:00:00 +0200
Werkloosheid in Nederland opnieuw gedaaldhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12866/werkloosheid_in_nederland_opnieuw_gedaald.html
De werkloosheid in Nederland is in de maand juli voor de tweede maand op rij afgenomen. 8,4% van de Nederlandse beroepsbevolking is op dit moment werkloos, wat neer komt op 16.000 Nederlanders.

Dit blijkt uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen opnieuw is afgenomen. In juni 2014 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 431.000, 5.000 minder dan in mei. In maart daalde het aantal werklozen ook. Deze daling werd vooral veroorzaakt doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Nederland doet het hiermee in verhouding van de rest van Europa goed. In juni kwam de werkloosheid in Nederland volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. In mei was dat nog 7,0 procent. De werkloosheid in de Eurozone bedroeg in mei 11,6 procent en in de Europese Unie als geheel 10,3 procent. Met circa 5 procent was de werkloosheid het laagst in Oostenrijk, Malta en Duitsland.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.jobs_jpg/165_165_80_1__jobs.jpgWerkloosheid in Nederland opnieuw gedaaldFri, 18 Jul 2014 00:00:00 +0200
Energieverbruik van ICT-hub Amsterdam kan tot 90% worden teruggedrongenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12864/energieverbruik_van_ict_hub_amsterdam_kan_tot_90__worden_teruggedrongen.html
ICT-apparatuur verbruikt veel energie. Met name datacenters worden gezien als enorme energieslurpers. Het energieverbruik blijkt echter fors te kunnen worden teruggedrongen. Onderzoek van de gemeente Amsterdam wijst uit dat het energieverbruik van ICT in de Amsterdamse regio met maar liefst 66% tot 90% kan worden teruggedrongen.

Amsterdam is één van de grote ICT-knooppunten, ook wel ICT-hubs genoemd, in Nederland en deed daarom onderzoek naar energiebesparingen. De studie 'Zervers, Zuinige Servers' laat zien dat 19.000 ICT-bedrijven in de regio Amsterdam actief zijn. In de regio staan 40 datacenters, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 11% van het totale energieverbruik van alle Amsterdamse bedrijven. Het energieverbruik van de datacenters is dan ook enorm.

Invloed van klanten op energieverbruik
De onderzoekers stellen dat het energieverbruik van datacenter aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Wel is dit bij het ene bedrijf makkelijk dan bij het andere. Een bedrijf dat bijvoorbeeld alle datacentervoorzieningen in eigen beheer heeft kan rechtstreeks invloed uitoefenen op het energieverbruik. Een bedrijf dat echter datacenterruimte verhuurt, ook wel colocatieruimte genoemd, heeft nauwelijks invloed op het energieverbruik van een klant. De onderzoekers stellen dan ook dat zowel ICT-bedrijven, beheerders en klanten moeten meewerken om het energieverbruik effectief te kunnen inperken.

De gemeente Amsterdam gaat sturen op de implementatie van vrije koeling in meer datacenters. De koeling van datacenters verbruikt namelijk veel energie. Bij vrije koeling wordt een datacenter gekoeld met behulp van de buitenlucht, die in Nederland doorgaans lager ligt dan de temperatuur in het datacenter. Hierdoor hoeft de koelinstallatie minder hard te werken dan een traditionele koelinstallatie en verbruikt minder energie. Het onderzoek stelt dat met vrije koeling een energiebesparing van ongeveer 15% kan worden gerealiseerd. In 2016 is vrije koeling naar verwachting de standaard.

ICT-apparatuur inregelen
De overige besparing kan worden gerealiseerd door nieuwe ICT-apparatuur te implementeren en deze apparatuur goed in te regelen. Daarnaast zouden datacenters capaciteit van servers beter moeten benutten, waarbij virtualisatie een belangrijke rol kan spelen.

De gemeente Amsterdam wil om het plan in de praktijk te brengen aanvullend onderzoek uitvoeren. Daarnaast worden in overleg met de branches pilots opgestart en instrumenten ontwikkeld om het energieverbruik van de Amsterdamse ICT-sector terug te dringen.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/zonnepaneel.jpgEnergieverbruik van ICT-hub Amsterdam kan tot 90% worden teruggedrongenFri, 18 Jul 2014 00:00:00 +0200
Beleef Tesla Model S tijdens het Dutch IT Society Eventhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12859/beleef_tesla_model_s_tijdens_het_dutch_it_society_event.html

Tijdens het Dutch IT Society Event krijgen gasten de gelegenheid om een testrit te maken met de Tesla Model S. Dit is de eerste elektrische premium sedan die de nieuwe standaard bepaald voor prestaties in de 21e eeuw. Vanaf het begin als elektrische wagen ontworpen, biedt Model S een ongeëvenaarde actieradius en een ultieme rijbelevenis.

Er zijn een beperkt aantal testritten mogelijk tijdens het event. Aanmeldingen worden  op volgorde van binnenkomst behandeld.  Indien u zich opgeeft voor een testrit is het consumeren van alcohol niet toegestaan. Houdt u daar rekening mee voor u zich opgeeft. 

Heeft u interesse om tijdens het Dutch IT Society Event een testrit te maken met Model S geef u dan op via deze link of mail naar: events@dutchitchannel.nl.

Tijdens het Dutch IT Society Event op woensdag 3 september 2014 op kasteel Cammingha komt de Nederlandse IT-industrie samen om over ontwikkelingen in de markt te praten, het netwerk te verstevigen en te toosten op voortzetting van het succesvolle eerste halfjaar. CIO’s, IT-managers en directieleden van leveranciers, resellers en distributeurs kunnen tijdens een culinaire beleving met elkaar in ongedwongen sfeer netwerken.

“Het doel van dit event is om de hele keten bij elkaar te brengen. Vooral de vrijblijvende sfeer staat hierbij centraal. Er zijn al veel evenementen in onze branche die een druk programma hanteren, hier hoeft een keer niks. Kortom,  in een ontspannen sfeer netwerken, want tenslotte moeten we het toch samen doen”, aldus Marco van der Hoeven (hoofdredacteur Executive-People) en Witold Kepinski (hoofdredacteur Dutch IT-channel). 

Ook worden voor het eerst de Executive People Award en Dutch IT Channel Award uitgereikt. Deze awards worden toegekend door de redacties van Dutch IT-channel en Executive People aan een persoon of organisatie die zich op innovatieve wijze heeft ingezet voor de Nederlandse ICT-sector.

Lees meer op:www.dutchitevent.nl.

Heeft u geen uitnodiging maar toch interesse om te komen? Stuur een e-mail naar events@executive-people.nl

Het event wordt mede mogelijk gemaakt door Protinus IT en database marketing organisatie Computer Profile.
 
Redactie Dutch IT-channel en Executive People 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.tesla_s_jpg/165_165_80_1__tesla_s.jpgBeleef Tesla Model S tijdens het Dutch IT Society EventFri, 18 Jul 2014 00:00:00 +0200
Microsoft ontslaat 18.000 man in grootste ontslagronde ooithttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12858/microsoft_ontslaat_18.000_man_in_grootste_ontslagronde_ooit.html
Microsoft ontslaat 18.000 medewerkers. Die heeft CEO Satya Nadella bekend gemaakt gemaakt. Het is de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het Amerikaanse IT-bedrijf. Ongeveer 14% van de medewerkers verliest zijn baan.

Naar verwachting wordt vooral het voormalig personeel van Nokia hard getroffen. Onder deze groep zouden 12.500 ontslagen vallen. Microsoft kreeg door de overname van Nokia ongeveer 25.000 medewerkers van het Finse telecombedrijf in dienst. De overige 5.500 ontslagen vallen dus onder het overige Microsoft-personeel. Naar verwachting zullen onder deze groep voornamelijk sales-, marketing- en technische medewerkers hun baan verliezen.

Medewerkers krijgen nog bericht
Medewerkers van Microsoft weten op dit moment nog niet of zij hun baan houden. Nadella schrijft in een e-mail aan medewerkers dat de meeste werknemers die hun baan verliezen hier binnen een half jaar bericht van krijgen. "De eerste stap om de juiste organisatie voor onze ambities te bouwen is het reorganiseren van ons personeelsbestand", schrijft Nadella in een e-mail.

Door de reorganisatie moet Microsoft onder andere over minder managementlagen gaan beschikken. Daarnaast wil het bedrijf ook wijzigingen gaan maken aan het verkooppersoneel.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.microsoft_logo_2013_vierkant_jpg/165_165_80_1__microsoft_logo_2013_vierkant.jpgMicrosoft ontslaat 18.000 man in grootste ontslagronde ooitThu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
FireEye roept bedrijven op hun cyberbeveiliging op te schroevenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12857/fireeye_roept_bedrijven_op_hun_cyberbeveiliging_op_te_schroeven.html
Cyberaanvallen worden steeds verfijnder en meedogenlozer. Jaarlijkse zorgen dit soort aanvallen voor miljoenen euro's schade bij organisaties wereldwijd. Het beveiligingsbedrijf FireEye waarschuwt dat bedrijven hun verdediging tegen cybercrime moeten upgraden.

FireEye stelt dat veel security response teams, de teams die een cyberaanval moeten afslaan, onder grote druk staan. Daarnaast beschikken dit soort teams volgens de beveiliger vaak niet over de juiste vaardigheden op het gebied van crisismanagement die nodig zijn om met een cyberaanval om te gaan.

Het 'FireEye Mandiant Incident Response team' schiet bedrijven daarom te hulp. Het bedrijf heeft een overzicht opgesteld van de vijf fouten die organisaties met vaakst maken:

1. De potentie en omvang van een aanval niet goed inschatten
Een veel gemaakte fout is het niet goed begrijpen van de dreiging. Dit zorgt voor allerlei problemen bij de bestrijding van een cyberaanval. Zo worden onvoldoende middelen ingezet die nodig zijn bij de juiste bestrijding van een aanval. Ook leidt het gebrek aan kennis tot een slechte isolatie van de kwaadaardige software. Zo kan een security response team zijn aandacht bijvoorbeeld concentreren op de verkeerde gebieden, waardoor de aanval ongestoord verder kan gaan. FireEye waarschuwt dat indien de bron van de aanval niet wordt gevonden het zeer waarschijnlijk is dat de organisatie opnieuw zal worden aangevallen.

2. Het senior management niet bij de bestrijding van een aanval betrekken
Cyberaanvallen kunnen serieuze gevolgen hebben voor een organisatie. Toch wordt het senior management vaak niet betrokken bij de bestrijding van dergelijke aanvallen. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat het beslissingsproces in zijn geheel op de schouders van het security response team te liggen, terwijl zij zich over het algemeen alleen richten op de technische kanten van een aanval. Hierdoor wordt niet goed in kaart gebracht wat het probleem precies betekent voor de gehele organisatie en wordt hier tijdens de bestrijding van het probleem geen rekening mee gehouden.

3. Geen rekening houden met de juridische aspecten
Een databreuk kan allerlei juridische implicaties met zich meebrengen. Een security response team ziet deze implicaties echter vaak over het hoofd. Dit kan tot problemen leiden die veel groter zijn dan de impact van de aanval zelf. Een goed bestrijdingsplan moet volgens FireEye dan ook gedetailleerd beschrijven hoe de organisatie omgaat met bewijs, dossiers en het op de hoogte brengen van belangrijke en relevante aandeelhouders.

4. Niet communiceren
Communicatie is tijdens een cyberaanval van groot belang. Indien het security response team niet goed met elkaar en het senior management communiceert. Het beveiligingsbedrijf adviseert dat alle teams en belanghebbenden die betrokken zijn bij het bestrijden van een aanval elkaar dagelijks voorzien van een statusupdate. Ook is het belangrijk dat de organisatie de eindgebruikers informeert over de status van de bestrijding en hoe zij hiervan mogelijk hinder kunnen ondervinden.

5. Niet bijhouden van een logboek
Geen enkele organisatie vindt het leuk om al zijn netwerk- en IT-activiteiten te loggen. Loggen wordt vaak gezien als omslachtig en duur en heeft een lage prioriteit. Maar zonder een gedetailleerd logboek is uitvoerig forensisch onderzoek moeilijk, zo niet onmogelijk. Onderzoekers hebben dan vaak niets te onderzoeken omdat zij geen spoor van aanwijzingen kunnen volgen, geen gedragspatroon kunnen analyseren en geen chronologie kunnen reconstrueren. Een logboek is essentieel bij het adequaat reageren op een cyberaanval. Zonder logboek slinken de kansen op een goede afloop aanzienlijk.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cybercrime.jpgFireEye roept bedrijven op hun cyberbeveiliging op te schroevenThu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Stress kost het Nederlands bedrijfsleven 800 miljoen euro'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12851/_stress_kost_het_nederlands_bedrijfsleven_800_miljoen_euro_.html
Bedrijven zouden meer moeten inzetten op het terugdringen van stress. Stress blijkt namelijk een grote kostenpost te zijn voor bedrijven. Het Nederlandse bedrijfsleven is alleen in de eerste helft van 2014 al bijna 800 miljoen euro kwijt aan stress-gerelateerd ziekteverzuim.

Dat maakte Corné Roelen, bedrijfsarts van arbodienst ArdoNed, vanochtend bekend op BNR Nieuwsradio. ArdoNed is een bedrijf dat organisaties helpt met het terugdringen van ziekteverzuim onder hun personeel. Het bedrijf onderzocht het ziekteverzuim van ruim 1,1 miljoen Nederlandse werknemers.

Daadwerkelijke kosten liggen nog hoger
Hoe hoog de daadwerkelijke kosten zijn die stress het Nederlands bedrijfsleven oplevert is onduidelijk. In de 800 miljoen euro die ArdoNed noemt zijn de kosten van behandeling en het inhuren van invallers niet meegenomen.

Het onderzoek wijst uit dat het gemiddelde ziekteverzuim is gestegen van 23 dagen in 2013 naar 24 dagen in de eerste helft van 2014. ArdoNed registreerde in totaal 4,6 miljoen verzuimdagen. Het totaal aantal ziektedagen is in vijf jaar tijd maar liefst verachtvoudigd. 10% hiervan, 460.000 verzuimdagen, zouden te maken hebben met stress.

Oorzaken van stress
Nederlandse werknemers hebben dus steeds meer last van stress. Dit heeft volgens ArdoNed verschillende oorzaken. De werkdruk zou steeds verder toenemen, terwijl mensen thuis ook een sociaal leven hebben. Deze combinatie wordt volgens het bedrijf veel werknemers te veel. De hoeveel stress-gerelateerde klachten zou sinds 2012 explosief zijn toegenomen.

Bron: BNR Nieuwsradio

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.gedemotiveerd_personeel_jpeg/165_165_80_1__gedemotiveerd_personeel.jpeg'Stress kost het Nederlands bedrijfsleven 800 miljoen euro'Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Bedrijven zijn bereid te investeren in de beveiliging van financiële transacties'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12848/_bedrijven_zijn_bereid_te_investeren_in_de_beveiliging_van_financi__le_transacties_.html
53% van de bedrijven wereldwijd zijn bereid te investeren in software die speciaal is ontworpen om financiële transacties te beschermen. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage op 46%.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International. De veiligheid van betalingsgegevens en financiële transacties heeft volgens het onderzoek een hoge prioriteit voor bedrijven. Een derde van de bedrijven (34%) plaatst de bescherming van deze gegevens in de top drie van prioriteiten op het gebied van IT-beheer voor het komende jaar. In Nederland is dit 37%.

Meer zekerheid bij financiële transacties
Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf meer behoefte heeft aan zekerheid bij financiële transacties. In Nederland heeft slechts 19% hier behoefte aan. Zowel wereldwijd als lokaal blijken grotere bedrijven meer bereid om te investeren in de beste beveiligingstechnologie. Bij ondernemingen met meer dan 5.000 medewerkers wereldwijd verklaart 64% van de bedrijven bereid te zijn meer te betalen voor een hoogwaardige veiligheidsservice. Onder kleine bedrijven ligt dit percentage op 48%.

Van de Nederlandse grote bedrijven stelt 67% bereid te zijn meer te willen betalen voor een kwalitatief betere veiligheidsservice, terwijl dit percentage onder Nederlandse bedrijven op 35% ligt. 15% van de respondenten meent bovendien dat de kosten in dit geval niet bepalend mogen zijn. Op dit vlak blijft Nederland wel iets achter, voor slechts 4% van de bedrijven speelt geld geen rol als het gaat om goede beveiliging.

Gestolen betalingsgegevens
33% van de bedrijven wereldwijd die gegevens verloren bij cyberaanvallen geeft toe dat betalingsgegevens werden gestolen. Dit geldt voor 25% van de Nederlandse bedrijven. Daarnaast meent 32% van de respondenten dat dit de slechtst mogelijke soort gegevens is die men kon verliezen, tegenover 28% van de Nederlandse bedrijven.

Zorgen over verloren gegevens zijn niet ongegrond. Kaspersky Lab wijst op een recente fraudecampagne, gericht op klanten van een grote Europese bank. Fraudeurs blijken bij deze bank gegevens van klanten te stelen en in slechts één week tijd een half miljoen euro te stelen van de financiële organisatie.

Investeringsbereidheid is groot
"Klanten zijn bereid om te investeren in de bescherming van hun betalingen, en het hoge percentage gevallen van financiële gegevensdiefstal die ons onderzoek aantoont is wederom een reden waarom effectieve bescherming de investering waard is. Financiële dienstverleners moeten geïntegreerde beveiligingsoplossingen implementeren die proactieve fraudepreventie bieden om de effectiviteit te maximaliseren en de gebruikerservaring te optimaliseren. Deze beschermingslagen zorgen er ten eerste voor dat financiële dienstverleners financieel en reputatieverlies voorkomen als gevolg van datalekken. Bovendien biedt het ze de mogelijkheid om extra inkomsten binnen te halen, door nieuwe klanten aan te trekken en aan bestaande klanten onderscheidende extra diensten met hoge marges aan te bieden", zegt Ross Hogan, Global Head van de Fraud Prevention Division bij Kaspersky Lab.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.png'Bedrijven zijn bereid te investeren in de beveiliging van financiële transacties'Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
AFAS Software stapt over op ‘flat fee’ private cloud platformhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12847/afas_software_stapt_over_op____flat_fee____private_cloud_platform.html

AFAS Software heeft opnieuw een 3-jarig contract getekend met LeaseWeb, een van de grootste hosting merken ter wereld met een uitgebreide, on-demand cloud infrastructuur variërend van virtueel tot bare metal. De nieuwe overeenkomst houdt onder andere in dat AFAS zijn instance-gebaseerde inkoop van private cloud bij LeaseWeb Nederland verruilt voor een ‘flat-fee’ private cloud met resource pools, een maatwerkoplossing die AFAS meer autonomie geeft op het platform.

