Executive People - Onderzoek http://www.executive-people.nl/executive_people/8/onderzoek.html Executive-people.nl is een online platform voor it- en businessmanagers. Vind hier het laatste nieuws over Onderzoek nl Copyright 2014, Executive People redactie@executive-people.nl info@executive-people.nlSBIC security-specialisten adviseren bedrijven: “denk vooruit!”http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1383/sbic_security_specialisten_adviseren_bedrijven_____denk_vooruit____.html
Bedrijven hebben steeds vaker te maken met cyberdreiging, bedrijfsspionage en -sabotage. Security-teams zijn zich hiervan bewust en richten zich op het beperken van de impact door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de aanvallers het beoogde doel niet bereiken. Maar hoe kan een security-team nog succesvol zijn in een tijdperk waarin cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn? Is het mogelijk om daar een plan voor te ontwikkelen of blijven we achter de feiten aanlopen? Welke tools en technologie zijn beschikbaar die nodig zijn om succes te boeken? En hoe kan de beveiliging verbeteren en daadwerkelijk waarde leveren voor het bedrijf?

RSA, de security-divisie van EMC, heeft een rapport gepubliceerd dat inzicht geeft in de grote verschuiving in de wereld van informatiebeveiliging. De Security for Business Innovation Council (SBIC) pleit enerzijds voor drie belangrijke focusgebieden waarop bedrijven moeten focussen. Daarnaast bevat het rapport een reeks aanbevelingen voor sterkere bescherming tegen dreiging wat tevens ten goede komt aan de productiviteit van de organisatie. Het volledige rapport ‘Transformation Information Security: Focusing on Strategic Technologies’ is hier te lezen.

Security-specialisten

De SBIC bestaat uit een groep security-specialisten van de duizend grootste bedrijven ter wereld. Deze bespreken belangrijke security-vraagstukken en onderzoeken hoe het gebruik van informatiebeveiliging ingezet kan worden om bedreigingen aan te pakken en innovatie te stimuleren. Om de beveiliging te versterken, benoemt het SBIC drie strategische gebieden waarin bedrijven moeten investeren: weerstand tegen cyberdreigingen, optimalisatie gebruikerservaring en cloud-security. Het SBIC concludeert dat nieuwe technologieën niet snel genoeg worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Security-teams zijn nog te veel gericht op het beperken van de impact in plaats van te focussen op nieuwe technologie om makkelijker aanvallen te detecteren en te reageren.

Gebaseerd op dit advies geeft het council drie concrete aanbevelingen om bedrijven te helpen nieuwe technologieën succesvol toe te passen en de investeringen in security te maximaliseren:

1. Kijk ten minste drie jaar vooruit

Door het gebruik van SWOT-analyses, afgestemd met IT en de business, en accountants erbij te betrekken, creëert u een Big Data-strategie voor de hele organisatie. Hierdoor kunnen organisaties plannen maken en bepalen welke security-maatregelen genomen moeten worden om bescherming te bieden tegen een dynamisch cyberlandschap.

2. Het bereiken van een groter geheel door integratie

De investering in security-technologie betaalt zich vaak pas echt uit bij het aansluiten en consolideren van informatie uit verschillende toepassingen. Technologieën die nu beschikbaar zijn, maken het makkelijker om systemen te integreren zoals data analyse, security intelligence en GRC-platformen.

3. Meer waarde realiseren door vastgelegde ontwikkelingen

Security-teams die bekend zijn met de valkuilen van veranderingen in technologie, financiële tekortkomingen en het falen van nieuwe producten, adviseren duidelijk afgesproken benaderingen bij de implementatie van nieuwe technologie om proactief de risico’s te kunnen beheren.

Het volledige rapport is hier te vinden. Bekijk hier de vorige rapporten die zijn verschenen van de SBIC. Bekijk hier de video.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cybercrime.jpgSBIC security-specialisten adviseren bedrijven: “denk vooruit!”Mon, 28 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Generatie Y' omarmt BYOD veel meer dan 'baby boomers'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1375/_generatie_y__omarmt_byod_veel_meer_dan__baby_boomers_.html
'Generatie Y' blijkt Bring Your Own Device (BYOD) en Bring Your Own Application (BYOA) aanzienlijk meer te omarmen dan 'baby boomers'. 70% van Generatie Y werkt met BYOD en BYOA, terwijl dit percentage onder baby boomers op 31% ligt.

Dit blijkt uit onderzoek van TrackVia, een leverancier van een applicatieplatform voor het ontwikkelen van eigen bedrijfsapplicaties. Generatie Y wordt doorgaans gedefinieerd als de generatie die pakweg tussen begin jaren '80 en begin jaren '00 is geboren. Met de term baby boomers refereert TrackVia naar mensen die zijn geboren tussen 1942 en 1965.

Technologie toepassen
Generatie Y gebruiken in grote mate technologie om hun persoonlijke leven te verbeteren. Deze filosofie past de groep ook toe op zijn werk door tools te gebruiken als de opslagdiensten Box en Google Drive of notitietool Evernote. Van de baby boomers geeft 69% juist aan nooit apps te gebruiken die niet door het bedrijf zijn verstrekt.

De houding van Generatie Y blijkt voor IT-afdelingen tot uitdagingen te leiden. 69% van de ondervraagde professionals die onder Generatie Y geschaard kan worden stelt nooit met de IT-afdeling samen te werken bij het selecteren van nieuwe zakelijke applicaties. 60% stelt zich geen zorgen te maken over de veiligheid van zijn werkgever op het moment dat zij een app gebruiken die niet door de IT-afdeling is goedgekeurd. IT-afdelingen lijken dus moeite te hebben werknemers te overtuigen van het belang van security.

WH
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gif'Generatie Y' omarmt BYOD veel meer dan 'baby boomers'Mon, 21 Jul 2014 00:00:00 +0200
SNS Research: 'Bedrijven investeren dit jaar 30 miljard dollar in big data'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1374/sns_research___bedrijven_investeren_dit_jaar_30_miljard_dollar_in_big_data_.html
Wereldwijd wordt dit jaar maar liefst 30 miljard dollar geïnvesteerd in Big Data. Naar verwachting zet de trend zich de komende jaren voort, met een jaar-op-jaar groei van 17% in de komende zes jaar.

Dit voorspelt SNS Research. Big data is oorspronkelijk een naam die wordt gebruikt om grote datasets te beschrijven waarvan de omvang te groot is om deze met traditionele databases te kunnen beheren. SNS Research stelt dat de definitie van de term big data door de jaren heen echter een stuk breder is geworden. De term refereert niet alleen meer naar grootschalige datasets, maar ook naar technologieën die het mogelijk maken deze data op te slaan, te beheren en te analyseren.

Uitdagingen
Het onderzoeksbureau benadrukt dat big data op dit moment nog voor allerlei uitdagingen staat. Zo verzetten bedrijven zich tegen de implementatie van big data-technologieën. Ook zijn er zorgen over de privacy van gebruikers waarover data wordt verzameld en geanalyseerd. Big data krijgt volgens SNS Research echter desondanks steeds meer voet aan de grond in de gehele wereld.

Een belangrijke drijfveer voor de omarming van big data is volgens SNS Research het feit dat er steeds meer toepassingen worden gevonden voor big data-technologieën. Zo kan big data worden ingezet in R&D, maar ook in het detecteren van fraude en opsporen van cybercrime. Het bedrijf verwacht dan ook dat deze trend zich de komende jaren voortzet.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/data.pngSNS Research: 'Bedrijven investeren dit jaar 30 miljard dollar in big data'Fri, 18 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Stress kost het Nederlands bedrijfsleven 800 miljoen euro'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1373/_stress_kost_het_nederlands_bedrijfsleven_800_miljoen_euro_.html
Bedrijven zouden meer moeten inzetten op het terugdringen van stress. Stress blijkt namelijk een grote kostenpost te zijn voor bedrijven. Het Nederlandse bedrijfsleven is alleen in de eerste helft van 2014 al bijna 800 miljoen euro kwijt aan stress-gerelateerd ziekteverzuim.

Dat maakte Corné Roelen, bedrijfsarts van arbodienst ArdoNed, vanochtend bekend op BNR Nieuwsradio. ArdoNed is een bedrijf dat organisaties helpt met het terugdringen van ziekteverzuim onder hun personeel. Het bedrijf onderzocht het ziekteverzuim van ruim 1,1 miljoen Nederlandse werknemers.

Daadwerkelijke kosten liggen nog hoger
Hoe hoog de daadwerkelijke kosten zijn die stress het Nederlands bedrijfsleven oplevert is onduidelijk. In de 800 miljoen euro die ArdoNed noemt zijn de kosten van behandeling en het inhuren van invallers niet meegenomen.

Het onderzoek wijst uit dat het gemiddelde ziekteverzuim is gestegen van 23 dagen in 2013 naar 24 dagen in de eerste helft van 2014. ArdoNed registreerde in totaal 4,6 miljoen verzuimdagen. Het totaal aantal ziektedagen is in vijf jaar tijd maar liefst verachtvoudigd. 10% hiervan, 460.000 verzuimdagen, zouden te maken hebben met stress.

Oorzaken van stress
Nederlandse werknemers hebben dus steeds meer last van stress. Dit heeft volgens ArdoNed verschillende oorzaken. De werkdruk zou steeds verder toenemen, terwijl mensen thuis ook een sociaal leven hebben. Deze combinatie wordt volgens het bedrijf veel werknemers te veel. De hoeveel stress-gerelateerde klachten zou sinds 2012 explosief zijn toegenomen.

Bron: BNR Nieuwsradio

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.gedemotiveerd_personeel_jpeg/165_165_80_1__gedemotiveerd_personeel.jpeg'Stress kost het Nederlands bedrijfsleven 800 miljoen euro'Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
Kaspersky: 'Bedrijven zijn bereid te investeren in de beveiliging van financiële transacties'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1372/kaspersky___bedrijven_zijn_bereid_te_investeren_in_de_beveiliging_van_financi__le_transacties_.html
53% van de bedrijven wereldwijd zijn bereid te investeren in software die speciaal is ontworpen om financiële transacties te beschermen. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage op 46%.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International. De veiligheid van betalingsgegevens en financiële transacties heeft volgens het onderzoek een hoge prioriteit voor bedrijven. Een derde van de bedrijven (34%) plaatst de bescherming van deze gegevens in de top drie van prioriteiten op het gebied van IT-beheer voor het komende jaar. In Nederland is dit 37%.

Meer zekerheid bij financiële transacties
Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf meer behoefte heeft aan zekerheid bij financiële transacties. In Nederland heeft slechts 19% hier behoefte aan. Zowel wereldwijd als lokaal blijken grotere bedrijven meer bereid om te investeren in de beste beveiligingstechnologie. Bij ondernemingen met meer dan 5.000 medewerkers wereldwijd verklaart 64% van de bedrijven bereid te zijn meer te betalen voor een hoogwaardige veiligheidsservice. Onder kleine bedrijven ligt dit percentage op 48%.

Van de Nederlandse grote bedrijven stelt 67% bereid te zijn meer te willen betalen voor een kwalitatief betere veiligheidsservice, terwijl dit percentage onder Nederlandse bedrijven op 35% ligt. 15% van de respondenten meent bovendien dat de kosten in dit geval niet bepalend mogen zijn. Op dit vlak blijft Nederland wel iets achter, voor slechts 4% van de bedrijven speelt geld geen rol als het gaat om goede beveiliging.

Gestolen betalingsgegevens
33% van de bedrijven wereldwijd die gegevens verloren bij cyberaanvallen geeft toe dat betalingsgegevens werden gestolen. Dit geldt voor 25% van de Nederlandse bedrijven. Daarnaast meent 32% van de respondenten dat dit de slechtst mogelijke soort gegevens is die men kon verliezen, tegenover 28% van de Nederlandse bedrijven.

Zorgen over verloren gegevens zijn niet ongegrond. Kaspersky Lab wijst op een recente fraudecampagne, gericht op klanten van een grote Europese bank. Fraudeurs blijken bij deze bank gegevens van klanten te stelen en in slechts één week tijd een half miljoen euro te stelen van de financiële organisatie.

Investeringsbereidheid is groot
"Klanten zijn bereid om te investeren in de bescherming van hun betalingen, en het hoge percentage gevallen van financiële gegevensdiefstal die ons onderzoek aantoont is wederom een reden waarom effectieve bescherming de investering waard is. Financiële dienstverleners moeten geïntegreerde beveiligingsoplossingen implementeren die proactieve fraudepreventie bieden om de effectiviteit te maximaliseren en de gebruikerservaring te optimaliseren. Deze beschermingslagen zorgen er ten eerste voor dat financiële dienstverleners financieel en reputatieverlies voorkomen als gevolg van datalekken. Bovendien biedt het ze de mogelijkheid om extra inkomsten binnen te halen, door nieuwe klanten aan te trekken en aan bestaande klanten onderscheidende extra diensten met hoge marges aan te bieden", zegt Ross Hogan, Global Head van de Fraud Prevention Division bij Kaspersky Lab.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.pngKaspersky: 'Bedrijven zijn bereid te investeren in de beveiliging van financiële transacties'Thu, 17 Jul 2014 00:00:00 +0200
'ICT-uitgaven in de Benelux stijgen met 3,5%'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1370/_ict_uitgaven_in_de_benelux_stijgen_met_3_5__.html
De ICT-uitgaven in de Benelux zullen in 2014 uitkomen op ruim 49 miljard euro. Dit is een stijging van 3,5% van opzichte van 2013. Dit verwacht Forrester Research.

De Benelux presteert hiermee goed. De gemiddelde groei van de ICT-uitgaven liggen in Europa op 2,3%. De Benelux laat landen als Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Griekenland en Portugal ver achter zich.

Software
Vooral aan software wordt veel geld uitgegeven. Het onderzoeksbureau verwacht dat de softwareuitgaven in 2014 met 5% stijgen. Met name sales- en marketingsoftware, mobiele apps, analytische software en big data-gerelateerde software is populair.

Andere segmenten waar Forrester een stijging verwacht te zien is hardware, telecomdiensten en ICT-consultancy. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze segmenten allen een groei van 4% doormaken.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/onderzoek/.grafiekrood_jpg/165_165_80_1__grafiekrood.jpg'ICT-uitgaven in de Benelux stijgen met 3,5%'Wed, 16 Jul 2014 00:00:00 +0200
Bedrijven laten kansen liggen met live chat op hun websitehttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1365/bedrijven_laten_kansen_liggen_met_live_chat_op_hun_website.html
Steeds meer bedrijven bieden klanten de mogelijkheid via live chat contact op te nemen. Opvallend is echter dat 42% van de bedrijven op de live chat offline zijn. Ook bieden veel bedrijven wel live chat aan, maar zijn er in de praktijk geen medewerkers beschikbaar om mee te chatten. ICT-bedrijven presteren met live chat het best van alle Nederlandse bedrijven.

Dit blijkt uit onderzoek van LiveChat Pro, een managed live chat provider. “Het verbaast mij dat er tegenwoordig nog steeds websites zijn die aangeven dat ze wel live chat hebben, maar dat de medewerkers van die bedrijven niet beschikbaar zijn. Het is alsof je als klant een winkel binnenloopt, maar er is niemand om je te helpen. Het lijkt erop dat de bedrijven achter deze websites niet genoeg personeel hebben om de live chat continu te bemannen,“ aldus Anthony Carter, directeur van LiveChat Pro. Van de onderzochte sites bleek bijna driekwart ’s avonds niet via de live chat bereikbaar te zijn. In het weekend is zelfs 88% onbereikbaar.

Reactiesnelheid
Ook de snelheid waarmee bedrijven reageren op live chat is door het bedrijf gemeten. Gemiddeld blijkt een medewerker na 44 seconden beschikbaar te zijn voor live chat. Bij 13 van de 108 onderzochte bedrijven was er na 5 minuten echter nog steeds niemand beschikbaar, ondanks dat de chatsessie wel was begonnen. LiveChat Pro stelt dat de gemiddelde internetter ongeduldig is en hooguit bereid is 30 seconden te wachten. 60% van de onderzochte bedrijven zou niet aan deze richtlijn voldoen.

Een goede bereikbaarheid van internetwinkels, online reisbureaus en andere websites is volgens LiveChat Pro in de 24/7 economie een must. “De meeste mensen winkelen ’s avonds en in het weekend online. Zelfs B2B bedrijven zouden live chat op hun websites continue beschikbaar moeten hebben, omdat steeds meer inkopers en beslissers ook buiten de reguliere werktijden nog achter hun computer aan het werk zijn.”

ICT-bedrijven doen het goed
ICT-bedrijven presteren op dit vlak het best. Gemiddeld reageren medewerkers van ICT-bedrijven binnen 30 seconden op een live chat. 65% van de bedrijven is daarnaast overdag online.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.klantenservice_gif/165_165_80_1__klantenservice.gifBedrijven laten kansen liggen met live chat op hun websiteTue, 15 Jul 2014 00:00:00 +0200
Iron Mountain: 'Big data bezorgt IT-professionals veel kopzorgen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1363/iron_mountain___big_data_bezorgt_it_professionals_veel_kopzorgen_.html
Big data bezorgt IT-professionals veel extra werk. Maatregelen om de groeiende hoeveelheid informatie te beheren en te beschermen leiden tot een golf aan tijdrovende informatieverzoeken bij de IT-afdeling. De vraag naar toegang tot informatie vanuit de organisatie stijgt jaarlijks gemiddeld met 60 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Iron Mountain. De forse stijging van de vraag naar toegang tot informatie bezorgt IT-professionals veel kopzorgen. Iron Mountain stelt dat de enige oplossing het schiften van informatie en het beter machtigen van medewerkers is. Het bedrijf ziet een aantal oorzaken van het stijgende aantal toegangsverzoeken:

 • De sterke groei van de hoeveelheid informatie, die niet meer op één pc past is de hoofdoorzaak;
 • De behoefte van organisaties om toegang tot informatie in te perken met het oog op bescherming en beveiliging van gegevens, wordt gezien als tweede grootste oorzaak;
 • De groei van een onderneming correleert met de groei in informatietoegangsverzoeken geven de IT-professionals aan: meer medewerkers genereren meer gegevens en meer aanvragen om afgeschermde informatie in te zien.
 • Het onvermijdelijke gegeven dat er menselijke fouten worden gemaakt, zoals het per ongeluk verwijderen van informatie, documenten vergeten op te slaan of verlies of diefstal van persoonlijke apparaten of gedeelde informatie, belast tevens de IT-afdeling en zijn professionals.

Hoeveelheid verzoeken verschilt per sector
In de maakindustrie, dienstensector en gezondheidszorg worden de meeste verzoeken tot informatie ingediend. Als voorbeeld noemt Iron Mountain een middelgrote zorginstelling met meer dan 250 medewerkers. De privacy van patiëntgegevens leidt ertoe dat medewerkers 'alleen lezen'-toegang krijgen tot dossiers. Het inzagetermijn vervalt daarnaast na een bepaalde periode. Dit leidt tot een aanzwellende stroom informatietoegangsverzoeken. Iron Mountain waarschuwt dat informatietoegangsverzoeken echter ook kunnen leiden tot ongewenst dataverlies. Veel informatie gaat verloren bij het overdragen tussen andere projecten en verkoop en afdelingen als ondersteuning.

“Het beschermen van waardevolle informatie betreft ook de toegangs- en opslagprocessen”, aldus Jeroen Strik van Iron Mountain. “De gecombineerde opslag van informatie is de beste aanpak. Eerste bepaal je welke informatie het meest wordt gebruikt en vertrouwelijk is en welke informatie bijna nooit gebruikt wordt. Vervolgens kan structuur aangebracht worden en beleid gemaakt over de opslag-, toegang- en back-upprocessen. Van belang is het om hoogwaardige, veelgebruikte informatie direct beschikbaar te houden, en archiefmateriaal en andere informatie op een efficiënte manier op te slaan. Uit gesprekken blijkt dat deze boodschap begint door te komen. Steeds vaker wordt centraal beheerde opslag toegepast, die wordt ondersteund door on-site en off-site schijven, tape- en cloud back-ups. Het helpt als medewerkers toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben, zonder dat dit de IT- professionals en middelen zwaar belast, noch de bijhorende informatierisico´s onverantwoord vergroot.”

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.data_jpg/165_165_80_1__data.jpgIron Mountain: 'Big data bezorgt IT-professionals veel kopzorgen'Mon, 14 Jul 2014 00:00:00 +0200
Nederlandse organisaties hebben 2 jaar nodig om te voldoen aan Europese databeschermingswethttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1361/nederlandse_organisaties_hebben_2_jaar_nodig_om_te_voldoen_aan_europese_databeschermingswet.html


Slechts 50 procent van de organisaties in de Benelux geeft aan dat ze niet weten of, of niet denken dat, het realistisch is om zich te conformeren aan de nieuwe Europese wet voor databescherming. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, onder 850 Europese organisaties. De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Gemiddeld denken de Benelux-organisaties twee jaar tijd nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen die in de wet beschreven staan.

Meer investeren in IT
Bijna de helft (49 procent) van de Benelux-respondenten ziet het investeren van meer geld in IT als belangrijkste stap die genomen moet worden om te voldoen aan de Europese regulering. Het trainen van medewerkers staat op de tweede plaats (45 procent). Negenentwintig procent van de organisaties in de Benelux denkt er over na een Dataprotection Officer aan te nemen. Een vierde van de organisaties ziet de oplossing in het aannemen van een externe partij om de compliancy door te voeren.

Bestaande IT-systemen grootste obstakel
Meer dan eenderde (34 procent) van de Benelux-organisaties ziet de huidige IT-infrastructuur en -systemen als grootste obstakel om te voldoen aan de Europese databeschermingswetgeving. Gebrek aan efficiënte databeveiliging staat op de tweede plaats (30 procent). Een kwart van de respondenten (25 procent) geeft daarnaast aan dat er überhaupt onvoldoende is geregeld op het gebied van security in de organisatie. Opvallend is daarnaast dat slechts 30 procent van de bedrijven in de Benelux een formeel proces heeft opgesteld om hun klanten te informeren als er data zijn gestolen of privacy in het geding is.

Huidige stand van zaken
Op dit moment heeft bijna de helft van de Benelux-organisaties al ingezet op het vergroten van bewustzijn van het gevaar van cybercrime onder medewerkers (48 procent). De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Zo heeft 45 procent van de bedrijven al maatregelen genomen om wachtwoorden te versleutelen en 37 procent heeft de hardware afgesloten van mogelijkheden om externe zaken, zoals USB’s, aan te sluiten. Iets meer dan een kwart van de bedrijven (27 procent) beschikt al over software om verdachte activiteiten op het netwerk te monitoren.

Bewustzijn laag
Uit eerder gepubliceerd onderzoek van Trend Micro blijkt dat slechts vier op de tien bedrijven in de Benelux zich bewust is van de nieuwe Europese datawetgeving. Slechts 20 procent van de organisaties in de Benelux weet precies wat deze wetgeving voor hun organisatie betekent. Meer informatie in deze blog

Tonny Roelofs (foto), county manager Trend Micro Nederland: “Ik snap de twijfel van Nederlandse organisaties om te kunnen voldoen aan de nieuwe geplande databeschermingswetgeving. De boetes zijn namelijk niet mals. Het wordt een enorme uitdaging voor Nederlandse organisaties om niet alleen de juiste maatregelen door te voeren, maar ook aan te kunnen tonen dat er daadwerkelijk de juiste acties zijn ondernomen. In deze bloggeven we 5 stappen die bedrijven nu al kunnen nemen om goed voorbereid te zijn.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 850 Europese organisaties, waaronder 100 Benelux respondenten.

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.tonny_roelofs_trend_micro_jpg/165_165_80_1__tonny_roelofs_trend_micro.jpgNederlandse organisaties hebben 2 jaar nodig om te voldoen aan Europese databeschermingswetFri, 11 Jul 2014 00:00:00 +0200
'Werknemers versturen meer e-mails en werken langer door BYOD'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1359/_werknemers_versturen_meer_e_mails_en_werken_langer_door_byod_.html
Eerder deze week schreven we over een onderzoek van Egnyte waaruit bleek dat ICT-professionals bang zijn door Bring Your Own Device (BYOD) meer te moeten overwerken. Dit blijkt niet onterecht te zijn. Onderzoek van BMC Software wijst namelijk uit dat werknemers van een bedrijf met een BYOD-beleid per dag gemiddeld twee uur extra werken en 20 e-mails extra versturen.

Veel medewerkers starten al met werken voordat hun officiële werkdag begint. Zo begint één op de drie werknemers 's ochtends tussen 6 en 7 uur met het checken van hun e-mail. Ook na werktijd zijn veel medewerkers nog voor hun baas actief. Eén op de vier werknemers geeft aan 's avonds tussen 11 en 12 uur nog even de e-mail te controleren. BMC Software verwacht dat de populariteit van BYOD een dusdanige vlucht gaat nemen dat in 2016 65% van alle mobiele apparaten op de werkvloer worden gebruikt.

Weinig technische ondersteuning
Dat BYOD populair is blijkt ook uit de hoeveelheid bedrijven die inmiddels met BYOD bezig is. 95% van de organisaties staat een vorm van BYOD toe. Opvallend is echter dat 84% van deze bedrijven slechts minimale technische ondersteuning biedt voor BYOD. De kans bestaat dan ook dat bijvoorbeeld de beveiliging van BYOD-apparaten binnen deze groep bedrijven niet juist is geconfigureerd. Dit brengt allerlei risico's met zich mee, aangezien op de apparaten wordt gewerkt met bedrijfsdata. Slechts 36% van de bedrijven biedt volledige ondersteuning voor BYOD.

Op het gebied van beveiliging is er bij veel bedrijven nog werk aan de winkel. 74% geeft zijn medewerkers geen beveiligingstraining te geven op het gebied van BYOD. Dit terwijl werknemers op hun mobiele apparaten met bedrijfsdata werken. 11% scant apparaten daarnaast nooit op malware. 45% van de bedrijven heeft geen BYOD-beleid opgesteld en laat simpelweg alle mobiele apparaten toe op het bedrijfsnetwerk. De gevolgen worden in het onderzoek ook direct duidelijk. 42% van alle bedrijven stelt te maken te hebben gehad met een serieus datalek.

Bron: CIO.com

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.nwwerken_jpg/165_165_80_1__nwwerken.jpg'Werknemers versturen meer e-mails en werken langer door BYOD'Thu, 10 Jul 2014 00:00:00 +0200
Egnyte: 'Bijna de helft van alle medewerkers is bang door BYOD te moeten overwerken'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1358/egnyte___bijna_de_helft_van_alle_medewerkers_is_bang_door_byod_te_moeten_overwerken_.html
Bring Your Own Device (BYOD) wordt vaak gezien als een ontwikkeling die het voor werknemers aantrekkelijker maakt bij een bedrijf te werken. Dit blijkt echter zeker niet altijd het geval te zijn. 46% van de medewerkers geef namelijk aan bang te zijn door BYOD meer te moeten overwerken.

Dit blijkt uit onderzoek van Egnyte onder IT-managers en IT-professionals. 36,5% van de werknemers die met een laptop of mobiele telefoon werken geeft aan bang te zijn dat zij door BYOD gedwongen worden vaker na werktijd thuis te zullen werken. Deze werknemers zijn bang dat hun vrije tijd hieronder zal leiden.

Redenen om over te werken
Werknemers zien verschillende redenen waardoor zij door BYOD meer zullen overwerken:

 • 42,2% van de respondenten geeft aan dankzij BYOD onderweg naar de werkplek alvast te werken
 • 38,8% van de werknemers denkt door een BYOD-beleid ook tijdens de lunchpauze door te werken
 • 59,3% verwacht door BYOD met een mobiel apparaat van huis te werken
 • 9,6% verwacht door de trend ook tijdens sociale gelegenheden te zullen werken

Daarnaast blijken IT-managers zich zorgen te maken over beveiligingsrisico's die door BYOD bestaan. 72% stelt dat BYOD-beleid de beveiliging van een bedrijf in gevaar kan brengen. Medewerkers lijken zich overigens ook bewust te zijn van dit risico. 86,6% van de IT-professionals tussen de 18 en 25 jaar oud stelt actief aandacht te besteden aan beveiliging op het moment dat zij bedrijfsdata op een mobiel apparaat openen.

Bron: Business IT Edge

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.nieuwewerken2_jpg/165_165_80_1__nieuwewerken2.jpgEgnyte: 'Bijna de helft van alle medewerkers is bang door BYOD te moeten overwerken'Wed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200
Veel economische criminaliteit bij Nederlandse bedrijvenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1357/veel_economische_criminaliteit_bij_nederlandse_bedrijven.html
Economische criminaliteit komt veel voor bij Nederlandse bedrijven. 73% van de bedrijven geeft aan in de afgelopen twee jaar met deze vorm van criminaliteit te maken te hebben gehad. Dit blijkt uit PwC's Crime Survey 2014.

Bijna 900 honderd bedrijven hebben aan het onderzoek van PwC meegewerkt. Diefstal van geld, goederen of fraude komt met 65% het meest voor. "Door op grote schaal specifieke werknemers te ondervragen die bezig zijn met het onderwerp “veiligheid” in brede zin binnen hun organisatie, is het ons gelukt een zeer betrouwbaar beeld te schetsen van de aard, omvang en schade van economische criminaliteit bij bedrijven. We hebben het “dark number” (de niet geregistreerde criminaliteit) meer zichtbaar gemaakt", legt André Mikkers, partner bij PwC, uit.