AFAS Software is sinds 2009 klant bij LeaseWeb Nederland. De afgelopen jaren maakte AFAS voor het hosten van zijn SaaS-gebaseerde ERP-oplossing ‘AFAS Online’ al gebruik van een maatwerk oplossing, een hybride private cloud omgeving met een geclusterde serverarchitectuur op basis van VMware. AFAS was evenwel op zoek naar een oplossing die een nog hogere performance kon bieden, met veel flexibiliteit en schaalbaarheid in de infrastructurele capaciteitsplanning, tegen lagere kosten.

Het VMware gebaseerde private cloud platform dat LeaseWeb Nederland nu levert, betreft eveneens een maatwerkoplossing. Voor AFAS is een volledige redundante single-tenant twin datacenter oplossing ontworpen waarbinnen AFAS toegang heeft tot VMware vCenter. Hiermee kan AFAS autonoom zijn Cloud Resource Pools managen, waaronder dedicated cores, memory, storage, virtuele netwerken en virtuele servers. LeaseWeb heeft het private cloud platform voor AFAS gecombineerd met bare metal servers voor extra - fysieke - performance.

Piekbelastingen

“AFAS Online kent als ERP-applicatie piekbelastingen,” zegt Arnold Mars, Financieel Directeur (CFO) van AFAS. “In bepaalde periodes heb je te maken met veel salarisverwerkingen, jaarafsluitingen en managementrapportages, wat zorgt voor een grotere behoefte aan tijdelijke infrastructurele capaciteit. Ook moeten aan het einde van een jaar, vanwege juridische wijzigingen, vaak veel software-updates worden doorgevoerd. Via de nieuwe private cloud oplossing van LeaseWeb Nederland kunnen wij flexibel en tegen een vaste prijs deze piekbelastingen opvangen en ongelimiteerd gebruikmaken van dedicated cloud resources, waaronder cores, RAM en storage. Kostentechnisch is dat voor ons veel interessanter en het geeft ons maximale flexibiliteit.”

De huidige groei van AFAS Online, met momenteel 6.500 zakelijke klanten en een klantgroei van 40 procent per jaar, zorgt ervoor dat performance en beschikbaarheid in de hosting omgeving nog belangrijker wordt. “Er wordt steeds vaker en langer in het online pakket gewerkt,” zegt Mars. “Ons pakket wordt steeds groter en uitgebreider, omdat we zijn afgestapt van modules en alle functionaliteit inclusief aanbieden. Dat zorgt voor een intensiever gebruik - ook ’s nachts. Daarnaast krijgen we steeds grotere klanten met hoge eisen op het gebied van security, compliance, disaster recovery en beschikbaarheid. Met de enorme flexibiliteit en autonomie in het door LeaseWeb ontwikkelde private cloud platform, hebben we meer vrijheid om resources te alloceren en aan de specifieke eisen van onze klanten tegemoet te komen.”

Compliance eisen klanten

AFAS heeft zich met het 3-jarige contract dus opnieuw voor langere tijd met LeaseWeb Nederland verbonden. De ERP-leverancier zegt veel waarde te hechten aan het Nederlandse karakter van de hostingprovider.

Mars: “Veel van onze klanten hebben allerlei gevoelige organisatiedata in de systemen ondergebracht, waaronder klantgegevens, financiële data en management rapportages. Zij verlangen van ons dat deze data vanuit compliance oogpunt te allen tijde in datacenters op Nederlands grondgebied beschikbaar blijft. Via zusterondernemingen biedt LeaseWeb diensten aan in de Verenigde Staten, Duitsland en Singapore. Deze zusterondernemingen zijn juridisch volledig gescheiden. LeaseWeb Nederland heeft meerdere datacenters in Nederland, waarmee wij aan de strengste data compliance eisen van onze klanten kunnen voldoen.”

Ruud Mous, Algemeen Directeur van LeaseWeb Nederland, benadrukt dat de huidige oplossing voor AFAS niet het eindpunt is maar een nieuw vertrekpunt. “Wij zijn met AFAS bewust voor de lange termijn een relatie aangegaan, wat betekent dat wij de komende jaren telkens opnieuw ons zullen moeten inzetten om in hun evoluerende toekomstige behoeftes te voorzien. Ons VMware-gebaseerde private cloud concept met dedicated cloud resource pools, is ontwikkeld met de behoeften van klanten zoals AFAS in het achterhoofd. De toekomst van onze relatie ligt dan ook in innovatie en ons vermogen om tijdig marktrelevante vernieuwingen in ons hosting portfolio door te voeren.”

LeaseWeb Private Cloud

Het VMware-gebaseerde private cloud platform ontworpen voor AFAS biedt, evenals de onlangs gelanceerde LeaseWeb Private Cloud Powered by Apache CloudStack®, een ongelimiteerde hoeveelheid cloud resources die dedicated voor een klant worden gereserveerd, waaronder dedicated cores, RAM en storage. Deze cloud resources worden flat-fee geleverd, dus tegen een vast maandelijks tarief, wat klanten keuzevrijheid en flexibiliteit geeft in het gebruik van de private cloud omgeving.

Het VMware Private Cloud concept van LeaseWeb is per definitie een maatwerkoplossing en maakt gebruik van dedicated hardware ondergebracht in volledig klanteigen racks. De oplossing is bedoeld voor gebruikers met hoge security eisen. VMware Private Cloud biedt private, redundante uplinks naar het internet en een volledig gescheiden, gecombineerde SAN/NAS storage omgeving op eigen storage virtual machines. Klanten hebben binnen het VMware-gebaseerde private cloud concept allerlei keuzevrijheden om de configuratie op maat in te richten, zoals hybride combinaties met bare metal servers, replicatie van storage naar andere datacenters en een koppeling met een Office omgeving, maar ook twin datacenter oplossingen voor maximale beschikbaarheid.

PW

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cloud.jpgAFAS Software stapt over op ‘flat fee’ private cloud platformThu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
SAP, Toyota InfoTechnology Center en VeriFone ontwikkelen oplossing voor connected carshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12846/sap__toyota_infotechnology_center_en_verifone_ontwikkelen_oplossing_voor_connected_cars.htmlSAP, Toyota InfoTechnology Center en VeriFone werken samen aan een project om het tanken voor gemotoriseerde weggebruikers te vereenvoudigen. Bestuurders kunnen snel en eenvoudig het juiste benzinestation vinden. Daarnaast stelt het hun in staat om aan de pomp met een druk op de knop het betaalproces te autoriseren.

Op het moment dat een chauffeur moet tanken, moeten zij ofwel binnen betalen ofwel aan de pomp een betaalpas met pincodes gebruiken. Met het prototype hebben consumenten de mogelijkheid om op één scherm alle informatie aflezen. Zij kunnen navigeren naar het dichtstbijzijnde benzinestation, automatisch de betaling elektronisch goedkeuren en gepersonaliseerde kortingsbonnen ontvangen.

Deelnemers
De oplossing maakt gebruik van het SAP HANA Cloud Platform, dat informatie ophaalt over de locatie van het voertuig, de te volgen route, het brandstofniveau en het interessegebied van de bestuurder. VeriFone levert met de point-of-sale (POS)-oplossingen de geautomatiseerde kassasystemen. Toyota ITC levert de telemetrische gegevens van de bewegende voertuigen. De informatie en processen worden geïntegreerd met behulp van het cloud-portfolio van SAP. De gegevens zijn vervolgens af te lezen via een scherm op het dashboard van Toyota ITC.

In de praktijk werkt de oplossing als volgt: de bestuurder ontvangt een melding als het brandstofpeil laag is. Dankzij het toepassen van het Toyota ITC-telematicasysteem raadt het voertuig een tankstation aan. Hierbij bekijkt het systeem allerlei real-time gegevens, zoals waar het voertuig zich op dat moment bevindt en over hoeveel brandstof het voertuig nog beschikt. Ook houdt het systeem rekening met persoonlijke voorkeuren die bestuurders van tevoren hebben ingevoerd. Denk hierbij aan de eerste keuze voor benzinestations en of het station zich heeft aangemeld voor het programma. Op het moment dat het voertuig bij de pomp staat, kan de bestuurder de transactie op zeer eenvoudige en snelle manier vanuit de auto goedkeuren of via een app op het mobiele apparaat.

Microlocatie
Omdat de deelnemende benzinestations het profiel van de bestuurder kennen, kunnen zij op gepersonaliseerde wijze onder andere kortingen en spaarpunten toekennen. Na het tanken ontvangt de bestuurder een elektronische bon. Daarnaast hebben de bestuurders de mogelijkheid om alle transacties uit het verleden te bekijken en deze eenvoudig te exporteren naar andere systemen voor bijvoorbeeld het declareren van onkosten.

Het systeem gebruikt Bluetooth Low Energy (BLE). Deze opkomende draadloze standaard stelt benzinestations in staat om hun diensten aan te passen op basis van waar de bestuurder zich precies in de winkel bevindt. Dit wordt ook wel microlocatie genoemd.

PW


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.sap_world_tour_jpg/165_165_80_1__sap_world_tour.jpgSAP, Toyota InfoTechnology Center en VeriFone ontwikkelen oplossing voor connected carsThu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
Alan Mulally zit in het auditcomité van Googlehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12842/alan_mulally_zit_in_het_auditcomit___van_google.htmlVoormalig Ford-baas ceo Alan Mulally zit sinds 9 juli in het auditcomité van Google. "Alan bezit een erkende ervaring als leider en manager in de technologische sector", verklaart algemeen Google-directeur Larry Page.

Mulally kijkt ernaar uit met de leiders van de internetgigant te werken. "Het is een eer een icoon van de sector in de Raad van bestuur te mogen dienen", zegt hij.

De 68-jarige Alan Mulally kwam in 2006 aan het hoofd van Ford. Hij werd er vooral gelauwerd voor de redding van de automobielgroep, die dankzij hem in 2009 aan een faillissement ontsnapte. Op 1 juli jongstleden verliet hij Ford. Eerder stond Mulally al aan het hoofd van Boeing.

Uiteraard kan Alan Mulally van waarde zijn bij Google voor projecten als Android Auto en de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Maar zijn ervaring bij Boeing kan Google evenzeer van pas komen voor Project Loon, het drone-initiatief en de satellietplannen van de zoekgigant.

In samenwerking met Datanews
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/googlelogo.gifAlan Mulally zit in het auditcomité van GoogleThu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
KPMG koopt Amerikaanse EPD-expert Zanetthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12838/kpmg_koopt_amerikaanse_epd_expert_zanett.htmlKPMG koopt voor een onbekend bedrag Zanett, specialist rond Elektronisch Patienten Dossier (EPD). oplossingen. Met de overname van de Amerikaanse IT-dienstverlener Zanett haalt de internationale KPMG-organisatie expertise in huis als het gaat om de invoering van Elektronische Patiënten Dossier-systemen in de Nederlandse zorg.

Zanett is een organisatie op het gebied van IT-oplossingen die volgens KPMG bijdragen aan een betere zorg voor patiënten en oplossingen die een efficiënt gebruik van medische dossiers dichterbij brengen. “Vooral in de Verenigde Staten heeft Zanett een trackrecord als het gaat om het succesvol invoeren van dit soort systemen”, zegt Jan de Boer, partner bij KPMG IT Advisory. De Boer: “Wereldwijd neemt het gebruik van EPD-systemen in hoog tempo toe. En ook in Nederland zijn nagenoeg alle ziekenhuizen bezig met het selecteren, invoeren en doorontwikkelen van de ‘volgende generatie EPD-systemen. De ervaring leert echter dat dit in het algemeen met wisselend succes gebeurt.

Met het realiseren van een dergelijk systeem is in het algemeen veel geld gemoeid en de invloed op de organisatie van de zorg kan groot zijn., aldus De Boer. "Ziekenhuizen zoeken dan ook steeds vaker naar partijen die naast het correct invoeren van het EPD in staat zijn om hun initiatieven op dit terrein onafhankelijk te beoordelen en vast te stellen of de technische, zorginhoudelijke en financiële doelstellingen zijn bereikt. Met de expertise van Zanett en onze eigen zorgkennis is KPMG in staat om het EPD-systeem te optimaliseren en uiteindelijk de werking te beoordelen.”

Door: Witold Kepinski


 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.zorg_gif/165_165_80_1__zorg.gifKPMG koopt Amerikaanse EPD-expert ZanettThu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
Trend Micro levert security-software voor Microsoft Office 365http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12836/trend_micro_levert_security_software_voor_microsoft_office_365.htmlTrend Micro, specialist op het gebied van cloud-beveiliging, introduceert nieuwe en verbeterde oplossingen voor Microsoft Office 365-klanten, waaronder Trend Micro Cloud App Security en Trend Micro Hosted Email Security.

Met de aankondiging zegt Trend Micro een volgende stap te zetten in het beveiligen van organisaties tegen gerichte aanvallen, geavanceerde malware en dataverlies door het leveren van een eenvoudig te beheren, veilige cloud-infrastructuur.

Trend Micro Cloud App Security
Deze nieuwe oplossing integreert direct met Office 365 door gebruik te maken van Microsoft API voor Exchange Online, SharePoint Online en OneDrive for Business. Door het aanbieden van encryptie met customer-managed keys hebben klanten meer controle over hun data met het behoud van alle functies van Office 365. Daarnaast vermindert het de risico's door geavanceerde malware scanning met sandbox-analyse en vereenvoudigt het compliancy met dataloss-prevention De bèta-versie van Cloud App Security is hier beschikbaar.

Trend Micro Hosted Email Security
Trend Micro Hosted Email Security biedt momenteel al spam- en malware-filtering voor Office 365 en beveiligt daarmee gebruikers door e-mails te scannen op kwaadaardige bijlagen en URL's, spam, graymail en phishing-aanvallen. De aankomende update bevat verbeterde spear phishing-bescherming en verborgen malware-detectie.

Trend Micro en Microsoft
Trend Micro biedt nu een uitgebreider scala aan beveiligingsoplossingen voor Microsoft-omgevingen, inclusief Deep Security, SecureCloud en PortalProtect ter ondersteuning van Azure, SharePoint en Agent Extension. Daarbij ondersteunt Trend Micro nu ook Exchange-, SharePoint- en Lynservers, on-premise of in de cloud. Trend Micro is daarnaast lid van MAPP (Microsoft Active Protections Program) om gebruikers te beschermen tegen zero-day kwetsbaarheden, zoals beschreven in Microsoft Security Advisories.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.microsoft_office365_jpg/165_165_80_1__microsoft_office365.jpgTrend Micro levert security-software voor Microsoft Office 365Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
Nederland ICT: 'Bedrijven moeten meer inzicht krijgen in cyberrisico's'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12835/nederland_ict___bedrijven_moeten_meer_inzicht_krijgen_in_cyberrisico_s_.html
Nederland ICT roept bedrijven en de Nederlandse overheid op zelf inzicht te krijgen in cyberrisico's en adequaat actie te ondernemen om deze op te vangen. De organisatie stelt dat ICT en het internet veel kansen bieden, maar Nederland alleen optimaal kan profiteren van deze kansen door zich bewust te zijn van cyberrisico's.

Organisaties die geen inzicht hebben in de cyberrisico’s die zij lopen zullen nooit de benodigde beveiligingsmaatregelen kunnen nemen. Nederland ICT stelt dan ook dat ieder bedrijf en iedere overheid een cyberrisicoprofiel moet opstellen. Dit risicoprofiel helpt de juiste prioriteiten te stellen bij het nemen van maatregelen.

Voor ieder bedrijf van belang
Bewust zijn van cyberrisico's is voor ieder bedrijf van belang. Als voorbeeld noemt Nederland ICT een industrieel bedrijf dat producten ontwikkelt en exporteert. Voor zo'n bedrijf is het cruciaal om nieuwe productontwerpen te beschermen tegen spionage en productiesystemen te beveiligen tegen hackers. Dit kan alleen als het bedrijf weet met welke risico het te maken heeft.

Het opstellen van een risicoprofiel begint in de top van de organisatie. Om hen hierbij te helpen heeft Nederland ICT  ‘tien vuistregels voor cyber security’ gepubliceerd.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.pngNederland ICT: 'Bedrijven moeten meer inzicht krijgen in cyberrisico's'Wed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
'ICT-uitgaven in de Benelux stijgen met 3,5%'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12834/_ict_uitgaven_in_de_benelux_stijgen_met_3_5__.html
De ICT-uitgaven in de Benelux zullen in 2014 uitkomen op ruim 49 miljard euro. Dit is een stijging van 3,5% van opzichte van 2013. Dit verwacht Forrester Research.

De Benelux presteert hiermee goed. De gemiddelde groei van de ICT-uitgaven liggen in Europa op 2,3%. De Benelux laat landen als Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland en Portugal ver achter zich.

Software
Vooral aan software wordt veel geld uitgegeven. Het onderzoeksbureau verwacht dat de softwareuitgaven in 2014 met 5% stijgen. Met name sales- en marketingsoftware, mobiele apps, analytische software en big data-gerelateerde software is populair.

Andere segmenten waar Forrester een stijging verwacht te zien is hardware, telecomdiensten en ICT-consultancy. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze segmenten allen een groei van 4% doormaken.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/onderzoek/.grafiekrood_jpg/165_165_80_1__grafiekrood.jpg'ICT-uitgaven in de Benelux stijgen met 3,5%'Wed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
VS wil samenwerking met Duitsland verbeterenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12833/vs_wil_samenwerking_met_duitsland_verbeteren.html
De Verenigde Staten wil de samenwerking met Duitsland op het gebied van inlichtingendiensten verbeteren. Dit heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Persbureau ANP meldt dat het de eerste keer was dat de twee leiders elkaar spraken nadat vorige week nieuwe informatie over spionage door de VS in Duitsland naar buiten kwam. Een Amerikaanse spion zou mogelijk het Duitse ministerie van Defensie zijn binnengedrongen. Twee geleden kwam daarnaast aan het licht dat een medewerker van de Duitse geheime dienst voor de Amerikanen heeft gespioneerd. De man zou 218 documenten aan de Amerikaanse geheime dienst hebben verkocht. Dit was voor Duitsland aanleiding het hoofd van Amerikaanse inlichtingendiensten het land uit te zetten. 

Veel details over de gesprekken zijn niet naar buiten gebracht. Wel zou Obama hebben beloofd Merkel op de hoogte te houden over mogelijkheden om de relatie tussen beide landen te verbeteren. Deze relatie heeft door het spionageschandaal een flinke deuk opgelopen.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.obama_jpg/165_165_80_1__obama.jpgVS wil samenwerking met Duitsland verbeterenWed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
Recordverkoop Intel dankzij zakelijke pc-markthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12831/recordverkoop_intel_dankzij_zakelijke_pc_markt.htmlIntel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordaantal processoren verkocht. Dit komt met name door een hoge verkoop van zakelijke pc's.

Eerder al spark Intel de verwachting uit dat dat de grote vraag naar zakelijke pc's een positief effect zou hebben op de omzet. Die bedroeg 8,7 miljard dollar, zes procent meer dan vorig jaar en negen procent meer dan het vorige kwartaal.

PW


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.intel_chip_schakelingen_lr_jpg/165_165_80_1__intel_chip_schakelingen_lr.jpgRecordverkoop Intel dankzij zakelijke pc-marktWed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
Apple en IBM werken nauwer samen in zakelijke markt rond devices en appshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12829/apple_en_ibm_werken_nauwer_samen_in_zakelijke_markt_rond_devices_en_apps.html
Apple en IBM sluiten een samenwerkingsovereenkomst. Ze verkopen samen mobiele devices en apps aan zakelijke klanten. Dit maakten Apple ceo Tim Cook (foto rechts) en IBM ceo Ginni Rometty (foto links) bekend.

Apple krijgt door de overeenkomst de mogelijkheid om zijn iPhone en iPad aantrekkelijk te maken voor zakelijke gebruikers. Voor IBM levert de deal dan weer voordeel op doordat het bedrijf op veel meer mobiele apparaten terecht kan met zijn software, zoals Mobile Enterprise Management (MEM).

Apple en IBM kennen elkaar al lang. 30 jaar geleden vochten ze nog een harde strijd uit op de markt voor personal computers. Inmiddels is Apple een sterke speler in de mobiele markt geworden. IBM is sterk in software, high-end hardware en diensten. Nu gaan ze samenwerken en sterker proberen te concurreren tegen Microsoft en Google. 

Door: Witold Kepinski 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.apple_ibm_ceo_jpeg/165_165_80_1__apple_ibm_ceo.jpegApple en IBM werken nauwer samen in zakelijke markt rond devices en appsWed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
Foto toont nieuwe Windows-versie met startmenuhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12828/foto_toont_nieuwe_windows_versie_met_startmenu.htmlEen pas ontdekte screenshot toont aan hoe de vernieuwde startmenu van Windows er mogelijk zal uitzien. In de te verschijnen Windows-versie – een update van Windows 8.1 dan wel Windows 8.2 of Windows 9 – zal er wel weer plaats zijn voor het startmenu.

Het nieuwe startmenu lijkt een hybride te worden tussen hetgene dat we kennen van Windows 7 en het startscherm met Live Tiles uit Windows 8. Als de gelekte afbeelding – die verschenen is op het forum My Digital Life en die volgens de site Neowin uit een legitieme testversie van Windows lijkt te komen – accuraat is natuurlijk, en niet zomaar een Photoshop-werkje is.

Van de volgende versie van Windows, met als codenaam ‘Treshold’, wordt in het najaar een publieke preview verwacht. De lancering zou voor april volgend jaar gepland zijn.

In samenwerking met Datanews
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.windows_startmenu_screenshot_jpg/165_165_80_1__windows_startmenu_screenshot.jpgFoto toont nieuwe Windows-versie met startmenuWed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
Obama eist toegang tot data op Amerikaanse hardware buiten de VShttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12821/obama_eist_toegang_tot_data_op_amerikaanse_hardware_buiten_de_vs.html
De Obama-administratie oppert dat data die is opgeslagen op servers van Amerikaanse bedrijven buiten de VS, toegankelijk moet zijn voor het gerecht, zo meldt Datanews.

Technologiebedrijven als Microsoft en Apple schreeuwen moord en brand, en argumenteren dat de handhaving van het recht stopt aan de grens.

Volgens de Amerikaanse overheid is een wereldwijde toegang tot informatie nodig om fraudeurs, hackers en drugdealers beter te kunnen opsporen. Obama en co. stellen dan ook dat elk bedrijf met activiteiten in de VS moet voldoen aan de datavereisten van dat land, zelfs als de data aan de andere kant van de wereld is opgeslagen.

Tech giganten als Microsoft en Apple zijn het hier niet mee eens, en opperen dat het vertrouwen in Amerikaanse technologiebedrijven op die manier nog maar eens een knauw krijgt, na de revelaties van Snowden.

Alvast één rechter volgt het standpunt van Obama. Hij wierp in april al op tijdens een rechtszaak waarin een klant van Microsoft betrokken was, dat ‘een entiteit die wettelijk verplicht wordt om inzage te geven in data, dat moet doen ongeacht de locatie van die data.’

Microsoft heeft alvast een batterij advocaten ingeschakeld om in beroep te gaan. Op 31 juli wordt een uitspraak ten gronde verwacht in de zaak.

De Amerikaanse overheid beroept zich op de ‘Stored Communications Act’ (SCA) om haar gram te halen, een regel die dateert uit de tijd van Ronald Reagan. “Overseas records must be disclosed domestically when a valid subpoena, order, or warrant compels their production”, klinkt het in dat document.

Microsoft oppert dan weer dan het Amerikaanse Congres nog nooit het bevel heeft gegeven om informatie op te eisen buiten de fysieke grenzen van de VS. “Bovendien kàn een Amerikaanse rechtbank zo maar niet eisen om in te breken in het datacenter van Microsoft in Dublin”, klinkt het in Redmond. “Het enige wat de overheid hiermee bereikt is dat Amerikaanse bedrijven hun leidinggevende positie kunnen verliezen in ict.”

Ook sectorgenoten als Apple, AT & T, Cisco en Verizon opperen dat een uitspraak ten gunste van de administratie "dramatische conflicten met buitenlandse wetgevingen inzake gegevensbescherming" kan veroorzaken.

Deze bedrijven stellen dat “het risico erg groot is dat buitenlandse regeringen de tech-sector zullen bestraffen, en dat het beter is om samen te werken met andere naties.” 

In samenwerking met Datanews 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.obama_pc_jpg/165_165_80_1__obama_pc.jpgObama eist toegang tot data op Amerikaanse hardware buiten de VSTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Sogeti lanceert Offshore Directhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12814/sogeti_lanceert_offshore_direct.htmlSogeti start een initiatief waarmee klanten hun IT-werkzaamheden rechtstreeks vanuit India geleverd krijgen.

Tot voor kort was de offshore dienstverlening altijd onderdeel van de bestaande Business Lines van Sogeti. In samenspraak met de klant bepaalt de IT-dienstverlener daarbij welke IT-diensten lokaal of in India worden beheerd en/of ontwikkeld. Sogeti voegt daar nu een nieuwe manier van offshore dienstverlening aan toe.

Met de oprichting van Offshore Direct krijgt de klant haar diensten rechtstreeks geleverd vanuit India. Met name repeterende werkzaamheden in grote volumes zoals het testen van applicaties, beheer of data-analyses waarbij sprake is van verregaande industrialisatie, zijn geschikt voor Offshore Direct, aldus Sogeti. “Dit Offshore Direct initiatief is een antwoord op de groeiende vraag naar meer flexibiliteit in het snel op- en afschalen van IT-capaciteit. Met dit initiatief richten we ons in eerste instantie op productie- en logistieke omgevingen en de energiesector. In het komende jaar verwachten we de groei in onze Offshore Direct diensten te verdubbelen,” zegt Piet Wybe Wagter, CEO van Sogeti in Nederland.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.sogeti_jpg/165_165_80_1__sogeti.jpgSogeti lanceert Offshore DirectTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Een derde van alle bedrijven heeft in 2020 een Digital Risk Officer'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12798/_een_derde_van_alle_bedrijven_heeft_in_2020_een_digital_risk_officer_.html
Ruim de helft van alle CEO's heeft eind 2015 een 'digitale leidinggevenden' in dienst. Een derde van alle bedrijven die zich bezig houdt met digitale business modellen en digitale activiteiten heeft in 2020 daarnaast een Digital Risk Officer (DRO) in dienst. Dit is een leidinggevenden die verantwoordelijk is voor alle digitale risico's waarmee een bedrijf te maken heeft.

Dit voorspelt de 2014 CEO and Senior Executive Survey van Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat 60% van de 'digitale bedrijven' met grootschalige uitval van dienstverlening te maken krijgt doordat hun IT-security team digitale risico's van nieuwe technologie niet goed in kaart kunnen brengen. IT, Operational Technology (OT), het Internet of Things en fysieke securitytechnologieën hebben volgens Gartner allemaal afhankelijkheden die een risico-gebaseerde aanpak op het gebied van governance en management vereisen.

Kennis
"Digital Risk Officers hebben bedrijfsinzicht en -kennis nodig in combinatie met voldoende kennis van technische zaken. Dit stelt hen in staat digitale zakelijke risico's goed te beoordelen en aanbevelingen te doen om veilig met deze digitale risico's om te springen", legt Paul Proctor, vice president en analist bij Gartner, uit. "Veel traditionele security officers zullen hun titel veranderen in digital risk en security officer. Zonder veranderingen aan hun reikwijdte, mandaat en vaardigheden kunnen zij deze rol echter niet effectief vervullen."

Gartner verwacht dat de reikwijdte en het mandaat van een DRO volledig afwijkt van die van een Chief Information Security Officer (CISO). In veel organisaties blijven CISO's voorlopig dan ook gewoon hun taken op dezelfde wijze vervullen, terwijl ook een DRO in dienst treedt. Deze DRO rapporteert in de meeste gevallen volgens Gartner aan een senior executive buiten de IT-afdeling. Denk hierbij aan een Chief Risk Officer, Chief Digital Officer of Chief Operating Officer. Deze leidinggevenden beheert de risico's op managementniveau's over verschillende business units.

Evolueren in DRO's
Wel verwacht Gartner dat veel CISO's op termijn evolueren in DRO's. Dit aangezien CISO's effectieve samenwerkingen zullen opzetten met digitale beveiligingsteams om andere vormen van technologie te kunnen beheren. Het beheer van fysieke beveiliging wordt daarnaast in toenemen de mate digitaal. Gartner verwacht dan ook dat het team dat verantwoordelijk is voor fysieke beveiliging op termijn wordt geïntegreerd met het IT-security team van een bedrijf.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.internetwereldbol_jpg/165_165_80_1__internetwereldbol.jpg'Een derde van alle bedrijven heeft in 2020 een Digital Risk Officer'Tue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Bedrijven laten kansen liggen met live chat op hun websitehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12797/bedrijven_laten_kansen_liggen_met_live_chat_op_hun_website.html
Steeds meer bedrijven bieden klanten de mogelijkheid via live chat contact op te nemen. Opvallend is echter dat 42% van de bedrijven op de live chat offline zijn. Ook bieden veel bedrijven wel live chat aan, maar zijn er in de praktijk geen medewerkers beschikbaar om mee te chatten. ICT-bedrijven presteren met live chat het best van alle Nederlandse bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van LiveChat Pro, een managed live chat provider. “Het verbaast mij dat er tegenwoordig nog steeds websites zijn die aangeven dat ze wel live chat hebben, maar dat de medewerkers van die bedrijven niet beschikbaar zijn. Het is alsof je als klant een winkel binnenloopt, maar er is niemand om je te helpen. Het lijkt erop dat de bedrijven achter deze websites niet genoeg personeel hebben om de live chat continu te bemannen,“ aldus Anthony Carter, directeur van LiveChat Pro. Van de onderzochte sites bleek bijna driekwart ’s avonds niet via de live chat bereikbaar te zijn. In het weekend is zelfs 88% onbereikbaar.

Reactiesnelheid
Ook de snelheid waarmee bedrijven reageren op live chat is door het bedrijf gemeten. Gemiddeld blijkt een medewerker na 44 seconden beschikbaar te zijn voor live chat. Bij 13 van de 108 onderzochte bedrijven was er na 5 minuten echter nog steeds niemand beschikbaar, ondanks dat de chatsessie wel was begonnen. LiveChat Pro stelt dat de gemiddelde internetter ongeduldig is en hooguit bereid is 30 seconden te wachten. 60% van de onderzochte bedrijven zou niet aan deze richtlijn voldoen.

Een goede bereikbaarheid van internetwinkels, online reisbureaus en andere websites is volgens LiveChat Pro in de 24/7 economie een must. “De meeste mensen winkelen ’s avonds en in het weekend online. Zelfs B2B bedrijven zouden live chat op hun websites continue beschikbaar moeten hebben, omdat steeds meer inkopers en beslissers ook buiten de reguliere werktijden nog achter hun computer aan het werk zijn.”

ICT-bedrijven doen het goed
ICT-bedrijven presteren op dit vlak het best. Gemiddeld reageren medewerkers van ICT-bedrijven binnen 30 seconden op een live chat. 65% van de bedrijven is daarnaast overdag online.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.klantenservice_gif/165_165_80_1__klantenservice.gifBedrijven laten kansen liggen met live chat op hun websiteTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Duitsland overweegt typemachines in te zetten om cyberspionage te voorkomenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12796/duitsland_overweegt_typemachines_in_te_zetten_om_cyberspionage_te_voorkomen.html
Regelmatig schrijven we over oplossingen die bedrijven kunnen inzetten op cyberspionnen buiten de deur te houden en bedrijfsgeheimen veilig te stellen. De Duitse overheid gaat echter een stap verder. De Duitsers overwegen ouderwetse typemachine in te zetten om het de Amerikaanse geheime dienst NSA onmogelijk te maken bepaalde informatie in handen te krijgen.

Het nieuws is naar buiten gebracht door Patrick Sensburg, de voorzitter van de commissie die spionage door de NSA onderzoekt. De commissie is in het leven geroepen nadat bleek dat de Amerikaanse geheime dienst op grote schaal actief is in Duitsland. Zo tonen documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden aan dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de NSA is afgeluisterd. Ook is onlangs een medewerker van de Duitse geheime dienst aangehouden die informatie zou doorspelen naar de Amerikanen.

Allerlei maatregelen
Duitsland wil dit soort praktijken nu dus een halt toeroepen. De commissie heeft hiervoor allerlei voorstellen gedaan, die variëren van de inzet van versleutelde telefoons zoals de Blackphone tot het regelmatig controleren van smartphone op malware. Ook worden allerlei maatregelen genomen die geheim blijven en waar Sensburg dus niets over wil zeggen.

Een opvallende maatregel die de Duitsers overwegen is het inzetten van ouderwetse niet-elektronische typemachines. Deze machines zijn niet verbonden met internet of elektronische systemen en kunnen dus via internet niet worden gehackt. Het is voor een geheime dienst als de NSA dan ook een grotere uitdaging informatie die op een dergelijke machine wordt uitgeschreven in handen te krijgen.

Data via geluid doorspelen
De maatregel van de Duitsers toont aan hoe moeilijk het is informatie uit handen te houden van een partij die alles-op-alles zet om deze data juist te bemachtigen. Het offline houden van informatie is hiervoor cruciaal. Hacktechnieken zijn tegenwoordig echter dusdanig vergevorderd dat het simpelweg offline houden van een computer niet voldoende is.

Eerder werd namelijk al aangetoond dat het mogelijk is data door te geven door gebruik te maken van de microfoon en speaker die standaard in PC's is ingebouwd. Malware kan hierdoor volledig draadloos via geluid data doorgeven van een computer zonder internetverbinding naar een machine die wel in verbinding staat met internet. Deze laatste machine kan de data vervolgens via internet alsnog doorsturen naar de cybercriminelen of spionnen.

Typemachines
Dergelijke extreme hackpogingen kunnen worden voorkomen door een machine zonder speakers en microfoons te gebruiken. Een ouderwetse typemachine is hiervan een perfect voorbeeld.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.typemachine_png/165_165_80_1__typemachine.pngDuitsland overweegt typemachines in te zetten om cyberspionage te voorkomenTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Ingrijpende IT-transformatie bij drankengigant met ServiceNowhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12795/ingrijpende_it_transformatie_bij_drankengigant_met_servicenow.html 

Diageo, moederbedrijf van onder meer de merken Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness, gaat IT services automatiseren om de dienstverlening te verbeteren en kosten aanzienlijk te verlagen. Hierbij gaat het bedrijf gebruik maken van de ServiceNow IT Service Automation Suite om IT wereldwijd efficiënter te beheren. Als onderdeel hiervan zal Diageo ook gebruik gaan maken van ServiceNow Orchestration voor diverse IT-taken en de ServiceNow HR Case Management Application als portal voor wereldwijde HR support.