Daders zijn vooral jonge mannen
Vooral jonge mannen die nog niet lang bij een bedrijf werkzaam zijn blijken dader te zijn van economische criminaliteit. 67% van de daders is jonger dan 40. Tweederde heeft een positie onder het middenmanagement in het bedrijf. Opvallend genoeg is dit een heel ander beeld dan voorgaande jaren, waarin de dader doorgaans vijf jaar of langer in dienst was en een positie had in het middenmanagement of hoger.

"In het volgende onderdeel (publicatie verwacht in dit najaar, red.) gaan we specifiek in op cybercrime. Deze vorm van criminaliteit is niet meer weg te denken uit de samenleving. Door de ICT-ontwikkelingen zijn er nieuwe vormen van criminaliteit ontstaan, denk aan hacking, illegaal downloaden en de verspreiding van virussen. Daarnaast bestaat een vorm van gedigitaliseerde criminaliteit die in feite de klassieke misdrijven een online impuls heeft gegeven, zoals bedreigingen, witwassen of oplichting via internet. Gezien al deze ontwikkelingen willen wij ons volgende rapport compleet aan dit onderwerp wijden", legt Mikkers uit.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpgVeel economische criminaliteit bij Nederlandse bedrijvenWed, 09 Jul 2014 00:00:00 +0200
Opnieuw meer vacatures voor ICT-professionalshttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1350/opnieuw_meer_vacatures_voor_ict_professionals.html
De vraag naar ICT-professionals is opnieuw gestegen. Het aantal ICT-vacatures is in de eerste helft van 2014 met 11% gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Dit blijkt uit onderzoek van Yacht.

De vraag naar ICT-professionals is in de eerste helft van 2014 verschoven naar kleinere en meer beheersbare ICT-projecten. Dit helpt bedrijven de kosten en opbrengsten van ICT-projecten beter in de hand te houden. “Met name de toenemende vraag naar ICT managers, informatieanalisten en functioneel beheerders wijst in deze richting”, aldus Erik Kolthof competence director Finance & ICT bij Yacht.

Veel vraag naar softwareontwikkelaars
Bedrijven hebben op dit moment de meeste behoefte aan softwareontwikkelaars. Voor deze groei verschenen in de eerste helft van 2014 maar liefst ruim 27.000 vacatures. Dit betekent dat de vraag naar softwareontwikkelaars met 11% is gestegen. Softwareontwikkelaars blijven met kop en schouders de meest gevraagde ICT functionarissen.

Procentueel gezien is de vraag naar security officers het sterkst gestegen met een groei van 93,5%. In absolute aantallen blijft het aantal vacatures voor security officers echter laag met ruim 800 vacatures. De vraag naar technisch beheerders groeit met slechts 7%. Deze vraag komt met name uit de middelgrote organisaties die nog relatief weinig beheerswerkzaamheden hebben uitbesteed.

Minder grote ICT-projecten
Grote ICT-projecten zien we steeds minder vaak voorbij komen. Agile softwareontwikkelings trajecten waarbij SCRUM dominant aanwezig is raken juist steeds meer ingeburgerd. Yacht ziet dan ook een duidelijke trend naar kleinere, beter beheersbare en meer wendbare projecten. Dit vertaalt zich ook naar de vraag naar ICT'ers. De vraag naar ICT-managers is in de eerste helft van 2014 met 23% gestegen.

Informatieanalisten zijn de professionals die een brug kunnen slaan tussen business en ICT. De vraag naar informatieanalisten is met 24% gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2013. Ook de vraag naar functioneel beheerders stijgt met bijna 7%. Hier valt op dat de vraag in het tweede kwartaal groeit met ruim 15%. De toenemende behoefte om de geleverde ICT diensten te implementeren voor de gebruikersorganisatie groeit dus mee.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.jobs_jpg/165_165_80_1__jobs.jpgOpnieuw meer vacatures voor ICT-professionalsTue, 08 Jul 2014 00:00:00 +0200
Vertrouwen in data blijkt cruciaal bij het beslisproceshttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1348/vertrouwen_in_data_blijkt_cruciaal_bij_het_beslisproces.htmlQlik, specialist in user-driven Business Intelligence (BI), toont met recent onderzoek aan dat slechts de helft van de bestuurders wereldwijd (51%) over de noodzakelijke informatie beschikt om hun business-beslissingen voor de aankomende zes maanden met vertrouwen te kunnen nemen. Vertrouwen blijkt cruciaal bij het beslisproces. De helft van de beslissers die vertrouwen heeft in zijn data zegt groei binnen de organisatie te verwachten, terwijl een deel van de respondenten die minder vertrouwen heeft in de data pessimistisch is over het aankomende jaar (22%). Dat blijkt uit onderzoek van Harvard Business Review in opdracht van Qlik. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 374 directeuren en managers van bedrijven uit Noord-Amerika, Europa en Azië.

Toegang tot data
Gevraagd naar de belangrijkste struikelblokken bij het beslisproces, geeft 44 procent de schuld aan gebrek aan toegang tot interne data en volgens 36 procent ligt het aan de kwaliteit van de interne data. Bijna de helft van de bestuurders (48%) zegt moeite te hebben om toegang te krijgen tot de juiste klantdata. Ook snelheid is iets waar bestuurders zich druk over maken. Bijna 90 procent geeft aan dat het belang van inzicht in real-time data toeneemt.

Real-time beslissingen
Sabine Palinckx, Country General Manager van Qlik: “Het is schokkend om te zien dat bestuurders grote waarde hechten aan betrouwbare data om beslissingen op te baseren, en hoe weinig ze dit in de praktijk kunnen doen. Betrouwbare data is nodig om te kunnen groeien. In de huidige tijden van big data moet iedereen binnen de organisatie snel en eenvoudig toegang hebben tot de juiste informatie, zodat ze de beste beslissingen kunnen nemen binnen de kortst mogelijke tijd.”

WK
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.qlikview_jpg/165_165_80_1__qlikview.jpgVertrouwen in data blijkt cruciaal bij het beslisprocesTue, 08 Jul 2014 00:00:00 +0200
Infoblox: '57% van de bedrijfsnetwerken heeft onvoldoende capaciteit voor IoT'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1349/infoblox___57__van_de_bedrijfsnetwerken_heeft_onvoldoende_capaciteit_voor_iot_.html
Bedrijven stellen klaar te zijn voor de komst van Internet of Things (IoT). Dit is opvallend, aangezien tegelijkertijd 57% van de netwerken onvoldoende capaciteit blijkt te hebben om de explosieve toename van de hoeveelheid data die IoT naar verwachting zal veroorzaken op te vangen.

Dit blijkt uit onderzoek van Infoblox onder 400 Britse en Amerikaanse IT-professionals. 90% van alle ondervraagde stelt op dit moment oplossingen te implementeren om de extra druk op het netwerk op te vangen of de implementatie van dit soort oplossingen op de planning te hebben staan. Deze oplossingen zijn hard nodig. Infoblox wijst op een analyse van Gartner, dat voorspelt dat in 2020 26 miljard apparaten met het internet zijn verbonden. Dit is 30 keer meer dan in 2009, toen 900 miljoen apparaten in verbinding stonden met het internet.

'Voldoende resources zijn beschikbaar'
IT-professionals hebben over het algemeen het vertrouwen voldoende resources beschikbaar te hebben om deze explosieve groei op te vangen. 78% stelt voldoende budget beschikbaar te hebben, terwijl 75% stelt over voldoende personeel te beschikken. 89% van de IT-professionals verwacht komend jaar meer budget te krijgen om op IoT te kunnen inspelen. 73% verwacht juist meer personeel tot zijn beschikking te krijgen.

Over het algemeen zijn IT-professionals zich bewust van de extra eisen die IoT aan hun netwerk zal gaan stellen (86%). Bijna de helft van de professionals (46%) verwacht dat de komst van IoT kan worden opgevangen door het bestaande IT-netwerk. 57% van de ondervraagde IT-professionals geeft echter tegelijkertijd aan dat de capaciteit van hun netwerk al volledig in gebruik is. Infoblox verwacht dan ook dat dit tot problemen gaat leiden.

Beveiliging van netwerken is zorgenpunt
63% van de IT-professionals verwacht dat IoT tot problemen gaat leiden met de beveiliging van netwerken. Niet iedereen is hiervan overigens overtuigd. 37% van de IT-professionals stelt dat zorgen over netwerkbeveiliging door IoT een hype is. Infoblox is het hier niet mee eens. "Nu zoveel objecten en IP-adressen worden toegevoegd is het belangrijk dat netwerkteams nauwkeurig bijhouden welke apparaten op welk moment met hun netwerk zijn verbonden. Netwerkteams moeten zich daarnaast bewust zijn van het feit dat al deze objecten en IP-adressen een zwakke schakel kunnen zijn in de IT-infrastructuur van een organisatie", legt Cricket Liu, Chief Infrastructure Officer bij Infoblox, uit.

Infoblox verwacht dat IT-managers moeite zullen hebben volledig op de hoogte te blijven van alle apparaten die met hun netwerk zijn verbodnen. 56% van de ondervraagde IT-professionals deelt deze ørg met het bedrijf. 45% verwacht onvoldoende informatie te krijgen van line-of-business teams om de uitrol van IoT-apparaten goed te kunnen beheren. 74% van de organisaties beschikt over een geïntegreerd IoT implementatie-plan. Een dergelijk plan moet voorkomen dat IoT-apparaten met het netwerk kunnen worden verbonden zonder medeweten van de IT-afdeling.

Voorbereiding
Het bedrijf heeft een aantal stappen uiteengezet waarmee managers zich kunnen voorbereiden op IoT:

 • Zorg dat u vroegtijdig bij IoT betrokken bent, nog voordat wordt besloten tot aanschaf van apparaten over te gaan.
 • Stel een beleid op voor toegang tot het netwerk. Een dergelijk plan kan inefficiënt gebruik van netwerkbronnen voorkomen en de veiligheid van het netwerk waarborgen. 
 • Maak gebruik van toegangscontrole en automatiseringssystemen. Dit soort systemen kunnen zeker stellen dat een netwerkteam door IoT niet wordt overweldigd met taken die handmatig moeten worden uitgevoerd.
 • Overweeg IPv6 te implementeren of bestaande IPv6-implementaties uit te breiden. Dit voorkomt dat het wereldwijde gebrek aan IPv4-adressen de introductie van IoT kan vertragen.


WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.internetwereldbol_jpg/165_165_80_1__internetwereldbol.jpgInfoblox: '57% van de bedrijfsnetwerken heeft onvoldoende capaciteit voor IoT'Sun, 06 Jul 2014 00:00:00 +0200
ICT-bedrijven zijn huiverig voor het aannemen van nieuwe medewerkershttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1346/ict_bedrijven_zijn_huiverig_voor_het_aannemen_van_nieuwe_medewerkers.html
Nederlanders ICT-bedrijven zijn huiverige voor het aannemen van nieuw personeel. Vooral de stabiliteit van de markt en een fluctuerende behoefte naar arbeid baren ondernemers zorgen.

Dit blijkt uit een onderzoek van PRO Payroll naar de visie van ondernemers in de ICT-branche. In totaal werden 391 MKB-ondernemers door het bedrijf ondervraagd. 54% van de ondernemers geeft aan op dit moment minder snel personeel aan te nemen door onzekerheid over de stabiliteit van de markt. 32% van de ICT-bedrijven stelt hierdoor te vrezen dat de arbeidsbehoefte binnen het bedrijf sterk zal fluctueren.

Onvoldoende flexibiliteit
55% van de bedrijven stelt door het aannemen van nieuw personeel onvoldoende flexibel te zijn in de inzet van personeel. Het verplicht door moeten betalen van salaris tijdens ziekte van de werknemers ziet 34% als grootste risico van nieuw personeel aannemen.

ICT-bedrijven nemen dan ook allerlei maatregelen om deze risico's zoveel mogelijk te beperken. 36% van de bedrijven maakt gebruik van een uitzendconstructie om flexibel personeel in te kunnen schakelen. Van deze groep kiest 28% voor een payrollbedrijf, terwijl 8% in zee gaat met een uitzendbureau.

Voordelen van uitzendconstructie
40% van de ondernemers stelt te kiezen voor een dergelijke constructie om het risico op langdurige ziekte van werknemers af te dekken. 39% ziet het kunnen aanbieden van langere flexibele contracten als grootste voordeel. ICT-ondernemers zien echter ook nadelen aan het werken met uitzendconstructies. Als grootste nadeel wordt het verminderde gevoel van binding met de organisatie bij het personeel genoemd (10%). Van de ondervraagde ondernemers geeft 7% aan dat dit reden is alleen met vaste contracten te werken.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.werkplek_png/165_165_80_1__werkplek.pngICT-bedrijven zijn huiverig voor het aannemen van nieuwe medewerkersFri, 04 Jul 2014 00:00:00 +0200
Mkb-bedrijven weten vaak niet waar hun clouddata fysiek is opgeslagenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1345/mkb_bedrijven_weten_vaak_niet_waar_hun_clouddata_fysiek_is_opgeslagen.html
De cloud legt mkb-bedrijven geen windeireren. 36 van de ondernemers die cloud-oplossingen gebruikt heeft vorig jaar zijn omzet zien stijgen. Van de bedrijven die geen gebruik maken van de cloud zag 22% zijn omzet stijgen. Mkb'ers zijn zich echter vaak niet bewust van de fysieke locatie waar hun data precies is opgeslagen.

Dit blijkt uit de MKB Cloud Barometer van Exact en KPN. Privacy blijft bij de cloud een aandachtspunt, evenals de veiligheid van de cloud. 54% van de respondenten geeft aan niet precies te weten waar privacygevoelige informatie staat. 76% stelt dat zijn data in Nederland is opgeslagen. Onderzoekers stellen echter dat feitelijk nog geen 50% van de data van Nederlandse mkb'ers daadwerkelijk in Nederland staat. Een flink deel van de ondernemers vergist zich hier dan ook in.

Zwaar jaar voor mkb-sector
De mkb-sector heeft volgens het rapport een zwaar jaar achter de rug. 33% van de bedrijven is in 2013 gekrompen, terwijl 28% juist is gegroeid. Voor 2014 is de sector optimistischer. Zo verwacht 48 procent van de respondenten dit jaar groei te realiseren, ten opzichte van 30 procent vorig jaar.

Ondernemers die cloud-oplossingen gebruiken blijken bovenmatig optimistisch te zijn. Van deze groep stelt 55% positief gestemd te zijn over de toekomst en te verwachten in de komende 12 maanden opnieuw te groeien. Dit ten opzichte van 44 procent die geen gebruik maakt van de cloud.

Tevredenheid
Mkb'ers zijn daarnaast steeds meer tevreden over cloud-oplossingen. Het altijd en overal toegang hebben tot data blijft met stip het belangrijkste gerealiseerde voordeel (28 procent), gevolgd door de eenvoud in gebruik voor eindgebruikers (15 procent). Ook zien bedrijven die cloud-oplossingen gebruiken de IT-kosten omlaag gaan.

“Beter gebruik van cloud-oplossingen biedt mkb-bedrijven meer kansen en draagt bij aan de groei van de organisatie. Dat zien we ook terug in dit onderzoek. Ondernemers kunnen dankzij de cloud de modernste technologie in huis halen tegen relatief lagere kosten. Die besparingen kunnen ze weer gebruiken voor innovatie. Dit businessvoordeel heeft ook effect op de toegenomen tevredenheid bij ondernemers in de cloud”, zegt Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cloud.jpgMkb-bedrijven weten vaak niet waar hun clouddata fysiek is opgeslagenFri, 04 Jul 2014 00:00:00 +0200
Best veel ict-incidenten vallen buiten het supportcontracthttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1342/best_veel_ict_incidenten_vallen_buiten_het_supportcontract.html
Uit gegevens van Dimension Data blijkt dat slechts zestien procent van de 91.000 service-incidenten die in 2013 aangemeld werden bij een servicecenter van het bedrijf direct gerelateerd was aan het apparaat zelf. 84 procent van de meldingen was gerelateerd aan issues als menselijke fouten, telecomstoringen of omgevingsfactoren. De meeste IT-incidenten waren het gevolg van een menselijke fout. Bijna een derde van alle incidenten – zes procent configuratiefouten en 26 procent menselijke fouten – is vermijdbaar.

Deze cijfers zorgelijk omdat een groot deel van meldingen buiten de traditionele support van de leverancier valt en dus door de organisatie zelf moet worden opgelost.

Dit blijkt uit het Network Barometer Report 2014, een onderzoek dat Dimension Data sinds 2009 jaarlijks uitvoert. Het is samengesteld vanuit data die is verzameld tijdens 288 technische assessments waarbij 74.000 netwerk-devices werden onderzocht in organisaties van allerlei omvang en in verschillende sectoren in 32 landen. Daarnaast werden gegevens verzameld van 91.000 service-incidenten die zich voordeden in IT-netwerken van klanten die Dimension Data onderhoud en beheert.

Telecom- of WAN-storingen kwamen met 22 procent op de tweede plaats als meest voorkomende oorzaak. Dat ligt in de lijn der verwachting, gezien de complexiteit van het onderhouden en beheren van veel verschillende componenten in geografisch verspreide telecomnetwerken.

De derde meest voorkomende oorzaak van een service-incident waren fysieke omgevingsfactoren, zoals stroomuitval, uitval van de airconditioning, temperatuurproblemen en meer. Deze waren goed voor vijftien procent van alle incidenten.

Op de vierde plek komen apparatuurgerelateerde problemen. Veertien procent van alle incidenten houdt verband met de hardware. Daarnaast houdt twee procent van de incidenten verband met softwarebugs. Opgeteld valt zo zestien procent van de incidenten binnen de supportcontracten van de leverancier.

“Deze nieuwste data laten zien dat deze service-incidenten niet apparatuurgerelateerd zijn en buiten de standaard onderhoudscontracten vallen. Daarom zal de organisatie ze zelf intern moeten oplossen met eigen middelen”, Edwin de Brave, Solutions Director bij Dimension Data. “Vanuit lifecycle-perspectief zou je verwachten dat de uitval van obsoleet apparatuur hoger is dan uitval bij nieuwere of verouderende devices. Obsoleet apparatuur is immers langer in gebruik en onderhoudsopties zijn beperkt. De analyse van dit jaar laat echter zien dat de uitval van obsoleet devices ongeveer één procent lager is dan nieuwe of verouderde apparatuur.”

“We onderzochten de kans op uitval van obsoleet devices in vergelijking met nieuwe of verouderende apparatuur. Wij verwachtten dat obsoleet apparatuur voor langere downtime zou zorgen. Wij waren dan ook verrast dat de data een andere uitkomst laten zien. De gemiddelde reparatietijd voor alle apparatuur is 3,4 uur. Opgedeeld aan de hand van de technologielevenscyclusfases kostte het repareren van een nieuwe device 48 minuten meer dan het gemiddelde. Verouderde devices kostten het minste aan tijd: ongeveer 42 minuten korter dan het gemiddelde. Obsoleet devices kostten met 3,3 uur iets meer tijd voor reparatie dan verouderde apparatuur. Dat is aanmerkelijk minder dan nieuwe devices”, zegt de Brave.

In acht nemend dat de grote meerderheid van de service-incidenten niet gerelateerd is aan netwerkdevices en dat de onderhoudseisen verschillen per levenscyclusfase adviseert de Brave bedrijven te investeren in volwassen operationele systemen en supportprocessen. Dat is de meest effectieve manier om servicelevels te verbeteren. “Kennis van devices en hun levenscyclus, voorzichtig omgaan met obsoleet apparatuur, en inzicht in de potentiële impact van uitval ondersteunt hogere netwerkbeschikbaarheid.”

Klik hier voor een infographic samenvatting over het Network Barometer Report 2014.

Door: Witold Kepinski 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.alarm_gevaar_png/165_165_80_1__alarm_gevaar.pngBest veel ict-incidenten vallen buiten het supportcontractThu, 03 Jul 2014 00:00:00 +0200
Onderzoek: 'ICT-professionals tonen opvallend hoge reisbereidheid'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1340/onderzoek___ict_professionals_tonen_opvallend_hoge_reisbereidheid_.html
Hogeropgeleiden in Nederland zijn bereid langer te moeten reizen voor een baan. Momenteel reist 42% van deze groep langer dan een half uur. In 2013 gaf 38% aan hiertoe bereid te zijn, terwijl in 2011 32% langer dan een half uur wilde reizen. ICT-professionals zijn een uitzondering en zijn opvallend vaak bereid langere reistijden naar werk te accepteren.

Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht. De organisatie stelt dat hogeropgeleiden bereid zijn langer te reizen door het economisch klimaat. Professionals zouden steeds vaker banen moeten accepteren die verder van de woonplek afliggen. Eén op de tien hoger opgeleiden (10%) reist momenteel zelfs langer dan een uur.

Reisbereidheid is stabiel
De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35% is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34%. Twee jaar geleden was dit nog 39%. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht. Wel is de afstand dat hogeropgeleiden bereid zijn te reizen toegenomen.

ICT-professionals blijken opvallend reisbereid te zijn. "Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61% bereid langer dan een half uur te reizen. Hogeropgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39% langer dan 30 minuten)", legt Dick Koopman, directeur bij Yacht, uit.

Zeeuwen reizen opvallend weinig
"Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen. Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72% is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60%. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50% bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43%. De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze stugge Zeeuw. In mijn ogen moet en ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen.”

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.reizen_verkeer_auto_jpg/165_165_80_1__reizen_verkeer_auto.jpgOnderzoek: 'ICT-professionals tonen opvallend hoge reisbereidheid'Tue, 01 Jul 2014 00:00:00 +0200
Bijna helft Nederlandse werknemers werkt met virtuele applicaties en desktopshttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1339/bijna_helft_nederlandse_werknemers_werkt_met_virtuele_applicaties_en_desktops.htmlNederlandse werknemers hebben vaker toegang tot virtuele apps en desktops dan collega's in de ons omringende landen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Citrix: 43 procent van de Nederlandse werknemers heeft de beschikking over virtuele applicaties en desktops. Dat is relatief veel in vergelijking met Frankrijk (25%), Engeland (33%) en Duitsland (37%).

De populariteit van virtualisatie in Nederland lijkt te zijn ingegeven door de behoefte aan mobiliteit onder werknemers. Op de vraag 'Wat is de belangrijkste reden voor het virtualiseren van apps en desktops?' antwoordt 58 procent 'het medewerkers mogelijk maken om mobiel te werken'. Ook het verlagen van de complexiteit en kosten van desktopbeheer worden in Nederland relatief vaak genoemd als redenen om te kiezen voor een virtualisatie-oplossing.

Nederlandse respondenten hebben hoge verwachtingen van VDI. Een derde van de ondervraagden ziet deze technologie als de nieuwe benchmark voor desktopinfrastructuur en -beheer. In Frankrijk, Duitsland en Engeland wordt VDI relatief vaker gezien als een 'nuttige optie voor desktopinfrastructuur en -beheer'. Slechts 6 procent ziet VDI als een 'modeverschijnsel'.

De grootste barrière voor het implementeren van virtualisatie is volgens het onderzoek de interoperabiliteit van applicaties: dit wordt genoemd door 23 procent. Prestaties, systeemvereisten, compatibiliteit van hardware, hogere kosten, trainingen en vaardigheden en onbetrouwbaarheid worden minder vaak genoemd.

"Nederlandse werkgevers en werknemers hebben de afgelopen jaren in rap tempo mobiel werken omarmd", verklaart Peter van Leest (foto), Country Manager van Citrix Nederland de resultaten. "Dat vereist wel dat medewerkers moeten worden uitgerust met de juiste middelen om overal en altijd vanaf elk device te kunnen werken. De voorsprong van Nederland op dit gebied laat zien dat we voorop lopen in deze nieuwe, flexibele manier van werken."

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 682 respondenten, in de volgende functiegroepen:
IT-beheerders (50%)
IT-managers (24%)
Zakelijke gebruikers (18%)
Business-managers (6%)
C-level managers (1%)

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.peter_van_leest_jpg/165_165_80_1__peter_van_leest.jpgBijna helft Nederlandse werknemers werkt met virtuele applicaties en desktopsTue, 01 Jul 2014 00:00:00 +0200
Samsung: 'Combineren van werk en privé brengt persoonsgegevens in gevaar'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1338/samsung___combineren_van_werk_en_priv___brengt_persoonsgegevens_in_gevaar_.html
80% van alle werkende Nederlanders combineert werk en privézaken. Dit is echter niet zonder consequenties. Samsung waarschuwt dat het risico op gegevenslekken hierdoor toeneemt. Het bedrijf baseert zich hierbij op een eigen Europees onderzoek onder 4.500 respondenten.

Eén op de vier Nederlanders stelt efficiënter te werken door privézaken tijdens werk te regelen. De keerzijde van deze trend is dat personeel voor zakelijke taken steeds vaker uitwijkt naar privétoepassingen, zelfs als de IT-beveiliging van de organisatie dit niet toestaat. Dit is dan ook de reden dat het risico op gegevenslekken door de mix van werk en privé toeneemt.

Boete tot 100 miljoen euro
Gegevenslekken kunnen echter ernstige gevolgen hebben voor bedrijven. De Europese Unie voert later dit jaar een richtlijn in voor de bescherming van persoonsgegevens, die ook wel de GDPR-richtlijn wordt genoemd. Het meeste recente voorstel voor deze richtlijn stelt voor een maximale boete van 100 miljoen euro of 50% van de wereldwijde omzet van een organisatie op te leggen aan bedrijven die zich niet aan de regels rond persoonsgegevens houden. Het wordt onder andere verplicht data beveiligd te verwerken.

“Voor bedrijven is het essentieel dat werknemers zakelijke toepassingen en gegevens op hun smartphone strikt scheiden van privébestanden”, zegt Erik Swart, Director B2B bij Samsung Nederland. “Met de hulp van Samsung KNOX kan een werknemer op zijn toestel eenvoudig schakelen tussen privé apps en de bedrijfsomgeving die is beveiligd met een wachtwoord.”

Steeds meer bewustzijn
Werknemers worden zich gelukkig wel steeds meer bewust van de noodzaak van databeveiliging. Bijna 60% van de werkende Nederlanders en Belgen geven aan meer met databeveiliging bezig te zijn dan een jaar geleden. Van deze groep zegt 90% concrete maatregelen te hebben getroffen. Deze medewerkers hebben bijvoorbeeld bewust wachtwoorden gewijzigd om de beveiliging van data te verbeteren. "Dit is dan ook het uitgelezen moment om het personeel te voorzien van de kennis en technologie waarmee ze hun mix van werk en privé op een beveiligde manier kunnen optimaliseren", aldus Swart.

De mate waarin privé en werk tegenwoordig op de werkvloer door elkaar heen loopt blijkt eveneens uit het onderzoek. Gemiddeld staan er tien privétoepassingen op de zakelijke smartphone, zoals Facebook, WhatsApp, Candycrush of het filesharing platform Dropbox. Op de privé smartphone staan gemiddeld acht zakelijke toepassingen, zoals Outlook of Lync.

Nederlanders zijn braaf
In vergelijking met werknemers in andere Europese landen zijn Nederlanders braaf. Bijna één op de vijf gebruikt privétoepassingen voor werk terwijl het bedrijf dit verbiedt. Op Europees niveau gebruikt een kwart van de medewerkers privétoepassingen voor werk. Nederlandse medewerkers in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar zijn echter een stuk minder volgzaam. Maar liefst 30% van de Millennials grijpt zijn privé smartphone om zaken voor elkaar te krijgen die in het bedrijf officieel niet zijn toegestaan.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cybercrime.jpgSamsung: 'Combineren van werk en privé brengt persoonsgegevens in gevaar'Mon, 30 Jun 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met 2,1%'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1337/gartner___wereldwijde_it_uitgaven_stijgen_dit_jaar_met_2_1__.html
De wereldwijde IT-uitgaven in 2014 komen uit op 3,7 biljoen dollar. Dit is 2,1% meer dan dan een jaar eerder. De groei is echter minder hoog dan verwacht. Gartner verwachte eerder nog dat de IT-uitgaven wereldwijd met 3,2% zouden stijgen. Gartner schrijft de lagere groei vooral toe aan aan lagere groeiverwachtingen voor de segmenten apparaten, datacentersystemen en in zekere mate ook IT-diensten.

"Toegenomen concurrentie, een gebrek aan productdifferentiatie en de toegenomen beschikbaarheid van levensvatbare alternatieven heeft de prijzen onder druk gezet. Dit heeft een verzachtend effect gehad op de verwachte IT-uitgaven voor de korte termijn", legt Richard Gordon, managing vice president van Gartner. "In 2015 tot en met 2018 kunnen we echter een herstel van de 'normale' uitgavenpatronen verwachten aangezien de prijs en aankoopstijlen een balans vinden. IT bereikt zijn derde fase van ontwikkeling, waarbij de focus verschuift van technologie en processen naar nieuwe business modellen die mogelijk zijn geworden dankzij digitalisering".

Segmenten
Gartner heeft ook gekeken naar verschillende segmenten in de IT-sector. Vooral het segment voor enterprise software groeit met 6,9% hard. Gartner verwacht dat wereldwijd 321 miljard dollar wordt uitgegeven aan enterprise software. Dit segment groeit naar verwachting in 2015 met nog eens 7,3% tot 344 miljard dollar. Ook de markt voor IT-diensten doet het goed. Gartner verwacht dat bedrijven dit jaar 967 miljard dollar uitgeven aan IT-diensten, 3,8% meer dan in 2013. Ook deze trend zet zich naar verwachting volgend jaar door. De markt voor IT-diensten groeit in 2015 naar verwachting met 4,1% tot 1,007 biljoen dollar.

De uitgaven aan apparaten groeien dit jaar met 1,2% tot 685 miljard dollar. Gartner verwacht dat dit segment volgend jaar met 5,8% een flinke groei gaat doormaken. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2015 725 miljard dollar wordt uitgegeven aan apparaten. Datacenterdiensten zijn in 2014 goed voor een groei van 0,4% naar 140 miljard dollar. De uitgaven in dit segment nemen in 2015 naar verwachting met 2,9% toe tot 144 miljard dollar.

Telecomdiensten blijft grootste segment
De markt voor telecomdiensten is veruit het grootst. De uitgaven in dit segment groeien dit jaar naar verwachting met 0,7% tot 1,635 biljoen dollar. Deze groei zet ook volgend jaar door. Gartner verwacht dat de uitgaven aan telecomdiensten in 2015 met 2% stijgen tot 1.668 miljard dollar.

WH
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpgGartner: 'Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met 2,1%'Mon, 30 Jun 2014 00:00:00 +0200
Veel Big Data en storage bij ICT-onderzoek om geschiedenis van heelal te begrijpenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1333/veel_big_data_en_storage_bij_ict_onderzoek_om_geschiedenis_van_heelal_te_begrijpen.html
Binnen het onderzoeksprogramma Big Bang, Big Data: Innovating ICT as a Driver for Astronomy heeft NWO Exacte Wetenschappen (EW) vijf ICT-onderzoeksaanvragen gehonoreerd. Het gaat om onderzoek naar de nieuwste generatie geavanceerde computersystemen (‘exascale’ technologies) die nodig zijn om de gigantische hoeveelheden data te verwerken die gegenereerd zullen worden door de Square Kilometre Array (SKA), 's werelds grootste en meest gevoelige radiotelescoop. 

SKA is een internationaal project om de grootste en gevoeligste radiotelescoop ter wereld te bouwen in Zuid-Afrika en Australië, om zo de geschiedenis van het heelal beter te begrijpen. Het project is de ultieme uitdaging in ‘Big Data' (het werken met extreem grote hoeveelheden gegevens) en wetenschappers moeten grote sprongen op het gebied van computerwetenschappen maken om hiermee om te kunnen gaan. De impact hiervan zal ook ver buiten de SKA zichtbaar zijn en een nieuw tijdperk inluiden dat de samenwerkingspartners het tijdperk van de cognitieve systemen noemen.

DOME en NWO

Het onderzoek Big Bang, Big Data: Innovating ICT as a Driver for Astronomy  is een samenwerking tussen DOME (een samenwerking tussen ASTRON en IBM) en NWO-EW. Voor DOME onderzoeken wetenschappers extreem snelle, maar energiezuinige, computersystemen om de enorme gegevensstromen die door de Square Kilometre Array (SKA)-telescoop zullen worden geproduceerd, op te vangen. De vloed aan data die SKA zal genereren, is te groot voor de huidige supercomputers. Naar verwachting zal er elke dag ongeveer één exabyte aan informatie binnenkomen. Dat is ruwweg 19.000 keer zoveel als alle informatie uit alle boeken die ooit geschreven zijn.

Vijf onderzoeksprojecten

De vijf onderzoeksprojecten hebben als gemeenschappelijk doel om additionele Big Data ICT-innovaties te ontwikkelen die de astronomie en de maatschappij als geheel ten goede komen. Daarnaast draagt het honoreren van deze vijf projecten bij aan het opbouwen van een onderzoeksnetwerk in Nederland. Het beschikbare budget voor dit programma is ruim € 2,2 miljoen. Hiervan wordt 50% in kind door DOME (ASTRON en IBM) bijgedragen en 50% in cash door NWO-EW.

Gehonoreerde projecten:

The Computer Science challenge of calibrating the ionosphere over the SKA sky

Hoofdaanvrager: Prof. dr. H.J.A. Röttgering, Universiteit Leiden

De ionosfeer verstoort in hevige mate de radiosignalen die de SKA uit het heelal gaat opvangen. Deze verstoring moet uit de data verwijderd worden om toch radiokaarten van zeer hoge kwaliteit te kunnen maken, die voor de wetenschap nodig zijn. Gezien de zeer grote hoeveelheid data en de complexiteit van de benodigde algoritmes is dit een serieuze ICT-uitdaging. In dit project zullen bestaande algoritmes voor de verwerking van grote datastromen uit de SKA onderzocht worden om uit te vinden welke stappen veel rekentijd kosten. Vervolgens worden wijzigingen ontworpen, geïmplementeerd en getest om deze knelpunten te overwinnen.


Data reduction and image formation for future radio telescopes (DRIFT)

Hoofdaanvrager: Prof. dr. ir. A.J. van der Veen, Technische Universiteit Delft

In de SKA zullen duizenden antennes op honderden locaties continu metingen verrichten. Deze gegevens worden bijeengebracht op een centraal punt waar deze in twee stappen worden omgezet in astronomische plaatjes (de zogenaamde beeldvorming). Dit gaat via een tussenstap waarin de metingen van diverse antennes met elkaar gecorreleerd worden. Voor de beeldvorming zullen bestaande algoritmes orde 350 petaflops nodig hebben (een petaflop is een biljard operaties per seconde), dat is een onrealistisch hoge complexiteit, een factor honderd meer dan voor LOFAR. Een ander knelpunt is datatransport van de antennes naar het centrale punt; berekeningen wijzen uit dat dit zeer veel energie gaat kosten.

Het onderzoek beoogt (A) het transportprobleem te verminderen door efficiënte "compressive sampling" technieken, waarmee veel data weggelaten wordt terwijl uiteindelijk toch alle benodigde correlaties berekend worden, en (B) geavanceerde numerieke technieken om de beeldvorming te versnellen. Idealiter wordt zelfs de tussenstap (correlatie-berekening) overgeslagen.

 

Beyond Compressive Sensing: Learning Radio-Interferometric Image Reconstruction

Hoofdaanvrager: Dr. M. Welling, Universiteit van Amsterdam

De hoeveelheid data die door toekomstige radiotelescopen gaat worden geproduceerd is te groot om nog te kunnen worden getransporteerd of opgeslagen. De huidige methoden schieten tekort om efficiënt uit deze gegevensstroom beelden van de radiobronnen aan de hemel te berekenen. In dit project gaan we observaties en simulaties gebruiken om de statistische eigenschappen van de te reconstrueren astronomische beelden in modellen te vangen. Met deze modellen kunnen we dan al dicht bij de antennes het merendeel van de ruwe data weggooien (het deel dat correspondeert met oninteressante ruis) en alleen de essentiële informatie bewaren (het deel dat correspondeert met het te reconstrueren beeld). Deze modellen zullen ook leiden tot een verbeterde beeldkwaliteit en het mogelijk maken ze efficiënter op te slaan. 

 

Improving Power-Efficiency for Digital processing in Radio Astronomy (IMPEDRA)

Hoofdaanvrager: Dr. ir. A.B.J. Kokkeler, Universiteit Twente

Signalen in de radioastronomie zijn onnauwkeurig door de aanwezige ruis. Toch worden hierop  met grote nauwkeurigheid berekeningen uitgevoerd. Die hoge rekennauwkeurigheid kost veel energie, wat een belemmering is voor de bouw van waarneemsystemen.

In dit project wordt gewerkt aan het drastisch verlagen van het energieverbruik door de nauwkeurigheid van de berekeningen in balans te brengen met die van de signalen, zonder dat daarbij de uiteindelijke waarneming beïnvloed wordt. Er zullen twee technieken onderzocht worden: probabilistic en approximate computing. Bij probabilistic computing is het toegestaan dat op een willekeurig moment ergens in een berekening een fout optreedt. Dit effect treedt bijvoorbeeld op wanneer voedingsspanningen verlaagd worden, wat een erg effectief middel is om energie te besparen. Er moet hierbij wel gegarandeerd kunnen worden dat de opgetreden fouten de uiteindelijke waarneming niet beïnvloeden. Bij approximate computing worden delen van een berekening die weinig invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst, geschrapt om energie te besparen. Hierbij moeten de resultaten die gegenereerd worden wel voldoen aan de uiteindelijke nauwkeurigheidseisen.

 

Layered Astronomical Databases (LAD)

Hoofdaanvrager: Prof. dr. M.L. Kersten (Centrum Wiskunde en Informatica)

Onderzoekers zijn steeds meer afhankelijk van het effectief onderzoeken van enorme hoeveelheden aan experimentele gegevens: de database is het nieuwe laboratorium.

Het efficiënt opslaan van petabytes aan gegevens wordt echter nog niet efficiënt ondersteund door databasesystemen, evenals het snel bepalen van statistische eigenschappen en het genereren van compacte samenvattingen. Beide vormen de grote uitdaging waar in het LAD-project aan gewerkt zal worden.

In het project zal worden gewerkt aan een schaalbare oplossing met real-time mogelijkheden, waar de toegangspatronen passen bij de samenvattingslagen in een gelaagd opslagsysteem. Verschillende lagen presenteren de data dan in verschillende formaten, variërend van bovenaan de erg grove statistische overzichten op hoog niveau, tot helemaal onderaan de ruwe details.

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.data_jpg/165_165_80_1__data.jpgVeel Big Data en storage bij ICT-onderzoek om geschiedenis van heelal te begrijpenFri, 27 Jun 2014 00:00:00 +0200
RSA ontdekt Pandemmiya trojanhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1332/rsa_ontdekt_pandemmiya_trojan.htmlRSA, de security-divisie van EMC, brengt maandelijks een Fraud Report uit met bevindingen uit cyberspace van de maand daarvoor. De meest opmerkelijke bevindingen van de afgelopen maand:

RSA heeft een nieuwe Trojan geanalyseerd die in de cyber-onderwereld bekend staat als 'Pandemiya''. Dit is een zeer geavanceerde, nieuwe trojan die helemaal from scratch is geschreven. Dat komt niet vaak voor. De trojan heeft een gemoduleerde opbouw, met verschillende functies, wat deze trojan in de (nabije) toekomst gevaarlijk kan maken. Op dit moment lijken het feit dat de software nog redelijk anoniem en nieuw is, in combinatie met de relatief hoge instapkosten (vanaf 1.500 dollar voor de basisfuncties) er voor te hebben gezorgd dat de software online nog niet wijdverbreid is. Maar dat kan snel veranderen...

RSA ontdekte 38.992 phishing-aanvallen in mei 2014. Dat is een afname van 26 procent vergeleken met april 2014.

Op basis van het aantal phishing-aanvallen wordt geschat dat bedrijven wereldwijd in mei 2014 zeker 332 miljoen dollar hebben verloren.

Nederland is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wederom het derde doelwit van phishing-aanvallen wereldwijd.

Nederland is verdwenen uit de wereldwijde top-4 als het gaat om het hosten van phishing-sites.

Lees meer over RSA Fraud Rapport hier.


 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.rsa_jpg/165_165_80_1__rsa.jpgRSA ontdekt Pandemmiya trojanFri, 27 Jun 2014 00:00:00 +0200
14% van de Nederlandse ondernemingen raakt gevoelige data kwijt na een externe dreiginghttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1331/14__van_de_nederlandse_ondernemingen_raakt_gevoelige_data_kwijt_na_een_externe_dreiging.htmlUit wereldwijd onderzoek onder bijna 4.000 IT-managers in 27 landen, uitgevoerd door Kaspersky Lab, blijkt dat het aantal bedrijven dat te maken krijgt met externe cyberdreigingen ieder jaar stijgt. Maar liefst 94% van de respondenten uit het onderzoek liet weten de laatste twaalf maanden geconfronteerd te zijn met minimaal één beveiligingsincident met een externe oorsprong, zoals een phishing-aanval, DDoS-aanval of diefstal van mobiele devices. In 28% van deze gevallen was er sprake van verlies van gevoelige bedrijfsgegevens.

In Nederland had 91% van de ondernemingen in de genoemde periode van doen met een aanval van buitenaf. Meestal ging het daarbij om virussen, wormen, spyware en andere kwaadaardige programma’s (57%) of om phishing (45%). Criminele activiteiten (3%) en bedrijfsspionage (5%) waren aanmerkelijk zeldzamer. 14% van de ondernemingen in ons land raakte gevoelige data kwijt na een externe dreiging.

Het aantal interne dreigingen was eveneens groot. 79% van de bedrijven in ons land had in de betreffende periode te maken met dergelijke dreigingen, vooral in de vorm van zwakke plekken of fouten in bestaande software (37%) en verlies of diefstal van mobiele apparatuur door medewerkers (32%). Fraude (10%) en het opzettelijk lekken van informatie door medewerkers (11%) kwamen relatief weinig voor. Van de bedrijven die te maken kregen met een interne dreiging verloor 11% gevoelige gegevens.

Gerichte virusaanvallen in opkomst
Een belangrijke dreiging in opkomst wordt gevormd door gerichte virusaanvallen, waarbij opvalt dat bedrijven in bepaalde sectoren een grotere kans lopen getroffen te worden. Maakte in 2012 en 2013 gemiddeld nog 9% van de ondernemingen melding van zo’n aanval, in 2014 was dit al gestegen tot 13%. Het percentage gerichte aanvallen dat gerapporteerd werd in de sector Overheid & Defensie was met 18% het hoogst. Maar ook andere sectoren hadden het zwaar te verduren. Zo gaf 17% van de bedrijven in de sector Telecommunicatie te kennen te zijn aangevallen en 16% van de bedrijven in de sectoren Financiële Dienstverlening en Transport & Logistiek.

De totale hoeveelheid data die gestolen werd bij gerichte aanvallen was echter geringer dan de verliezen als gevolg van reguliere malware-aanvallen. De laatste blijken ook veel frequenter voor te komen dan de eerste: gemiddeld 61% van de bedrijven rapporteerde malware-aanvallen. Maar de kans is groot dat de gegevens die bij een gerichte aanval gestolen worden veel waardevoller zijn voor de aanvallers. Het verlies van uiterst gevoelige data als productplannen en jaarrekeningen kan ook op de lange termijn aanzienlijke schade opleveren voor de gedupeerde onderneming.

In Nederland had 57% van de bedrijven in de afgelopen twaalf maanden te kampen met reguliere malware-aanvallen en 6% met gerichte aanvallen. Hoe groter de organisatie, hoe groter het risico. Gevoelige data die hierbij het meest geroofd werden, betroffen interne operationele informatie (41%), klantinformatie en interne informatie van klanten (29%), persoonlijke gegevens van klanten (26%) en financiële informatie (26%).

Virussen, wormen, spyware en andere kwaadaardige programma’s (23%) en hacking of het binnendringen van netwerken (23%) werden door Nederlandse bedrijven als de gevaarlijkste externe dreigingen voor de toekomst gezien. Spam boezemde de minste angst in (0%). Bij de interne dreigingen werden zwakke plekken en fouten in bestaande software het meest genoemd (29%), het weglekken van data en het plegen van fraude door medewerkers het minst (beide 9%).

“De uitkomsten van het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met het gerenommeerde marktonderzoeksbureau B2B International, zijn gepubliceerd in ons 2014 IT Security Risks summary report”, aldus Martijn van Lom (foto), General Manager Kaspersky Lab Benelux and Nordic. “Dit rapport geeft een helder overzicht van de meest voorkomende interne en externe beveiligingsrisico’s voor bedrijven uit uiteenlopende sectoren, inclusief de soorten data die verloren kunnen gaan ten gevolge van zo’n incident, et cetera. Daarmee is het een onuitputtelijke bron van informatie waar elke organisatie zijn voordeel mee kan doen.”

WK
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/martijn_van_lom.jpg14% van de Nederlandse ondernemingen raakt gevoelige data kwijt na een externe dreigingThu, 26 Jun 2014 00:00:00 +0200
McAfee: manipuleren van legitieme mobiele apps en services neemt toehttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1330/mcafee__manipuleren_van_legitieme_mobiele_apps_en_services_neemt_toe.htmlMcAfee Labs publiceert het McAfee Labs Threat Report: June 2014. Hierin wordt onder meer een overzicht gegeven van mobiele malware-tactieken die misbruik maken van de populariteit, de mogelijkheden en de kwetsbaarheden van legitieme apps en services, waaronder met malware besmette klonen die zich voordoen als de populaire mobiele game Flappy Bird. Het rapport benadrukt dat ontwikkelaars van mobiele apps beter op moeten letten als het gaat om de veiligheid van hun apps. Gebruikers wordt aangeraden beter op hun hoede te zijn als zij ingaan op een verzoek om toestemming, waar criminelen misbruik van kunnen maken.

Het manipuleren van legitieme mobiele apps en services speelde begin 2014 een belangrijke rol in de groei van mobiele malware. McAfee Labs heeft vastgesteld dat 79 procent van de onderzochte Flappy Bird klonen malware bevatten. Met behulp van deze klonen waren indringers in staat om zonder toestemming te telefoneren, apps te installeren, de lijst met contacten te kopiëren, de locatie bij te houden en ‘root access’ te verkrijgen, waardoor zij onbeperkt toegang kregen tot alles op het toestel, inclusief het vastleggen, zenden en ontvangen van sms-berichten.

McAfee Labs zag ook opvallende voorbeelden van mobiele malware die misbruik maakt van de mogelijkheden van vertrouwde apps en services, zoals:

· Android/BadInst.A: deze kwaadaardige mobiele app maakt misbruik van de authenticatie en autorisatie voor de app store om automatisch apps te downloaden, te installeren en te starten, zonder toestemming van de gebruiker.

· Android/Waller.A: dit Trojaanse paard misbruikt een fout in een legitieme ‘digitale portefeuilleservice’ om het protocol voor het overmaken van geld te beïnvloeden en zo geld over te maken naar servers van de aanvaller.

· Android/Balloonpopper.A: dit Trojaanse paard maakt misbruik van een zwakte in de versleutelingsmethode van de populaire berichtenapp WhatsApp. Aanvallers kunnen daardoor conversaties en foto’s onderscheppen en zonder toestemming van de gebruiker verspreiden.

“We zijn geneigd om de namen die we kennen op internet te vertrouwen en onze veiligheid op het spel te zetten als we maar krijgen wat we het liefst willen,” zegt Vincent Weafer, senior vice president van McAfee Labs. “Het jaar 2014 heeft ons al volop bewijs gegeven dat ontwikkelaars van mobiele malware inspelen op deze neigingen, om de vertrouwde, legitieme mogelijkheden te manipuleren van mobiele apps en services die we kennen en vertrouwen.”

Elk kwartaal monitort het team van McAfee Labs, dat bestaat uit 450 multidisciplinaire onderzoekers in 30 landen, in real-time het complete scala aan bedreigingen. Het team identificeert kwetsbaarheden in applicaties, analyseert bedreigingen en legt de verbanden ertussen bloot, zodat zowel organisaties als consumenten zo snel mogelijk beschermd kunnen worden.

Andere belangrijke bevindingen:

· Mobiel blijft toenemen: de ‘dierentuin’ van McAfee Labs met exemplaren van mobiele malware groeide tussen het eerste kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 met 167 procent tot meer dan 200 miljoen exemplaren.
· Verdachte URLs: nieuwe verdachte URL’s hebben met 18 miljoen in de eerste drie maanden van 2014 een record gevestigd, een groei van 19 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Het eerste kwartaal van dit jaar is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat een groei laat zien.
· Malware met digitaal echtheidscertificaat: malware met digitaal echtheidscertificaat blijft een populaire aanvalsvorm, het eerste kwartaal liet een groei zien van 46 procent.
· Master boot record malware: nieuwe bedreigingen die het master boot record aanvallen namen toe met 49 procent in het eerste kwartaal. Niet eerder werd er in één kwartaal zoveel van deze malware waargenomen.
· Ransomware op de terugtocht: de hoeveelheid ransomware is in drie achtereenvolgende kwartalen afgenomen.
· Botnets en ‘mining’ van valuta: McAfee Labs heeft gezien dat botnet providers nu ook mogelijkheden voor het ‘minen’ (delven) van valuta opnemen in hun diensten. Dit weerspiegelt de toegenomen populariteit van digitale valuta, zoals Bitcoin.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.mcafee_2014_logo_jpg/165_165_80_1__mcafee_2014_logo.jpgMcAfee: manipuleren van legitieme mobiele apps en services neemt toeThu, 26 Jun 2014 00:00:00 +0200
Organisaties zijn huiverig voor cloud door databeveiliging zorgenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1329/organisaties_zijn_huiverig_voor_cloud_door_databeveiliging_zorgen.htmlVeel organisaties hebben nog niet de switch naar de cloud gemaakt. In een recentelijk F-Secure-onderzoek onder bedrijven tot 500 medewerkers bleek dat zorgen over de databeveiliging de voornaamste reden is.

45% van de bedrijven die geen cloudoplossing heeft, geeft aan dat het ontbreken van controle en beveiligingskwesties de hoofdredenen zijn om geen gebruik te maken van clouddiensten. Onder de grotere bedrijven in het onderzoek is dat percentage hoger: 67% voor bedrijven met 505 tot 249 medewerkers, en 70% voor bedrijven met 250-500 medewerkers. Andere zakelijke redenen waardoor bedrijven niet geïnteresseerd zijn: 21% geeft kosten als hoofdreden aan, 13% prestatiekwestie en 12% juridische oorzaken.

“Bedrijven die bang zijn voor de cloud vanwege beveiligingsredenen moeten zich realiseren dat een goed ontworpen en beheerde zakelijke clouddienst een zeer goede en veilige keuze is”, zegt Timo Laaksonen, Vice President of Content Cloud bij F-Secure. “Een praktisch voorbeeld: stel dat een medewerker toegang tot informatie nodig heeft op een mobiel toestel om dit met de klant te delen. Wanneer je niet een makkelijke en altijd online beschikbare dienst tot je beschikking hebt, maken ze simpelweg gebruik van hun persoonlijke cloudaccount of downloaden zij de informatie direct op hun toestel. En dat is een beveiligingsrisico.”

Door de bedrijven die gebruik maken van of open staan voor een cloudgebaseerde oplossing wordt databeveiliging ook gezien als een van de belangrijkste overwegingen om zich aan een cloudservice te binden. 84% geeft aan dat databeveiliging zeer belangrijk is, gevolgd door eenvoudig gebruik en de toegang vanaf iedere gewenste locatie. 52% vindt de locatie van servers heel belangrijk, en 43% het land waar de serviceprovider vandaan komt.

27% van de bedrijven die een cloud gebruikt, zegt dat het de medewerkers en niet het bedrijf zijn die als eerste een clouddienst voor zakelijke doeleinden gebruikten.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.nee_nein_mann_jpg/165_165_80_1__nee_nein_mann.jpgOrganisaties zijn huiverig voor cloud door databeveiliging zorgenThu, 26 Jun 2014 00:00:00 +0200
Vlerick Business School: 'MKB-bedrijven kunnen op vier manieren profiteren van big data'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1325/vlerick_business_school___mkb_bedrijven_kunnen_op_vier_manieren_profiteren_van_big_data_.html
Onderzoek van LavaStorm toonde gisteren aan dat maar liefst 75% van de bedrijven niet optimaal profiteert van de voordelen die big data kan bieden. Onder deze bedrijven zijn natuurlijk ook veel MKB-bedrijven te vinden. Hoogleraar Stijn Viaene van de Vlerick Business School zet de voordelen die MKB-bedrijven uit big data kunnen halen op een rijtje.

Bedrijven kunnen volgens Viaene op vier verschillende gebieden profiteren van big data:

 • Een andere beslissingscultuur: beslissingen kunnen beter onderbouwd worden met behulp van big data.
 • Innovatie in het business model: MKB-bedrijven kunnen nieuwe en onafhankelijke waarden bieden door met behulp van big data samen te werken met andere partijen.
 • Nieuwe kansen: Big data kan nieuwe kansen creëren op het gebied van dienstverlening en productverkoop.
 • Intimiteit: Big data helpt MKB-bedrijven een hechtere relatie met klanten op te bouwen. Producten en diensten zijn niet langer de enige basis voor deze relatie.

Software-as-a-Service
MKB'ers kunnen op twee verschillende manieren een big data-platform tot hun beschikking krijgen. Bedrijven die veel gespecialiseerd IT-personeel in dienst hebben kunnen een eigen dataplatform creëren. Dit vereist echter een investering in de vorm van zowel tijd als geld. Het is echter ook mogelijk een dergelijk platform af te nemen van een Software-as-a-Service (SaaS) provider. Bedrijven betalen hierbij een variabel tarief per marketingcampagne of transactie.

Viaene adviseert MKB-bedrijven in ieder geval één strategisch experiment op te zetten om te onderzoeken welke mogelijkheden big data voor hun organisatie kan bieden. Het is volgens de hoogleraar verstandig in dit geval te kiezen voor een big data-platform van een SaaS-provider. Niet alleen hoeft het bedrijf hierdoor geen grote investeringen te doen in het platform, ook kan de provider het MKB-bedrijf bij het experiment ondersteunen. Bij de keuze van deze provider kunnen bedrijven op zoek gaan naar referenties van bestaande klanten. Het is echter ook van belang te informeren bij collega's naar hun ervaringen met potentiële SaaS-providers.

Privacy
Privacy speelt hierbij een groot belang. Eén van de voordelen die bedrijven uit big data kunnen halen is een nauwere relatie met klanten. Deze relatie kan ernstige schade oplopen indien de privacy van gebruikers in het geding is. MKB-bedrijven doen er dan ook verstandig aan altijd zeer kritisch naar de privacy van klanten te kijken.

Do's en don'ts

 • Zie investeringen in big data-projecten niet als IT-projecten. Zet duidelijk doelstellingen uiteen op het gebied van zakelijke impact. Werk vervolgens toe naar het realiseren van deze doelstellingen.
 • Big data draait om innovatie. Zie big data dan ook als lange termijn investering waar het bedrijf van kan leren.
 • Neem een big data-platform af van een cloudprovider om grote investeringen te vermijden. Het bedrijf betaalt in dit geval alleen voor het gebruik van het platform. 
 • Vergelijk het afnemen van een big data-platform niet met traditionele outsourcing. Werk nauw samen met de cloudprovider om zeker te stellen dat de kennis die binnen het bedrijf aanwezig is via data-analyses kan worden verrijkt.
 • Het is onmogelijk toegevoegde waarde te realiseren zonder wijzigingen aan te brengen aan de bedrijfscultuur. Ontwikkel dan ook een cultuur waar data-gebaseerde beslissingen nemen de norm is in plaats van een uitzondering.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.data_jpg/165_165_80_1__data.jpgVlerick Business School: 'MKB-bedrijven kunnen op vier manieren profiteren van big data'Fri, 20 Jun 2014 00:00:00 +0200
Eurobarometer: 'Mismatch op Europese arbeidsmarkt zichtbaar'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1324/eurobarometer___mismatch_op_europese_arbeidsmarkt_zichtbaar_.html
Onlangs kwam in het nieuws dat er sprake is van een mismatch op de Nederlandse ICT-markt. Dit blijkt echter niet alleen in Nederland het geval te zijn, maar in geheel Europa. Een kwart (23%) van alle Europeanen denkt dat hij of zij met de huidige opleiding onvoldoende vaardigheden en kennis hebben om een baan te vinden die goed bij hen past. Dit blijkt uit de Eurobarometer.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Europese Commissie voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, die 28.000 Europeanen uit 28 verschillende lidstaten onderzocht. Op Europees niveau lijken onder andere problemen te ontstaan door problemen met de erkenning van opleidingen en diploma's in het buitenland. 56% van de Europeanen verwacht namelijk dat zijn vaardigheden in andere Europese landen wordt erkend.

Kwalificaties niet erkend
Dit blijkt in de praktijk echter zeker niet altijd het geval te zijn. 6% van de ondervraagde Europese inwoners stelt dat zijn kwalificaties niet door toekomstige werkgevers in andere Europese lidstaten wordt erkend. Ook is onder deze groep veel onduidelijkheid over de geldigheid van diploma's in andere Europese landen.

Androulla Vassiliou, voorzitter van de Commissie voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, stelt dat het van belang is dat werknemers in geheel Europa worden erkend op een eerlijke, vergelijkbare en transparante manier. Dit zou Europeanen in staat stellen te profiteren van de vaardigheden die zij hebben bij zoeken van een baan in andere lidstaten. De ICT-sector zou hier een goed voorbeeld van zijn.

Te veel obstakels
Op dit moment zouden er nog te veel obstakels zijn op het gebied van onderwijs en arbeidsmobiliteit. De huidige initiatieven op dit gebied zouden daarnaast onvoldoende aangepast zijn aan ontwikkelingen op het gebied van digitaal leren en de internationalisering van arbeid.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.europa_europese_unie_jpg/165_165_80_1__europa_europese_unie.jpgEurobarometer: 'Mismatch op Europese arbeidsmarkt zichtbaar'Fri, 20 Jun 2014 00:00:00 +0200
Lavastorm: '75% van de bedrijven profiteert nog niet maximaal van big data'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1319/lavastorm___75__van_de_bedrijven_profiteert_nog_niet_maximaal_van_big_data_.html
Veel bedrijven hebben in de eerste helft van 2014 hun investeringen in analytische diensten en technologieën vergroot. Desondanks profiteert 75% van de bedrijven nog niet optimaal van de voordelen die big data kan bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van Lavastorm, dat bijna 500 leidinggevenden, business analisten, datawetenschappers en analytische professionals ondervroeg. Maar liefst 73% van de ondervraagde analisten geeft aan op dit moment geen data tool te gebruiken of niet te weten welke data tools binnen hun organisatie worden ingezet. Onder datawetenschappers ligt dit percentage met 39% een stuk lager. 13% van de ondervraagden geeft aan dat zijn of haar organisatie meerdere grootschalige big data-projecten heeft opgezet die op dit moment in gebruik zijn.

Meer aandacht voor datakwaliteit
De kwaliteit van data is van groot belang om waarde te kunnen halen uit big data. Dit is dan ook een onderwerp dat aanzienlijk meer aandacht krijgt. 48% van alle respondenten geeft aan zich bezig te houden met datakwaliteit. Dit is 21% meer dan de 27% die vorig jaar aangaf te werken aan de kwaliteit van data.