PW

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/events/.frank_slootman_bij_k14_jpg/165_165_80_1__frank_slootman_bij_k14.jpgIngrijpende IT-transformatie bij drankengigant met ServiceNowTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Real-time analyse van Big Data essentieel voor verdere groei retailhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12794/visie__real_time_analyse_van_big_data_essentieel_voor_verdere_groei_retail.htmlGrote retailers hebben stevige groeiambities. Om dit streven te kunnen realiseren speelt ICT ook bij deze winkelketens een steeds grotere strategische rol. Daarvoor zullen ze namelijk voorop moeten lopen in bijvoorbeeld winkelconcept, assortiment, prijzen voor A-merken en huismerken, en – natuurlijk –innovatie. Sneller de juiste beslissingen kunnen nemen op basis van betere informatie is dan essentieel. Ze hebben daarbij te maken met enorme hoeveelheden data – denk alleen al aan al die dagelijkse klanttransacties - die geanalyseerd moeten worden om tot nieuwe informatie te komen. Die informatie biedt betere inzichten en maakt daarmee weer zakelijke innovaties, prognoses en beslissingen mogelijk. Een goed voorbeeld van een winkelketen met dergelijke ambitieuze plannen is SPAR Austria Group. Dit Oostenrijkse bedrijf, dat het ook in Nederland bekende SPAR-merk voert, kijkt nadrukkelijk naar expansie en wil uitgroeien tot dé centraal-Europese winkelketen. Om deze ambitie te kunnen verwezenlijken, heeft het bedrijf onlangs een Hitachi Data Systems-oplossing voor SAP HANA in gebruik genomen, waarmee het in staat is om real-time Big Data analyses uit te voeren.

Misschien klinkt ‘SPAR Oostenrijk’ niet zo heel groot, maar die SPAR Austria Group is een miljardenbedrijf. De omzet van het concern bedraagt bijna 13 miljard euro. In Oostenrijk en in de landen en regio’s Noord-Italië, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Kroatië werken ongeveer 77.000 mensen bij 2.900 vestigingen. Het is de grootste werkgever van Oostenrijk en de groei ligt boven het marktgemiddelde. Dit jaar viert het bedrijf zijn zestigjarig bestaan, een belangrijke mijlpaal die echter geen reden voor de organisatie is om maar op haar lauweren te rusten, integendeel. En de wens om uit te groeien van een Oostenrijkse handelsonderneming tot een Midden-Europees concern heeft ervoor gezorgd dat IT een nog grotere strategische rol gaat spelen voor het bedrijf. De winkelketen zet daarbij nadrukkelijk in op real-time Big Data analytics en heeft daarom gekozen voor ‘in-memory computing’.

Vanzelfsprekend gebruikt SPAR al diverse IT-oplossingen, onder meer customer relationship management-oplossingen, business intelligence-software en datawarehouses, om beter inzicht te krijgen in de business. Maar deze oplossingen konden de almaar toenemende hoeveelheid data niet meer goed aan. Ook voelde de organisatie de noodzaak om sneller te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden, bijvoorbeeld om eerder nieuwe producten te kunnen aanbieden. Het is ook nodig om real-time inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de actuele voorraden, om direct trends te kunnen identificeren en te reageren. Alle operationele en zakelijk data moeten direct beschikbaar zijn, zodat medewerkers ook onmiddellijk kunnen inspelen op veranderingen. Voor de winkelketen redenen genoeg om op zoek te gaan naar andere ICT-oplossingen.

In-memory verwerking van data

Op advies van een van zijn partners, Imtech ICT, en na een uitgebreide marktoriëntatie heeft SPAR gekozen voor het Hitachi UnifiedCompute Platform (UCP) voor het SAP HANA Platform. SAP HANA is een‘in-memory’ platform, geoptimaliseerd voor de transactionele en analytische verwerking van informatie. Doordat de database zich steeds volledig in het intern geheugen bevindt, kan de gegevensanalyse zeer snel plaatsvinden. Het is niet meer nodig om data vanuit de database naar een (analyse)applicatie te transporteren en dat maakt Big Data analyses in real-time mogelijk. Zo zorgt dit systeem ervoor dat de winkelketen direct inzicht heeft in de status, bijvoorbeeld in welke producten minder goed verkocht worden. Daar kan vervolgens meteen actie op worden ondernomen. Bijvoorbeeld door de winkels efficiënter in te richten of de plaats van het product in het schap te veranderen. Vervolgens kan weer onmiddellijk geanalyseerd worden of deze acties effect hebben. SPAR is met de Hitachi-oplossing goed voorbereid op ontwikkelingen, zoals ‘predictive retail analytics’. Daarbij kunnen aan de hand van de analyse van verschillende informatiebronnen nieuwe mogelijkheden worden ontdekt om klanten een betere, persoonlijke koopbeleving te bieden, om zo de omzet te stimuleren.

Snel analyseren is één ding, de voortdurend groeiende datastroom moet ook goed in de hand worden gehouden. Daarvoor wordt van de oplossing een enorme schaalbaarheid gevraagd. De Hitachi-oplossing combineert rekenkracht, opslag, softwarebeheer en netwerkfaciliteiten in één, volledig geïntegreerd en zeer schaalbaar geheel. Hitachi UCP voor het SAP HANA Platform is door Hitachi volledig geoptimaliseerd voor real-time analyse en opslagbehoeften. In het geval van SPAR bedraagt de opslagcapaciteit in totaal zo’n 150 terabyte. Met deze oplossing heeft de organisatie toegang tot alle actuele informatie uit vrijwel elke informatiebron binnen zijn IT-omgeving. Bovendien zijn er geen problemen meer met gebrek aan bandbreedte tussen analysesystemen, zoals vroeger.

Naast de enorme snelheid van analyse, zorgt het Hitachi-platform ook voor een duidelijke versnelling van de bedrijfsprocessen, doordat bijvoorbeeld zoekopdrachten veel sneller verlopen en voorraadprognoses sneller tot stand komen. En tot slot verwacht SPAR ook nieuwe business-modellen te ontwikkelen, beter disruptieve marktpatronen te identificeren en innovatieve initiatieven te ontplooien. Allemaal stappen die nodig zijn om uit te kunnen groeien tot de grootste Midden-Europese retailketen. En dat is een ambitie die zonder innovatieve ICT niet haalbaar zou zijn.

Frederik Schröder is Country Manager Hitachi Data Systems Nederland

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/.frederik_schr__der_jpg/165_165_80_1__frederik_schr__der.jpgVisie: Real-time analyse van Big Data essentieel voor verdere groei retailTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Veel bedrijven hebben hun beleid voor veilige mobiele datatoegang niet op ordehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12769/veel_bedrijven_hebben_hun_beleid_voor_veilige_mobiele_datatoegang_niet_op_orde.html98% van de IT-managers beschikt over een beveiligingsbeleid voor mobiele toegang tot bedrijfsdata. Tegelijkertijd blijkt 21% van de werknemers echter in staat zonder enige beveiligingsmaatregelen toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Dit blijkt uit een onderzoek van Webroot, leverancier van cloudgebaseerde real-time oplossingen voor het opsporen van cyberdreigingen. 60% van de IT-managers geeft aan dat medewerkers persoonlijke apparaten op de werkvloer gebruiken. 58% van de managers geeft aan zich ernstige tot extreme zorgen te maken over de beveiligingsrisico's die deze werkwijze met zich meebrengt.

Beveiligingsapps zijn niet populair
Deze zorgen blijken niet onterecht te zijn. Slechts 19% van de persoonlijke apparaten van werknemers is een beveiligingsapp geïnstalleerd. 64% gebruikt alleen de beveiligingsmaatregelen die standaard op het apparaat aanwezig zijn. Denk hierbij aan een wachtwoord dat moet worden ingevoerd om toegang te krijgen tot een smartphone, tablet of laptop.

Het merendeel van de werkgevers (60%) blijkt daarnaast werknemers om input te vragen bij het opstellen van een beveiligingsbeleid. Opvallend is echter dat 60% tegelijkertijd aangeeft dat de voorkeuren van medewerkers niet of nauwelijks invloed hebben op de beslissingen die zij op het gebied van mobiele beveiliging nemen. De input waar werknemers om worden gevraagd wordt dus lang niet altijd meegenomen in de uiteindelijke beslissingen.

Moeilijke af te dwingen
Het lijkt overigens niet eenvoudig het gebruik van een beveiligingsapp af te dwingen. 46% van de werknemers die een persoonlijk apparaat op de werkvloer gebruikt geeft aan dit apparaat niet meer te zullen gebruiken als zijn of haar werkgever het gebruik van een specifieke beveiligingsapp verplicht stelt. Werknemers geven aan zich vooral zorgen te maken over hun persoonlijke data. Werknemers zijn bang dat werkgevers inzicht krijgen in deze privé-date en daarnaast deze data op afstand kunnen wissen. Ook het traceren van de locatie van het apparaat wordt door werknemers als bezwaar genoemd.

Medewerkers zijn echter ook bang voor minder voor de hand liggende gevolgen. Denk hierbij aan een impact op de prestaties van het apparaat en een hoger energieverbruik, waardoor de batterij minder lang meegaat.

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.ipad_mini_png/165_165_80_1__ipad_mini.pngVeel bedrijven hebben hun beleid voor veilige mobiele datatoegang niet op ordeMon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Zakelijke reizigers zijn doelwit van malware op hotel-pc's'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12768/_zakelijke_reizigers_zijn_doelwit_van_malware_op_hotel_pc_s_.html
Medewerkers overnachten op reis vaak in hotels. In deze hotels zijn allerlei computers beschikbaar die bezoekers doorgaans gratis of tegen een kleine vergoeding kunnen gebruiken. De cybercrime-afdeling van de Secret Service waarschuwt echter dat het gebruik van deze computers niet zonder risico is. Hotel-pc's zouden doelwit zijn van hackers.

De cybercrime-afdeling van de Secret Service waarschuwt hiervoor in een uitgelekte memo die is gericht aan de hotelbranche. De Secret Service adviseert hotels computers die zij beschikbaar stellen aan gasten grondig en regelmatig te controleren op malware.

Inloggegevens van bedrijfsapplicaties
De Amerikaanse overheidsdienst wijst op meerdere incidenten waarbij cybercriminelen hotel-pc's hebben voorzien van malware. Allerlei gegevens van bezoekers werden hierdoor buitgemaakt. Denk hierbij aan creditcard- en bankgegevens, maar ook aan inloggegevens. Indien een werknemer dus via een hotel-pc inlogt op bijvoorbeeld een zakelijke applicatie kunnen de inloggegevens in handen komen van cybercriminelen.

Werknemers die in een hotel overnachten doen er dan ook verstandig aan pc's die hotels aan hen beschikbaar stellen links te laten liggen. Het gebruik van een eigen laptop is een veiliger alternatief.

Bron: Krebs on Security

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.png'Zakelijke reizigers zijn doelwit van malware op hotel-pc's'Mon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
Big data bezorgt IT-professionals veel kopzorgenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12767/big_data_bezorgt_it_professionals_veel_kopzorgen.html
Big data bezorgt IT-professionals veel extra werk. Maatregelen om de groeiende hoeveelheid informatie te beheren en te beschermen leiden tot een golf aan tijdrovende informatieverzoeken bij de IT-afdeling. De vraag naar toegang tot informatie vanuit de organisatie stijgt jaarlijks gemiddeld met 60 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Iron Mountain. De forse stijging van de vraag naar toegang tot informatie bezorgt IT-professionals veel kopzorgen. Iron Mountain stelt dat de enige oplossing het schiften van informatie en het beter machtigen van medewerkers is. Het bedrijf ziet een aantal oorzaken van het stijgende aantal toegangsverzoeken:

  • De sterke groei van de hoeveelheid informatie, die niet meer op één pc past is de hoofdoorzaak;
  • De behoefte van organisaties om toegang tot informatie in te perken met het oog op bescherming en beveiliging van gegevens, wordt gezien als tweede grootste oorzaak;
  • De groei van een onderneming correleert met de groei in informatietoegangsverzoeken geven de IT-professionals aan: meer medewerkers genereren meer gegevens en meer aanvragen om afgeschermde informatie in te zien.
  • Het onvermijdelijke gegeven dat er menselijke fouten worden gemaakt, zoals het per ongeluk verwijderen van informatie, documenten vergeten op te slaan of verlies of diefstal van persoonlijke apparaten of gedeelde informatie, belast tevens de IT-afdeling en zijn professionals.

Hoeveelheid verzoeken verschilt per sector
In de maakindustrie, dienstensector en gezondheidszorg worden de meeste verzoeken tot informatie ingediend. Als voorbeeld noemt Iron Mountain een middelgrote zorginstelling met meer dan 250 medewerkers. De privacy van patiëntgegevens leidt ertoe dat medewerkers 'alleen lezen'-toegang krijgen tot dossiers. Het inzagetermijn vervalt daarnaast na een bepaalde periode. Dit leidt tot een aanzwellende stroom informatietoegangsverzoeken. Iron Mountain waarschuwt dat informatietoegangsverzoeken echter ook kunnen leiden tot ongewenst dataverlies. Veel informatie gaat verloren bij het overdragen tussen andere projecten en verkoop en afdelingen als ondersteuning.

“Het beschermen van waardevolle informatie betreft ook de toegangs- en opslagprocessen”, aldus Jeroen Strik van Iron Mountain. “De gecombineerde opslag van informatie is de beste aanpak. Eerste bepaal je welke informatie het meest wordt gebruikt en vertrouwelijk is en welke informatie bijna nooit gebruikt wordt. Vervolgens kan structuur aangebracht worden en beleid gemaakt over de opslag-, toegang- en back-upprocessen. Van belang is het om hoogwaardige, veelgebruikte informatie direct beschikbaar te houden, en archiefmateriaal en andere informatie op een efficiënte manier op te slaan. Uit gesprekken blijkt dat deze boodschap begint door te komen. Steeds vaker wordt centraal beheerde opslag toegepast, die wordt ondersteund door on-site en off-site schijven, tape- en cloud back-ups. Het helpt als medewerkers toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben, zonder dat dit de IT- professionals en middelen zwaar belast, noch de bijhorende informatierisico´s onverantwoord vergroot.”

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.big_data_jpg/165_165_80_1__big_data.jpgBig data bezorgt IT-professionals veel kopzorgenMon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
Exact wordt mogelijk verkocht aan Apax of KKRhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12766/exact_wordt_mogelijk_verkocht_aan_apax_of_kkr.htmlSoftwareleverancier Exact Holding uit Delft is in gesprek om worden overgenomen door private equity investeerders waaronder Apax of KKR. Apax probeerder eerder Unit4 over te nemen, maar uiteindelijk kocht Advent Unit4. 

EQT en Hellman & Friedman zouden ook interesse in Exact hebben gehad, maar zijn afgehaakt. Naar verluidt willen de investeerders Exact overnemen voor 30 tot 35 euro per aandeel. Bij een overname van 35 euro per aandeel wordt er dan in totaal 854 miljoen euro voor Exact betaald.

De beurswaarde van Exact steeg vrijdagmiddag 11 juli met een kwart naar 31,45 euro, na een tussentijdse piek op 36 euro. De koers bereikte daarmee haar hoogste piek sinds januari 2002. Exact ging in 1999 voor een prijs van 25 euro naar de beurs (Euronext Amsterdam). De koers van het aandeel liep snel op, tot een hoogtepunt van 98 euro in maart 2000.

Iets meer dan 30 procent van de aandelen is in bezit van de oprichters Eduard Hagens en Arco van Nieuwland. Voorts heeft Delta Lloyd een belang van ruim 13 procent. Andere ‘grootaandeelhouders’ zijn Janivo (8 procent), FMR (6,4 procent) en Silchester (4,2 procent).

Mooie prijs 

Adriaan Meij van onderzoeksbureau ame.nl vindt de overname een goed plan. "Buitenlandse investeerders doen aantrekkelijk bod op Exact boekhoud software. Ze biedingen zijn relatief hoger dan op Unit4. Na 5 jaar krimp van de omzet komt Exact eindelijk in andere handen wanneer de aandeelhouders een bod van 35 euro per aandeel accepteren. Dat is een mooie prijs na jarenlange aantrekkelijke dividenden. AFAS wordt nu de grootste puur Nederlandse speler op de markt voor bedrijfssoftware."

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/exact.jpgExact wordt mogelijk verkocht aan Apax of KKRMon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
NETGEAR: BYOD vraagt om sterk 10G netwerk (video)http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12764/netgear__byod_vraagt_om_sterk_10g_netwerk__video_.htmlResellers kunnen de komende jaren groeien met BYOD-oplossingen voor het mkb, onderwijs en thuiswerkers. Daarbij is een sterk netwerk van 10G switches die wlan’s ondersteunen onontbeerlijk. Dit zegt Peter Newton, senior director product management bij NETGEAR.

Peter Newton, senior director product management bij NETGEAR zegt dat zijn bedrijf speciale en betaalbare vaste en netwerkoplossingen heeft. "Deze NETGEAR oplossingen bieden kansen voor resellers die wireless omgevingen in het onderwijs uitrollen, zoals voor een byod beleid of via het les geven via tablets en notebooks. Onze wlan access points zijn makkelijker uit te rollen zonder dar resellers daarvoor dure certificeringen hoeven te halen. Daarom past NETGEAR technologie in het budget van school. Scholen besparen ook kosten, bijvoorbeeld op papier, als ze meer met hun devices in een WiFi-omgeving vooral 802.11n en in de toekomst vaker 802.11ac, werken."

Kansen

Volgens Newton zijn 10G ethernet in trek die een backbone vormen voor een stabiel wlan-omgevingen met een hoge performance. “We groeien met onze 10G switches doordat er meer gigabit ethernet poorten en switchpoorten zijn. Steeds meer krachtige servers worden gekoppeld aan storage netwerken. 10G switches zijn vandaag aantrekkelijk geprijsd. Voor minder dan 1000 euro heb je een volledige 10G switch. Dat is een interessant prijspunt. De serverleveranciers leveren steeds vaker goedkopere 10G kaarten, die goed te koppelen zijn aan 10G switches. 10G is daarom voor resellers een kans om aan tafel bij klanten om hun infrastructuur te gaan vernieuwen.”

Bekijk het video interview met Peter Newton hier.


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.peter_newton_jpg/165_165_80_1__peter_newton.jpgNETGEAR: BYOD vraagt om sterk 10G netwerk (video)Mon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Pionier of achterblijver?http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12722/visie__pionier_of_achterblijver_.html

De komst van een nieuwe generatie medewerkers en technologie zorgt in organisaties voor nieuwe manieren van samenwerken. Met collega’s maar ook opdrachtgevers en leveranciers. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Het nieuwe werken en het aanpassen van bedrijfsprocessen op de mogelijkheden van nieuwe technologie laten niet alleen medewerkers beter tot hun recht komen maar verbeteren vooral de concurrentiepositie.