"Bedrijven zetten meer dan ooit in op de implementatie van data analytics. Te veel bedrijven hebben echter nog moeite om maximaal te profiteren van big data", legt Drew Rockwell, CEO van Lavastorm, uit. "Het onderzoek onderstreept dat investeren in analytics slechts de eerste stap is."

Complexiteiten in analytische proces
Analytische processen moeten vooral minder complex worden. Rockwell: "Organisaties die de volgende stap nemen door complexiteiten uit het analytische proces te verwijderen en andere binnen de organisatie (voornamelijk business analisten) in staat te stellen data-inzichten om te zetten in actie-gerichte zakelijke verbeteringen die tot lange termijn succes leiden."

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.big_data_jpg/165_165_80_1__big_data.jpgLavastorm: '75% van de bedrijven profiteert nog niet maximaal van big data'Thu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200
Nederland in top 3 met meest concurrerende Europese landenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1318/nederland_in_top_3_met_meest_concurrerende_europese_landen.html
Nederland is het op twee meest competitieve land binnen de Europese unie. Ons land is hiermee één positie gestegen en neemt de derde positie over van Denenmarken. Dit blijkt uit onderzoek 'Europe 2020 Competitiveness Report' van het World Economic Forum.

Het World Economic Forum meet ieder jaar het concurrentievermogen van alle landen binnen de Europese Unie om een ranglijst te vormen. Het is de tweede keer dat het rapport wordt gepubliceerd. De organisatie stelt dat de hogere positie van Nederland op de ranglijst te danken is aan slimme en veelomvattende groei. Deze groei zou in combinatie met ons onderwijssysteem, de hoge mate van sociale betrokkenheid en een robuuste ICT-sector voor een hoog concurrentievermogen zorgen.

Top 10
Landen konden in het rapport een maximale score van 7 behalen. De top 10 meest concurrerende Europese landen en de behaalde scores ziet er als volgt uit:

 • 1. Finland (5.70)
 • 2. Zweden (5.55)
 • 3. Nederland (5.41)
 • 4. Denenmarken (5.32)
 • 5. Duitsland (5.28)
 • 6. Oostenrijk (5.16)
 • 7. Verenigd Koninkrijk (5.13)
 • 8. Luxemburg (5.07)
 • 9. België (4.93)
 • 10. Frankrijk (4.81)

Het 'Europe 2020 Competitiveness Report' van het World Economic Forum is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.europa_europese_unie_jpg/165_165_80_1__europa_europese_unie.jpgNederland in top 3 met meest concurrerende Europese landenThu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200
'MKB heeft te weinig aandacht voor ICT-bijscholing'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1317/_mkb_heeft_te_weinig_aandacht_voor_ict_bijscholing_.html
Het MKB besteed te weinig aandacht aan bijscholing op het gebied van ICT. Driekwart van de kleine ondernemers doet helemaal niets om wat betreft ICT up-to-date te blijven. Desondanks stelt 61% dat scholing noodzakelijk is om bij te blijven. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia onder 500 MKB-ondernemingen in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

“Hoewel de opmars van social media en apps ook in het bedrijfsleven niet te stuiten lijkt, zien we opvallend genoeg dat er nauwelijks interesse is voor ICT (bij)scholing. Slechts één op de vijf volgt wel eens een cursus of training. Zonde, want nieuwe vaardigheden en kennis blijven zo buiten bereik en dat kan mogelijk extra omzet kosten. Wij proberen hierin te ondersteunen met 1-minuut-cursussen via www.slimmerondernemenin1minuut.nl. Het kost ondernemers niet veel tijd en soms is een aantal tips of een korte cursus al genoeg om iemand verder te helpen.”, aldus Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP en het publiek private programma Digivaardig & Digiveilig.

Social media voor zakelijke doeleinden
Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Ruim de helft van ondernemend Nederland zet social media in voor zakelijke doeleinden. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2012. Ondernemers gebruiken social media vooral voor het genereren van meer naamsbekendheid, het aantrekken van nieuwe klanten en het verbeteren van de dienstverlening. Facebook is het meest populaire netwerk (41%), gevolgd door LinkedIn (37%) en Twitter (24%).

38% van de ondernemers maakt gebruik van apps op de smartphone en tablet. De apps worden vooral ingezet vanwege het gemak (49%), de toegang tot informatie (38%) en de vrijheid om overal te kunnen werken (33%). Populair zijn apps voor mobiel bankieren, social media en bedrijfsprocessen (boekhouden en urenverantwoording).

Dagelijks gebruik van social media
Eén op de vier MKB-ers maakt vrijwel dagelijks gebruik van social media en heeft daarvoor beleid opgesteld dat zich richt op het scheppen van duidelijkheid richting medewerkers (17%) en het voorkomen van imagoschade (8%). Een derde van de kleine ondernemers heeft geen beleid. Hierdoor zijn verschillende redenen. Zo stellen sommige ondernemers dat alles in goed overleg en vertrouwen gaat. Andere wijzen erop dat slechts één medewerkers met de apps hoeft te werken of dat zij geen medewerkers hebben (zzp'ers).

21% van de ondernemers van mening is dat men via social media extra omzet kan genereren. Op welke wijze zij dit effectief kunnen doen bestaat echter veel onduidelijkheid. Zo geeft 6% van de kleine ondernemers aan volgend jaar een online shop te willen starten, maar meer dan de helft weet eigenlijk niet wat daar allemaal bij komt kijken. Twee vijfde heeft zelfs helemaal geen idee wat het opstarten van een webshop allemaal behelst.

Veiligheid en ICT
Ook zijn ondernemers gevraagd naar veiligheid en ICT. Ruim een derde van de bedrijven (36%) geeft aan te maken te hebben gehad met cybercrime. Dit heeft bij de groep geleid tot een groter bewustzijn ten aanzien van veiligheid van ICT-systemen. Binnen het MKB is daarom veel aandacht voor veiligheidsmaatregelen, zoals virusscanners, regelmatige back ups en/of firewalls. Ruim 40% van de bedrijven maakt hiervoor gebruik van externe expertise. Hoe groter het bedrijf, hoe meer aandacht er is voor het beveiligingsbeleid. Ruim 80% van de grotere MKB-ondernemingen heeft een dergelijk beleid, ten opzichte van ongeveer de helft van de kleinere ondernemingen.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.onderwijs_bijscholing_200_jpg/165_165_80_1__onderwijs_bijscholing_200.jpg'MKB heeft te weinig aandacht voor ICT-bijscholing'Thu, 19 Jun 2014 00:00:00 +0200
Onderzoek: 'Staand vergaderen bevordert het creatieve proces'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1315/onderzoek___staand_vergaderen_bevordert_het_creatieve_proces_.html
Vergaderen doen we doorgaans zittend. Het kan echter winstgevend zijn voortaan tijdens vergaderingen te blijven staan. Het creatieve proces speelt in veel vergaderingen immers een cruciale rol. Nieuw onderzoek toont aan dat werknemers een stuk creatiever zijn op het moment dat zij staand vergaderen.

Onderzoekers van de Olin Business School van de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten onderzochten op welke wijze mensen het meest efficiënt kunnen vergaderen. Zij organiseerde daarom een experiment waarbij verschillende teams 30 minuten de tijd kregen een recruitmentvideo voor de universiteit te bedenken en op te nemen. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad 'Social Psychological and Personality Science'.

Zitten of staan
Sommige groepen voerden het experiment zittend uit, terwijl anderen tijdens de vergadering juist bleven staan. De groep die bleef staan bleek aanzienlijk enthousiaster te zijn over het creatieve proces. Deze enthousiastere houding zorgde ervoor dat werknemers binnen hun team meer informatie uitwisselden, wat uiteindelijk heeft geleid tot een betere recruitmentvideo.

"Het was erg interessant om te zien dat de fysieke ruimte waar een groep in werkt impact heeft op de manier waarop mensen over hun werk denken en omgaan met anderen", legt Andrew Knight van de Olin Business School uit. "Ons onderzoek toont aan dat zelfs een kleine verbetering aan de fysieke ruimte de wijze waarop mensen samenwerken kan veranderen". Knight stelt dat het verwijderen van stoelen en ophangen van whiteboards voor bedrijven een goedkope manier is om beter samenwerking te stimuleren en creativiteit te bevorderen.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/onderzoek/.werknemers_jpg/165_165_80_1__werknemers.jpgOnderzoek: 'Staand vergaderen bevordert het creatieve proces'Wed, 18 Jun 2014 00:00:00 +0200
Nederlandse bedrijven hebben te maken met een technologische kloofhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1314/nederlandse_bedrijven_hebben_te_maken_met_een_technologische_kloof.htmlUit de resultaten van een enquête die in opdracht van Colt Technology Services werd uitgevoerd, blijkt dat bijna drie kwart (72%) van alle Europese ondernemingen te kampen heeft met een technologisch tekort. Er is sprake van een kloof tussen wat zij willen bereiken en wat hun infrastructuur kan ondersteunen. Met 73% van de Nederlandse bedrijven die te kampen hebben met deze kloof, heeft ons land een score die rond het Europese gemiddelde ligt. Deze bedrijven zeggen te maken te hebben met een bescheiden of aanzienlijk technologisch tekort. Slechts 62% van alle Spaanse bedrijven kampt met een technologisch tekort en is daarmee het beste voorbereid. Duitsland kampt met 81% met het grootste technologisch tekort in Europa.

De meerderheid van Europese ondernemingen geeft aan dat hun basisinfrastructuur de komende twee jaar verder moet worden ontwikkeld om te kunnen voorzien in de toekomstige bedrijfsbehoeften. Dit geldt onder meer voor het spraak- en communicatieverkeer (88%), de infrastructuur van het datacenter (90%) en de netwerkinfrastructuur (85%).

Bedrijven staan onder constante druk om de behoeften van hun klanten in evenwicht te brengen met de zakelijke realiteit van het voeren van een succesvolle onderneming. Nederlandse bedrijven zien het realiseren van een hoog niveau van klantentevredenheid (65%), winstgevendheid (63%) en marktaandeel (50%) als de drie belangrijkste criteria voor het afmeten van hun bedrijfsprestaties en zakelijke succes. Deze cruciale aspecten zullen aanzienlijk onder druk komen te staan als er niets aan het technologisch tekort wordt gedaan.

Andere belangrijke bevindingen ten aanzien van Nederlandse bedrijven zijn:

Een kwart (25%) van alle Nederlandse bedrijven is van mening dat hun huidige infrastructuur klaar is voor de toekomst en schaalbaar genoeg om de komende twee jaar ondersteuning te bieden voor de complexiteit van, en pieken en dalen in de vraag. Het Europese gemiddelde ligt op 26%.

Ruim de helft (59%) geeft aan dat de infrastructuur momenteel niet gereed is voor de toekomst, maar zegt over een strategie te beschikken die een oplossing voor het technologische tekort biedt. Dit percentage ligt boven het Europese gemiddelde (51%).

Nederlandse bedrijven blijken beter voorbereid te zijn dan organisaties in andere landen in Europa. Slechts 12 % van de bedrijven uit Nederland geeft aan niet over een strategie te beschikken en in Italië moeten met 26% de meeste organisaties het zonder een strategie doen. Het Europese gemiddelde bedraagt 20%.

23% van bedrijven in Nederland zegt dat de voornaamste technologische tekorten binnen hun organisatie te maken hebben met wet- en regelgeving, en scoort daarmee het hoogste in Europa (het Europese gemiddelde bedraagt 17% en het Verenigd Koninkrijk scoort het laagst met 10%).
De onderzoeksresultaten geven aan dat bedrijven vereenvoudiging en automatisering als de beste aanpak zien om hun bedrijfsinfrastructuur gereed te maken voor de toekomst. 60% van de Europese respondenten streeft naar een eenvoudiger infrastructuur. Het gebruik van een op services gebaseerd model zal de komende twee jaar waarschijnlijk toenemen. Infrastructure-as-a-Service, Software-as-as-Service en datacenter-colocatie zullen naar verwachting een groei doormaken van respectievelijk 52%, 55% en 33%. De resultaten wijzen daarnaast op een neiging tot consolidatie van leveranciers en strategische partners. 63% van de respondenten zegt voordelen te zien in een model dat op één leverancier is gebaseerd en in een breed scala aan ICT-services en infrastructuuropties voorziet.

Peter Veenman, VP Country Representative bij Colt: “In de digitale economie staan of vallen fundamentele bedrijfsstrategieën met de efficiëntie en het aanpassingsvermogen van technologie. Met deze strategieën beogen bedrijven nieuwe markten te betreden, tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van klanten en winstgevendheid te verhogen. Uit de enquêteresultaten blijkt dat het technologische tekort binnen heel Europa een probleem vormt. Dit tekort heeft impact op bedrijven van alle omvang. Door de digitale economie moeten bedrijven nieuwe technologieën en tools omarmen om nieuwe business modellen en benaderingen uit te rollen, zoals analytics, user-driven-applicaties en wearable technologie. Indien bedrijven deze technologische kloof niet dichten, zal dit merkbare gevolgen hebben voor de bedrijfsprestaties. Bedrijven zullen de gevolgen hiervan al in de komende 12 maanden merken. Met name de bedrijven die het minst goed zijn voorbereid, zullen hierdoor hoge kosten en aanmerkelijke schade ondervinden.”

Op basis van de onderzoeksbevindingen heeft Colt drie trends voor Europese bedrijven geïdentificeerd:

1. ICT as a service zal bijdragen aan een verandering in de manier waarop bedrijven nadenken over het eigendom van hun infrastructuur. In plaats van technologie aan te schaffen zullen ze een op services gebaseerd model omarmen.
2. Flexibiliteit zal een centrale rol gaan spelen binnen bedrijfsmodellen en zakelijke overeenkomsten. Bedrijven zullen op zoek gaan naar leveranciers die hen in staat stellen om met het hoge tempo van veranderingen om te gaan.
3. Vereenvoudiging van processen zal de ICT-afdeling meer grip bieden: dit is mogelijk door het overstappen naar de cloud, het consolideren van leveranciers en het identificeren van strategische partners.

Veenman: “ICT-besluitvormers worden geconfronteerd met een steeds complexere ICT-infrastructuur en de vereiste om te innoveren om digitale business-modellen te ondersteunen. Zij zullen verschillende beslissingen moeten nemen ten aanzien van de basisinfrastructuur. Zo moeten ze bepalen wat en hoe moet worden aangeschaft en ondersteuning voor de toekomstige bedrijfsbehoeften waarborgen. Ze moeten eenvoud en flexibiliteit in hun bedrijfsmodellen inbouwen, zodat ze succesvol de overstap kunnen maken van het hebben van technologie inhouse naar efficiëntere manieren om ICT-diensten aan te bieden aan klanten die om een flexibeler aanpak van hun wisselende behoeften vragen.”


 ]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.netwerken_jpg/165_165_80_1__netwerken.jpgNederlandse bedrijven hebben te maken met een technologische kloofWed, 18 Jun 2014 00:00:00 +0200
Mainframes en midrange-systemen minder in trekhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1308/mainframes_en_midrange_systemen_minder_in_trek.html
Nog slechts 16 procent van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van mainframes en midrange-systemen. Deze selecte groep organisaties kent een specifieke noodzaak en voorkeur voor rekenkracht van deze zwaardere systemen.

Ten opzichte van een jaar geleden, toen lag dit percentage op circa 22 procent, is de gebruikersgroep van dergelijke serversystemen dus weer iets verder ingedikt. Het merendeel van de servers die worden gebruikt door Nederlandse bedrijfsvestigingen is x86-servers. Belangrijkste namen die binnen deze markt naar voren komen zijn IBM, HP en Oracle (middels het overgenomen Sun Microsystems). Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 5.500 interviews met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over het gebruik van serversystemen.

Naast het indikken van het aantal bedrijfsvestigingen dat gebruik maakt van de zwaardere serversystemen lijkt er ook sprake te zijn van een vermindering van het aantal verschillende systemen. Het aandeel van IBM lijkt toe te nemen, waar andere vendoren een stukje terrein in moeten leveren of geheel van de kaart verdwijnen. Een jaar geleden vormden de IBM-systemen ongeveer 64 procent van de high-end servers, nu ligt dat op circa 70 procent van het totaal aantal systemen. Het leeuwendeel van de zwaardere systemen wordt gevormd door de Power Systems van IBM, de HP Integrity/9000-systemen en de Sparc-systemen van Oracle. Minder dan 4 procent van de zware serversystemen is een mainframe. Binnen de aangetroffen mainframes is IBM het meest voorkomend.

Krimpende markt
Een deel van de bedrijfsvestigingen die gebruikmaakt van een mainframe of midrange-systeem draait dit niet lokaal, maar maakt op afstand gebruik van deze servers. De server zal in veel gevallen door een zuster- of moederlocatie worden gehost, al dan niet in het buitenland. Als alleen wordt gekeken naar locaties die gebruikmaken van een mainframe of midrange-systeem en dit ook op de eigen vestiging hebben staan, ontstaat het onderstaande beeld.

Bij minder dan 10 procent van de locaties komt nog een lokaal draaiende high end-server naar voren. De teruglopende lijn is voor alle marktsegmenten zichtbaar. Organisaties waar we in Nederland het meest lokaal draaiende mainframes en midrange-systemen tegenkomen zijn locaties uit het segment national enterprises. Dit zijn bedrijfsvestigingen van commerciële organisaties met 250 tot 2.500 medewerkers in Nederland.

Mainframes en midrange-systemen per branche
Mainframes zien we bijna niet meer terugkomen. Een jaar geleden gaf nog circa 2,5 procent van de locaties aan gebruik te maken van een mainframe, nu is dat nog anderhalf procent. De transportsector wordt gekenmerkt door een beperkt aantal locaties met meer dan 50 medewerkers. Binnen deze wat kleinere groep (in absolute aantallen) is het percentage locaties met mainframe-gebruik relatief hoog. Het betreft bijvoorbeeld locaties van KLM, Eurocontrol, UPS en DSV. Daarnaast bestaat er bovengemiddeld mainframe-gebruik in het handelssegment en bij financiële dienstverleners. Het percentage bedrijfsvestigingen binnen de doelgroep waar ook daadwerkelijk lokaal een mainframe staat opgesteld, bedraagt minder dan een half procent.

Het gebruik van midrange-systemen, met daarin hoofdzakelijk de IBM Power-systemen, de HP Integrity-systemen en de Oracle Sparc-systemen, blijft ook terug lopen. Een jaar geleden gebruikte 17 procent van de locaties nog dergelijke systemen. Dat is anno 2014 gedaald met 2 procentpunt naar 15 procent. Ook het percentage met een lokaal draaiend systeem is met 2 procentpunt gedaald, van 11 procent in 2013 naar 9 procent nu.

Ook voor de midrange-systemen zijn er een aantal branches waar het gebruik nog bovengemiddeld hoog ligt. Dat zijn met name overheidsinstellingen, waar 29 procent nog gebruikmaakt van dergelijke systemen en het handelssegment met 28 procent. De complexiteit van het migreren van legacy-systemen binnen deze sectoren zal er voor zorgen dat er voorlopig nog een markt zal blijven voor leveranciers van mainframes en midrange-systemen. Zowel de trend van consolidatie als het verschuiven van applicaties en rekenkracht naar de cloud zal het aantal locaties dat gebruikmaakt van zwaardere systemen verder doen afkalven.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.ibm_zenterprise_jpg/165_165_80_1__ibm_zenterprise.jpgMainframes en midrange-systemen minder in trekFri, 13 Jun 2014 00:00:00 +0200
'Beschermende houding maakt dat bedrijven potdicht zitten voor kansen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1310/_beschermende_houding_maakt_dat_bedrijven_potdicht_zitten_voor_kansen_.html
PwC en Iron Mountain presenteren het rapport ´ Beyond Good Intentions´. Dit weerspiegelt de stand van zaken in PwC´s langjarige onderzoek naar het informatiebeheer van het Nederlandse en Europese MKB, en naar de bijkomende kansen en risico´s.

In de Nederlandse dienstenmaatschappij en de mondialisering van de productie en handel, mag informatie zonder overdrijven de levensader worden genoemd. Toch daalt dit jaar het Europese cijfer voor gegevensbescherming, de PwC Risk Maturity Index, van 56,8 tot 56,1 punten op een schaal van honderd. Bedrijven lijden aan informatieverlamming, constateert PwC: de wijze waarop zij hun informatie beschermen, maakt dat bedrijven enerzijds onnodige risico´s lopen en anderzijds potdicht zitten voor vitale kansen.

Op eigentijdse bedreigingen als het lekken en de diefstal van gegevens, reageren bedrijven met bedrijfsstrategieën, -plannen en ‑processen om misstanden te voorkomen. Maar tussen goede voornemens en feilloze uitvoering, gaapt een enorme kloof die een grote bedreiging voor de informatieveiligheid en het bedrijfsresultaat vormt. En bovenal blijven door die kloof de gigantische mogelijkheden en kansen liggen om toegevoegde waarde en concurrentievoordeel met die informatie te boeken. Terwijl kapitaliseren toch het eerste doel met bedrijfsinformatie moet zijn.

Het is de tijdgeest die onze bedrijven volgens Iron Mountain parten speelt: de verlamde houding in de omgang met waardevolle informatie, doet in vergelijkbare hevigheid opgeld in alle onderzochte landen en marktsegmenten.

Waar bedrijven protectionistisch en passief met hun informatie omgaan, zou dat volgens PwC en Iron Mountain innovatief en actief moeten zijn. Het ontbreekt Nederlandse en Europese bedrijven aan het vermogen om informatiebeleid om te zetten in –activiteit.

Lager bewustzijn
Er bestaat volgens het onderzoek een duidelijke correlatie tussen bedrijven die zich beramen op informatierisico´s en organisaties die waardevolle gegevens uit informatie filteren. Maar het daadwerkelijk ontsluiten van de waarde van informatie blijkt een uitdaging voor iedereen.

De ondervraagden stellen dat informatie helpt om de bedrijfsvoering en besluitvorming te verbeteren, beter klantinzicht te verkrijgen en de omzet te verhogen. Maar zij zien ook dat potentiële waardevolle informatie die betrekking heeft op andere bedrijfsprocessen onbenut blijft. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven (44 procent) benut informatie om product- of diensteninnovaties te stimuleren. Daarnaast maakt bijna een kwart van de Nederlandse ondervraagden (24 procent) gebruik van bedrijfsinformatie om de marktintroductietijd te verlagen. Opvallend daarbij is dat meer dan één op de tien organisaties (13 procent) in Nederland aangeeft dat informatie wel degelijk de ontwikkelingscyclus van een product of dienst versterkt.

Kloof tussen intentie en actie
Christian Toon, hoofd Information Risk bij Iron Mountain, zegt: "Uit de Information Risk Maturity Index van 2014 blijkt dat de meeste bedrijven nalaten informatie te benutten voor het ontwikkelen en introduceren van betere producten en diensten, het verbeteren van de klantenservice of het aanboren van meer markten. De suggestie dringt zich op dat organisaties niet weten hoe zij dit moeten aanpakken. Het is cruciaal dat bedrijven greep krijgen op hun informatieprocessen, en kiezen voor een verantwoorde en actieve benadering van informatierisico´s en het creëren van meerwaarde uit informatie. Niet alleen om de bedrijfsbelangen veilig te stellen, maar juist om de onderneming te laten bloeien."

Internationaal fenomeen
Claire Reid, PwC Risk Assurance partner zegt: "Overal hebben bedrijven te maken met dezelfde uitdagingen. Ze opereren in een informatielandschap dat toeneemt in omvang, diversiteit en bewegingssnelheid waarbij de vele informatierisico’s evenredig toenemen. Tegelijkertijd is er voortschrijdend inzicht dat informatie benut moet worden om waarde te creëren. Veel bedrijven dénken dat ze hun informatierisico´s en de informatiemeerwaarde begrijpen, maar komen erg traag daadwerkelijk in actie. Bedrijven zouden goed tot zich moeten laten doordringen dat informatie hun waardevolste bezit is."

Een samenvatting van het rapport Beyond Good Intentions: The need to move from intention to action to manage information risk, is te vinden op http://www.ironmountain.nl/risicobeheer/.

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.iron_mountain_jpg/165_165_80_1__iron_mountain.jpg'Beschermende houding maakt dat bedrijven potdicht zitten voor kansen'Thu, 12 Jun 2014 00:00:00 +0200
Nederlanders verwachten privacy van overheidhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1307/nederlanders_verwachten_privacy_van_overheid.html
Uit wereldwijd onderzoek dat storage en cloudleverancier EMC heeft gedaan onder 15.000 consumenten, blijkt dat vrijwel iedereen graag wil profiteren van nieuwe, digitale technologieën, maar daarvoor geen privacy wil inleveren. In dit onderzoek is ook een groot aantal Nederlandse consumenten ondervraagd naar hun zienswijze op online privacy, verdeeld naar activiteiten, communicatie en gedrag. Opmerkelijke uitkomsten daarvan zijn dat Nederlanders meer bemoeienis verwachten van de overheid door bijvoorbeeld het invoeren van opt-in-wetgeving en dat hun privacyniveau mede dankzij sociale media moeilijk in stand te houden is de komende vijf jaar.

Het rapport geeft inzage in hoe consumenten kijken naar het recht op online privacy en geeft aan in hoeverre zij bereid zijn (een deel van) hun privacy in te leveren om gebruik te kunnen maken van moderne technologie. Het volledige rapport, met de scores per land is hier te vinden.

Conclusie

Consumenten willen profiteren van nieuwe technologie zonder daarvoor hun privacy in moeten te leveren. Op basis van de duizenden antwoorden heeft EMC geconcludeerd dat er drie verschillende paradoxen zijn:

De ‘We Willen Alles!’-paradox - Consumenten geven aan te willen profiteren van alle voordelen van digitale technologie, maar ze zijn niet bereid daarvoor privacy in te leveren.

De ‘Onderneem Geen Actie’-paradox - Ondanks dat veel consumenten te maken hebben met allerlei privacyrisico’s, geeft het merendeel aan eigenlijk geen actie te ondernemen om die privacy te beschermen. Ze vinden dat de taak van de instanties die hun informatie vragen, opslaan en verwerken zoals de overheid en het bedrijfsleven.

De ‘Social Sharing’-paradox - Gebruikers van sociale media claimen dat ze erg gesteld zijn op (hun) privacy, maar geven tevens aan dat ze vrijelijk grote hoeveelheden persoonlijke informatie delen. Dit terwijl ze ook aangeven dat ze er geen vertrouwen in hebben dat deze media hun informatie goed beschermen.

Daarnaast gaat de EMC Privacy Index ervan uit dat mensen zich in elke situatie anders gedragen. Daarom zijn zes verschillende persona gebruikt die allemaal een verschillende houding ten opzichte van privacy hebben. Meer over de verschillende persona is te vinden onderaan dit persbericht.

Opvallende resultaten

De ‘We Willen Alles’-paradox

Ongeacht de persona of het type voordeel, hebben mensen weinig bereidheid privacy te ruilen voor de voordelen van digitale technologie:
91 procent van de respondenten wereldwijd waardeert het voordeel van ‘betere toegang tot informatie en kennis’ dat digitale technologie mogelijk maakt, maar 27 procent zegt dat ze ook privacy wil inleveren om te kunnen profiteren van het internet. In Nederland ligt dit percentage op 23 procent.

85 procent stelt het gebruik van digitale technologie voor bescherming tegen terroristen en criminelen op prijs, maar 54 procent zegt daarvoor (een deel van) zijn privacy te willen opgeven.

Respondenten die ouder zijn dan 55 jaar, verdeeld over diverse landen, zijn duidelijk minder geneigd hun privacy in te wisselen voor gemak. Zij willen meer controle over hun persoonlijke gegevens.

De ‘Onderneem Geen Actie’-paradox

Meer dan de helft van alle respondenten geeft aan dat ze te maken hebben gehad met een ‘datalek’. Te denken valt aan een gehackt e-mail- of social media-account of een mobiele telefoon die kwijt of gestolen is. In Nederland ligt dit percentage op 38 procent. Maar veel respondenten nemen verder geen maatregelen om zich daar beter tegen te beschermen.

62 procent wijzigt zijn wachtwoorden niet regelmatig. Dat percentage is in Nederland hetzelfde.

4 van de 10 respondenten verandert de standaardinstellingen op zijn social media-account nooit. In Nederland is dat bijna de helft.

39 procent maakt geen gebruik van wachtwoordbeveiliging (of een equivalent) op zijn mobiele apparaat. In Nederland is dit bij 23 procent van de mensen het geval.

De respondenten in dit onderzoek gaven aan dat bedrijven die hun gegevens gebruiken en/of verkopen of ruilen voor financieel gewin (51 procent) en het gebrek aan overheidsbemoeienis daarbij (31 procent) als grootste risico’s ervaart voor de toekomst van privacy. Nederland scoort bij de vraag of de overheid wetten moet invoeren, die bedrijven verbiedt persoonlijke gegevens zonder ‘opt-in’ te verkopen, het allerhoogst van alle landen. 94 procent van de Nederlander ziet hier wel wat in.

Ook hier geldt dat mensen van 55 jaar of ouder niet snel een wachtwoord op hun mobiele apparaat zullen gebruiken, noch de privacy-instellingen van hun sociale netwerken veranderen.

De ‘Social Sharing’-paradox

Het gebruik van sociale media neemt nog steeds toe, ondanks dat:

89 van de respondenten in Nederland verwacht dat hun privacy op en dankzij sociale media moeilijk in stand te houden is de komende vijf jaar.

men niet gelooft dat de betrokken sociale media in staat of bereid zijn de privacy van hun gebruikers en hun persoonlijke gegevens goed te beschermen;

47 procent van de Nederlanders gelooft dat deze media in staat zijn hun persoonlijke gegevens te beschermen en maar 40 procent denk dat dat onderdeel is van het ethische DNA van de sociale media die zij gebruiken

Het overgrote merendeel van de consumenten (84 procent) geeft aan dat ze niet willen dat iemand anders iets van hen weet, zonder dat ze zelf hebben besloten informatie met die persoon te delen.

Mensen van 65 jaar of ouder zijn significant meer bezorgd over hun privacy daar zij het minst bereid zijn anderen iets te laten weten over hun online gebruik.

 

Privacy in de toekomst

Het vertrouwen dat mensen hebben over hun privacy neemt steeds verder af:

Vergeleken met een jaar geleden geeft 59 procent van de wereldwijde respondenten aan dat ze tegenwoordig minder privacy hebben. Het hoogste percentage van mensen die dat vinden bevindt zich in Brazilië (71 procent) en de Verenigde Staten (70 procent). In Nederland ligt dat percentage op 59 procent.

Een grote meerderheid van respondenten (81 procent) verwacht dat het ‘privacyniveau’ de komende vijf jaar zal afnemen.

Deze bevindingen suggereren dat consumenten waarschijnlijk eerder zaken zullen doen met organisaties die het bewaken van privacy hoog in het vaandel hebben staan. Dit schept mogelijkheden en verantwoordelijkheden die zowel bedrijven als overheden niet naast zich neer kunnen leggen.

Hans Timmerman (foto), CTO van EMC Nederland: “Het enorme potentieel van de cloud en Big Data om commercieel en sociaal succesvol te kunnen zijn, staat of valt met vertrouwen. Mensen moeten niet alleen weten dat hun gegevens veilig zijn, maar ook dat hun privacy gegarandeerd is. Deze Privacy Index laat de wereldwijde meningen en afwijkingen zien over deze onderwerpen. Het is tevens een waarschuwing voor transparantie, eerlijkheid, veilig online gedrag en degelijk gebruik van persoonlijke gegevens die gedeeld ‘moeten’ worden met bedrijven, overheden en mensen onderling.”

Timmerman vervolgt: “Consumenten moeten zich meer bewust zijn van allerlei zaken die met hun privacy te maken hebben en ook actief aan de slag gaan om hun privacy te waarborgen. Het bedrijfsleven moet zich goed bewust zijn van de perceptie van consumenten over dit thema. De winnaars en verliezers op dit vlak worden bepaald door de bedrijven die hier op de beste en meest innovatieve manier mee omgaan. Hoe duidelijker bedrijven aangeven dat de privacy van hun klanten belangrijk is, des te groter de kans op tevreden en betrokken klanten. En om ervoor te zorgen dat bedrijven dit ook kunnen realiseren, zijn technologiebedrijven erg belangrijk. Zij zullen aan de slag moeten gaan om oplossingen te vinden die de privacy waarborgen terwijl de gebruiksvriendelijkheid, prestaties en capaciteit niet afnemen.”

Meer informatie

Bekijk het complete overzicht van de resultaten via www.emc.com/privacyindex

Om de infographic van de wereldwijde resultaten te zien, ga naar  http://www.emc.com/campaign/privacy-index/global.htm

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/column/hans_timmerman2.jpgNederlanders verwachten privacy van overheidThu, 12 Jun 2014 00:00:00 +0200
Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toehttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1302/het_vertrouwen_in_het_nieuwe_werken_neemt_toe.htmlManagers kunnen erop vertrouwen dat medewerkers die via Het Nieuwe Werken buiten de werkvloer aan het werk zijn ook daadwerkelijk zijn uren maakt. Dit stelt 82% van de werknemers die deelnam aan de vierde Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken van het onafhankelijk Platform Over Het Nieuwe Werken. Het vertrouwen in de trend lijkt toe te nemen.

40% van de ondervraagde medewerkers stelt dat het voor managers niet noodzakelijk is een controle uit te voeren op het werk dat zij verrichten. Vorig jaar was dit nog 30%. Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt dan ook toe. Werknemers denken daarnaast ook collega's op dit gebied te vertrouwen. 69% van de werknemers gaat er vanuit dat werknemers ook als zij niet zichtbaar zijn gewoon hun uren maken. Dit percentage bedroeg in 2012 nog 65%.

Onderdeel van het normale werken
Het Nieuwe Werken is anno 2014 onderdeel geworden van het normale werken en niet langer iets voor de toekomst. Vorig jaar zag 42 procent van de deelnemers aan de nationale enquête Het Nieuwe Werken als toekomstige werkvorm. Dit jaar onderschrijft nog maar 17 procent deze stelling. De groeiende omarming van Het Nieuwe Werken betekent overigens niet dat iedereen overal en altijd op de nieuwe wijze werkt. Het betekent juist dat we vaker dan ooit zelf bepalen wat we waar en wanneer doen. Dat geldt nu voor 62 procent van de deelnemers. Dat betekent ook dat werknemers regelmatig 's avonds of in het weekend werken. Net als vorig jaar heeft twee op de drie medewerkers daar geen moeite mee.

34% van de Nederlandse werknemers geeft aan gemiddelde één dag per week op een andere locatie te werken. Vorig jaar bedroeg dit percentage nog 29%. Sommige deelnemers geven zelfs aan dat ze een werkverdeling hebben gemaakt: overleggen op kantoor, uitzoekwerk thuis. “Bewuste keuzes maken is heel belangrijk in het nieuwe werken. Gelukkig zien we in het onderzoek dat medewerkers dat steeds vaker doen. Voor mij is dit het bewijs dat een organisatie het nieuwe werken goed heeft ingevoerd: als medewerkers de ruimte krijgen om deze keuzes zelf te maken”, zegt Henny van Egmond. Van Egmond is partner bij Yolk organisatie-advies en adviseert bedrijven regelmatig over HNW.

Het blijft wennen
Leidinggevenden en medewerkers moeten overigens nog steeds wennen aan hun nieuwe rollen. Veel van de ondervraagde medewerkers hebben dan ook behoefte aan een nieuwe manier van aansturen, die meer gericht is op resultaten. Dit geeft op dit moment volgens veel respondenten nog problemen. Henny van Egmond ziet een duidelijk andere rol voor leidinggevenden in de toekomst: “In moderne organisaties hebben we meer behoefte aan leiders, die de juiste omstandigheden creëren voor mensen om hun werk te doen, die helder maken waar de organisatie voor staat.”

Ook medewerkers moeten nog aan Het Nieuwe Werken wennen. Aandachtspunten zijn letten op de balans werk-privé, op tijd de gewenste resultaten opleveren, voldoende contactmomenten inbouwen, tijdig om hulp vragen, omgaan met resultaatafspraken, zelf bepalen of je werkt in privé-tijd en of je 'vrij' neemt op tijden dat er meestal wordt gewerkt.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.nieuwewerken2_jpg/165_165_80_1__nieuwewerken2.jpgHet vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toeMon, 09 Jun 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'Bedrijven moeten zich voorbereiden op een datagedreven en consumenten-achtige werkplek'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1301/gartner___bedrijven_moeten_zich_voorbereiden_op_een_datagedreven_en_consumenten_achtige_werkplek_.html
De toenemende omarming van een meer mobiele, sociale, datagedreven en consumenten-achtige werkplek zorgt voor een verschuiving van traditionele securitymodellen naar nieuwe strategieën. Gartner verwacht dat 25% van de grote organisaties in 2018 een expliciete strategie hebben om gebruikers van hun zakelijke werkomgeving dezelfde ervaring te geven als klanten in een consumentenomgeving.

Gartner stelt in het rapport 'Prepare for the Security Implications of the Digital Workplace' dat de enorme hoeveelheid apparaten en toegangspunten die bij een digitale werkplek horen in combinatie met de toenomen complexiteit en dynamiek van zowel cyberaanvallen als 'insider threats' traditionele preventieve beveiligingsmaatregelen minder effectief maken. Met deze preventieve maatregelen doelt Gartner bijvoorbeeld op anti-malwaresystemen, netwerk intrusion prevention systemen, uitgebreide encryptie en het continu updaten van software.

Cyberaanvallen opsporen
Deze maatregelen blijven van belang, maar zijn niet langer voldoende om de werkplek veilig te houden. Gartner adviseert bedrijven zich meer te gaan richten op het opsporen van cyberaanvallen en het actief reageren op dit soort aanvallen. In de praktijk betekent dit dat bedrijven zouden moeten investeren in context-bewuste monitoringsoplossingen voor zowel interne als externe omgevingen, oplossingen die helpen risico's die verbonden zijn aan cyberdreigingen te beoordelen en oplossingen die hen helpen op de juiste wijze te reageren op cyberincidenten.

"Grote veranderingen die impact hebben op de beveiligingsaanpak van een bedrijf staan voor de deur", zegt Tom Scholtz, vice president en Gartner Fellow. "De digitale geletterdheid van werknemers zorgt voor een groeien consumerization-beweging binnen de meeste grote bedrijven. Werknemers gebruiken een brede reeks consumenten-gerichte apps voor zakelijke doeleinden. Ook andere trends op de werkvloer - zoals uitbesteden van taken, globalisering, netwerkgebaseerde rapportagestructuren, schaduw-IT en een behoefte om betrokkenheid van werknemers aan te wakkeren - hebben een impact op IT-strategieën. Zodra organisaties een meer digitale werkplek omarmen moeten langgebruikte beveiligingsaanpakken opnieuw worden onderzocht."

Informatie-gerichte security strategie
"De implementatie van een digitale werkplek verergert het verlies van controle door de IT-afdeling over endpoint apparaten, servers, het netwerk en applicaties", zegt Scholtz. "In een volledig consumerized werkplek is de informatielaag het belangrijkste aandachtspunt van de infrastructuur op het gebied van beveiliging. Deze realiteit maakt het noodzakelijk een informatie-gerichte security strategie te omarmen".

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cybercrime.jpgGartner: 'Bedrijven moeten zich voorbereiden op een datagedreven en consumenten-achtige werkplek'Mon, 09 Jun 2014 00:00:00 +0200
Security krijgt hoge prioriteit bij cloud storagehttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1296/security_krijgt_hoge_prioriteit_bij_cloud_storage.htmlUit een wereldwijde enquête door Barracuda Networks, onder 912 bedrijven(1) blijkt dat er sprake is van een sterke terughoudendheid om cloud volledig te omarmen ondanks dat 83 procent van de respondenten back-ups van hun bedrijfsgegevens in de cloud opslaat. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde bedrijven slaat minder dan de helft van hun gegevens op in de cloud, terwijl bijna een op de vijf (17 procent) helemaal geen gebruikmaakt van cloud-gebaseerde opslag.

Van de bedrijven die gebruikmaken van een oplossing voor cloud-opslag geeft meer dan tweederde (69 percent) aan dat hierbij sprake is van vertrouwelijke gegevens. Desondanks heeft bijna een op de vijf (16 procent) van de respondenten problemen ondervonden met hun cloud-aanbieder. 42 procent constateerde dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. Meer dan een derde (37 procent) meldde zelfs dat hun cloud-aanbieder hun gegevens was kwijtgeraakt.

Circa 89 procent van de ondervraagde bedrijven noemde de beveiligingsreputatie van hun cloud-leverancier als een belangrijk tot zeer belangrijk selectiecriterium. Ze gaven aan tot twee keer meer geneigd zijn om de beveiliging van hun gegevens over te laten aan een leverancier van beveiligingsoplossingen dan aan een leverancier van storage-oplossingen (53 procent versus 23 procent).

Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda: "Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen. Cloud-aanbieders met de beste beveiligingsreputatie genieten ook het meeste vertrouwen. Dit vertrouwen kunnen zij opbouwen dankzij de integriteit en reputatie van de technologische oplossingen die zij gebruiken voor het beschermen van de gegevens van hun klanten".

Belangrijke bevindingen onder Nederlandse bedrijven

• Slechts 8 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven slaat al hun bedrijfsgegevens in de cloud op
• 12 procent maakt helemaal geen gebruik van de cloud, terwijl 56 procent minder dan de helft van hun gegevens in de cloud opslaat
• Van alle bedrijven die gegevens in de cloud opslaan, heeft 36 geen vertrouwen in de beveiliging daarvan
• 62 procent noemt de beveiligingsreputatie van hun cloud-aanbieder een uiterst belangrijk selectiecriterium
• 21 procent van de ondervraagde bedrijven heeft problemen ondervonden met hun leverancier
• De belangrijkste redenen waarom Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om geen back-ups van al hun gegevens in de cloud op te slaan, zijn zorgen rond de beveiliging (33 procent) en kosten (25 procent).

Alge concludeert: “Gezien de snelle en brede acceptatie van cloud-opslag en de zorgen rond informatiebeveiliging die daarmee gepaard gaan, valt te vermoeden dat de meer beveiligingsbewuste aanbieders van oplossingen voor opslag in de cloud de meeste kans maken om als voorkeursleverancier uit de bus te komen".

1 Over de enquête
De enquête werd in opdracht van Barracuda Networks uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Easy Insites. De steekproef omvatte 912 bedrijven van alle omvang in Nederland, Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cloud2_jpg/165_165_80_1__cloud2.jpgSecurity krijgt hoge prioriteit bij cloud storageFri, 06 Jun 2014 00:00:00 +0200
'Nederlandse bedrijven zijn terughoudend in het omarmen van de cloud'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1298/_nederlandse_bedrijven_zijn_terughoudend_in_het_omarmen_van_de_cloud_.html
Nederlandse bedrijven zijn erg terughoudend in het volledig omarmen van de cloud. Slechts 8 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven slaat al hun bedrijfsgegevens in de cloud op. 12 procent maakt helemaal geen gebruik van de cloud, terwijl 56 procent minder dan de helft van hun gegevens in de cloud opslaat. Bedrijven die de cloud gebruiken hechten vooral waarde aan beveiliging.

Dit blijkt uit onderzoek van Barracuda Networks onder 912 bedrijven. Opvallend genoeg heeft 36% van de Nederlandse bedrijven die cloudopslag gebruikt geen vertrouwen in de beveiliging van deze omgeving. Bedrijfsdata wordt desondanks wel op deze locatie opgeslagen. Bij het selecteren van een cloudprovider kijken bedrijven vooral naar de reputatie van dit bedrijf op het gebied van beveiliging. 62% van de Nederlandse bedrijven noemt dit het belangrijkste criterium. Wereldwijd ligt dit percentage op 89%.

Problemen met cloudproviders
21 procent van de ondervraagde bedrijven heeft problemen ondervonden met hun leverancier. Dit is meer dan op internationaal niveau, waar 16 procent van de bedrijven aangeeft problemen te hebben gehad met hun cloudprovider. 42 procent van deze groep constateerde dat de gegevens die zij bij hun leverancier onderbrachten niet afdoende waren beveiligd. 40 procent gaf aan dat hun gegevens in de cloud niet toegankelijk waren toen zij die nodig hadden. 37 procent stelt zelfs dat hun cloudaanbieder hun gegevens is kwijtgeraakt.

Wieland Alge, vicepresident en directeur EMEA bij Barracuda: "Bedrijven zijn zich terdege bewust van het feit dat de beveiliging een topprioriteit moet zijn als ze vertrouwelijke gegevens aan de cloud toevertrouwen." Alge ziet dan ook kansen voor de beveiligingsbewuste cloudprovider. "Gezien de snelle en brede acceptatie van cloud-opslag en de zorgen rond informatiebeveiliging die daarmee gepaard gaan, valt te vermoeden dat de meer beveiligingsbewuste aanbieders van oplossingen voor opslag in de cloud de meeste kans maken om als voorkeursleverancier uit de bus te komen".

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cloud.jpg'Nederlandse bedrijven zijn terughoudend in het omarmen van de cloud'Thu, 05 Jun 2014 00:00:00 +0200
BI heet nog steeds gewoon BIhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1297/bi_heet_nog_steeds_gewoon_bi.htmlPassionned Group heeft de Business Intelligence (BI) Tools Survey uitgebreid met een nieuw element. De zojuist verschenen editie 2014 bevat naast de gebruikelijke uitgebreide analyse van functionaliteiten van de tools en kenmerken van de Business Intelligence-leveranciers, nu ook een Sentiment Analyse.

De aanleiding daarvoor is de door veel leveranciers ingenomen stelling dat Analytics het nieuwe BI zou zijn. In vele publicaties en presentaties wordt gepromoot om de term BI naar het archief te verwijzen en voortaan alleen nog te spreken van Analytics.

De eerste analyse werd uitgevoerd op ruim 70.000 tweets die zijn gerelateerd aan de specifieke BI-leveranciers of de door hen geleverde oplossingen. Uit de resultaten blijkt dat de gebruikers en ook nog veel van de leveranciers zelf – met uitzondering van IBM en SAS – nog steeds spreken van BI.

Dat staat dus haaks op de boodschap die de leveranciers via de diverse kanalen naar buiten brengen. Een geruststellende gedachte: BI heet nog steeds gewoon BI.

En dat is terecht, volgens Passionned Group. Analytics kun je niet (goed) doen zonder degelijke BI-infrastructuur, en BI zonder Analytics werpt veel minder vruchten af. Beide zijn én blijven nodig om organisaties intelligenter te maken.

De Sentiment Analyse zal vanaf nu elk kwartaal worden uitgevoerd.

De complete Business Intelligence Survey 2014 kan besteld worden via de website van Passionned Group.

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.bi_trends_jpg/165_165_80_1__bi_trends.jpgBI heet nog steeds gewoon BIThu, 05 Jun 2014 00:00:00 +0200
Lokale informatie Fortune 500 en Forbes 2000 beschikbaar in marketing databasehttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1295/lokale_informatie_fortune_500_en_forbes_2000_beschikbaar_in_marketing_database.htmlComputer Profile, database marketing organisatie voor ICT-bedrijven, heeft een nieuwe top 500 lijst ontwikkeld voor de Benelux-markt. Op lijsten als de Global Fortune 500 en Forbes 2000 worden organisaties op basis van omzet, winst, activa en marktkapitalisatie gerangschikt. Deze rankings zijn al geruime tijd te vinden in de Computer Profile database, maar deze bedrijven zijn niet altijd actief in de Benelux.

Om ICT-bedrijven te voorzien van lokale marktinformatie is daarom nu de Computer Profile top 500 lijst aan de database toegevoegd. Deze lijst is samengesteld door lokale informatie over omzet te combineren met het aantal medewerkers, aantal werkplekken en geschatte IT-uitgaven nationaal. Hiermee krijgen ICT-bedrijven eenvoudig inzicht in de top van hun doelgroep.

Toplijsten op basis van alleen omzet geven vaak niet het gewenste beeld van de markt. Ook het overnemen van wereldwijde segmentaties en één op één terugvertalen naar de lokale markt is niet altijd geschikt, omdat er binnen de Benelux minder grote organisaties zijn met gemiddeld minder werknemers. Door lokale organisaties uit de Forbes 500 en Fortune 2000 lijsten ook op te nemen in de toplijst en te combineren met IT-gerelateerde informatie, is het mogelijk om doelgerichter te segmenteren.

Harry van der Lint (foto), Managing Partner van Computer Profile: “Veel ICT-organisaties komen bij ons met de vraag of wij inzicht kunnen bieden in het topsegment van de markt. Natuurlijk kunnen we ze dan een lijst aanbieden van Forbes of Fortune, maar daarmee weten bedrijven nog niets over de Benelux. Dat een bedrijf in Azië of in Amerika veel omzet genereert, betekent niet dat het ook succesvol is in de Benelux of zelfs aanwezig is op de lokale markt. Om goede, onderbouwde sales-, marketing- en investeringsbeslissingen te kunnen nemen, is lokale data onmisbaar. Met deze toevoeging aan onze database bieden wij ICT-organisaties kwalitatieve data, zodat budgetten voor demand generation campagnes optimaal benut worden. ROI begint met inzicht in de markt.”

Meer informatie over de mogelijkheden van marktanalyses met de Computer Profile database, is te vinden op http://www.computerprofile.com/whitepapers.

Door: Witold Kepinski


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.harry_van_der_lint_jpg/165_165_80_1__harry_van_der_lint.jpgLokale informatie Fortune 500 en Forbes 2000 beschikbaar in marketing databaseThu, 05 Jun 2014 00:00:00 +0200
Data op het internet zal nooit veilig zijnhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1294/data_op_het_internet_zal_nooit_veilig_zijn.html
De meest recente Unisys Security Index heeft het Nederlandse publiek ondervraagd over het voorstel van Angela Merkel om een veilige Europese datanetwerk creëren en stelde vast dat de meerderheid van de burgers (51%) onverschillig tegenover de oprichting van een nieuw netwerk stond. Dit omdat ze geloven dat data op het internet nooit veilig zal zijn.

Slechts 30% van de respondenten waren voor een Europees datanetwerk. Een minderheid van 14% was tegen het idee is, omdat ze vinden dat het wereldwijde internet een open netwerk hoort te zijn.

“Deze uitkomsten tonen aan dat, ondanks dat het voorstel voor een Europees datanetwerk een goed idee lijkt, er nog een lange weg te gaan is om de bevolking te overtuigen dat openbare netwerken door onbevoegden niet meer afgetapt cq afgeluisterd kunnen worden,” zegt Jim Vlaming, Account Executive Public Safety and Justice bij Unisys. “Nederlandse bedrijven en instellingen kunnen hier zelf een cruciale rol in spelen en moeten alles doen wat in hun macht ligt om zich te onderscheiden door klantendata en hun IP te beschermen tegen cyberaanvallen en fysieke dreigingen”

Veiligheid van persoonlijke informatie blijft een punt van zorg
De resultaten van de Unisys Security Index, een jaarlijkse studie onder meer dan 11.000 mensen wereldwijd, toont aan dat Nederlanders zich het meeste zorgen maken over diefstal van gegevens van hun betaalpassen en identiteitsdiefstal. Uit het onderzoek blijkt dat 67% zich zorgen maakt dat andere mensen hun betaalpas of credit card gegevens in handen krijgen of gebruiken, terwijl 72 procent zich zorgen maakt over identiteitsdiefstal die kan leiden tot ongeautoriseerde toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie.

Zorgen om financiële verplichtingen en nationale veiligheid nemen af
De resultaten laten ook het optimisme van ons land zien als het gaat om financiële zekerheid: 68% van de Nederlanders maakt zich totaal geen zorgen of ze in staat zijn om te kunnen voldoen aan essentiële financiële verplichtingen, terwijl het deel mensen dat zich ernstig zorgen maakt in de afgelopen 12 maanden marginaal daalde tot 7% van de respondenten.

Toen gevraagd werd naar dreigingen voor de nationale veiligheid, gaf bijna de helft van de respondenten (49%) aan zich helemaal geen zorgen te maken over terrorisme of oorlog. Gevraagd naar de totale persoonlijke veiligheid in de komende 6 maanden, gaf maar liefst 80% aan zich geen zorgen te maken. Dit is een stijging van 8 punten in het afgelopen jaar.

 
]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.unisys_jpg/165_165_80_1__unisys.jpgData op het internet zal nooit veilig zijnWed, 04 Jun 2014 00:00:00 +0200
Onderzoek: 'Hackers winnen de strijd van securityprofessionals'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1289/onderzoek___hackers_winnen_de_strijd_van_securityprofessionals_.html
Hackers zijn aan de winnende hand. Zo beschikken cybercriminelen beschikken vaak over meer technische kennis dan de professionals die cybercrime proberen te bestrijden. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 Amerikaanse managers van bedrijven, opsporingsinstanties en overheidsdiensten.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het consultancybedrijf PwC, de Amerikaanse Secret Service, de CERT-divisie van Carnegie Mellon University's Software Engineering Institute en CSO Security. Drie op de vier managers gaf in het onderzoek aan afgelopen jaar te zijn geconfronteerd met een beveiligingslek. Gemiddeld werd bij bedrijven 135 keer door cybercriminelen ingebroken.

Cybersecurity technologieën omzeilen
"Ondanks substantiële investeringen in cybersecurity technologieën blijven cybercriminelen manieren vinden om deze technologieën te omzeilen en gevoelige informatie in handen te krijgen die zij kunnen omzetten in geld", legt Ed Lowery, hoofd van de criminelen onderzoeksdivisie van de Amerikaanse Secret Service, volgens Associated Press in een geschreven verklaring.

De top vijf meest gebruikte technieken om cyberaanvallen te plegen op bedrijven zijn:

 • het verspreiden van malware (kwaadaardige software)
 • het 'vissen' naar vertrouwelijke informatie bij medewerkers, ook wel phishing genoemd
 • het veroorzaken van netwerkonderbrekingen 
 • spyware of spionagesoftware
 • Denial of Service-aanvallen, aanvallen waarmee servers of websites van een bedrijf onbereikbaar worden gemaakt

Insider Threat
Aanvallen van binnenuit komen relatief vaak voor. 28 procent van de respondenten geeft aan ervaring te hebben met aanvallen die 'insiders' zijn. Het ging hierbij om onderaannemers, voormalig medewerkers, huidige medewerkers en service providers.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.pngOnderzoek: 'Hackers winnen de strijd van securityprofessionals'Wed, 28 May 2014 00:00:00 +0200
'Storagegroei, bedrijfsgroei en virtualisatie zorgen voor capaciteitsgroei van datacenters'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1288/_storagegroei__bedrijfsgroei_en_virtualisatie_zorgen_voor_capaciteitsgroei_van_datacenters_.html
Europese datacenters maken een flinke groei door. Storagegroei, bedrijfsgroei en het virtualiseren van kritische applicaties zijn hiervoor de belangrijkste drijfveren.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Consulting in opdracht van Digital Realty Trust. Voor het onderzoek werden beslissers in de datacenterwereld uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland ondervraagd. 56% van de managers verwacht dat storagegroei gaat zorgen voor capaciteitsgroei in datacenters. 48% denkt dat vooral bedrijfsgroei voor groei in de datacenterwereld gaat zorgen, terwijl 42% vooral veel capaciteitsgroei verwacht door virtualisatie. Ook big data (36%), business continuity (26%) en datacenterconsolidatie (23%) zijn belangrijke drivers achter capaciteitsgroei in datacenters.

Drivers per land
De drivers voor groei die datacentermanagers identificeren verschillen per land:

 • Verenigd Koninkrijk: storagegroei, bedrijfsgroei, virtualisatie en big data;
 • Duitsland: storagegroei, virtualisatie, big data en bedrijfsgroei;
 • Frankrijk: storagegroei, bedrijfsgroei, virtualisatie en big data;
 • Nederland: bedrijfsgroei, storagegroei/big data (gelijk geëindigd) en virtualisatie/redundantie (gelijk geëindigd);
 • Ierland: bedrijfsgroei, compliancy/consolidatie (gelijk geëindigd) en business continuity.

Bijna alle datacentermanagers (92%) verwachten de capaciteit van hun datacenter binnen vier jaar uit te zullen breiden om deze capaciteitsgroei op te vangen. 38% verwacht dat het bestaande datacenterbudget het komend jaar met 5% tot 10% stijgt om deze uitbreiding mogelijk te maken. Nog eens 7% van de respondenten verwacht een budgettoename van meer dan 10% in de komende maanden.

Overwegingen bij nieuwe investeringen
Bij de besluitvorming over nieuwe investeringen in datacenters zijn de connectiviteitsopties volgens 81% van de beslissers de belangrijkste overwegingen. Denk hierbij aan het aantal en de beschikbaarheid van netwerkleveranciers Daarna volgen betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het datacenter (79%), de energiekosten van de locatie (77%) en de mate van controle over het datacenter (76%).

Voor het onderzoek in opdracht van Digital Realty voerde Forrester Consulting een online survey uit onder organisaties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Japan, Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Canada, Australië, Nederland en Ierland. Het onderzoek heeft als doel datacenterplannen en drijfveren voor groei te evalueren. De resultaten van het Europese deel van de studie zijn gebaseerd op de antwoorden van 266 senior-level beslissers met verantwoordelijkheid voor een datacenter. Bijna twee derde werkt bij een bedrijf met meer dan duizend medewerkers. De respondenten kwamen uit de volgende regio’s: Verenigd Koninkrijk: 32%, Duitsland: 28%, Frankrijk: 24%, Nederland: 10% en Ierland: 6%. Het onderzoek vond plaats in februari 2014.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.datacenter3_jpg/165_165_80_1__datacenter3.jpg'Storagegroei, bedrijfsgroei en virtualisatie zorgen voor capaciteitsgroei van datacenters'Wed, 28 May 2014 00:00:00 +0200
SAP in trek bij kwart van de Nederlandse bedrijfsvestigingenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1287/sap_in_trek_bij_kwart_van_de_nederlandse_bedrijfsvestigingen.htmlVan de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt twee derde gebruik van een ERP-oplossing. Van de locaties met ERP-software geeft vervolgens 37 procent aan dat dit een oplossing van SAP betreft. Dat vertaalt zich naar 25 procent van alle locaties met 50 of meer medewerkers. Vooral bij de grotere locaties – vestigingen van Fortune 500 bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2.500 medewerkers in Nederland – is SAP sterk vertegenwoordigd.

Meer dan de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing. Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg, heeft SAP een flinke voorsprong op de competitie. Bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en met 250 tot 2.500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 6.800 gesprekken die de afgelopen 12 maanden zijn gevoerd met Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt 11 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met 50 tot 250 medewerkers blijft Microsoft een procentpunt achter Exact, de nummer één in dit segment. Bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers staat Microsoft op nummer één. Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500 bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; ruim 10 procent van deze locaties gebruikt Dynamics. Overall is Exact in Nederland de nummer drie leverancier van ERP-software. Exact is relatief sterk in een aantal deelmarkten, zoals in het segment medium sized businesses, waar Exact marktleider is en in het publieke domein (tweede plaats). Deze tweede plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs. Oracle ERP wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder de overheid) en door multinationals.