Het gebruik van consumententechnologie op de werkplek is een mooi voorbeeld. WaarIT voorheen vooral bedrijfsprocessen moest ondersteunen, zijn het nu de bedrijfsprocessen die opnieuw ingericht worden om maximale waarde te genereren uit de mogelijkheden van nieuwe technologie. Zo ook bij sociale samenwerkingsoplossingen. IT biedt volop mogelijkheden, maar het heeft weinig nut deze mogelijkheden in te voeren los van de (primaire) bedrijfsprocessen. Bij succesvolle implementaties zie je juist dat “Social Collaboration” de intelligente context van het primaire proces vormt gericht op de medewerker en zijn specifieke rol.

Eens voorbeeld: een verkoper werkt voor zijn dagelijkse werkzaamheden met CRM data. Ongeacht het device waarmee hij werkt wordt hem op een intelligente manier context aangeboden die past bij deze data. Denk aan een overzicht van de personen die aan actuele opportunities werken, de mogelijkheid om via één simpeleklik met ze te communiceren, het laatste nieuws over een specifieke account, het social media sentiment rondom een klant of industrie, de kennis die al in het knowledge management systeem beschikbaar is over een onderhanden onderwerp of klant, en ga zo maar door.

Deze nieuwe manieren van werken en samenwerkenvragen ook om nieuw gedrag binnen organisaties. Het betekent dat het collaboration-beleid nauw aansluit bij de doelstellingen van een organisatie en dat het leiderschap een voorbeeldrol vervult bij de toepassing en gebruik.

Er zijn inmiddels vele voorbeelden van bedrijven die op deze wijze substantiele productiviteitswinsten hebben geboekt. Er zijn echter helaas nog veel meer voorbeelden van bedrijven die “iets social gaan doen” los van de primaire systemen en waar geen enkele winst wordt geboekt.

Wordt er in uw organisatie ook meer over gesproken of is uw bedrijf pionier op dit gebied?

André Huizing is CEO van Avanade Nederland

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/.andr___huizing_jpg/165_165_80_1__andr___huizing.jpgVisie: Pionier of achterblijver?Mon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
Ook e-mail wordt voortaan door de Nederlandse grondwet beschermdhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12762/ook_e_mail_wordt_voortaan_door_de_nederlandse_grondwet_beschermd.html
De overheid wil alle vormen van communicatie, inclusief elektronische communicatie, grondwettelijk gaan beschermen. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim moet in de grondwet worden vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim. Ook e-mail wordt hierdoor voortaan beschermd.

Dit staat in het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet waarmee de Rijksministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De wetswijziging vloeit voort uit de kabinetsreactie op een advies van de staatscommissie Grondwet.

Geen specifieke techniek omschreven
De overheid stelt dat het begrip 'telegraaf' is verouderd. In het nieuwe voorstel is bewust gekozen geen specifieke techniek te benoemen. Huidige communicatiemiddelen als e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via social media worden daarom voortaan door de grondwet beschermd. Naast de huidige communicatiemiddelen moeten door de meer techniekonafhankelijke formulering 'brief- en telecommunicatiegeheim' ook toekomstige communicatiemiddelen door de grondwet worden beschermd.

De wijziging van de grondwet zorgt ervoor de overheid de inhoud van communicatie niet meer mag bekijken, ongeacht het middel waarmee is gecommuniceerd. Wel zijn een aantal wettelijke uitzonderingen van toepassing. De politie of inlichtingendiensten mogen bijvoorbeeld met toestemming van de bevoegde autoriteit de communciatie wel inzien.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.email_jpg/165_165_80_1__email.jpgOok e-mail wordt voortaan door de Nederlandse grondwet beschermdSun, 13 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Drie belangrijkste tips voor aanschaf DCIMhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12738/visie__drie_belangrijkste_tips_voor_aanschaf_dcim.htmlVol optimisme voorspelden onderzoeksbureaus zoals Gartner en Forrester dat 2013 het jaar zou zijn van Data Center Infrastructure Management (DCIM). Inmiddels wordt het nut van DCIM-software wel begrepen, maar blijkt het aanschaffen hiervan nog vaak niet op de agenda van IT-afdelingen en facility managers te staan. Een van de redenen hiervan is dat het nog te lastig is om een keuze te maken. Waar moeten we bij het aanschaffen van DCIM op letten?

1. Voorkom keuzestress

Meer dan vijftig bedrijven bieden brede en complexe DCIM-pakketten aan. Het is dan ook te verwachten dat in 2014 deze markt volwassen gaat worden en een eerste consolidatie zijn intrede zal doen. Kleine aanbieders moeten immers concurreren tegen de grote en bekende partijen. Dit is een vrijwel onmogelijke strijd vanwege het verschil in technologie- en marketingbudget. Het gevolg hiervan is dat menig kleiner bedrijf het gewoonweg niet gaat redden. Bovendien zullen veel kleine aanbieders worden overgenomen. In het laatste geval moeten de IT-leveranciers de overgenomen partij integreren in hun eigen operatie en krijgen klanten te maken met andere contactpersonen. Dit is een punt waar IT- en facilitair managers dit jaar serieus rekening mee moeten houden.

2. Kies voor integratie

Daarnaast moeten we ons afvragen of we inderdaad een complex DCIM-pakket zoeken. Is het wel nodig om het complete softwarepakket aan te schaffen? Of kunnen we beter starten met een eenvoudig te gebruiken DCIM-module die we te zijner tijd kunnen uitbreiden met meer opties? Vaak willen bedrijven een DCIM-tool toepassen voor slechts ééndoel, bijvoorbeeld om de UPS te monitoren. Een complete integratie van energie, koeling en IT-systemen kan redelijk ingewikkeld zijn, maar levert aan de andere kant ook veel belangrijke voordelen op. IT-systemen zijn immers ontworpen om informatie te verplaatsen in een digitaal format en gebruiken daarbij het TCP/IP-protocol; gebouwbeheersystemen werken echter met analoge netwerk protocollen, zoals BACnet en LonWorks. In het ideale geval is het DCIM-pakket dus in staat om beide werelden bij elkaar te brengen, zodat deze als één geheel kan worden beheerd. Op deze manier kunnen IT en facility goed met elkaar samenwerken. Het is daarbij erg handig als DCIM-software kan worden gebruikt vanaf een tablet of smartphone.

3. Zorg voor samenwerking tussen IT en facilitair

Bepaal van te voren welke functionaliteiten van een DCIM-oplossing het belangrijkste zijn. Wordt de tool ingezet voor een IT-afdeling? Of is het juist de bedoeling om een brug te slaan naar de facilitaire afdeling. Momenteel hebben beide afdelingen verschillende prioriteiten omtrent een datacenter. Facility management ziet een datacenter als een gebouw dat moet worden onderhouden en beheerd. Voor de IT-afdeling draait alles om het datacenter. Hierdoor spreken ze beide een compleet andere taal.

Op het moment dat een facilitaire afdeling wijzigingen doorvoert in een datacenter, kan dit van essentieel belang zijn voor de IT-afdeling. Het is dus van cruciaal belang om te weten wat de gevolgen zijn van het plaatsen van een nieuwe server in een bepaald rack. Kan het leiden tot een overload van een power distribution block? Kan het zijn dat er een nieuwe hot spot ontstaat die niet kan worden ‘weggekoeld’ met de bestaande koelinstallatie?

Ondanks dit soort uitdagingen is het optimisme over DCIM-software terecht. We zijn op weg naar een datacenter zonder downtime en een operatie die grotendeels geautomatiseerd is. Datacenter infrastructuren management brengt dit ideaal een belangrijke stap dichterbij.

Paul Bron is VP IT Business bij Schneider Electric

 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/.paul_bron_jpg/165_165_80_1__paul_bron.jpgVisie: Drie belangrijkste tips voor aanschaf DCIMSun, 13 Jul 2014 00:00:00 +0200
Kaspersky Lab en Europol ontmantelen Shylock botnethttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12761/kaspersky_lab_en_europol_ontmantelen_shylock_botnet.htmlOp 8 en 9 juli ondernam een samenwerking van opsporingsdiensten en beveiligingsbedrijven (waaronder Kaspersky Lab) een gecoördineerde actie tegen het Shylock-botnet. Shylock is een Trojaans paard dat gegevens voor internetbankieren steelt waarmee criminelen vervolgens geld van bankrekeningen kunnen stelen. Wereldwijd zijn 30.000 Windowscomputers besmet geraakt via besmette USB-sticks en social engineering.

Onder leiding van de Britse National Crime Agency (NCA), heeft een samenwerking tussen Europol, de FBI, de Britse inlichtingendienst GCHQ (Government Communications Headquarters) en beveiligingsbedrijven BAE Systems Applied Intelligence, Dell SecureWorks en Kaspersky Lab het Shylock-botnet ontmanteld. Bij deze actie werden zowel domeinen als servers in beslag genomen die Shylock gebruikte voor het aansturen van besmette computers.

De operatie werd vanuit het operatiecentrum van het Europese Cybercrime Centrum (EC3) in Den Haag gecoördineerd, waarbij onderzoekers van de NCA, FBI, Italië, Nederland en Turkije de acties in hun landen coördineerden. Tijdens deze actie is er nog een onbekend gedeelte van de Shylock-infrastructuur ontdekt, dat mogelijk later zal worden aangepakt.

Shylock is een banking Trojan dat sinds 2012 actief was vooral in Groot-Brittannië, maar tevens in de Verenigde Staten, Italië en Turkije. Europol bedankt Kaspersky Lab voor hun hulp bij het stoppen van het Shylock-virus, aldus Troels Oerting, head of the European Cybercrime Centre (EC3) van Europol.

WK
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/kasperskylab_logo_2014.jpgKaspersky Lab en Europol ontmantelen Shylock botnetSat, 12 Jul 2014 00:00:00 +0200
Salesforce.com koopt CRM-specialist RelateIQhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12760/salesforce.com_koopt_crm_specialist_relateiq.htmlSalesforce.com koopt voor 350 miljoen dollar RelateIQ, een Californische leverancier van big data customer relationship management (crm) software.

RelateIQ software analyseert voor verkopers data zoals contacten, email, kalenders en smartphone gesprekken. Daardoor kunnen ze sneller een deal sluiten bij klanten, aldus RelateIQ.

RelateIQ software ondersteunt Office 365, Exchange 2013, Exchange 2010, Google Apps en Facebook contacten.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.salesforce_logo_2014_jpg/165_165_80_1__salesforce_logo_2014.jpgSalesforce.com koopt CRM-specialist RelateIQSat, 12 Jul 2014 00:00:00 +0200
Vodafone Nederland koopt IT-dienstverlener Nexcthttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12758/vodafone_nederland_koopt_it_dienstverlener_nexct.htmlVodafone Nederland heeft IT-dienstverlener Nexct voor een onbekend bedrag overgenomen. Nexct is een specialist op het gebied van Unified Communications-diensten op basis van Microsoft Lync, zoals chatten, video conferencing en het op afstand delen van documenten. Alle circa 35 medewerkers van Nexct gaan over naar Vodafone Nederland.

Momenteel bestaat ongeveer een derde van alle Unified Communications-verkopen op de zakelijke markt uit Microsoft Lync-diensten. Vodafone verwacht dat dit de komende jaren verder stijgt en kan deze diensten door de overname van Nexct nu volledig in eigen beheer aanbieden. Hiermee richt de provider zich vooralsnog primair op het grootzakelijke segment (organisaties met meer dan 500 werknemers).

Lync 

Rob Shuter, ceo van Vodafone Nederland: “Onze zakelijke klanten, van klein bedrijf tot grote corporate, kunnen al geruime tijd het beheer en onderhoud van hun telefooncentrale aan ons uitbesteden. Door die diensten samen te voegen met onze mobiele diensten en netwerk, maken we het makkelijker onze klanten een volledig geïntegreerde telecomoplossing te bieden. Dat is in lijn met Vodafone’s wereldwijde strategie op de zakelijke markt die gericht is op Unified Communications, cloud en hosted telefonie. Ik ben blij dat we daar met de overname van Nexct nu het Microsoft Lync-portfolio aan toevoegen om nog beter tegemoet te komen aan de vraag van onze zakelijke klanten.”

Enrico Karsten, Nexct: “Onder de vlag van Vodafone kunnen wij de groeiende vraag naar Microsoft Lync en Office365 volledig beantwoorden. Wij kijken ernaar uit om zoveel als mogelijk mensen en organisaties te helpen bij het verbeteren en leuker maken van de manier waarop zij samenwerken en communiceren. En om zo ook een bijdrage te leveren aan de Vodafone strategie.”

Triple Play 

Van mobiele naar geïntegreerde telecomaanbieder De overname van Nexct is een verdere versterking van Vodafone’s positie in de markt voor vaste en geïntegreerde telecommunicatie. In 2006 nam het The Network Factory over, waardoor zakelijke klanten ook voor vaste diensten bij Vodafone terecht konden. In 2010 en 2011 ging de provider samenwerkingen aan met Eurofiber en Reggefiber, voor de uitrol van vaste glasvezeldiensten naar bedrijven en consumenten (Vodafone Thuis). In 2012 volgde de overname van TeleSpectrum, waarmee Vodafone de ambitie heeft om in 2015 marktleider in hosted telefonie te zijn. Vorig jaar breidde Vodafone zijn positie in vaste triple play-breedbanddiensten (internet, televisie, telefonie) voor consumenten uit met de overname van Wiericke.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.fusie2_jpg/165_165_80_1__fusie2.jpgVodafone Nederland koopt IT-dienstverlener NexctSat, 12 Jul 2014 00:00:00 +0200
Nederlandse Grondwet beschermt e-mailshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12757/nederlandse_grondwet_beschermt_e_mails.htmlAlle vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd, dus ook elektronische. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim. Dit staat in het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet waarmee de Rijksministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

De wetswijziging vloeit voort uit de kabinetsreactie op een advies van de staatscommissie Grondwet. Het begrip ‘telegraaf’ is verouderd. In het nieuwe voorstel is er bewust voor gekozen om geen specifieke techniek te benoemen. Met de meer techniekonafhankelijke formulering ‘brief- en telecommunicatiegeheim’ wordt de bescherming die artikel 13 van de Grondwet biedt, uitgebreid naar alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen zoals e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media.

Dit houdt in dat de overheid niet in de inhoud van communicatie mag kijken, ongeacht het middel waarmee is gecommuniceerd. Op dit verbod geldt een aantal wettelijk bepaalde uitzonderingen. In een aantal situaties is inzage wél geoorloofd, bijvoorbeeld voor de politie of inlichtingendiensten, maar daar is altijd toestemming van de bevoegde autoriteit voor nodig.

De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is eerder in internetconsultatie geweest.

WK
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/e_mail.jpgNederlandse Grondwet beschermt e-mailsSat, 12 Jul 2014 00:00:00 +0200
Penny Baldwin, CMO Intel Security: ‘Beveilig je digitale leven’http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12755/penny_baldwin__cmo_intel_security_____beveilig_je_digitale_leven___.html
Onlangs bracht Penny Baldwin een bezoek aan Nederland. Zij is als Chief Marketing Officer (CMO) verantwoordelijk voor het doorvoeren van de naamswijziging van McAfee in Intel Security. Executive People had met haar een exclusief interview over deze transformatie, en de strategische overwegingen die daaraan ten grondslag liggen.

De rebranding van McAfee tot Intel Security heeft volgens CMO Penny Baldwin diverse redenen. Aan de basis staat de terugkeer van Renée James als president van de board, de vrouw die drie jaar geleden verantwoordelijk was voor de acquisitie van McAfee door Intel. Zij heeft samen met CEO Brian Krzanich besloten om security een van de hoogste prioriteiten bij Intel te maken.

“Nu technologie steeds meer ingebed is in je persoonlijke en professionele leven, geloven wij dat veiligheid ook steeds meer ingebed moet worden in technologie”, legt Baldwin uit. “Alles zal met elkaar verbonden worden. En wij geloven dat alles daarom inherent veilig zou moeten zijn, zodat mensen onbezorgd hun digitale leven kunnen leiden, in de wetenschap dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.”

Security alomtegenwoordig

“Security zou overal moeten zijn, alomtegenwoordig, altijd aan. Die lange termijnvisie is de reden dat McAfee Intel Security is geworden.” Volgens Baldwin past dit in de visie van Intel om een lange termijn-strategie te ontwikkelen die op onderdelen soms tien jaar vooruitkijkt, een bijzondere benadering in de volatiele ICT.

Aan de rebranding ligt een diepgaand marketingonderzoek ten grondslag. “Het is belangrijk om bij een dergelijk proces rekening te houden met de merkwaarden. Toen we onderzoek deden naar de brands kwam naar voren dat McAfee een aantal sterke waarden heeft. Het merk staat voor veiligheid en bescherming. Intel voegt daar de waarden performance, innovatie en vertrouwen aan toe.”

Vanwege die merkperceptie zal McAfee wel als productnaam blijven bestaan. “Maar Intel Security wordt het hoofdmerk dat die producten ondersteunt. En als we in de toekomst security integreren in de hardware zal dat gebeuren onder de naam Intel Security. Zo kunnen we de waardes van McAfee overbrengen naar het hoofdmerk. Want merkwaarden zijn fragiel, je moet ze verdienen bij je klanten.”

Uitdagingen

Ze erkent dat er een perceptuele erfenis bestaat voor de naam McAfee als niet meer dan een antivirus-provider. “Dat beeld is volledig verouder, maar het bestaat nog wel. En natuurlijk hebben we een antivirus-product, maar we hebben zoveel meer producten. Dus we willen er zeker van zijn dat de markt begrijpt dat we niet langer alleen apparaten beveiligen, maar het hele digitale leven.”

Over de rol die de recente ophef rond McAfee-oprichter en naamgever John McAfee speelt bij de naamswijziging is ze kort: “Hij is al twintig jaar niet meer bij het bedrijf betrokken. Deze beslissing is gebaseerd op sound business strategy op basis van een toekomstvisie op security. Intel Security is het juiste merk om die waardepropositie over te brengen.”