Maatwerkoplossingen op het gebied van ERP komen bij 5 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de transportsector. 30 procent van de locaties binnen deze sector geeft aan gebruik te maken van een op maat gesneden ERP-toepassing. Ook in het handelssegment en de industrie ligt het gebruik van maatwerkoplossingen met 20 procent ver boven het gemiddelde.

Bijna één op de vijf ERP-pakketten draait bij dienstverlener
Duidelijk wordt ook uit het onderzoek van Computer Profile dat ERP-software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 37 procent van de toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn vooral de ERP-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Bij publieke instellingen en bedrijfsvestigingen van multinationals draait meer dan de helft van de ERP-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie. In totaal wordt 17 procent gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld inbegrepen. Ongeveer 3 procent draait in de publieke cloud.

Door: Witold Kepinski


 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/sap_logo_office.jpgSAP in trek bij kwart van de Nederlandse bedrijfsvestigingenTue, 27 May 2014 00:00:00 +0200
Klachten niet kunnen reproduceren en mobility belemmeren inzichthttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1284/klachten_niet_kunnen_reproduceren_en_mobility_belemmeren_inzicht.html
50 procent van de IT-beslissers geeft aan dat de beheerafdeling alleen in grote lijnen inzicht heeft in de end user experience (EUX), zoals beschikbaarheid van servers en grote performanceproblemen. Dit blijkt uit 
onderzoek van SPSspecialist in beheer en continuïteit van IT-omgevingen, onder 145 IT-beslissers. 46 procent van de IT-beslissers geeft aan dat de beheerafdeling exact weet wat de eindgebruiker ervaart, tot aan het gedrag van applicaties op eindgebruikersniveau toe. 64 procent van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan inzicht tot op eindgebruikersniveau. Factoren die dit inzicht belemmeren zijn het feit dat klachten niet altijd gereproduceerd kunnen worden (37%), mobility (36%) en de communicatie met de eindgebruiker (34%).

Een vierde belangrijke factor die het inzicht in de ervaring van de eindgebruiker bemoeilijkt, is het aantal resources. 34 procent van de IT-beslissers geeft aan dat er te weinig resources zijn voor verdieping in de eindgebruiker. Hoewel de behoefte aan inzicht dus in hoge mate aanwezig is, beschikt de IT-beslisser niet altijd over de mogelijkheden om hierop in te spelen.

Linda Verweij (foto), COO van SPS, licht toe: “De complexiteit in het datacenter neemt steeds verder toe, waardoor het voor beheerafdelingen moeilijker wordt om snel de oorzaak van verstoringen te achterhalen. Vaak heb je ook te maken met verschillende leveranciers binnen de infrastructuur die allemaal naar hun ‘eigen stukje’ kijken. Om eindgebruikers een optimale dienstverlening te bieden, is inzicht in de end-to-end infrastructuur onmisbaar en hier hoort ook de EUX bij. Op dit moment is EUX monitoring vaak nog de missende schakel in end-to-end monitoring en management. Dit kan leiden tot miscommunicatie met de eindgebruiker en onbegrip bij verstoringen. Alleen door van A tot Z te kunnen zien, begrijpen en voorspellen wat de eindgebruiker ervaart, kan IT volledig in dienst van de business werken. En zeker nu de afhankelijkheid van IT steeds groter wordt, is het zaak dat IT-afdelingen die stap gaan maken.”

SPS heeft de resultaten van het onderzoek verwerkt in de whitepaper ‘Focus op end user experience in end-to-end monitoring essentieel voor Application Performance Management’. Deze is gratis te downloaden via http://www.sps.nl/whitepaper-end-user-experience-in-end-to-end-monitoring.html


]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.linda_verweij_jpg/165_165_80_1__linda_verweij.jpgKlachten niet kunnen reproduceren en mobility belemmeren inzichtTue, 27 May 2014 00:00:00 +0200
Effectief credit management is de kern voor goede bedrijfsvoering in goede én slechte tijdenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1283/effectief_credit_management_is_de_kern_voor_goede_bedrijfsvoering_in_goede___n_slechte_tijden.html
Graydon doet jaarlijks onderzoek naar verschillende sectoren in Nederland. In dit brancheonderzoek
leest u onder meer hoe ondernemers en financieel specialisten in de ICT-branche aankijken tegen de huidige en toekomstige financiële situatie in de markt en de eigen organisatie. Met dit jaarlijkse onderzoek hopen wij u op voorsprong te brengen door meer inzicht te verschaffen in de huidige situatie binnen de ICT-branche. U kunt het onderzoek hier downloaden.

Groei in ICT: waar en waarom?

De verwachtingen voor bedrijven in de ICT zijn gunstig in 2014. Uit jaarlijks brancheonderzoek naar de ICT sector van Graydon blijkt dat 86% van de respondenten de kansen in de markt inschat als goed tot uitstekend voor komend jaar. Ook de branchevereniging voor ICT-bedrijven in Nederland (Nederland ICT) voorziet dit jaar een groei in ICT bestedingen binnen het bedrijfsleven. Graydon ziet de grootste groei in clouddiensten, gevolgd door SaaS, PaaS, en IaaS.

ICT is bittere noodzaak binnen bedrijven

Bedrijven in de ICT doen het over het algemeen beter dan de meeste bedrijven in Nederland, zeker nu het economisch herstel nog pril is. De belangrijkste reden hiervoor is dat veel bedrijven ICT veel meer integreren in hun kernactiviteiten. Kort gezegd: zonder de juiste inzet van ICT overleven bedrijven het niet.

Slechts 5% gebruikt credit managementsoftware

Desalniettemin is het opmerkelijk dat slechts 5% van de onderzochte ondernemingen credit managementsoftware gebruikt. Optimisme over de toekomst moet er niet toe leiden dat credit management een ondergeschoven kindje wordt in een onderneming. Een goed en effectief credit managementbeleid is namelijk cruciaal voor de bedrijfsvoering in goede én slechte tijden. Door het beperken van uw risico’s en beter inzicht in rendabele markten, houdt u meer geld over voor het slim investeren in nieuwe technologieën om de concurrentie voor te blijven.

Betaalgedrag van afnemers is verslechterd

Verder valt het lage gebruik van credit managementsoftware op omdat de betaalmoraal juist verslechterde:  een kwart gaf aan pessimistischer te zijn over betaalmoraal van afnemers en klanten. Een goede betaler van vandaag kan morgen een wanbetaler zijn. Dat is al helemaal problematisch als het om een grote, belangrijke klant gaat. Eén derde van de ondernemers gaf aan sterk afhankelijk te zijn van enkele klanten. Mocht één van die klanten tegen een betalingsachterstand oplopen, dan kan een onderneming in acute cashflowproblemen raken.  

ICT ondernemer moet eigen middelen beter managen

Wilt u als ICT-organisatie zelf uw klanten tegen scherpere prijzen helpen, dan is het noodzakelijk dat u zelf uw middelen goed managet. Uw eigen zaken op orde hebben rondom uw werkkapitaal zorgt uiteindelijk voor betere marges en het kunnen aanbieden van scherpere prijzen richting uw klanten. Veel organisaties zijn hier nog onvoldoende van bewust. ’Extern winnen is intern beginnen’ is in mijn ogen dan ook een goed credo.

Door: Hans Peter Vloemans, Graydon. 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.hans_vloemans_jpg/165_165_80_1__hans_vloemans.jpgEffectief credit management is de kern voor goede bedrijfsvoering in goede én slechte tijdenMon, 26 May 2014 00:00:00 +0200
Deelnemers gezocht voor Grote ICT Innovatie enquêtehttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1282/deelnemers_gezocht_voor_grote_ict_innovatie_enqu__te.html
In samenwerking voeren Conceptsales, AME Research en itSMF een grootschalige enquête uit naar de ontwikkeling van nieuwe diensten in de ICT sector in Nederland. Het online onderzoek bestaat uit 23 vragen en duurt tien minuten. Professionals kunnen het onderzoek hier invullen en krijgen de resultaten desgevraagd toegezonden.

Direct naar de enquête!
  
De onderzoekers willen weten hoe nieuwe diensten tot stand komen, hoe het dienstontwikkelproces van IT- en Telecombedrijven eruit ziet en hoe bestaande diensten beheerd worden. Zij willen via de antwoorden op de vragen een objectief beeld krijgen van deze processen en werkwijzen in de praktijk.

Al sinds 2007 groeit de ICT sector in Nederland niet meer. In de Europese Unie krimpt de high tech sector. Als gevolg van de veranderende vraag van klanten, zijn steeds meer ICT- en telecombedrijven bezig te transformeren naar meer dienstverlenende organisaties, waardoor ze een hogere toegevoegde waarde en/of een ander business model kunnen bieden. Maar gaat dat altijd goed? En waar lopen deze bedrijven tegenaan bij het dienstontwikkelingsproces?

Het doel van dit onderzoek is het verkrijgen van een duidelijk beeld van de doorlooptijd van portfoliomanagement bij IT- en telecombedrijven in Nederland en bewustzijn creëren over het gegeven dat deze processen kunnen bijdragen aan een significante verbetering van de omzet.

Conceptsales uit Leusden adviseert klanten in de ICT sector over de ontwikkeling van nieuwe diensten en verzorgt persoonlijke trainingen aan verkopers.

AME Research verricht financieel en industrieel onderzoek naar markten en  ondernemingen in de ICT sector.

Het IT Service Management Forum (itSMF) is het grootste internationale non-profit kennisplatform op het gebied van IT management. itSMF Nederland is een vereniging gevestigd in Den Haag.
 
WK
 
]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.innovatie_2_300x300_jpg/165_165_80_1__innovatie_2_300x300.jpgDeelnemers gezocht voor Grote ICT Innovatie enquêteFri, 23 May 2014 00:00:00 +0200
Kaspersky Lab introduceert kaspersky-cyberstat.comhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1281/kaspersky_lab_introduceert_kaspersky_cyberstat.com.html
Kaspersky Lab
 introduceert kaspersky-cyberstat.com, een overzicht van unieke statistische data dat een real-time beeld geeft van de ‘cyberwereld’ en zijn populatie. De nieuwe portal verzamelt statistische informatie van over de hele wereld over de activiteiten van mensen online, de apparaten die zij gebruiken en de dreigingen waar ze mee te maken krijgen.

De website biedt extra aandacht aan cyberdreigingen: welke malware is momenteel het meest actief en welke schade kan deze toebrengen aan gebruikers en hun apparaten. De site toont getallen omtrent de grootste online dreigingen, lijsten van landen die in de afgelopen maanden het meest zijn aangevallen en het aantal verschillende malware samples die vandaag gedetecteerd zijn.

Om het plaatje compleet te maken is de informatie over cyberdreigingen aangevuld met het totale aantal internetgebruikers wereldwijd, inclusief de gebruikers die onlangs internet ontdekt hebben. Ook wordt informatie getoond over onder andere het aantal verstuurde e-mails, blogposts en tweets, hoeveel nieuwe mobiele telefoons er op een dag verkocht zijn en hoeveel sites er zijn gehackt.

De statistieken op kaspersky-cyberstat.com worden deels afgeleid uit informatie van het Kaspersky Security Network, een cloudgebaseerde dienst die real-time informatie biedt over nieuwe dreigingen die gedetecteerd worden door Kaspersky-producten. Deze informatie wordt verwerkt door antivirus experts van Kaspersky Lab wereldwijd. Daarnaast wordt informatie ontleend uit andere bronnen, met name uit de online statistiek-diensten worldometers.info en realityclock.com.

Aanvullend op deze portal heeft Kaspersky Lab onlangs de interactieve Cyberthreat Map geïntroduceerd, een‘wereldkaart’ die in real-time wereldwijd cyberbeveiligingsincidenten visualiseert.

Kijk voor meer informatie op kaspersky.cyberstat.com.

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/kasperskylab_logo_2014.jpgKaspersky Lab introduceert kaspersky-cyberstat.comFri, 23 May 2014 00:00:00 +0200
IBM: Buitenlandse bedrijven zorgen voor meer banen in Nederlandhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1280/ibm__buitenlandse_bedrijven_zorgen_voor_meer_banen_in_nederland.html
Het aantal nieuwe banen in Nederland ten gevolge van aangekondigde buitenlandse investeringen is met een record van ruim 50% toegenomen. Ook het aantal investeringsprojecten in Nederland steeg met 18% tot 370. Dat blijkt uit het Global Locations Trends 2014 rapport dat vandaag door IBM is gepubliceerd. Hoeveel er banen verdwenen zijn wordt overigens niet vermeld.

Jaarlijks analyseert IBM Global Business Services de buitenlandse investeringstrends. Uit de resultaten blijkt dat Nederland 370 investeringsprojecten heeft aangetrokken in 2013: een stijging van 18% ten opzichte van 2012. Deze nieuwe investeringen zullen ongeveer 9.200 nieuwe banen creëren, een stijging van 52% ten opzichte van de 6.000 arbeidsplaatsen in 2012. In beide gevallen gaat het om een historisch record van nieuwe buitenlandse investeringen in Nederland.

“Nederland blijft zeer sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen”, stelt Roel Spee, global leader van lokatie-adviseur IBM-Plant Location International (PLI), dat het jaarlijkse Global Location Trends rapport produceert. “Zo heeft Nederland een aantal sterke troeven zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur, en sterk arbeidspotentieel, terwijl de kosten binnen west-europees verband zeer concurrerend zijn.”

Belangrijkste uitkomsten van de analyse zijn:
· Informatie en Communicatie Technologie (ICT) creëert ruim een vijfde van de nieuwe banen, gevolgd door de Zakelijke Dienstverlening en de Voedingsindustrie (elk 9%) en Handel en Chemie (elk 8 %).
· Bedrijven uit de Verenigde Staten investeren het meest met 35% van de nieuwe banen. Meer dan in andere landen zijn China en India belangrijke herkomstlanden geworden. China levert 10% van de nieuwe banen, India 8%. Alleen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk (16%) leveren nog meer arbeidplaatsen.
· West-Nederland blijft dominant met 68% van de projecten en 56% van de banen. Zuid-Nederland trok 29% van de nieuwe arbeidplaatsen aan (19% van de projecten). In Noord- en Oost-Nederland ging het om respectievelijk 7% en 8% van de nieuwe banen en 2% en 10% van het aantal projecten.
· De Amsterdamse agglomeratie haalde 141 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam en Den Haag met elk 44 projecten.

“Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen” stelt Roel Spee vast. “En het presteert nu opnieuw sterker dan voor de crisis. Dit geldt zeker niet in dezelfde mate voor alle andere west-europese landen. De loonmatiging die Nederland al jaren geleden heeft ingezet speelt hierin een belangrijke rol.”
“Verder is het bemoedigend dat bedrijven uit groeilanden China en India de weg naar Nederland blijven vinden, terwijl hun investeringen wereldwijd het laatste jaar niet verder groeiden dan in de voorgaande jaren.”

De projecten die het hoogste aantal nieuwe banen creeren zijn:
Action: distributiecentrum in Echt-Susteren 600 banen
Unilever: nieuw hoofdkantoor in Rotterdam 400 banen
IBM: dienstencentrum in Groningen 350 banen
Huawei: nieuw kantoor in Voorburg 280 banen
Wipro: nieuw kantoor in Eindhoven 270 banen

Het volledige Global Location Trends rapport voor 2014 wordt gepubliceerd na de zomer. De editie van 2013 is vrij beschikbaar via www.ibm.com/gbs/pli
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/.p5291440_jpg/165_165_80_1__p5291440.jpgIBM: Buitenlandse bedrijven zorgen voor meer banen in NederlandFri, 23 May 2014 00:00:00 +0200
Bijna helft bedrijven weet niks van nieuwe Europese wet voor databescherminghttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1278/bijna_helft_bedrijven_weet_niks_van_nieuwe_europese_wet_voor_databescherming.html
Uit onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, blijkt dat 4 op de 10 bedrijven in de Benelux zich niet bewust zijn van het feit dat er een nieuwe Europese wet van kracht gaat voor databescherming. De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Slechts 15 procent van de organisaties in de Benelux weet goed wat deze wetgeving voor hun organisatie gaat betekenen. 

Onduidelijkheid over de benodigde maatregelen
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 15 procent van de Benelux-organisaties weet welke concrete stappen er moeten worden genomen om te voldoen aan de wetgeving. Slechts de helft van de organisaties denkt dat het realistisch is om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving. De respondenten gaven daarnaast aan dat ze verwachten gemiddeld 2 jaar nodig te hebben om überhaupt compliant te kunnen zijn.

70 procent geen vertrouwen in effect wetgeving
Meer dan twee derde van de Benelux-respondenten denkt niet (40 procent) of weet niet (31 procent) dat de regulering organisaties gaat beschermen tegen het illegaal verkrijgen van data door cybercriminelen. Minder dan de helft van de respondenten (47 procent) denkt dat de nieuwe wetgeving inderdaad nodig is om de gegevens van de Europese burgers beter te beschermen. 

Niet voldoende op de hoogte van sancties
24 procent van de Benelux-respondenten geeft aan niet op de hoogte te zijn dat er boetes betaald moeten worden als men niet voldoet aan de wettelijk opgestelde eisen. Dit terwijl sancties kunnen oplopen tot 5 procent van de totale omzet van een organisatie. Bijna 60 procent van de respondenten geeft aan dat een boete van 2 procent van de omzet significante gevolgen gaat hebben voor hun business. Bij een boete van 5 procent van de gehele omzet is dit percentage nog hoger (80 procent).

Verantwoordelijkheid bij overheid
Bijna 40 procent van de respondenten geeft aan van mening te zijn dat de verantwoordelijkheid om bedrijven op de hoogte te brengen van deze nieuwe wetgeving bij de overheid ligt.

Over het onderzoek 
Het onderzoek is uitgevoerd onder 850 Europese organisaties, waaronder 100 Benelux-respondenten.

 
]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.eu_jpg/165_165_80_1__eu.jpgBijna helft bedrijven weet niks van nieuwe Europese wet voor databeschermingFri, 23 May 2014 00:00:00 +0200
MKB'ers zouden juist kleinschalige data moeten verzamelenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1277/mkb_ers_zouden_juist_kleinschalige_data_moeten_verzamelen.html
Big data heeft de reputatie bedrijven in staat te stellen concurrentievoordeel te behalen. Een nieuw onderzoek trekt dit voor MKB'ers in twijfel. MKB-bedrijven zouden juist kleinschalige data of klantdata moeten verzamelen om een concurrentievoordeel te behalen.

Dit opvallend resultaat trekt SDL in een recent onderzoek. Generatie Y, die bestaat uit mensen die na 1980 zijn geboren, zijn volgens SDL de belangrijkste klanten van MKB'ers. Deze groep zou vooral geïnteresseerd zijn in gepersonaliseerde aanbiedingen. Om deze aanbiedingen op te kunnen zetten moeten bedrijven volgens SDL veel kleinschaliger data verzamelen.

Minder zorgen om privacy
Deze jonge generatie gebruikers is volgens SDL minder bezorgd om online privacy dan oudere generaties. 60% van de onderzochte gebruikers uit generatie Y geeft aan geen problemen te hebben persoonlijke informatie af te dragen aan bedrijven die zij vertrouwen. Deze bereidheid neemt verder toe indien bedrijven directe marketing gebruiken en klanten bij het merk betrekken.

SDL stelt dat MKB'ers zich bijvoorbeeld kunnen richten op sociale interactie op social media. Door informatie te verzamelen over uitingen rond een bedrijf op social media kunnen MKB'ers inspelen op deze klanten. Generatie Y maakt op social media namelijk geen geheim van hun interesses. Ook zijn zij eenvoudig te volgen via bijvoorbeeld hashtags.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.big_data_jpg/165_165_80_1__big_data.jpgMKB'ers zouden juist kleinschalige data moeten verzamelenThu, 22 May 2014 00:00:00 +0200
'36% van de gebruikers herkent Google Adwords-advertenties niet'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1276/_36__van_de_gebruikers_herkent_google_adwords_advertenties_niet_.html
Google Adwords blijkt een doeltreffende manier te zijn om een bedrijfswebsite hoog in de zoekresultaten te krijgen. 36% van de gebruikers herkent Adwords-reclames namelijk niet als advertentie.

Dit blijkt uit onderzoek van Econsultancy en Bunnyfoot. Een kwart van de mensen blijkt niet te weten dat Google actief is in de advertentiewereld. Door het ontbreken van deze kennis herkent deze groep de advertenties van Adwords in zoekresultaten niet.

Websites met autoriteit
41% van de respondenten weet niet dat Adwords betaalde advertenties zijn. Deze groep erkent wel dat de advertenties afwijkend zijn, maar denkt juist dat deze opvallend linkjes verwijzen naar websites met autoriteit.

81 procent van de onderzochte bezoekers blijkt eerder op een betaalde link in de zoekresultaten te klikken dan een 'organisch zoekresultaat'. Organische zoekresultaten worden zonder betaling opgenomen in de zoekresultaten.
 
WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/googlelogo.gif'36% van de gebruikers herkent Google Adwords-advertenties niet'Thu, 22 May 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'Werknemers blijven slordig omgaan met mobiele beveiliging'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1275/gartner___werknemers_blijven_slordig_omgaan_met_mobiele_beveiliging_.html
Dat de Bring Your Own Device (BYOD)-trend allerlei beveiligingsrisico's met zich meebrengt is al langer duidelijk. Een nieuw onderzoek van Gartner toont aan dat het probleem voornamelijk bij medewerkers ligt. Veel medewerkers gaan namelijk ronduit slordig met de beveiliging van mobiele apparaten om.

Eén op de vier ondervraagde zakelijke gebruikers geeft tegenover Gartner toe in 2013 een beveiligingsprobleem te hebben gehad op zijn privé mobiele apparaat. Van deze groep besloot slechts 27 procent het probleem ook te melden bij zijn werkgever. De IT-afdeling kan zonder zo'n melding echter geen maatregelen nemen om bedrijfsdata veilig te stellen.

BYOD is populair
Dit is een groot probleem, aangezien privé mobiele apparaten met grote regelmaat op de werkvloer worden gebruikt. Ruim de helft van de ruim 900 ondervraagde medewerkers geeft aan dagelijks meer dan een uur met werk bezig te zijn op persoonlijke apparaten. De kans dat bedrijfsinformatie op de persoonlijke apparaten komt te staan is dan ook groot. Zodra de apparaten echter buiten het bedrijfsnetwerk komen heeft de IT-afdeling van het bedrijf geen enkele controle meer over de data.

De helft van alle respondenten gebruikt zijn mobiele apparaat met regelmaat voor zowel sociale als productieve doeleinden. Gartner stelt dat steeds meer werknemers hun persoonlijke mobiele apparaat voor hun werk dan ook onmisbaar achten.

Maatregelen
Bedrijven nemen steeds meer maatregelen om bedrijfsdata op persoonlijke apparaten van medewerkers te beveiligen. Gartner stelt dat de juiste mix van beveiligingsmaatregelen noodzakelijk is om een goede balans te creëren tussen flexibiliteit voor de gebruiker, bescherming van data en governance. Bedrijven hebben volgens het onderzoeksbureau de hulp van serviceproviders nodig om op dit gebied een beleid en maatregelen te implementeren. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld mobile device management oplossingen en encryptie.

26 procent van de respondenten geeft aan door zijn werkgever verplicht te worden speciale BYOD-apparaten te gebruiken om op de werkvloer mobiel te werken. 15% van de respondenten moet zich houden aan een BYOD-beleid. 33% stelt dat zijn werkgever geen BYOD-beleid heeft opgesteld, terwijl de rest niet weet of een dergelijk beleid bestaat.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gifGartner: 'Werknemers blijven slordig omgaan met mobiele beveiliging'Wed, 21 May 2014 00:00:00 +0200
Big Data krijgt interesse bij Middelgrote Nederlandse ondernemingenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1274/big_data_krijgt_interesse_bij_middelgrote_nederlandse_ondernemingen.htmlMiddelgrote Nederlandse ondernemingen ontdekken de toegevoegde waarde van big data, de informatie die als gevolg van het toenemende gebruik van sociale netwerken en multimedia door consumenten beschikbaar komt. De bedrijven gebruiken de steeds groter wordende stroom gegevens vooral om de klantenservice te verbeteren en meer inzicht te verkrijgen in de behoeften van klanten. Daarnaast spelen big data een rol bij het bepalen van de strategie en wordt de informatie gebruikt om producten te vernieuwen.

Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder bijna tweehonderd middelgrote ondernemingen naar de wijze waarop zij met de steeds groter wordende stroom klanteninformatie omgaan. Van de onderzochte ondernemingen geeft bijna 40% aan inmiddels gebruik te maken van dit soort klantgegevens.

Ruim 60% beschikt bovendien over een strategie als het gaat om het gebruik van 'big data'. Ruim de helft van de bedrijven gebruikt de informatie om de klantenservice te verbeteren en meer inzicht te krijgen in de behoeften van klanten. In iets mindere mate dient de informatie ook om de strategie te bepalen, de bedrijfsvoering te verbeteren en producten te vernieuwen. Eén op de drie ondernemingen die gebruik maken van big data doen dat om inzicht te krijgen in hun reputatie.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat ruim 90% van de bedrijven van mening is dat de inzet van big data leidt tot meer toegevoegde waarde voor de onderneming. Ruim 60% vindt dat het inzicht in de behoefte van klant hierdoor is gegroeid. Daarnaast heeft ruim 40% de concurrentiepositie zien verbeteren en geeft bijna 40% aan dat de uiteindelijke prestatie van het bedrijf is verbeterd. Bijna 40% van de onderzochte ondernemingen geeft dan ook aan specialisten in huis te zullen halen om meerwaarde te halen uit het gebruik van big data. Niet meer dan één op de vier bedrijven vindt dat de onderneming door het gebruik van big data meer grip heeft gekregen op de reputatie.

De onderzochte ondernemingen verwachten in het algemeen dat de invloed van de sociale media de komende jaren fors zal toenemen. Dat geldt volgens Ernst Groenteman van KPMG niet alleen voor de omgeving waarin de bedrijven opereren, maar ook voor hun eigen bedrijfsvoering.

Groenteman: "Ruim 80% van de middelgrote bedrijven in Nederland ziet de invloed van de sociale media op de eigen bedrijfsvoering groeien. Bovendien zien vier op de tien ondernemingen door het gebruik van big data de concurrentieverhoudingen met grotere bedrijven in het voordeel van deze ondernemingen veranderen. Deze bedrijven beschikken immers over veel meer data en middelen om daar inzicht uit te halen. Bijna de helft van de middelgrote bedrijven is dan ook van plan om de beschikbare informatie nog beter in te zetten in de bedrijfsvoering om de achterstand niet groter te laten worden. Daarnaast overweegt bijna 30% aansluiting te zoek bij andere bedrijven om te kunnen beschikken over meer klantgerichte gegevens.

Overigens overheerst bij de onderzochte bedrijven het besef dat strategische beslissingen in toenemende mate gebaseerd moeten zijn op harde feiten en niet op het zogenaamde 'onderbuikgevoel'. Big data kunnen hierbij een belangrijke rol spelen."
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.big_data_jpg/165_165_80_1__big_data.jpgBig Data krijgt interesse bij Middelgrote Nederlandse ondernemingenWed, 21 May 2014 00:00:00 +0200
'Europese bedrijven verspillen jaarlijks 9,6 miljard euro aan ongebruikte bedrijfssoftware'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1273/_europese_bedrijven_verspillen_jaarlijks_9_6_miljard_euro_aan_ongebruikte_bedrijfssoftware_.html
Wie in technologie investeert wil daar uiteraard ook van profiteren. Europese bedrijven blijken opvallend genoeg echter ieder jaar miljarden euro's weg te gooien door aangeschafte bedrijfssoftware niet te gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Sage, waarvoor zeshonderd IT-beleidsmakers uit de EU zijn ondervraagt. Midden- en kleinbedrijven verspillen gemiddeld 43.138 euro per jaar. De totale schadepost in de EU loopt op tot 9,6 miljard euro per jaar.

Bedrijfssoftware niet optimaal gebruiken
88 procent van de Europese bedrijven maakt volgens Sage niet optimaal gebruik van bedrijfssoftware. Nederlandse bedrijven presteren op dit vlak zelfs nog slechter. Maar liefst 92 procent van de bedrijven zou bedrijfssoftware niet optimaal gebruiken. Zestig procent gebruikt wel meer dan vijftig procent van de functionaliteiten van de bedrijfssoftware.

De redenen hiervoor verschillen per land. Duitse bedrijven leggen de oorzaak bij duplicatie met andere software (35 procent), terwijl iets meer dan een kwart (26 procent) van de respondenten uit het Verenigd Koninkrijk de verspilling wijt aan een gebrek aan vraag van de klant. 36 procent stelt dat er een te groot aantal functionaliteiten in de bedrijfssoftware beschikbaar is in verhouding met de reële bedrijfsbehoeften. 25 procent stelt dat een gebrek aan opleiding van de gebruikers de reden is dat bedrijfssoftware niet volledig wordt gebruikt.

Invloed van gebruikers
IT-beleidsmakers worden tevens steeds meer beïnvloed door gebruikers. De kenmerken van de consumerisation van IT vinden volgens Sage dan ook hun weg vinden naar bedrijfssoftware. Social media bleek bijvoorbeeld een snelgroeiend gebied te zijn. 64 procent van de bedrijven benadrukt het belang van met social media geassocieerde functionaliteiten.

De cloud blijft populair. 76 procent van de Europese bedrijven overweegt in de toekomst te investeren in cloud-gebaseerde bedrijfssoftware. Onder Nederlandse bedrijven ligt dit percentage eveneens op 76 procent.

Succes monitoren
Europese bedrijven houden het succes van bedrijfssoftware wel goed in de gaten. Hierbij wordt vooral gekeken naar servicebeschikbaarheid en bedrijfsimpact.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.software_jpg/165_165_80_1__software.jpg'Europese bedrijven verspillen jaarlijks 9,6 miljard euro aan ongebruikte bedrijfssoftware'Mon, 19 May 2014 00:00:00 +0200
Steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie in de cloudhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1272/steeds_meer_organisatorische_bedrijfsinformatie_in_de_cloud.html
CIO's en andere leidinggevenden verhuizen ondanks zorgen om de veiligheid toch steeds meer organisatorische bedrijfsinformatie naar de cloud. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van de private cloud en software-as-a-service (SaaS).

Dit blijkt uit onderzoek van Unisys Corporation. Voor het online onderzoek, dat werd afgenomen in 2013, vroegen Unisys en IDG Research CIO's en andere leidinggevenden in de IT naar hun huidige en toekomstige uitgaveprioriteiten. Meer dan 350 senior IT-managers in de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika, deden mee aan het onderzoek. Onder de deelnemende organisaties bevonden zich zowel bedrijven als overheidsinstellingen.

Beveiliging is grootste obstakel
Meer dan 70 procent van de respondenten gaven zorgen over de beveiliging op als het voornaamste obstakel bij het implementeren van cloudgebaseerde strategieën in hun organisaties. Andere uitdagingen bij het implementeren van cloudoplossingen waren zorgen over informatiebeheer (45 procent van de ondervraagden) en het voldoen aan de hoge maatstaven van het bedrijfsleven (42 procent).

Ondanks deze obstakels geeft meer dan 50 procent van de senior-level IT-leidinggevenden bij organisaties met meer dan 1000 werknemers aan dat ze minimaal één applicatie of een deel van de IT-infrastructuur van de organisatie in de cloud hebben staan. Deze leidinggevenden geven ook aan dat ongeveer 26 procent van hun bedrijfsinformatie momenteel in een private cloudomgeving staat en dat ze verwachten dat dit percentage in de komende 18 maanden zal groeien tot 32 procent.

Meer budget voor de cloud
Ruim de helft (53 procent) van de senior-level IT managers bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers verwacht de komende 12 maanden meer geld uit te gaan geven aan SaaS en cloudgebaseerde applicaties. Vierenveertig procent van de respondenten zegt dan ook al actief onderzoek te doen naar nieuwe cloud- of SaaS-applicaties. Anders zijn zelfs al met een pilot bezig.

De senior IT-leidinggevenden focussen zich voornamelijk op het terugbrengen van de kosten en het efficiënter beheren van de IT-infrastructuur, op de voet gevolgd door het faciliteren van innovatie in hun bedrijfsprocessen. De ondervraagden gaven aan dat uitrolsnelheid, vergrootte flexibiliteit en het garanderen van continuïteit de voornaamste redenen waren voor het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cloud2_jpg/165_165_80_1__cloud2.jpgSteeds meer organisatorische bedrijfsinformatie in de cloudMon, 19 May 2014 00:00:00 +0200
As a Service markt in Nederland in kaart gebrachthttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1271/as_a_service_markt_in_nederland_in_kaart_gebracht.htmlDe ICT as a Service markt in Nederland bestaat uit tussen de 600 en 800 bedrijven.

Dit is een van de voorlopige resultaten uit het onderzoek naar de Nederlandse as a Service markt dat VOISS het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. Onderzocht werd welke ICT bedrijven als as a Service dienstverleners kunnen worden aangemerkt. Van deze bedrijven is in kaart gebracht welke dienstverlening zij aanbieden, wat hun “bedrijfs-DNA” is en hoe ze gecertificeerd zijn.

Uit het onderzoek kwam ondermeer naar voren dat meer dan de helft van deze bedrijven langer dan 10 jaar bestaat en het overgrote deel behoort tot het midden- en kleinbedrijf.

Het blijkt dat de “oude” garde in grote getale de stap naar "as a Service" dienstverlening inmiddels gemaakt heeft.

De eerste resultaten van het onderzoek zijn te vinden op:

http://voissresearch.nl/wp-content/uploads/2014/05/Voiss_ResearchResult2014_01.pdf

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cloudnl_png/165_165_80_1__cloudnl.pngAs a Service markt in Nederland in kaart gebrachtFri, 16 May 2014 00:00:00 +0200
April Awareness 2014: '80% van de bedrijven is niet goed beveiligd tegen phishing'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1267/april_awareness_2014___80__van_de_bedrijven_is_niet_goed_beveiligd_tegen_phishing_.html
Bedrijven zijn massaal niet bestand tegen phishingaanvallen. Bij maar liefst 80% van de organisaties kwamen tijdens de campagne April Awareness phishingmailtjes door de spamfilter heen. 23% van de medewerkers die de phishing e-mail in hun e-mailbox ontvingen, klikten op de link in de phishing e-mail.

Dit blijkt uit April Awareness 2014, een jaarlijks onderzoek van LBVD naar de digitale wereld. Organisaties die deelnemen aan April Awareness kunnen het bewustzijnsniveau van hun directie en medewerkers verhogen en in dit geval ook de techniek verbeteren.

Bewustzijn vergroten
Wie op een phishinglink klikte werd doorgestuurd naar een landingspagina. Hier werd duidelijk gemaakt dat ze slachtoffer waren van phishing en kregen zij tips om zich beter te kunnen wapenen tegen phishing. Ook kregen zij de mogelijkheid de phishingmail door te sturen naar bekenden om het bewustzijn onder deze ontvangers te vergroten.

De techniek lijkt de zwakste schakel te zijn. Slechts 20% van de organisaties had zijn spamfilters zo ingesteld dat de phishing e-mails werden tegengehouden. Dit is gevaarlijk, omdat medewerkers ervan uitgaan dat de e-mails in hun mailbox veilig zijn.

Beveiliging wel op orde
20% van de deelnemende organisaties had zijn beveiliging wel goed op orde. De phishingmails kwamen in eerste instantie niet door het spamfilter heen. Nadat de afdelingen ICT ervoor zorgden dat de phishing e-mails wel in de e-mailboxen terechtkwamen, klikten maar 10% van de medewerkers op de phishinglink.

LBVD verzamelt de instellingen van de spamfilters, geeft zelf aanbevelingen en deelt dit in een later stadium met de minder sterke organisaties. Sommige organisaties hebben direct actie ondernomen en ervoor gezorgd dat ook hun spamfilters voortaan phishing e-mails tegenhouden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.phishing_png/165_165_80_1__phishing.pngApril Awareness 2014: '80% van de bedrijven is niet goed beveiligd tegen phishing'Wed, 14 May 2014 00:00:00 +0200
Spring Personnel: '20% van de medewerkers komt niet door zijn proeftijd heen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1263/spring_personnel___20__van_de_medewerkers_komt_niet_door_zijn_proeftijd_heen_.html
Het vinden van geschikt personeel is zeker niet altijd eenvoudig. Maar liefst één op de vijf nieuwe medewerkers komt niet door zijn proeftijd heen. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn slechte prestaties of veel afwezigheid van de werknemers.

Dit blijkt uit onderzoek van Spring Personnel onder Britse werknemers. 18% van alle medewerkers zag zijn contract na zijn proefperiode niet verlengd worden. 62% van deze groep geeft aan dat dit gebeurde nadat zij te slechte prestaties leverde. 38% bekent niet altijd op tijd te zijn geweest, wat een belangrijke rol heeft gespeeld in het niet verlengen van hun contract.

Botsende persoonlijkheden
De persoonlijkheid van medewerkers blijkt eveneens een belangrijk rol te spelen. 12% van de ondervraagde managers geeft aan dat botsende persoonlijkheden voor hen reden was een medewerker na zijn of haar proeftijd te laten gaan.

"Bedrijven moeten het sollicatieproces zo doortastend mogelijk uitvoeren, aangezien deze hoeveelheid mensen die niet door hun proeftijd heen komt duur kan zijn en een impact kan hebben op het bestaande team", legt Alex Fleming, algemeen directeur van Spring Personnel uit. Het bestaande team zal immers keer op keer tijd moeten investeren in het inwerken van nieuwe medewerkers. "Het krijgen van de baan lijkt het eenvoudige stuk te zijn. De grote uitdaging is de proeftijd doorkomen", aldus Fleming.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.gedemotiveerd_personeel_jpeg/165_165_80_1__gedemotiveerd_personeel.jpegSpring Personnel: '20% van de medewerkers komt niet door zijn proeftijd heen'Mon, 12 May 2014 00:00:00 +0200
Orange Business Services en Sia Partners analyseren nieuwe manieren van werkenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1262/orange_business_services_en_sia_partners_analyseren_nieuwe_manieren_van_werken.htmlOrange Business Services en consultancybedrijf Sia Partners lanceren een positioneringsdocument bestaande uit een onderzoek naar de wijze waarop de diverse manieren van werken fundamenteel is veranderd door digitaal, de impact van digitaal op werknemers en bedrijven, de interactie met klanten en partners en de nieuwe kansen die ontstaan. Dit positioneringsdocument is gebaseerd op een Europees onderzoek dat in samenwerking met Sia Partners en Harris Interactive werd uitgevoerd. Aan dit onderzoek deden meer dan 1800 CEOs, IT-managers, business owners en HR-managers mee in vijf Europese landen, waaronder de Benelux.

Nieuwe manieren van werken voor verbeterde klantrelatie
Het digitale fenomeen heeft vandaag de dag invloed op de verwachtingen van individuen. Zij vragen om meer connectiviteit, personalisatie en interactie bij bedrijfsrelaties. Het onderzoek toont aan dat 85% van de Europese bedrijven erkennen dat verbeterde klantenservice de aanjager van de nieuwe manieren van werken is. Het positioneringsdocument laat de ervaringen van BNP Paribas Wealth Management aan bod komen. Het bedrijf gaf de steeds mobielere verkoopafdelingen in Azië tablets om de klantrelaties te managen en te verbeteren.

Thuiswerken verschilt door de komst van “third place working”
Flexibel werken is niet alleen een manier om de levenskwaliteit van werknemers te verbeteren, maar ook een hefboom voor de productiviteit en vastgoedoptimalisatie van bedrijven. Het onderzoek toont aan dat flexibel werken bij 54 procent van de Europese bedrijven wordt geformaliseerd door een wettelijk kader. Zij hebben een bedrijfsbeleid rondom thuiswerken vastgelegd. Naast thuiswerken en werken op kantoor, neemt werken vanuit verschillende locaties vele nieuwe vormen aan. Denk aan locaties die publiekelijk zijn of door bedrijven worden aangeboden. Dit soort nieuwe werkplekken voor werknemers vallen onder de categorie “third places to work.”

Samenwerken: bedrijven geven toegang tot hun ecosysteem
Door co-creatie, samenwerking en co-innovatie maakt collaboratie een echte evolutie door in de manieren van werken die mogelijk worden gemaakt dankzij de digitale transformatie. Bedrijven breiden hun samenwerking uit, door een steeds groter netwerk aan leveranciers, klanten en partners. “Corpoworking” is een nieuwe trend waarbij leden van het ecosysteem in een speciaal bestemde locatie kunnen werken. Zo ook bij SNCF die specifieke werkplekken in het nieuwe hoofdkantoor voor partners en klanten beschikbaar heeft gesteld, inclusief wifi-toegang. Daarnaast geeft 74% van de Europese bedrijven aan dat samenwerken met partners een ‘must-have’ of ‘nice-to-have’ is.

Beveiliging: een belangrijke voorwaarde voor bedrijven
De opkomst van nieuwe manieren van werken vraagt om een transformatie van de IT-infrastructuur van bedrijven. Ook roept het vragen op over beveiliging en bescherming van bedrijfsgegevens. 65% van de bedrijven die meededen aan dit onderzoek bevestigen dat beveiliging van invloed zal zijn op de manier waarop er in de aankomende drie jaar gewerkt gaat worden. In 2013 heeft 62% van de Europese bedrijven een veilige mobiele oplossing en 10% zal er één in 2014 hebben.

IT-projecten worden steeds meer beïnvloed door business-afdelingen
Ondanks dat IT-managers bij 97% van de Europese bedrijven vandaag de dag nog altijd verantwoordelijk zijn voor de keuzes rondom het digitale apparatuur en de oplossingen, toont het positioneringsdocument aan dat business owners – directors of managers van business units, productie, faciliteit, marketing of sales – steeds meer invloed hebben in de besluitvormingsprocessen. 38% van de Europese bedrijven denkt dat de betrokkenheid van business owners in de aankomende drie jaar zelfs gaat toenemen. Human Resources (HR) executives hebben ook een grote rol. Bij 59% van de bedrijven blijkt HR betrokken te zijn bij de besluitvormingsprocessen rondom de werkomgeving.

In 2014 wil 44% van de Europese bedrijven minstens één nieuwe tool of dienst implementeren om de nieuwe manieren van werken verder te ontwikkelen. Zo worden de projecten die de hoogste prioriteit hebben voor de korte termijn aangehaald om cloud-diensten, tablets en applicaties in te zetten. De ambitie van Orange Business Services en Sia Partners is om bedrijven te begeleiden in hun digitale transformatie.

Het positioneringsdocument inclusief meer gegevens over de Benelux – met zelfs vele lokaal gevestigde Belgische bedrijven - is verkrijgbaar via deze link.
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.orange_business_services_jpg/165_165_80_1__orange_business_services.jpgOrange Business Services en Sia Partners analyseren nieuwe manieren van werkenMon, 12 May 2014 00:00:00 +0200
Veel belemmeringen tussen integratie van IT en businesshttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1261/veel_belemmeringen_tussen_integratie_van_it_en_business.htmlCIO’s en andere IT-executives hebben significante vooruitgang geboekt in hun jarenlange inspanningen om hun IT-afdelingen goed af te stemmen met hun business units. Desondanks blijven er belemmeringen bestaan om een volledige integratie van de IT en business te realiseren. Dit is de uitkomst van het onderzoek “CIOs at a Technology and Cultural Crossroads”, uitgevoerd in opdracht van Red Hat, leverancier van opensourceoplossingen.

Het onderzoek naar de huidige en toekomstige rol van CIO’s, uitgevoerd door CIO Strategic Marketing Services /IDG Research Services, is gehouden onder 100 respondenten, waarbij alle respondenten werkzaam zijn op directieniveau of hoger bij organisaties met 1000 of meer werknemers. Het onderzoek geeft zo inzicht in de voortgang die CIO’s en andere IT-executives hebben gemaakt in het aannemen van een meer strategische rol, maar ook in de blijvende uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden. Tevens riep het onderzoek fundamentele vragen op over hoe CIO’s het beste zakelijke innovatie kunnen bevorderen binnen de organisatie, en hoe dat door de samenvoeging van business en IT kan leiden tot een heroverweging van de CIO-positie.

Momenteel besteden CIO’s en andere leidinggevenden veel tijd aan het in bedrijf houden van hun systemen. Respectievelijk 48 en 47 procent van de respondenten selecteerden ‘het verbeteren van IT- diensten/systeemprestaties’ en ‘het implementeren van nieuwe systemen en architecturen’ als een van hun top vijf focusgebieden. 45 procent van de respondenten gaf aan dat ze op dit moment bezig zijn met het afstemmen van hun IT-initiatieven op de bedrijfsdoelstellingen.

Volgens de resultaten van de enquête willen IT-managers de komende jaren meer tijd besteden aan de bedrijfsstrategie. Toen hen werd gevraagd waar ze graag meer tijd in willen stoppen de komende drie tot vijf jaar, gaven de respondenten aan dat ze willen kijken naar hun kansen voor concurrerende differentiatie (48 procent); IT/business-samenwerkingen willen cultiveren (42 procent); innovaties willen stimuleren(41 procent); IT-initiatieven willen ontplooien (35 procent); en de bedrijfsstrategie willen ontwikkelen en verfijnen (32 procent).

Als de kans zich aandient, denken de respondenten een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan bedrijfsstrategieën. Onder de ondervraagden zegt 78 procent dat hun kennis van het bedrijf ‘uitstekend’ of ‘goed’ is en 66 procent dat hun ontvankelijkheid voor nieuwe ideeën vanuit business units ‘uitstekend’ of ‘goed’ is. Zelfs als ze de kans hebben om te innoveren, voelden velen zich echter gedwarsboomd door factoren buiten hun controle. Op de vraag of ze budget tot hun beschikking hebben om nieuwe ideeën te ondersteunen en mogelijk te maken, geeft 57 procent aan dat hun beschikbare budget slechts 'redelijk' of 'slecht' is, en 62 procent zegt hetzelfde over hun personeelsbezetting.

Andere uitdagingen blijven bestaan, voordat IT echt gezien kan worden als een middel dat bijdraagt aan de bedrijfsstrategie. In het onderzoek werden de respondenten gevraagd te omschrijven hoe de zakelijke stakeholders de IT-organisatie zagen. Slechts 10 procent gaf aan te worden gezien als ‘business peers’ die zich ook bezighouden met het ontwikkelen van de bedrijfsstrategie – en niet alleen het mogelijk maken ervan. Van de zakelijke stakeholders ziet slechts 4 procent IT als een ‘business game changer’, die het belangrijkste middel is om de toekomstige concurrentiepositie van het bedrijf te vergroten. De IT-respondenten zeiden op hun beurt dat bijna 30 procent van de zakelijke stakeholders de IT-afdeling nog steeds beschouwt als kostenpost. Volgens het onderzoek werken IT en business (in 16 procent van de gevallen) alleen samen om gezamenlijk nieuwe projecten en mogelijkheden voor innovaties te identificeren.

“IT is een bron van belangrijke innovaties en het is de verantwoordelijkheid van IT-executives om de strategische waarde van die innovatie te communiceren,” zegt Lee Congdon, CIO, Red Hat. “De resultaten van het onderzoek laten duidelijk de behoefte zien van IT-executives om een breed inzicht te hebben van de organisatie en om de samenwerking tussen IT en zakelijke leiders te vergroten. Door deze innovatiesamenwerking verandert niet alleen de perceptie, maar het stimuleert ook de bedrijfsresultaten.”

De resultaten van het onderzoek “CIOs at a Technology and Cultural Crossroads” en een infographic zijn te vinden op: https://enterprisersproject.com/cio-report. 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.fusie_jpg/165_165_80_1__fusie.jpgVeel belemmeringen tussen integratie van IT en businessMon, 12 May 2014 00:00:00 +0200
Trend Micro: 'De helft van alle bedrijven beschikt over een BYOD-beleid'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1260/trend_micro___de_helft_van_alle_bedrijven_beschikt_over_een_byod_beleid_.html
Veel bedrijven hebben inmiddels een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid opgesteld. 60 procent van de Europese bedrijven beschikt over een BYOD-beleid voor smartphones, terwijl 47 procent een dergelijke beleid heeft opgeteld voor tablets en laptops.

Dit blijkt uit onderzoek van Forrester Research in opdracht van Trend Micro. BYOD blijkt bedrijven daarnaast geen windeieren te leggen. De productiviteit van werknemers blijkt hoger te worden door de BYOD-trend, wat voor 80 procent van de bedrijven een belangrijke reden is een BYOD-beleid te implementeren. Ook geven bedrijven aan dat BYOD werknemers meer flexibiliteit geeft. De kosten die bedrijven moeten investeren in mobiele apparatuur wordt door BYOD beperkt.

Beveiligingsproblemen
Bedrijven lopen echter wel tegen allerlei beveiligingsproblemen aan op het moment dat zij een BYOD-beleid implementeren. Organisaties maken zich vooral zorgen om de IT-beveiliging van apparaten die werknemers zelf meenemen naar de werkvloer. De beveiliging van data en mobiele applicaties is voor 50% van de bedrijven een bron van zorgen.

Een deel van de respondenten geeft daarom aan een proactieve aanpak te hanteren om deze beveiligingsproblemen aan te pakken. Deze groep implementeert een virtuele device infrastructuur om gebruikers vanaf privé-smartphones en -tablets toegang te geven tot zakelijke data. Ook ontwikkelen steeds meer bedrijven een beleid dat de wijze waarop met beveiligingsproblemen wordt omgegaan standaardiseert.

Rapport
Het rapport 'Key Strategies To Capture And Measure The Value Of Consumerization Of IT' is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.samsung_galaxy_tab_3_jpg/165_165_80_1__samsung_galaxy_tab_3.jpgTrend Micro: 'De helft van alle bedrijven beschikt over een BYOD-beleid'Fri, 09 May 2014 00:00:00 +0200
Good Technology: 'Beveiliging van bedrijfsnetwerk krijgt steeds meer prioriteit'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1259/good_technology___beveiliging_van_bedrijfsnetwerk_krijgt_steeds_meer_prioriteit_.html
Bedrijven geven het beveiligen van het bedrijfsnetwerk en de apparaten die hierop aanwezig zijn een steeds hogere prioriteit. Organisaties kiezen steeds vaker voor veilige mobiele applicaties.

Dit blijkt uit het Good Mobility Index Report van Good Technology, leverancier van mobiele beveiligingsoplossingen. Het bedrijf heeft voor het onderzoek naar zijn eigen klantenbestand gekeken. Good Technology heeft gekeken naar het aantal activaties van applicaties onder zijn klanten. Het aantal geactiveerde veilige applicaties is met 57% gestegen ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Deze groei is hoger dan de voorgaande twee kwartalen, toen de groei respectievelijk 54% en 43% bedroeg.

Applicaties op maat
Bedrijven hebben daarnaast ook steeds meer aandacht voor beveiliging van apps die voor hen op maat worden ontwikkeld. Bedrijven trekken dan ook steeds meer geld uit om zeker te stellen dat de beveiliging van deze apps op orde is. Het aantal op maat gemaakte applicaties dat onder Good Technology-klanten werd geactiveerd is met 77% toegenomen ten opzichte van Q4 2013. Ook deze groei is hoger dan afgelopen kwartaal, toen het aantal geactiveerde op maat gemaakte apps 55% bedroeg.

Het bedrijf wijst op eerder onderzoek van Ponemon Institute, dat uitwees dat het mobiel gebruik van bedrijfsnetwerken en applicaties van derden door IT-beheerders als de grootste risico's voor IT-beveiliging wordt gezien. Dit is volgens Good Technology de aanleiding voor de toegenomen interesse in mobiele beveiliging.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.mobiel_beveiliging_200_png/165_165_80_1__mobiel_beveiliging_200.pngGood Technology: 'Beveiliging van bedrijfsnetwerk krijgt steeds meer prioriteit'Thu, 08 May 2014 00:00:00 +0200
Kaspersky: 'Mannen beveiliging hun systemen beter dan vrouwen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1258/kaspersky___mannen_beveiliging_hun_systemen_beter_dan_vrouwen_.html
Mannen beschermen zich beter tegen cybercriminaliteit dan mannen. Dit blijkt onderzoek van MediaTest in opdracht van Kaspersky Lab naar de mate waarin de gemiddelde Nederlander zich tegen cyberdreigingen beschermt.

De deelnemers werden niet alleen gevraagd hoe ze het zélf doen: er moest ook kritisch naar het andere geslacht worden gekeken. Bijna 40 procent van de mannen vindt dat zij zich online beter tegen criminelen beschermen, maar ook 29 procent van de vrouwen schrijft de mannen wat dit betreft hoger aan. Volgens 55 procent van de mannen en bijna 60 procent van de vrouwen is er geen verschil tussen de seksen. Slechts 6 procent van de mannen vindt dat vrouwen zich beter beschermen en zo’n 11 procent van de vrouwen vindt dit zelf ook.

Beveiligingssoftware
Dit blijkt ook uit de maatregelen die worden genomen. 88 procent van de mannen, 82 procent van de vrouwen heeft beveiligingssoftware geïnstalleerd. Deze software wordt echter door mannen beter onderhouden dan door vrouwen. Driekwart van de mannen update met regelmaat zijn beveiligingssoftware, terwijl slechts 57% van de vrouwen dit doet. Bij andere software is ongeveer dezelfde verhouding zichtbaar.

Mannen blijken meer op hun hoede voor de mogelijke gevaren online dan vrouwen: respectievelijk 61 en 51 procent. Maken we onderscheid tussen de verschillende apparaten waarmee we online gaan, dan blijkt dat vrouwen de risico’s op pc’s en tablets lager inschatten dan mannen, terwijl ze de gevaren op de smartphone juist iets groter achten.

Voldoende kennis
Vrouwen zijn zich overigens wel bewust van het feit dat zij over het algemeen niet voldoende op de hoogte zijn van online bedreigingen en bescherming. Slechts een kleine 10 procent geeft aan wél over genoeg kennis hierover te beschikken. Onder mannen geeft ongeveer de helft aan over voldoende kennis te beschikken. Zo’n 42 procent zegt wel iets, maar nog lang niet genoeg te weten om online veilig te zijn en te blijven. Hetzelfde geldt voor 31 procent van de mannen.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/partners/.kaspersky_logo_200_png/165_165_80_1__kaspersky_logo_200.pngKaspersky: 'Mannen beveiliging hun systemen beter dan vrouwen'Wed, 07 May 2014 00:00:00 +0200
Ipswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1257/ipswitch___nederlandse_ministeries_goed_voorbereid_op_it_beheer_en__beveiliging_.html
Nederlandse ministeries zijn goed voorbereid op het beheer en de bewaking van het toenemende aantal apparaten die een verbinding met hun netwerk zoeken. Ministeries hebben echter nog geen plan voor het beheer van wearables zoals Google Glass en smartwatches. Deze apparaten zullen naar verwachting de komende jaren op de werkvloer verschijnen.

Dit blijkt uit onderzoek van Ipswitch. Het bedrijf vroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur informatie op over IT-beheer en -beveiliging bij ministeries. Hiermee wil Ipswitch in kaart brengen of de Nederlandse overheid effectief omgaat met het beheer van het groeiende aantal apparaten binnen hun netwerken. De informatieverzoeken werden eind 2013 naar alle Nederlandse ministeries verzonden.

500 apparaten per netwerk
Ministeries bewaken gemiddeld meer dan 500 apparaten binnen hun netwerk. De prestaties van dit netwerk worden één keer per uur gecontroleerd. Alle ministeries maken gebruik van hoogwaardige tools voor het beheren en bewaken van apparatuur binnen hun netwerk. Geen van de ministeries beschikt over een plan voor het beheer van draagbare technologie.

Ministeries lijken overigens geen geheim te maken van de wijze waarop zij met IT-beheer en -beveiliging om gaat. 8 van de 11 ministeries gaven direct gehoor aan het verzoek om informatie. Slechts 3 ministeries lieten Ipswitch dus langer op antwoord wachten.

Wearables zijn populair
Ipswitch wijst op een rapport van IDC, waaruit blijkt dat het gebruik van wearables in een hoog tempo groeit. De gebruikseenvoud en lage prijzen van deze draadloze gadgets zijn hiervoor belangrijke drijfveren. Naar verwachting zijn in 2018 zo'n 111,9 miljoen wearables in omloop. Het wordt voor ministeries dan ook steeds belangrijker aandacht te besteden aan deze trend en adequate plannen op te stellen.

“De Nederlandse ministeries beschikken over de juiste tools en oplossingen voor het beheer en de bewaking van hun netwerken. De vraag is alleen of deze even effectief zullen blijken zodra wearables ingeburgerd raken. De overheid moet er rekening mee houden dat het totale aantal apparaten die een verbinding met het netwerk zoeken de komende vier jaar snel zal toenemen. Ze zouden daarom een strategie moeten formuleren waarmee zij de kwaliteit van het netwerkbeheer op peil kunnen houden”, aldus Mike Silva, regional channel sales manager bij Ipswitch.

Beter voorbereid dan de Britten
Een vergelijkbaar informatieverzoek op basis van de Freedom of Information Act (FOIA) werd verzonden naar overheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk. Uit de reacties hierop bleek dat Nederlandse ministeries beter zijn voorbereid op het groeiende aantal apparaten die hun weg naar de werkplek vinden. Slechts 59 procent van alle Britse overheidsinstellingen heeft geïnvesteerd in tools voor netwerkbeheer. Minder dan een kwart (22%) doet een beroep op deze tools om regelmatig de netwerkprestaties te controleren en eventuele prestatieproblemen te verhelpen.

83% van de Britse ministeries geeft weliswaar aan dat de netwerkprestaties een belangrijke prioriteit vormen, maar minder dan een kwart (22%) van de overheidsinstellingen voert regelmatig controles uit op de netwerkprestaties tijdens kantooruren. Bijna een derde (31%) controleert de netwerkprestaties wekelijks of met grotere tussenpozen. Een op de acht (13%) geeft toe de netwerkprestaties helemaal niet te bewaken. Uit het informatieverzoek bleek ten slotte dat 88% van de Britse overheidsinstellingen geen plan heeft opgesteld voor het beheer van wearables.

WH
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.google_glass_2_jpg/165_165_80_1__google_glass_2.jpgIpswitch: 'Nederlandse ministeries goed voorbereid op IT-beheer en -beveiliging'Wed, 07 May 2014 00:00:00 +0200
Consumentenbond: 'Cookiewet heeft privacy van consumenten nauwelijks verbeterd'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1254/consumentenbond___cookiewet_heeft_privacy_van_consumenten_nauwelijks_verbeterd_.html
Bedrijven zijn sinds juni 2012 verplicht bezoekers van hun website informeren over het gebruik van cookies. Gebruikers kunnen vervolgens zelf kiezen of zij hiermee akkoord gaan. Deze nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de privacy van burgers te vergroten, maar blijken nauwelijks effect te hebben. De helft van alle Nederlanders klikt namelijk gewoon op de OK-knop, zonder hierbij na te denken. Ook zijn Nederlanders van mening dat de wet hun privacy nauwelijks heeft verbeterd.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het feit dat Nederlanders zo makkelijk het gebruik van cookies accepteren is opvallend, aangezien 71% aangeeft behoefte te hebben tracking cookies op sommige website te blokkeren. 32% geeft zelfs aan dit soort cookies op alle website te willen blokkeren.