Vertrouwen

Volgens Baldwin zijn CIO’s nieuwsgierig naar de vraag wat Intel Security gaat doen om ze te helpen bij het aanpakken van de uitdagingen in hun core business. “Het gaat om de Total Cost of Ownership. Ze willen een vertrouwensband hebben met hun leverancier, en zijn op zoek naar een technologische visie om weg te komen van de vele individuele security providers. Ze willen één allesomvattende strategie die zorgt voor veiligheid, op kosteneffectieve manier.”

“Wij geloven dat veiligheid vraagt om coördinatie. Veiligheid die respondeert maakt je beter met ieder incident. Het is gelaagd, het is verbonden en het optimaliseert voortdurend je gehele veiligheidssysteem. Op dit moment geven de meeste veiligheidssystemen achteraf aan dat je aangevallen bent.Maar ze doen niets om te verbeteren. Wij vinden dat veiligheidssystemen je niet alleen moeten vertellen dat je bent aangevallen, maar er ook van moeten leren en die intelligentie porten naar alle security management functies om te zorgen voor een continue leercyclus die je steeds beter beschermt tegen bedreigingen.”

MvdH

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/interviews/.penny_baldwin_jpg/165_165_80_1__penny_baldwin.jpgPenny Baldwin, CMO Intel Security: ‘Beveilig je digitale leven’Sat, 12 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Generatie Y werkt gemiddeld 20 uur per week buiten kantoor'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12754/_generatie_y_werkt_gemiddeld_20_uur_per_week_buiten_kantoor_.html
Generatie Y, de generatie die pakweg tussen begin jaren '80 en begin jaren '00 is zeer gemotiveerd voor zijn werk. 70% van de groep stelt gemiddeld 20 uur per week buiten kantoor te werken. Dit past goed bij de behoeften van Generatie Y. De groep blijkt namelijk vooral behoefte te hebben aan veel vrijheid en flexibiliteit in hun werk.

Dit blijkt uit onderzoek van RingCentral. Maar liefst 60% van de werknemers van 346 ondervraagde bedrijven stelt dat de baas verwacht dat hij of zij ook na werktijd bereikbaar is. Ongeveer 50% geeft aan dat flexibele werktijden en de vrijheid vanaf iedere locatie te kunnen werken de balans tussen werk en privé in hun leven verbeterd. Mobiele technologie staat hierbij centraal.

Grote afhankelijkheid van mobiele technologie
"Het is geen verrassing dat Generatie Y in grote mate afhankelijk is van mobiele technologie om hun flexibele en productieve werkgewoonten te ondersteunen", zegt David Berman, directeur van RingCentral. "De overgrote meerderheid verwacht eigen apparaten voor werk te gebruiken en gaat er dus niet vanuit dat bedrijven deze apparatuur leveren. Dit levert uitdagingen op voor bedrijven, die een manier zullen moeten vinden om BYOD onderdeel te maken van hun systeem voor het verstrekken van bedrijfstelefoons."

RingCentral stelt dat de behoefte van werknemers om flexibel te zijn het noodzakelijk maakt dat zij zakelijke en persoonlijke communicatie kunnen scheiden. Tegelijkertijd moeten bedrijven echter zeker stellen dat werknemers op een professionele en efficiënte manier met zowel klanten als partners communiceren. Het opstellen van een formeel BYOD-beleid en het implementeren van goede beheeroplossingen die een brede reeks apparaten ondersteunen is hiervoor volgens RingCentral noodzakelijk. Het bedrijf heeft zijn bevindingen samengevat in een infographic. Deze is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.nwwerken_jpg/165_165_80_1__nwwerken.jpg'Generatie Y werkt gemiddeld 20 uur per week buiten kantoor'Fri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Verschillende beheerapplicaties voor wachtwoorden blijken slecht beveiligd te zijnhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12753/verschillende_beheerapplicaties_voor_wachtwoorden_blijken_slecht_beveiligd_te_zijn.html
Het is verstandig voor ieder online account een ander wachtwoord te gebruiken. Het kan echter een uitdaging zijn al deze wachtwoorden te onthouden. Software voor het beheren van wachtwoorden lijken dan ook uitkomst te bieden. Ook dit blijkt echter niet zonder risico te zijn. Een flink aantal softwareapplicaties waarin gebruikers wachtwoorden kunnen opslaan blijken namelijk beveiligingsgaten te hebben bevat.

Zowel Lastpass, Roboform, My1login, Passwordbox en Needmypassword blijken kwetsbaarheden te hebben bevat die door cybercriminelen konden worden misbruikt voor een cyberaanval. De problemen zijn vorig jaar ontdekt door onderzoekers van de Amerikaanse University of Berkley. De onderzoekers hebben de ontwikkelaars van de applicaties op de hoogte gesteld van de problemen en de mogelijkheid gegeven deze op te lossen voordat zij de problemen openbaar maakte. Alle ontwikkelaars hebben hierop gereageerd en de problemen opgelost, op uitzondering van Needmypassword. Het lijkt er dan ook op dat Needmypassword nog steeds onveilig is.

Andere beveiligingsgaten
De onderzoekers benadrukken dat zij hun onderzoek handmatig hebben uitgevoerd. Het is dan ook goed mogelijk dat de onderzoekers niet alle beveiligingsproblemen hebben opgespoord en de onderzochte applicaties dus nog steeds beveiligingsgaten bevatten. Het is dan ook niet te garanderen dat het gebruik hiervan veilig is.

Het incident toont aan dat het gebruik van software altijd risico's met zich meebrengt. Ieder stukje software, en dus ook software voor het beheren van wachtwoorden, kan fouten bevatten die tot beveiligingsproblemen leiden. Het blijft dan ook de veiligste optie wachtwoorden zelf te onthouden, ook al kan dit een uitdaging zijn.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.pngVerschillende beheerapplicaties voor wachtwoorden blijken slecht beveiligd te zijnFri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Overheid omarmt open source website softwarehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12752/overheid_omarmt_open_source_website_software.htmlOpen source binnen de overheid kenmerkte zich lange tijd door drempelvrees en nemen zonder te delen. Dat verandert snel. Op 16 juni 2014 organiseerden de Tweede Kamer en DrupalOverheid de conferentie “De kracht van het delen: Drupal binnen de overheid”.

In de opening benadrukte Rijks-CIO Dion Kotteman hoe re-use van open source software (zoals het Drupal Content Management Systeem) kan helpen bij het streven naar een compacte Rijksoverheid: “Je productiviteit gaat omhoog. Je kunt sneller ontwikkelen en makkelijker informatie uitwisselen. Dat betekent dat ontwikkelkosten en onderhoudskosten naar beneden gaan."

Overheid zet open source software steeds slimmer en sneller in
Sinds de Rijksoverheid minder actief is in het stimuleren van open source software, leek het stiller te worden rondom open source software. In het bedrijfsleven wordt open source echter steeds meer de norm. Dit blijkt uit enkele zeer volwassen software producten, waartegen hun gesloten tegenhangers steeds moeilijker kunnen concurreren. De overheid gaat mee in deze trend en zet open source software steeds slimmer en sneller in om haar doelen te bereiken. Dit blijkt onder meer uit de verbeterde samenwerking tussen overheid en marktpartijen en uit de snelle adoptie van vrijgegeven code.

Slimme samenwerking tussen overheid en marktpartijen
Een goed voorbeeld van slim samenwerken tussen overheden en marktpartijen is DrupalOverheid, één van de organisatoren van de conferentie. Edo Plantinga - voorzitter van DrupalOverheid – vertelde: “De overheid noch de markt heeft belang bij het opnieuw uitvinden van het wiel. Vanuit dit besef besloot DrupalOverheid overheden en marktpartijen te verbinden en code en kennis uit te laten wisselen. Zo wordt hergebruik rondom Drupal gestimuleerd.”

Snelle adoptie van vrijgegeven code
Een recent praktijkvoorbeeld van snelle adoptie van vrijgegeven code is de gepresenteerde case van Gemeente Vught. Binnen twee maanden na het vrijgeven van de code achter Vught.nl, zijn er al drie gemeenten die deze code hergebruiken voor hun website. Daarnaast zijn er reeds vijf gemeenten die hierover aan het besluiten zijn. Dit alles is mogelijk door bij de realisatie specifiek rekening te houden met hergebruik door anderen. Dit kost initieel geld, maar levert later veel op doordat je kunt meeprofiteren van doorontwikkeling door anderen.

De conferentie terugkijken – presentaties & cases
Meer informatie is terug te vinden op de DrupalOverheid LinkedIn groep en alle presentaties en praktijkcases zijn terug te kijken op het videokanaal van DrupalOverheid.

WK
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.overheid_jpg/165_165_80_1__overheid.jpgOverheid omarmt open source website softwareFri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Awarduitreiking tijdens Dutch IT Society Eventhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12747/awarduitreiking_tijdens_dutch_it_society_event.html
Tijdens het Dutch IT Society Event op woensdag 3 september 2014 worden voor het eerst de Executive People Award en Dutch IT Channel Award uitgereikt. Deze awards worden toegekend door de redacties van Dutch IT-channel en Executive People aan een persoon of organisatie die zich op innovatieve wijze heeft ingezet voor de Nederlandse ICT-sector.

Op kasteel Cammingha komt de Nederlandse IT-industrie samen om over ontwikkelingen in de markt te praten, het netwerk te verstevigen en te toosten op voortzetting van het succesvolle eerste halfjaar. CIO’s, IT-managers en directieleden van leveranciers, resellers en distributeurs kunnen tijdens een culinaire beleving met elkaar in ongedwongen sfeer netwerken.

“Het doel van dit event is om de hele keten bij elkaar te brengen. Vooral de vrijblijvende sfeer staat hierbij centraal. Er zijn al veel evenementen in onze branche die een druk programma hanteren, hier hoeft een keer niks. Kortom,  in een ontspannen sfeer netwerken, want tenslotte moeten we het toch samen doen”, aldus Marco van der Hoeven (hoofdredacteur Executive-People) en Witold Kepinski (hoofdredacteur Dutch IT-channel). 

Lees meer op:www.dutchitevent.nl.

Heeft u geen uitnodiging maar toch interesse om te komen? Stuur een e-mail naar events@executive-people.nl

Het event wordt mede mogelijk gemaakt door Protinus IT en database marketing organisatie Computer Profile.
 
Redactie Dutch IT-channel en Executive People 
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/events/.itse_2014_jpg/165_165_80_1__itse_2014.jpgAwarduitreiking tijdens Dutch IT Society EventFri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Pink Elephant benoemt Jan-Dirk Krispijn tot Director Outsourcinghttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12745/pink_elephant_benoemt_jan_dirk_krispijn_tot_director_outsourcing.htmlPink Elephant benoemt Jan-Dirk Krispijn tot Director Outsourcing. De benoeming sluit aan op de strategie van Pink Elephant om de positie in de Nederlandse IT-outsourcingsmarkt te verstevigen.

Outsourcing is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Pink Elephant, dat een breed scala aan advies- en IT-diensten levert, waaronder Cloud dienstverlening, Managed Services en Enterprise App Services. Toch bleek dit voor veel klanten niet voldoende zichtbaar genoeg binnen het dienstenaanbod. Om die reden is Jan-Dirk Krispijn aangesteld om het profiel van de outsourcing-tak te versterken.

Door: Witold Kepinski
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.jan_dirk_krispijn_jpg/165_165_80_1__jan_dirk_krispijn.jpgPink Elephant benoemt Jan-Dirk Krispijn tot Director OutsourcingFri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Minister Opstelten: 'Potentiële impact van cyberaanvallen neemt toe door snelle digitalisering'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12740/minister_opstelten___potenti__le_impact_van_cyberaanvallen_neemt_toe_door_snelle_digitalisering_.html
Cybercrime en digitale spionage zijn de grootste dreigingen op het gebied van cybersecurity. De potentiële impact van cyberaanvallen en verstoringen neemt door snelle digitalisering alleen maar toe. Dat blijkt uit Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat vandaag door minister Opstelten naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Een andere in het oog springende bevinding is het gebrek aan zogenaamde ICT Duurzaamheid. Als voorbeeld van ICT Duurzaamheid noemt minister Opstelten het risico dat een toenemend aantal apparaten aan het internet is verbonden, terwijl de apparaten en de bijbehorende software niet voor langere tijd door de leveranciers onderhouden kan worden. In het cyberbeeld wordt daarnaast stilgestaan bij het feit dat privacy onder druk kan komen te staan door de technische mogelijkheden om data te verzamelen.

Geen grote verschuivingen
Op hoofdlijnen zijn er ten opzichte van het voorgaande CSBN geen grote verschuivingen waarneembaar. Activiteiten van cybercriminelen en buitenlandse staten blijven de grootste dreiging veroorzaken. Minister Opstelten waarschuwt dat grootschalige verstoringen van de digitale infrastructuur binnen de vitale sectoren kunnen leiden tot ontwrichting of uitval van dienstverlening, mogelijk met maatschappelijke onrust, verstoring of ontwrichting tot gevolg. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat de digitale weerbaarheid van Nederland onder druk blijft staan. Minister Opstelten stelt dat het dan ook noodzakelijk blijft om de komende jaren gezamenlijk vanuit overheid, wetenschap en bedrijfsleven te investeren in cybersecurity om die digitale weerbaarheid verder te verhogen.

Minister Opstelten benadrukt in zijn beleidsreactie dat hij blijft inzetten op detectie, analyse en respons. Dit moet het mogelijk maken digitale aanvallen zo snel mogelijk te detecteren en eventuele verstoringen te verhelpen. Daarbij worden onder andere de onderzoeks- en analysecapaciteiten van het NCSC, de nationale politie, de AIVD en de MIVD versterkt om inzicht te krijgen in dreigingen en risico's in het cyberdomein.

Krachtige aanpak
Het krachtig aanpakken van cybercrime is volgens minister Opstelten van groot belang. De ministerie heeft daarom aangekondigd de wetgeving op dit gebied te gaan versterken en internationaal inzetten op een intensievere samenwerking. Daarnaast wordt blijvend ingezet op het stimuleren van cybersecurity-onderwijs. Het is essentieel voor de weerbaarheid van Nederland dat er voldoende cybersecurity-experts zijn en dat zowel publieke als private partijen voldoende kennis hebben om de snelle ontwikkelingen bij te houden en waar mogelijk voor te zijn.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.rijk_jpg/165_165_80_1__rijk.jpgMinister Opstelten: 'Potentiële impact van cyberaanvallen neemt toe door snelle digitalisering'Fri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Ja, de cloud ‘mag’http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12721/visie__ja__de_cloud____mag___.html

IT-managers zitten tussen twee vuren. Aan de ene kant zijn er de collegas op de werkvloer die zelf met cloud-oplossingen aan de slag gaan. Aan de andere kant zijn er de riskmanagers die aan de rem trekken, want de cloud is onveilig. Gelukkig is er steeds meer mogelijk: zelfs de meest gevoelige sectoren de zorg, bijvoorbeeld, of de financiële sector kunnennu de cloud compliant inzetten. Maar dan moet IT wel in control zijn.

Compliant zijn betekent voldoen aan wet- en regelgeving. Een vrij breed begrip, dat voor elke bedrijfsactiviteit, van inkoop tot IT, eigen consequenties heeft. Dus ook wanneer het gaat om de inzet van cloud-oplossingen. IT zal rekening moeten houden met een aantal compliancevereisten. Welke dat concreet zijn, verschilt per sector, per organisatie en zelfs per bedrijfsactiviteit. Opmerkelijk is dat veel IT-managers zich nog vaak bij voorbaat al laten ontmoedigen door compliancevereisten rond de cloud. Dat is helemaal niet nodig. Door gestructureerd een aantal stappen te doorlopen, verzekert IT zich van een ‘compliant’ inzet van cloud-diensten.

Stap voor stap naar cloudcompliance

Stap 1: Adviseer het MT een risicoanalyse

In de financiële sector stelt toezichthouder DNB een risicoanalyse verplicht. In een circulaire legde de instantie vorig jaar nog uit hoe zo’n analyse het best kan worden aangepakt. Deze handreiking biedt álle sectoren een praktisch uitgangspunt. Goed uitgevoerd, geeft deze risicoanalyse namelijk goed zicht op de wet- en regelgeving die voor de organisatie als geheel én specifiek voor bepaalde bedrijfsactiviteiten geldt. Belangrijk is in deze risicoanalyse ook eventuele reputatieschade als gevolg van het schenden van maatschappelijke en ethische normen mee te nemen.

Stap 2: Differentieer en classificeer: niet alles hoeft even veilig

Op basis van de risicoanalyse kan IT met het MT bepalen welke onderdelen en bedrijfsactiviteiten aan meer normen of eisen moeten voldoen dan andere. Denk aan een patiëntenportaal in de zorg versus een vergaderzalenboekingsysteem in de maakindustrie. Deze risicoanalyse kan vervolgens vertaald worden naar een risicomapping. Door deze naast de verschillende vormen van cloud-dienstverlening te leggen, kan de IT-manager gefundeerde keuzes maken voor de best passende leverancier per onderdeel of activiteit.

Stap 3: Introduceer een nieuwe manier van werken

Meer outsourcen én samenwerken met meerdere cloud-leveranciers: dat vraagt om een andere manier van werken. Zo wordt het monitoren en interpreteren van de rapportages van de cloud-leveranciers van groot belang om aan cloud-compliance vereisten te voldoen. Want uiteindelijk gaat het vooral om aantoonbaarheid: doet een organisatie er echt alles aan om zo compliant mogelijk te werken? Zowel aan toezichthouders als aan de journalistiek wil je laten zien dat je er alles aan doet om criminelen, spionnen en andere ongewenste bezoekers buiten te laten.

Wat zijn de risicos?

Het grootste compliancerisico rond de cloud is wel de datalocatie: waar staat de data precies? Ook wanneer de bedrijfsinformatie formeel in een Nederlands datacenter staat, kan de support bijvoorbeeld in India plaatsvinden. Voor minder bedrijfskritische informatie hoeft dat geen probleem te zijn, voor gevoelige gegevens – medische dossiers, betalingsgegevens – kan een dergelijk uitstapje over de grens een bedrijf veel schade opleveren. Andere risico’s zijn de organisatie van de security: het pand bijvoorbeeld, hoe goed is het beschermd? En de mensen die op een datacenter werken: hebben ze alleen een VOG moeten inleveren of heeft de provider een uitgebreide backgroundcheck gedaan?

Privacybescherming op nummer één

Datalocatie is momenteel het grootste compliancerisico, simpelweg omdat de wetgeving nu vooral gericht is op bescherming van privacy. Organisaties moeten voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Ook wanneer bedrijfsinformatie uit huis bij een cloud-leverancier wordt geplaatst, blijft het bedrijf verantwoordelijk voor de bedrijfsinformatie en voor de bescherming van de persoonsgegevens. En is dus ook aansprakelijk wanneer er iets mis gaat. Besluit een medewerker bijvoorbeeld klantgegevens even in Dropbox te zetten, zodat hij er thuis verder aan kan werken? Dan is uiteindelijk de organisatie – soms zelfs de CIO persoonlijk – aansprakelijk, mocht het dossier op straat komen te liggen.

Daarnaast zijn er sectoren die met aanvullende normen te maken hebben, zoals NEN 7510 voor de zorg. Instellingen in de financiële sector moeten hun bedrijfsinformatie altijd inzichtelijk en op orde hebben, zodat toezichthouders op elk gewenst moment kunnen meekijken. Een andere eis, specifiek voor de zorg, is de bewaartermijn van patiëntgegevens – de ene ‘soort’ data moet meerdere decennia bewaard blijven, de andere soort moet juist ná een decennium vernietigd worden.

IT aan het stuur
Om goed compliant met de cloud te kunnen werken, moet er één team duidelijk de regie voeren. Aantoonbaar in control zijn, dus, wat betekent dat het team altijd weet waar welke cloud-diensten in gebruik zijn. En waar de data in die cloud-diensten fysiek staan. Voor de meest gevoelige processen en data moeten ze op elk denkbaar moment deze gegevens kunnen ophoesten. Het meest logische team om die regierol op te pakken is IT – qua zowel expertise als qua capaciteit. Daarom: IT, pak de regie, doorloop de bovenstaande drie stappen, zorg dat je in control bent en laat je organisatie vervolgens volop profiteren van alle voordelen van de cloud.

Menno Frantzen is productmanager CloudNL bij KPN Zakelijke Markt

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/.menno_frantzen_jpg/165_165_80_1__menno_frantzen.jpgVisie: Ja, de cloud ‘mag’Fri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
Vier BYOD-uitlessen uit de praktijkhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12739/vier_byod_uitlessen_uit_de_praktijk.html
Veel organisaties hebben inmiddels ervaring opgedaan met BYOD. Cisco heeft de ervaringen van een deel van deze organisaties in kaart gebracht. Onder andere ’s werelds grootste digitale festival en LAN-party, een museum voor eigentijdse kunst en Tilburg University werden voor het onderzoek ondervraagd. Cisco zet de vier belangrijkste lessen die uit de ervaringen op een rijtje.

1. Hou het eenvoudig voor de eindgebruikers
DreamHack in Zweden is ’s werelds grootste digitale festival en LAN-party, die twee keer per jaar plaatsvindt. De meer dan 20.000 gamers en ongeveer 17.000 apparaten die met het netwerk zijn verbonden zorgen voor grote uitdagingen op het gebied van BYOD. Volgens Rok Podgrajsek, groepsleider van het DreamHack netwerkteam stelt dat je goed moet nadenken over authenticatie als je oplossingen implementeert voor draadloos, mobiliteit en BYOD.

“Je moet niet alleen plannen voor bereik, maar ook voor gebruik. Het moet voor de eindgebruiker zo makkelijk mogelijk zijn. Hoe ga je je draadloze oplossingen gebruiken en welke applicaties wil je draadloos draaien? Het draadloze netwerk is niet meer een ‘nice to have’, maar een noodzakelijke oplossing voor onze gebruikers en het trefpunt zelf,” zegt Rok Podgrajsek. Op DreamHack is de vraag naar een betrouwbare draadloze oplossing sterk gegroeid en nu net zo belangrijk als een bekabeld netwerk.

2. Grafische weergave van logbestanden om problemen op te sporen
Voor de 13.000 studenten van de Tilburg University is het gebruik van een draadloos netwerk zeer belangrijk. Steeds vaker is draadloze toegang vereist tijdens colleges, waarbij studenten gebruik maken van eigen apparatuur. Studenten kunnen bijvoorbeeld via hun BYOD-apparaat antwoord geven op de vragen van de docent, waarna het antwoord via het scherm met de klas wordt gedeeld. Het bieden van een goede internetverbinding aan iedere student is dan ook een uitdaging. De Tilburg University werd op een gegeven moment geconfronteerd met een hardnekkig probleem: de logingegevens voor het netwerk werkten soms niet meer en de verbinding werd verbroken.

“Nadat we vergeefs hadden geprobeerd om uit te zoeken wat er aan de hand was, hebben we logbestanden gebruikt om grafieken te maken waarop te zien was wanneer het probleem zich precies voordeed. Het bleek dat dat altijd gebeurde aan het eind van het college. Op dat moment gaan studenten naar andere locaties, met als gevolg een massale roaming via het draadloze netwerk. Gebaseerd op deze informatie konden we de access points beter afstellen en configureren, waarna dit probleem uit de wereld was,” zegt Corno Vromans, IT-manager van Tilburg University.

3. Voorkom wildgroei van apparatuur
Zestig procent van de mobiele werknemers van de Nederlandse logistieke dienstverlener Broekman Group werkt op kantoor. De rest werkt in magazijnen en op terminals. Het bedrijf heeft bepaalde smartphones geselecteerd waaruit de werknemers een keuze kunnen maken. Het gaat hierbij om een iPhone, Samsung Android of Nokia Windows Phone. Dit bedrijf heeft dus gekozen voor ‘choose your own device’ (CYOD) in plaats van ‘bring your own device’. De Broekman Group stelt hiermee een wildgroei aan apparatuur te voorkomen.

Het WiFi-netwerk kan lange afstanden overbruggen, zodat het draadloze netwerk ook op grote terminals beschikbaar is. Dit biedt het logistieke bedrijf nieuwe mogelijkheden. Werknemers kunnen nu bijvoorbeeld foto’s nemen van de lading en deze direct doorsturen, wat veel tijd scheelt. Voorheen moesten zij een afzonderlijke camera meenemen om zaken te documenteren en konden zij de foto’s pas naar hun collega’s sturen nadat deze van de camera op een computer waren overgezet. Het netwerk is nu zo ingericht dat Broekman Group gemakkelijk virtuele netwerken kan inrichten voor verschillende toepassingen. Zo is er een afzonderlijk virtueel netwerk voor gasten waardoor de security van het bedrijfsnetwerk veel beter is dan voorheen.

4. Afzonderlijke netwerken
Het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen is een museum voor moderne kunst in België. Bezoekers nemen steeds vaker hun eigen mobiele apparaten mee naar tentoonstellingen. Het museum wilde hierop inspelen met een mobiele app om hen met behulp van aanvullende informatie meer bij de tentoonstellingen te betrekken. Hiervoor besloot het museum een apart WiFi-netwerk op te zetten, die het eigen netwerk van het museum niet zou verstoren.

“We hadden al vanaf 2005 draadloze toegang. Maar dat was één netwerk, zowel voor ons kantoor als voor het museum,” zegt ICT-medewerker Tom Ceelen. “We konden het netwerkgebruik door de werknemers en door de bezoekers niet van elkaar scheiden en we hadden ook geen volledig bereik.” Het museum besloot daarom het draadloze netwerk te vervangen door 16 Cisco Meraki access points. Ceelen: “De bezoekers hebben nu toegang tot draadloos internet via een netwerk voor onze gasten. Dat netwerk is nu helemaal gescheiden van het WiFi-netwerk voor onze eigen organisatie, waardoor zowel bezoekers als medewerkers altijd een optimale verbinding hebben.”

WH
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gifVier BYOD-uitlessen uit de praktijkThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
Servicepunt71 kiest voor Private Cloud van Imtech ICThttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12737/servicepunt71_kiest_voor_private_cloud_van_imtech_ict.html 

Servicepunt71, het shared service center voor de gezamenlijke bedrijfsvoering van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude, gaat haar uitgebreide ICT-dienstverlening baseren op een FlexPod private cloud infrastructuur. Servicepunt71 ondersteunt de bedrijfsvoering van de aangesloten gemeenten en levert producten en diensten op het gebied van ICT, HRM, financiën, juridische zaken, inkoop en facilitaire zaken. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze services te garanderen, kiest Servicepunt71 voor een gecertificeerde FlexPod-infrastructuur van Cisco, NetApp en Microsoft. Imtech ICT verzorgt het ontwerp en de levering van deze private cloud omgeving.

Gemeenten zijn inmiddels uitgegroeid tot informatie verwerkende organisaties. Het verzamelen, bewerken en distribueren van digitale informatie stelt hoge eisen aan de onderliggende infrastructuur. Servicepunt71 is in 2012 opgericht om de bedrijfsvoeringskosten voor de betrokken gemeenten te verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening aan medewerkers en burgers te verbeteren. In aanvang gebeurde dit door de bestaande ICT-omgevingen van de betrokken gemeenten samen te brengen en te standaardiseren. Om de voordelen van centralisatie en standaardisatie volledig te benutten, wil Servicepunt71 de infrastructuur moderniseren.

Naast verregaande standaardisatie was de zekerheid dat de verschillende ICT-componenten naadloos samenwerken én de veiligheid van de informatie belangrijk voor Servicepunt71. Bovendien moet de omgeving flexibel genoeg zijn om nieuwe ontwikkelingen snel te integreren. De specialisten van Imtech ICT ontwierpen op basis van de architectuureisen een FlexPod private cloud oplossing voor Servicepunt71. De combinatie van Cisco UCS servers, NetApp storage en Microsoft Hyper-V binnen een FlexPod private cloud infrastructuur biedt Servicepunt71 de stabiliteit en betrouwbaarheid om de gemeenten en inwoners effectief te ondersteunen. De certificering van marktleiders Cisco en NetApp biedt bovendien de zekerheid dat alle componenten naadloos samenwerken.

Maarten Baas, ICT manager bij Servicepunt71, zegt over de keuze voor Imtech ICT: “We wensen de betrokken gemeenten maximaal te ontzorgen en bieden hen daarom een complete ICT-dienstverlening tegen scherpe tarieven. Zij hoeven alleen het scherm te kiezen, de rest verzorgen wij. Dit streven is sterk afhankelijk van de onderliggende infrastructuur. De private cloud oplossing van Servciepunt71 op basis van een FlexPod-omgeving die Imtech ICT heeft ontworpen en gaat leveren, biedt ons de beste combinatie van netwerk-, server- en storagecomponenten. Dat versterkt ons vertrouwen in Imtech ICT als onze ICT-partner. Zij begrijpen de activiteiten van gemeenten en kunnen de vertaling maken naar de private cloud van Servciepunt71, waar wij en onze klanten op kunnen rekenen, nu en in de nabije toekomst.”

Tom Greeve, Algemeen Directeur bij Imtech ICT Communication Solutions, zegt over de samenwerking: “Binnen de overheidssector zien wij een sterke toename van het gebruik van cloud technologie. Hiermee kunnen overheden optimaal inspelen op het sterk veranderende landschap voor instellingen in deze sector. Recentelijk heeft Imtech ICT opdrachten gewonnen bij Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam en Gemeente Utrecht. Met de FlexPod private cloud infrastructuur van Servicepunt71 wordt de positie van Imtech ICT binnen de overheidssector nog verder versterkt.”

PW

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/interviews/.imtech_cloudstoel_jpg/165_165_80_1__imtech_cloudstoel.jpgServicepunt71 kiest voor Private Cloud van Imtech ICTThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
Michael Dell: 'Ik zorg ook na mijn dood voor Dell'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12736/michael_dell___ik_zorg_ook_na_mijn_dood_voor_dell_.html
Michael Dell zal er voor zorgen dat Dell de komende decennia een sterke speler blijft in de IT-business. 'Ik zorg ook na mijn dood voor Dell', zo zegt hij in een interview met de Washington Business Journal website van Inc. magazine.

Het is de derde keer dat Michael Dell op de cover van het tijdschrift Inc. staat. Dell, is de nummer 3 computerfabrikant ter wereld en staat bovenaan de 2014 Austin Business Journal de lijst van de grootste werkgevers in Centraal-Texas, met 14.000 werknemers.

Over hoe Dell is omgegaan met zijn overgang naar een nieuwe oplossingsgerichte business model zegt Micheal Dell: "Dus als het gaat om de verkoop, hebben we geprobeerd om het gesprek te veranderen van 'Laat me zien wat ik moet verkopen' naar ' Wat probeer je te doen met je bedrijf?'. We hebben geconstateerd dat klanten dan zeer open zijn. Ze zullen u dan vertellen wat werkt en wat niet."

Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.michael_dell_png/165_165_80_1__michael_dell.pngMichael Dell: 'Ik zorg ook na mijn dood voor Dell'Thu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
CGI wint contract bij Europese Commissie rond Galileo Commercial Service satellietsysteemhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12732/cgi_wint_contract_bij_europese_commissie_rond_galileo_commercial_service_satellietsysteem.htmlCGI heeft een contract ondertekend om de kern infrastructuur voor de eerste demonstrator voor de Galileo Commercial Service, onderdeel van het in ontwikkeling zijnde Europese Global Navigation Satellite System (GNSS) te bouwen. Het contract werd toegekend door het Europese Commission Directorate General voor Enterprise en Industry (DG ENTR).

Galileo satellieten zullen satellietnavigatie naar een heel nieuw niveau tillen, zodra deze operationeel zijn. Gebruikers kunnen rekenen op de service voor hun meest kritische positioneringtoepassingen, vooral bij gebruik in combinatie met andere systemen, zoals GPS. Het zal vooral nuttig zijn in stedelijke gebieden, op bergen en op hoge breedtegraden waar GPS dekking onderbroken kan zijn.

Door: Witold Kepinsk
 ]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.eu_jpg/165_165_80_1__eu.jpgCGI wint contract bij Europese Commissie rond Galileo Commercial Service satellietsysteemThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
T-Systems opent mega datacenter in Duitse Biere voor cloud-dienstenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12729/t_systems_opent_mega_datacenter_in_duitse_biere_voor_cloud_diensten.htmlT-Systems heeft een nieuw datacenter geopend in het Duitse Biere. Dit nieuwe datacenter is het antwoord van T-Systems op de toenemende vraag naar veilige cloud-diensten. In dit 'Hightech Fort Knox' beveiligen hoogwaardige security-maatregelen data tegen ongeautoriseerde toegang.

T-Systems heeft zijn bestaande datacenter in Magdenburg, vlakbij Biere, op identieke wijze ingericht. De ICT-dienstverlener zet de twee datacenters als 'tweeling' in, door data parallel op te slaan. Hierdoor blijft de data altijd beschikbaar in het geval dat een datacenter uitvalt. De gebouwen zijn beschermd met state-of-the-art security-installaties, die onder andere een strenge controle op de toegang tot het datacenter en de servers garanderen. Bovendien zijn de T-Systems-netwerken en datacenters op hoog niveau beschermd tegen hackers en cyberaanvallen.

In 2018 moet alle IT-productie van T-Systems van elf internationale locaties gebundeld zijn. Het 'Twin-core' datacenter Biere/Magdenburg geldt hierbij als de meest belangrijke hub in de wereldwijde datacenter-infrastructuur van T-Systems. Het nieuwe gebouw in Biere wordt het grootste cloud-datacenter in Duitsland en een van de grootste van Europa. Met een vloeroppervlakte van 5.400 vierkante meter en ruimte voor ongeveer 30.000 servers, kan het huidige IT-productiegebied uitgebreid worden tot bijna 40.000 vierkante meter.

Energie-efficiëntie
De nieuwe IT-fabriek in Biere is volgens T-Systems een goed voorbeeld van energie-efficiëntie. Alleen al het innovatieve cooling-concept zorgt ervoor dat de totale energiebehoeften een derde lager is dan bij vergelijkbare datacenters. Het low-energy datacenter ontving om die reden de 'International LEED Gold certification' (Leadership in Energy and Environmental Design). Met het nieuwe datacenter bereikt Deutsche Telekom hierdoor ook een belangrijke mijlpaal op het gebied van doelstellingen rond klimaatbescherming: het bedrijf wil in het jaar 2020 de totale CO2-uitstoot met 20 procent verminderd hebben.
 
Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.t_systems_jpg/165_165_80_1__t_systems.jpgT-Systems opent mega datacenter in Duitse Biere voor cloud-dienstenThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
ICT-bedrijven werken samen aan één standaard voor het Internet of Thingshttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12725/ict_bedrijven_werken_samen_aan_____n_standaard_voor_het_internet_of_things.html
Een aantal ICT-bedrijven bundelen hun krachten om één standaard te ontwikkelen om huishoudelijke apparaten met elkaar te verbinden. Deze Internet of Things (IoT)-standaard moet ervoor zorgen dat alle huishoudelijke apparaten voortaan probleemloos met elkaar kunnen communiceren. De bedrijven hebben een consortium opgericht om dit doel te bereiken.

Het consortium New Open Interconnect Consortium is opgericht door Samsung, Dell, Intel, Broadcom en Atmel. De bedrijven gaan software en tijd beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van de specificaties van het nieuwe protocol, een open source implementatie hiervan en een certificeringsprogramma. Het consortium gaat de concurrentie aan met AllSeen Alliance, een consortium opgericht door onder andere Qualcomm en LG. AllSeen Alliance wil net als het New Open Interconnect Consortium één standaard ontwikkelen voor het IoT.

Samenwerking
"Open source draait om samenwerking en keuzes maken. Het Open Internetconnect Consortium demonstreert hoe open source kan helpen innovatie aan te drijven", zegt Jim Zemlin, directeur van The Linux Foundation. "We kijken uit naar de bijdrage van Open Internetconnect Consortium aan het opzetten van een open omgeving met ondersteuning voor miljarden online verbonden apparaten."

"Interoperabiliteit is een kritiek punt aangezien het IoT-ecosysteem zich blijft ontwikkelen", legt Rahul Patel, senior vice president van Broadcom, uit. "Door samen met andere leiders in de industrie een open IoT-platform op te zetten en meerdere connectiviteitstechnologieën te omarmen, verwijderen we barrières. We creëren kansen voor innovatie voor een breed spectrum aan geïnspireerde entrepreneurs."

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.internetwereldbol_jpg/165_165_80_1__internetwereldbol.jpgICT-bedrijven werken samen aan één standaard voor het Internet of ThingsThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
BYOD zorgt dat werknemers vroeger en langer werkenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12724/byod_zorgt_dat_werknemers_vroeger_en_langer_werken.html
Eerder deze week schreven we over een onderzoek van Egnyte waaruit bleek dat ICT-professionals bang zijn door Bring Your Own Device (BYOD) meer te moeten overwerken. Dit blijkt niet onterecht te zijn. Onderzoek van BMC Software wijst namelijk uit dat werknemers van een bedrijf met een BYOD-beleid per dag gemiddeld twee uur extra werken en 20 e-mails extra versturen.

Veel medewerkers starten al met werken voordat hun officiële werkdag begint. Zo begint één op de drie werknemers 's ochtends tussen 6 en 7 uur met het checken van hun e-mail. Ook na werktijd zijn veel medewerkers nog voor hun baas actief. Eén op de vier werknemers geeft aan 's avonds tussen 11 en 12 uur nog even de e-mail te controleren. BMC Software verwacht dat de populariteit van BYOD een dusdanige vlucht gaat nemen dat in 2016 65% van alle mobiele apparaten op de werkvloer worden gebruikt.

Weinig technische ondersteuning
Dat BYOD populair is blijkt ook uit de hoeveelheid bedrijven die inmiddels met BYOD bezig is. 95% van de organisaties staat een vorm van BYOD toe. Opvallend is echter dat 84% van deze bedrijven slechts minimale technische ondersteuning biedt voor BYOD. De kans bestaat dan ook dat bijvoorbeeld de beveiliging van BYOD-apparaten binnen deze groep bedrijven niet juist is geconfigureerd. Dit brengt allerlei risico's met zich mee, aangezien op de apparaten wordt gewerkt met bedrijfsdata. Slechts 36% van de bedrijven biedt volledige ondersteuning voor BYOD.

Op het gebied van beveiliging is er bij veel bedrijven nog werk aan de winkel. 74% geeft zijn medewerkers geen beveiligingstraining te geven op het gebied van BYOD. Dit terwijl werknemers op hun mobiele apparaten met bedrijfsdata werken. 11% scant apparaten daarnaast nooit op malware. 45% van de bedrijven heeft geen BYOD-beleid opgesteld en laat simpelweg alle mobiele apparaten toe op het bedrijfsnetwerk. De gevolgen worden in het onderzoek ook direct duidelijk. 42% van alle bedrijven stelt te maken te hebben gehad met een serieus datalek.

Bron: CIO.com

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gifBYOD zorgt dat werknemers vroeger en langer werkenThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Software defined networking op de agendahttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12719/visie__software_defined_networking_op_de_agenda.html 

Software definednetworking (SDN)staat op het punt om de netwerkwereld volledig te veranderen. Dit heeft gevolgen voor ontwikkelaars, leveranciers en dienstverleners, maar natuurlijk ook voor de IT-manager.  Of het voor IT-managers nu op korte of langere termijn interessant is, het belangrijkste is dat zij zich realiseren dat het op de agenda moet staan. In deze blog geeft Jorgen Rosink, Consultant bij Telindus, antwoord op de vragen: Wat is SDN en wat betekent SDN voor mij?

Leveranciersonafhankelijk

SDN is het loskoppelen van de hardware, denk hierbij aan routers en switches, van de software (de intelligentie). Het grote voordeel van deze ontwikkeling is dat het netwerk leveranciersonafhankelijk kan opereren. Een ander belangrijk voordeel van SDN is dat de functionele ICT gescheiden wordt van de technische ICT. SDN is een direct gevolg van de virtualisatietrend in het datacenter.Waar het allemaalbegon met het virtualiseren van servers, is de volgende stap het virtualiseren van het netwerk.

Virtualisatietrend
Op dit moment maakt ongeveer 61 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers gebruik van een oplossing op het gebied van servervirtualisatie (Computer Profile,2013). De virtuele machines in deze IT-infrastructuren worden gecreëerd en aangestuurd in de hypervisor. Dit maakt het op- en afschalen van servercapaciteiteenvoudig en bovendien kunnen virtuele machines binnen een cluster realtime verplaatst worden zonder dat de eindgebruiker daar iets van merkt, onafhankelijk van het servermerk.In de hypervisor vindt men ook virtuele switches, wat betekent dat netwerkpoorten gevirtualiseerd zijn. Dit maakt het beheer eenvoudiger, maar de intelligentie (lees: netwerkconfiguratie) bevindt zich nog altijd in de fysieke switch.

Katten vs koeien

Een mooie metafoor om toe lichten welke kant de netwerkmarkt opgaat, vinden we in katten en koeien. Het configureren van servers voor het draaien van één specifieke applicatie, is te vergelijken met een kat. Wanneer deze ziek wordt, ga je ermee naar een dierenarts. Honderden euro’s worden uitgegeven aan operaties en medicijnen voor huisdieren. Maar op het moment dat je je IT efficiënt en effectief wilt inrichten, is het slimmer om te kijken naar de boeren. Koeien worden beoordeeld op productie. Te weinig melk? Dan zal een dierenarts bepalen of het te verhelpen is en anders betekent dit het einde van de koe. Een volgende koe zal voor de melk moeten gaan zorgen. In het datacenter kan dit alleen op het moment dat er gestandaardiseerde componenten worden gebruikt, zoals de x86-servers. Met de ontwikkeling van SDN gaat ook het netwerk nu die kant op. Net als de koeien en x86-servers zijn switches straks volledig inwisselbaar. De intelligentie verplaatst naar de software, de switches worden melkkoeien.


Door de standaardisatie van het netwerk worden techniek en functionaliteit ontkoppeld. Een functionele benadering van het netwerk, betekent dat er in principe maar één keer nagedacht hoeft te worden over de techniek en vervolgens hoeft er uitsluitend functioneel beheer uitgevoerd te worden. Een belangrijk voordeel van SDN is dus dat de functionele ICT er eenvoudiger uit ziet, zodat de IT-managers zich kunnen focussen op hun bedrijfsdoelstellingen.

Jorgen Rosink is consultant bij Telindus]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/.jorgen_rosink_jpg/165_165_80_1__jorgen_rosink.jpgVisie: Software defined networking op de agendaThu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
Visie: Google Play is nummer 1 in gebruikers én malwarehttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12720/visie__google_play_is_nummer_1_in_gebruikers___n_malware.html
Android is een succesnummer voor Google en succes trekt aan. Niet alleen gewone gebruikers maar ook malafide mensen. De recent ontdekte gebrekkige ‘winkelbeveiliging’ van Google Play bevestigt de al lang lopende trend: mobiele malware is big business.

Malware voor mobiele platformen zoals Android wordt vaak geassocieerd met onbetrouwbare app-winkels van derden, of met onveilig gedrag van eindgebruikers. Laatstgenoemden installeren bijvoorbeeld populaire apps uit twijfelachtige bronnen, zoals louche app-stores of ‘gratis kopietjes’ die her en der op internet zijn te vinden. Maar deze associatie is niet geheel terecht. Ook de officiële Android app store blijkt genoeg onbetrouwbare apps te bevatten, waar Google zelf tot voor kort niet goed op blijkt te controleren.

Volwassenwording, in kwaliteit en kwantiteit

Google Play biedt op deze manier middelen voor meer misbruik. Zo is het door de gebrekkige controle op de aangeboden winkelgoederen mogelijk dat appsslordig omgaan met inlogcodes voor clouddiensten. Die inlogs van app-gebruikers zijn hierdoor eenvoudig buit te maken door kwaadwillenden. Enerzijds nieuws. Anderzijds eigenlijk geen nieuws. Want de trend bestaat al geruime tijd. Zo wisten wij in het Kaspersky Security Bulletin 2013 al te melden dat de mobiele bedreigingen niet langer in opkomst zijn, maar volwassen zijn geworden.“Het is geen grote verrassing dat mobiele malware het pc-dreigingslandschap benadert wat betreft de businessmodellen van cybercriminelen en hun technische methodes”, concludeerden onze malware-analisten in het jaarrapport.

Het is een (cybercrime)markt, met kosten en baten

Ook pc-malware werd ooit - ten onrechte - gezien als een kwestie van onbetrouwbare softwareherkomst (zoals illegale kopieën die vooraf al van malware zijn voorzien) en onveilige eindgebruikers. Maar het is - net zoals mobiele malware nu - simpelweg een markt, voor cybercriminelen die ‘gewoon’ hun business runnen. Daarbij maken deze malafide zakenmannen net als legale ondernemers afwegingen qua marktomvang, doelgroep, investering, inzet van middelen en kosten versus baten.

De omvang van Android zorgt hierbij voor een interessante massamarkt, de centrale rol van Google Play vormt een horde die genomen dient te worden, en de eindgebruiker is een ‘resource’ om te oogsten. De Android-gebruiker en diens toestel is namelijk niet slechts een doelwit, maar tevens een middel. Pc-malwaremakers zijn er immers ook allang niet meer op uit om computers te saboteren of om eenmalig iets te stelen. De mobiele markt volgt deze evolutie en de verspreiders van mobiele malware benutten de verdere mogelijkheden van hun ‘markt’.

Evolutie: van sabotage naar ‘zakelijke’ inzet

Zo zijn mobiele bedreigingen logischerwijs geëvolueerd. Van malafide tools om rechttoe-rechtaan inlogdiefstal te plegen voor bijvoorbeeld internetbankieren, naar complexe combinatietools voor geavanceerdere vormen van cybercrime. Zoals het stiekem ronselen van Android-apparaten voor botnets, het daarlangs weer infecteren van pc’s, of het plegen van (cyber)spionage via de opgeslagen inloggegevens op smartphones. Ook ouderwetse spionage is mogelijk: dankzij ingebouwde microfoons, camera’s, locatiebepaling en andere sensors in moderne devices.

Als gevolg hiervan is de cybercriminele wereld opgedeeld in verschillende functionele en dienstverlenende lagen, net zoals de reguliere bedrijfswereld. Daarbij maakt de één tools, die de ander dan koopt of huurt, om ze eventueel te combineren tot een nieuw product, om daarmee bijvoorbeeld informatie of capaciteit te verkrijgen die weer te koop of te huur is voor een volgende onderneming in deze digitale (onder)wereld. En de trend zet in 2014 gewoon door: begin dit jaar hadden kwaadaardige Android-apps namelijk al de grens van 10 miljoen stuks bereikt, inclusief een verdubbeling van het aantal mobiele banking Trojans. Winkelt u nu nog steeds met een gerust gevoel in de Google Play store?

Martijn van Lom is General Manager Kaspersky Lab Benelux &Nordic

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/.martijn_van_lom_jpg/165_165_80_1__martijn_van_lom.jpgVisie: Google Play is nummer 1 in gebruikers én malwareWed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200
Bijna de helft van alle medewerkers is bang door BYOD te moeten overwerkenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12718/bijna_de_helft_van_alle_medewerkers_is_bang_door_byod_te_moeten_overwerken.html
Bring Your Own Device (BYOD) wordt vaak gezien als een ontwikkeling die het voor werknemers aantrekkelijker maakt bij een bedrijf te werken. Dit blijkt echter zeker niet altijd het geval te zijn. 46% van de medewerkers geef namelijk aan bang te zijn door BYOD meer te moeten overwerken.

Dit blijkt uit onderzoek van Egnyte onder IT-managers en IT-professionals. 36,5% van de werknemers die met een laptop of mobiele telefoon werken geeft aan bang te zijn dat zij door BYOD gedwongen worden vaker na werktijd thuis te zullen werken. Deze werknemers zijn bang dat hun vrije tijd hieronder zal leiden.

Redenen om over te werken
Werknemers zien verschillende redenen waardoor zij door BYOD meer zullen overwerken:

  • 42,2% van de respondenten geeft aan dankzij BYOD onderweg naar de werkplek alvast te werken
  • 38,8% van de werknemers denkt door een BYOD-beleid ook tijdens de lunchpauze door te werken
  • 59,3% verwacht door BYOD met een mobiel apparaat van huis te werken
  • 9,6% verwacht door de trend ook tijdens sociale gelegenheden te zullen werken

Daarnaast blijken IT-managers zich zorgen te maken over beveiligingsrisico's die door BYOD bestaan. 72% stelt dat BYOD-beleid de beveiliging van een bedrijf in gevaar kan brengen. Medewerkers lijken zich overigens ook bewust te zijn van dit risico. 86,6% van de IT-professionals tussen de 18 en 25 jaar oud stelt actief aandacht te besteden aan beveiliging op het moment dat zij bedrijfsdata op een mobiel apparaat openen.

Bron: Business IT Edge

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gifBijna de helft van alle medewerkers is bang door BYOD te moeten overwerkenWed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200
Veel economische criminaliteit bij Nederlandse bedrijvenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/2/12717/veel_economische_criminaliteit_bij_nederlandse_bedrijven.html
Economische criminaliteit komt veel voor bij Nederlandse bedrijven. 73% van de bedrijven geeft aan in de afgelopen twee jaar met deze vorm van criminaliteit te maken te hebben gehad. Dit blijkt uit PwC's Crime Survey 2014.

Bijna 900 honderd bedrijven hebben aan het onderzoek van PwC meegewerkt. Diefstal van geld, goederen of fraude komt met 65% het meest voor. "Door op grote schaal specifieke werknemers te ondervragen die bezig zijn met het onderwerp “veiligheid” in brede zin binnen hun organisatie, is het ons gelukt een zeer betrouwbaar beeld te schetsen van de aard, omvang en schade van economische criminaliteit bij bedrijven. We hebben het “dark number” (de niet geregistreerde criminaliteit) meer zichtbaar gemaakt", legt André Mikkers, partner bij PwC, uit.

Daders zijn vooral jonge mannen
Vooral jonge mannen die nog niet lang bij een bedrijf werkzaam zijn blijken dader te zijn van economische criminaliteit. 67% van de daders is jonger dan 40. Tweederde heeft een positie onder het middenmanagement in het bedrijf. Opvallend genoeg is dit een heel ander beeld dan voorgaande jaren, waarin de dader doorgaans vijf jaar of langer in dienst was en een positie had in het middenmanagement of hoger.

"In het volgende onderdeel (publicatie verwacht in dit najaar, red.) gaan we specifiek in op cybercrime. Deze vorm van criminaliteit is niet meer weg te denken uit de samenleving. Door de ICT-ontwikkelingen zijn er nieuwe vormen van criminaliteit ontstaan, denk aan hacking, illegaal downloaden en de verspreiding van virussen. Daarnaast bestaat een vorm van gedigitaliseerde criminaliteit die in feite de klassieke misdrijven een online impuls heeft gegeven, zoals bedreigingen, witwassen of oplichting via internet. Gezien al deze ontwikkelingen willen wij ons volgende rapport compleet aan dit onderwerp wijden", legt Mikkers uit.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpgVeel economische criminaliteit bij Nederlandse bedrijvenWed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'Drie redenen waarom ICT-projecten bij de overheid mislukken'http://www.executive-people.nl/executive_people/2/12716/gartner___drie_redenen_waarom_ict_projecten_bij_de_overheid_mislukken_.html
Dat ICT-projecten bij de overheid zeker niet altijd tot succes leiden is inmiddels bekend. Hennis ontsloeg laatst nog een viertal topambtenaren bij Defensie vanwege de aanhoudende ICT-problemen bij het ministerie. Ook doet de tijdelijke commissie ICT in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid. Maar waardoor worden dit soort problemen nou eigenlijk veroorzaakt? Gartner zet drie belangrijke redenen uiteen.

Complexiteit van projecten
De meest voor de hand liggende reden die Gartner noemt is dat overheden bij ICT-projecten simpelweg te veel hooi op de vork nemen. Projecten worden hierdoor te groot, te complex en te ambitieus. Gartner roept overheden dan ook op ICT-projecten minder complex te maken. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal mislukte ICT-projecten hierdoor aanzienlijk af zal nemen.

IT-beslissingen worden door de business genomen
IT-afdelingen hebben de business maar liefst 30 jaar lang voorgehouden dat IT-projecten in werkelijkheid bedrijfsprojecten zijn. De business zou dan ook de verantwoordelijkheid dragen over deze projecten. Dit heeft tot gevolg dat complexe IT-beslissingen vandaag de dag vaak door de business genomen. De verhalen van CIO's die zorgen uiten over deze beslissingen of hierbij kanttekeningen plaatsen worden vaak afgedaan als te technisch. Gartner stelt dan ook dat de IT-afdeling de controle over IT-projecten moet terugkrijgen. IT-bestedingen zijn volgens het onderzoeksbureau onbeheersbaar geworden, terwijl veel projecten ook nog eens mislukken.

Governance
Het is bij ICT-projecten van de overheid volgens Gartner vaak volstrekt onduidelijk wie voor welke aspecten verantwoordelijk is. Leidinggevenden zijn terughoudend met het nemen van kritieke beslissingen, terwijl projectcommissies vaak niet over de juiste expertise beschikken om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Doordat verantwoordelijkheden volstrekt onduidelijk zijn verliest de overheid bij ICT-projecten vaak het uit oog welke stappen moeten worden genomen. IT-afdelingen moeten zich volgens Gartner dan ook realiseren dat de business niet de klant is en dus niet onbeperkt eisen kan stellen. IT-afdelingen zouden dan ook samen moeten werken met de business en de echte klanten van de overheidsdienst in oog moeten houden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.rijk_jpg/165_165_80_1__rijk.jpgGartner: 'Drie redenen waarom ICT-projecten bij de overheid mislukken'Wed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200