Privacy is nauwelijks verbeterd
De helft van de Nederlandse consumenten is van mening dat de cookiewetgeving de privacy van consumenten op internet nauwelijks heeft verbeterd. 29% stelt dat zijn privacy wel degelijk is verbeterd, terwijl 21% hier geen mening over heeft.

De Consumentenbond pleit al langer voor een oplossing waarbij consumenten zich eenmalig voor alle tracking cookies kunnen afmelden. Als voorbeeld noemt de organisatie een do-not-track knop die al in de meeste browsers zit. "Helaas negeren websites massaal het verzoek van consumenten om niet gevolgd te worden als zij dit via de browser instellen. Bij de bedrijven ontbreekt blijkbaar de wil om het probleem op te lossen, dit zal dus wettelijk afgedwongen moeten worden", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Informatieverplichting
Bedrijven plaatsen dankzij de informatieverplichting in de cookiewet wel betere informatie op hun website over cookies die zij op het systeem van de gebruiker plaatsen. 73% van de consumenten geeft aan deze informatie soms of altijd te lezen. Toch voelen veel consumenten zich hierdoor niet beschermd en nemen dan ook liever zelf maatregelen tegen tracking cookies. 50% verwijdert af en toe cookies, 11% heeft via de browser ingesteld om tracking cookies te blokkeren en 5% gebruikt een browser plug-in.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.internetwereldbol_jpg/165_165_80_1__internetwereldbol.jpgConsumentenbond: 'Cookiewet heeft privacy van consumenten nauwelijks verbeterd'Sun, 04 May 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'Bedrijven hebben gemiddeld 10% meer budget voor digitale marketing'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1253/gartner___bedrijven_hebben_gemiddeld_10__meer_budget_voor_digitale_marketing_.html
Het budget dat bedrijven beschikbaar stellen voor digitale marketing groeit dit jaar met 10% ten opzichte van 2013. Bedrijven besteden in 2014 gemiddeld 10,7% van hun jaaromzet uit 2013 aan hun marketingactiviteiten. Gemiddeld wordt 3,1% van de jaaromzet gereserveerd voor digitale marketing.

Dit blijkt uit het Digital Marketing Spending-rapport van onderzoeksbureau Gartner. "Leiders op het gebied van marketing stellen grotere budgetten beschikbaar om markten te definiëren, aanbiedingen te ontwikkelen en klanten zowel aan te trekken als vast te houden", zegt Yvonne Genovese, managing vice president bij Gartner. "Digitale marketing neemt een steeds groter deel van het marketingbudget in beslag. De jaarlijkse budgetten voor digitale marketing bedragen gemiddeld 3,1% van een bedrijf's totale omzet in 2013. Dit is 20% meer dan de 2,6% die in 2012 beschikbaar werd gesteld".

Digitaal marketingbudget
Het percentage van het marketingbudget dat bedrijven aan digitale marketing besteden verschilt uiteraard per bedrijf. 11% van de respondenten gaf aan in 2013 meer dan de helft van zijn of haar marketingbudget te hebben gereserveerd voor digitale activiteiten. In 2012 gaf slechts 3% van de marketeers aan dit te doen. Gemiddeld gaven marketeers afgelopen jaar 28,5% van hun marketingbudget uit aan digitale marketing. Dit is hoger dan de 25,5% in 2012.

Dit budget wordt aan verschillende dingen uitgegeven. 12,2% van het budget voor digitale marketing werd in 2013 (net als in 2012) uitgegeven aan adverteren op digitale platformen. De ondervraagde marketeers geven echter aan nog steeds met de effectiviteit van digitale advertenties te worstelen. Zowel media, advertentiebureau's, brancheverenigingen en adverteerders werken allen aan het verbeteren van deze effectiviteit. Zo wordt onder andere steeds meer aandacht besteed aan het ontdekken van vervalst webverkeer, wat een digitale adverteerder fors op kosten kan jagen.

Chief Customer Officer en Chief Marketing Technologist
Bedrijven blijken allerlei leidinggevenden in dienst te hebben om hun marketingactiviteiten in goede banen te leiden. Zo geeft 77% van de respondenten aan dat zijn of haar organisatie een Chief Customer Officer (COO) of een vergelijkbare leidinggevenden in dienst te hebben. 81% van de bedrijven had daarnaast in 2013 een Chief Marketing Technologist (CMT) in dienst. Dit is een leidinggevenden die expert is op het gebied van marketingtechnologieën. 'Slechts' 70% van de bedrijven had in 2012 een dergelijke CMT in dienst.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/gartner/logogartner.jpgGartner: 'Bedrijven hebben gemiddeld 10% meer budget voor digitale marketing'Fri, 02 May 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'Internet of Things gaat IT-beveiliging in grote mate veranderen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1252/gartner___internet_of_things_gaat_it_beveiliging_in_grote_mate_veranderen_.html
De eisen die worden gesteld aan IT-beveiliging zullen in grote mate veranderen door de opkomst van het Internet of Things (IoT). Gartner verwacht dat het IoT ervoor zorgt dat de eisen van de helft van alle IT-beveiligingsprogramma's van bedrijven wereldwijde in 2020 volledig zijn gewijzigd.

Het IoT bepaalt de lijnen voor IT-verantwoordelijkheid binnen bedrijven", legt Earl Perkings, research vice president bij Gartner, uit. "IoT-objecten hebben de kracht de omstandigheden in de omgeving om hen heen te veranderen. De objecten zijn zelfs in staat de omstandigheden in hun eigen omgeving te veranderen. Zo kunnen de objecten bijvoorbeeld de temperatuur in een kamer automatisch verhogen zodra een sensor heeft vastgesteld dat deze te laag is of kan de hoeveelheid vloeistof die een patiënt krijgt toegediend worden aangepast op basis van de medische gegevens van de patiënt. Ieder nieuw identificatie-, meet- en communicatie-apparaat breidt de verantwoordelijkheden van traditionele IT-beveiliging uit met een nieuwe business case."

Op maat gemaakte technologieën
Traditionele IT wordt op dit moment aangevuld door op maat gemaakte industrie-specifieke technologieën. Deze technologieën zijn specifiek ontwikkeld voor het doel waarvoor deze worden ingezet en de functies waar behoefte aan is. Gartner stelt dat informatie de brandstof is voor IoT-apparaten. Het mate waarin het apparaat in staat is zichzelf te identificeren, de omgeving in kaart te brengen of te communiceren maakt het genereren, communiceren en inzetten van informatie of data volgens het onderzoeksbureau noodzakelijk.

Traditionele IT-infrastructuur is in staat veel van deze taken uit te voeren. Functies die worden geleverd als platformen voor specifieke doeleinden, waarbij gebruik wordt gemaakt van embedded technologie, sensoren en machine-to-machine communicatie voor specifieke business cases zijn echter een duidelijk signaal dat het traditionele concept van IT en het concept van IT-beveiliging aan het veranderen is.

Kantelpunt
"Dit is een kantelpunt voor security. Chief Informatie Security Officers (CISO's) zullen de huidige principes van IT-beveiliging binnen het bedrijf moeten afbreken door de practices en processen met het oog op de impact van IoT te herevalueren", legt Perkins uit. "Real-time, event-gebaseerde applicaties en protocollen die niet standaard zijn vereisen veranderingen in de aanpak rond het testen van onder andere applicaties, het opsporen van kwetsbaarheden en identity & access management (IAM). Omgaan met de schaal van het netwerk, methodes voor dataverspreiding en het gebruik van geheugen vereist eveneens veranderingen. Governance, management en de bedrijfsvoering van beveiligingsfuncties zullen moeten veranderen om de uitgebreide verantwoordelijkheden het hoofd te kunnen bieden. Dit is vergelijkbaar met de wijze waarop Bring Your Own Device, mobile en cloud computing wijzigingen noodzakelijk hebben gemaakt. IoT vereist echter wijzigingen op een aanzienlijk grotere schaal en over een grotere breedte".

Gartner benadrukt dat CISO's er niet automatisch vanuit zouden moeten gaan dat bestaande beveiligingstechnologieën en diensten vervangen moeten worden. Professionals zouden juist de potentie van de integratie van nieuwe technologieën in bestaande technieken moeten onderzoeken. Veel traditionele beveiligingsproducten en service providers zijn al druk bezig met het uitbreiden van hun bestaande portfolio's. Hierbij nemen de bedrijven in toenemende mate basisondersteuning voor embedded systemen en M2M-communicatie op in hun portofolio. Deze basisondersteuning bestaat onder andere uit ondersteuning voor communicatieprotocollen, applicatiebeveiliging en IAM-eisen die door het IoT steeds belangrijker worden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/gartner/logogartner.jpgGartner: 'Internet of Things gaat IT-beveiliging in grote mate veranderen'Fri, 02 May 2014 00:00:00 +0200
Aruba Networks helpt universiteiten en hogescholen met #GenMobile generatie om te gaanhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1251/aruba_networks_helpt_universiteiten_en_hogescholen_met__genmobile_generatie_om_te_gaan.html 

Uit onderzoek van Aruba Networks blijkt dat veel studenten liever een kop koffie, hun TV, regelmatig uit eten of zelfs seks opgeven voor hun dierbare smartphone. Bijna één vijfde spendeert meer dan 5 uur per dag online via zijn mobiele apparaten en dat bij voorkeur via WiFi (73%) in vergelijking tot 3G of 4G. Het onderzoek, waaraan bijna 1.500 studenten wereldwijd meededen, laat zien dat bijna twee derde van de studenten (65%) vandaag de dag beschikt over minimaal drie mobiele apparaten (smartphone, tablet, laptop, phablet, etc.) waarbij ze tegelijkertijd meer dan vijf apps gebruiken. Dat gebruik vindt dan ook nog plaats buiten de vertrouwde schooltijden. Het werken op andere tijden zorgt ervoor dat er efficiënter gewerkt wordt volgens de studenten.

Verandering in onderwijs

Zelfs in de collegezalen is mobiel niet meer weg te denken. 44% gebruikt zijn mobiele apparaat om aantekeningen te maken tijdens colleges. Universiteiten en hogescholen realiseren zich dat het gebruik van mobiel voordelen biedt voor zowel studenten als docenten. Ze begrijpen dat dit ook gevolgen heeft voor de manier van college geven, omdat het vraagt om meer flexibiliteit om zodoende de nieuwe manier van leren bij studenten te faciliteren.

“In iedere universiteit of hogeschool is het ‘connected’ zijn een essentieel onderdeel van het leven. Voor zowel werk als plezier. Het is de kern van het gedrag van de #GenMobile generatie,” zegt Paul van der Wilk, Countrymanager Aruba Networks.

Het gebruik van de bandbreedte van de netwerken op universiteiten en hogeschool neemt steeds meer toe. Niet alleen voor persoonlijk gebruik van apps en streamingdiensten, maar ook voor de vele nieuwe methoden van samen digitaal leren. De IT-afdelingen staan steeds meer onder druk om te bepalen wat de beste manier is om de veiligheid van al deze apparaten, die toegang tot het netwerk van de universiteit of hogeschool hebben, te beheren en bovendien te waarborgen dat goede prestaties van het netwerk gewaarborgd blijven.

Om deze IT-professionals te helpen heeft Aruba Networks een speciaal advise opgesteld om universiteiten en hogescholen te helpen om met de #GenMobile generatie om te gaan.

Het is tijd om jezelf voor te bereiden op de #GenMobile Campus.

Een campus waar:

Je een netwerk hebt dat 'ja' zegt. 'Ja' tegen ieder apparaat of app, altijd en overal op de campus. Studenten moeten de vrijheid hebben om hun beste werkomgeving te vinden en jouw netwerk moet dit bij kunnen houden.

Je ruimte krijgt voor werk en plezier. Voor het streamen van online colleges tot multiplayer gamen. De online ervaring is belangrijk. Of het nu voor werk of sociale reden is, de snelheid van de verbinding moet goed genoeg zijn om de student te faciliteren, niet tegen te werken.

Het netwerk je ogen en oren zijn. Studenten zijn de kracht van een universiteit of hogeschool. De campus moet om hen heen worden gebouwd en het netwerk moet volgen. Observeren en individuele behoeften begrijpen, luisteren naar feedback over hoe ervaringen kunnen worden verbeterd, zodat de student geholpen wordt.

Unieke ervaringen te vinden zijn. Content op maat en diensten gebaseerd op wie de studenten zijn, waar ze zijn en welke applicaties ze gebruiken.

De IT-professional van de toekomst voorbereiden

We werken toe naar een draadloze toekomst voor de IT. De toekomstige IT-professionals moeten hier op voorbereid worden. Daarom heeft Aruba Networks de wereldprimeur met een specifiek mobility onderwijsprogramma om #GenMobile te ondersteunen: Aruba Mobility Academy.

Het programma voorziet studenten in de essentiële vaardigheden die vereist zijn om draadloze omgevingen te bouwen én te onderhouden. Dit zodat de speciaal gebouwde omgevingen bestand zijn om een volledig geïntegreerd onderwijstraject te ondersteunen.

In eerste instantie is de Academy beschikbaar op Texas A&M University, Tafe South Australia en Princess Sumaya University in Jordanië. Het programma bevat:

Hoe kan ik een wireless LAN omgeving opzetten en configureren?

De basics wat betreft wireless LAN solutions, inclusief 802.11 Wi-Fi standards, netwerk mobiliteitsarchitectuur en wireless LAN configuratie

BYOD uitdagingen voor netwerkbeheerders

Onderzoeksmethode

De enquêteresultaten komen voort uit een onderzoek onder bijna 1.500 studenten van alle leeftijden, uit Frankrijk, Duitsland, Scandinavië, Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zuid- Afrika en de Verenigde Staten in november 2013.

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.vrouw_met_laptop_png/165_165_80_1__vrouw_met_laptop.pngAruba Networks helpt universiteiten en hogescholen met #GenMobile generatie om te gaanFri, 02 May 2014 00:00:00 +0200
IT'ers lijden flink onder stress op de werkvloerhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1247/it_ers_lijden_flink_onder_stress_op_de_werkvloer.html
IT'ers hebben veel last van stress. 77% van alle IT-professionals ziet zijn werk als stressvol. 30% denkt binnen zijn eigen sociale cirkel zelfs het meest gestresst te zijn van iedereen. Het management is voor IT'ers de belangrijkste bron van stress.

Dit blijkt uit onderzoek van GFI naar de tevredenheid van IT-professionals over hun werk. Naast managers blijken ook andere zaken een impact te hebben op de stress die IT-professionals tijdens hun werk ervaren. 19% geeft aan dat zijn of haar stress wordt veroorzaakt door een gebrek aan voldoende IT-personeel. 16% wijst juist naar eindgebruikers, terwijl 16% aangeeft dat een te klein IT-budget voor grijze haren zorgt. 13% schiet vooral in de stress van strenge deadlines.

Impact op het sociale leven
Dit heeft een flinke impact op het werk en het sociale leven van IT'ers. 38% zegt sociale gelegenheden mis te lopen door de hoeveelheid stress die zij op de werkvloer ervaren. 35% stelt hierdoor tijd met zijn kinderen te moeten missen, terwijl 34% wel eens beloftes aan familie en vrienden heeft moeten breken vanwege stress op werk.

33% van de IT-professionals geeft aan door alle grijze haren onvoldoende slaap te krijgen, terwijl dit bij 26% zelfs leidt tot stress-gerelateerde gezondheidsproblemen. Ook de relaties van IT'ers leiden onder hun werk. 24% geeft van de respondenten aan dat hun relatie in zwaar weer terecht is gekomen of zelfs is verbroken door stressvolle situaties op de werkvloer. 17% voelt zich door deze stress fysiek niet in orde. Slechts 16% van de IT-professionals geeft aan dat het stressvolle werk geen impact heeft op zijn sociaal leven.

Overwerken is normaal
Overwerken is in de IT-sector heel normaal. 20% van de IT-professionals geeft aan in een gemiddelde week 6 tot 8 uur over te werken. 19,5% werkt 9 tot 10 uur extra in een gemiddelde week. 18,5% draait 3 tot 5 overuren in een gemiddelde werkweek. Slechts 5,5% van alle IT'ers maakt nooit overuren.

Stress blijkt voor veel IT-professionals een dusdanig minpunt te zijn aan het werk dat 78,5% van de IT'ers wel eens heeft overwogen een andere baan te zoeken. Van deze groep denkt 36% met enige regelmaat over een carrièreswitch. 42,5% denkt hier slechts af en toe aan.

Onderzoek
Meer informatie over het onderzoek van GFI Software en een infographic met alle resultaten van het onderzoek is hier te vinden. 

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/onderzoek/boos.gifIT'ers lijden flink onder stress op de werkvloerWed, 30 Apr 2014 00:00:00 +0200
Gartner: Explosieve vraag naar BI & analytics software op komsthttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1246/gartner__explosieve_vraag_naar_bi___analytics_software_op_komst.html 

Er komt een explosieve vraag naar BI & analytics software, aldus onderzoeksbureau Gartner. De business intelligence (BI) markt groeide wereldwijd in 2013 met 8 procent naar 14,4 miljard dollar. Maar die groei kan nog sneller gaan als organisaties minder in de war zijn hoe ze Big Data en analytics kunnen combineren.

Tot wordt BIg Data ingezet in infrastructuur en diensten. Maar zodra het nut van de combinatie van Big Data en BI/analytics wordt gezien neemt de vraagt naar analytische software toe, zeker als de economie aantrekt. Veel vraag ontstaat ook naar data discovery en BI in de cloud.

Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.groeispotlight_gif/165_165_80_1__groeispotlight.gifGartner: Explosieve vraag naar BI en analytics software op komstWed, 30 Apr 2014 00:00:00 +0200
Osterman Research: '43% van werknemers bekijkt gevoelige informatie via onveilige WiFi-netwerken'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1244/osterman_research___43__van_werknemers_bekijkt_gevoelige_informatie_via_onveilige_wifi_netwerken_.html
Nog lang niet alle werknemers springen altijd verstandig om met mobiele apparaten. Zo heeft 43% van alle medewerkers gevoelige informatie op zijn smartphone terwijl hij of zij verbonden was met een onbeveiligd publiek WiFi-netwerk. 10% heeft op het mobiele apparaat dat voor werkdoeleinden wordt gebruikt geen wachtwoord, PIN-code of andere beveiligingsmaatregel ingesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van Osterman Research in opdracht van Centrify naar het gedrag van werknemers die hun persoonlijke smartphone voor werk gebruiken. 15% van deze werknemers geeft aan zich niet tot nauwelijks verantwoordelijk te voelen voor het beveiligen van zakelijke data die op hun smartphone is opgeslagen.

Bewustzijn van mobiele beveiliging
Er is ook goed nieuws. 44% van de ondervraagde werknemers geeft aan zeer bewust te zijn van mobiele beveiliging en hier dagelijks mee bezig te zijn. Ook op dit gebied is er echter nog ruimte voor verbetering. 10% van de werknemers geeft namelijk aan slechts enkele keren per jaar aan de beveiliging van zijn smartphone te denken.

"De resultaten tonen aan dat zelfs werknemers van grote multinationals, die continu door hun IT-afdeling worden gewaarschuwd voor het gevaar dat hun data loopt, security niet hun volste aandacht geven", zegt Michael Osterman, directeur van Osterman Research. "Het is duidelijk dat organisaties hun werknemers zullen moeten blijven onderwijzen over de gevaren en risico's van mobiele beveiliging. Bedrijven moeten echter ook kijken naar oplossingen om apparaten en applicaties waar deze werknemers toegang tot hebben beter te beveiligen."

Rol van BYOD
Osterman Research stelt dat Bring Your Own Device (BYOD) ervoor zorgt dat werknemers plezier met werk op één apparaat combineren. Zakelijke data wordt hierdoor tussen persoonlijke informatie opgeslagen. Werknemers kunnen op de werkvloer weliswaar allerlei best practices hanteren, maar nemen gevoelige data tegenwoordig ook maar naar andere aspecten van hun leven. Het bedrijf heeft op deze momenten weinig tot geen invloed op de wijze waarop het apparaat wordt gebruikt. Het onderzoeksbureau stelt dat deze ontwikkeling de noodzaak van een oplossing die zowel het apparaat als de geïnstalleerde applicaties alleen maar vergroot.

WH
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.byod200_200_gif/165_165_80_1__byod200_200.gifOsterman Research: '43% van werknemers bekijkt gevoelige informatie via onveilige WiFi-netwerken'Tue, 29 Apr 2014 00:00:00 +0200
Nederland op top 3 van landen met snelste internetverbindingenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1238/nederland_op_top_3_van_landen_met_snelste_internetverbindingen.html
Nederland beschikt over één van de snelste internetverbindingen ter wereld. De gemiddelde internetsnelheid in ons land ligt op 12,4 Mbps, waarmee Nederland in de top drie van landen met de snelste internetverbindingen staat. Alleen Zuid-Korea en Japan gaan ons land voor. Ook de hoeveelheid DDoS-aanvalsverkeer vanuit ons land is gestegen.

Dit blijkt uit het State of the Internet-rapport van Akamai. Nederland scoort steeds hoger in de ranglijst met landen die over de snelste internetverbindingen beschikken. In het derde kwartaal van 2013 stond Nederland nog op de vierde positie. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar is Nederland dus één positie gestegen.

Teruggelopen internetsnelheid
De gestegen positie is opvallend, aangezien de gemiddelde internetsnelheid in Nederland juist iets terugliep. De gemiddelde internetsnelheid van Nederlanders bedroeg in Q3 2013 nog 12,5 Mbps. Dit is iets teruggelopen tot 12,4 Mbps in het afgelopen kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2012 is de gemiddelde internetsnelheid echter wel flink gestegen (38%).

Steeds meer dataverkeer van DDoS-aanvallen is daarnaast uit Nederland afkomstig. 2,7% van het DDoS-aanvalsverkeer wereldwijd was in het afgelopen kwartaal afkomstig uit Nederland. Hiermee is Nederland goed voor een aandeel van 6% in dit verkeer. Dit is aanzienlijk meer dan een kwartaal eerder. In Q3 2013 was nog maar 0,5% van het DDoS-aanvalsverkeer afkomstig uit ons land.

Aantal DDoS-aanvallen
Het aantal DDoS-aanvallen wereldwijd is afgelopen kwartaal met 23% gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit terwijl het aantal aanvallen in Q3 2013 juist licht was gedaald. In Q4 werden 346 aanvallen waargenomen door het Akamai-platform, waarvan 38 waren gericht op organisaties in EMEA. Het totale aantal DDoS-aanvallen in 2013 komt hiermee op 1.153, een toename van 50% ten opzichte van 2012.

Indien deze trend zich voortzet, zou dit betekenen dat we in het eerste kwartaal van 2014 wereldwijd ruim 380 aanvallen kunnen verwachten en dat in heel 2014 minstens 1.700 aanvallen te verwachten zijn.

State of the Internet-rapport
Het State of the Internet-rapport is hier te vinden

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.internetwereldbol_jpg/165_165_80_1__internetwereldbol.jpgNederland op top 3 van landen met snelste internetverbindingenSun, 27 Apr 2014 00:00:00 +0200
Helft van zzp'ers wil verplichte verzekeringen voor zelfstandigenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1235/helft_van_zzp_ers_wil_verplichte_verzekeringen_voor_zelfstandigen.html
De helft van alle zzp'ers wil dat één of meerdere zakelijke verzekeringen verplicht wordt voor alle zzp'ers. De ondernemers denken hierbij vooral aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dit blijkt uit onderzoek van HeadFirst. De kennisbemiddelaar deed onderzoek naar de wijze waarop zzp'ers zich verzekeren. Aanleiding hiervoor was eerdere berichtgeving dat zelfstandig professionals in Nederland massaal onder- of onverzekerd zijn en dat verzekeraars zzp’ers miljoenen teveel betaalde premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen terug gaan betalen.

Populaire verzekeringen
Zzp'ers blijken het vaakst verzekerd te zijn voor bedrijfsaansprakelijkheid. 59% geeft aan hiervoor een verzekering te hebben. 50% is daarnaast verzekerd voor rechtsbijstand, eveneens 50% voor arbeidsongeschiktheid en 42 procent voor beroepsaansprakelijkheid.

De mate waarin zzp'ers zich verzekeren blijkt per leeftijdsgroep te verschillen. Vooral de groep zelfstandig professionals in de leeftijdscategorie 30 tot 40 jaar dekt zich het meeste in voor zakelijke risico’s met alle genoemde verzekeringen. De oudste groep (50+’ers) verzekert zich het minst uitgebreid. 37,4% van deze groep heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit terwijl arbeidsongeschikt volgens HeadFirst een risico is dat doorgaans hand in hand gaat met de leeftijd.

Bewuste keuze
Zelfstandige professionals zijn zich over het algemeen bewust van de mogelijkheid zich te verzekeren. Maar liefst 97% van de zzp'ers stelt dat wel of niet verzekeren op het gebied van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand een bewuste keuze is. Slechts 3% geeft aan totaal niet na te hebben gedacht over verzekeringen.

Desondanks is de helft van de zzp'ers van mening dat één of meerdere verzekeringen verplicht moeten worden gesteld voor alle zzp'ers. 22,5% stelt dat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht moet worden, terwijl 20% dit juist voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering wil. Rechtsbijstandverzekering wordt door 10% genoemd als verplichte verzekering.

Opvallende uitkomst
"Dit mogen we een opvallende uitkomst noemen. Zelfstandig ondernemers zijn in de regel tegen elke verplichtstelling en bemoeienis die hun keuzevrijheid beperkt", zegt Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.werkplek_png/165_165_80_1__werkplek.pngHelft van zzp'ers wil verplichte verzekeringen voor zelfstandigenFri, 25 Apr 2014 00:00:00 +0200
'Bedrijven maken zich meer zorgen over cybersecurity en privacy'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1233/_bedrijven_maken_zich_meer_zorgen_over_cybersecurity_en_privacy_.html
Drie op de vier bedrijven is zich de afgelopen jaren meer zorgen gaan maken over de IT-beveiliging van hun bedrijf en privacy. Dit is echter niet terug te zien in het aantal aangeschafte verzekeringen die security- en privacy-gerelateerde schade dekken. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard Business Review Analytic Services in opdracht van bedrijfsverzekeraar Zurich is uitgevoerd.

Bedrijven maken zich meer zorgen over allerlei cyberrisico's. De meest voorkomende zorgpunten zijn malware en virussen, administratieve fouten, incidenten die worden veroorzaakt door dataproviders, malafide activiteiten van werknemers, aanvallen op webapplicaties, de diefstal of het verlies van mobiele apparaat en 'interne hackers'. Deze interne hackers zijn werknemers die besluiten het bedrijfsnetwerk of bedrijfssystemen aan te vallen.

Verzekeringen
De toegenomen zorgen zijn voor de meeste organisaties echter geen reden verzekeringen aan te sluiten die de schade dekken die dergelijke risico's kunnen veroorzaken. Slechts 19 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan een verzekering op het gebied van security of privacy te hebben afgesloten. 60 procent van de ondervraagden is daarnaast niet van plan dit in de toekomst wel te doen.

Ook hebben bedrijven over het algemeen hun security-budget niet vergroot als reactie op de toegenomen zorgen. Slechts 44 procent van de respondenten zegt dit budget in de afgelopen drie jaar te hebben vergroot. 20 procent van de bedrijven is van mening dat dit budget niet voldoende is om de cyberrisico's af te dekken.

Chief Information Security Officer
Bij de meeste bedrijven is de Chief Information Office (CIO) of het hoofd van de technische afdeling verantwoordelijk voor cybersecurity. Slechts 16,3 procent van de ondervraagde organisaties geeft aan een Chief Information Security Officer (CISO) te hebben aangesteld.

Bedrijven bereiden zich echter wel voor op cyberincidenten. Tweederde van de respondenten geeft aan officiële rollen te hebben toegewezen en verantwoordelijkheden te hebben verdeeld in een incident response plan. Minder dan de helft heeft echter ook een plan opgesteld om na een dergelijk incident te communiceren met het grote publiek.

Onderzoek
Het onderzoek is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.privacy_jpg/165_165_80_1__privacy.jpg'Bedrijven maken zich meer zorgen over cybersecurity en privacy'Thu, 24 Apr 2014 00:00:00 +0200
Verizon Data Breach Report brengt top-10 security gevaren in kaarthttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1231/verizon_data_breach_report_brengt_top_10_security_gevaren_in_kaart.htmlBeveiligingspecialisten van Verizon hebben met behulp van geavanceerde analyse vastgesteld dat 92 procent van alle beveiligingsincidenten over een periode van 10 jaar terug te voeren zijn op negen standaard aanvalspatronen die per marktsector verschillen. Deze bevinding, de voornaamste uit Verizon’s Data Breach Investigations Report (DBIR) 2014, maakt een meer gerichte en effectieve aanpak mogelijk om cybercriminaliteit te bestrijden.

“Na het analyseren van 10 jaar aan data stellen we vast dat de meeste organisaties het tempo van cybercriminaliteit niet bij kunnen houden – en dat de criminelen aan het winnen zijn”, zegt Wade Baker, hoofdauteur van de Data Breach Investigation Reports. “Maar door het toepassen van big data analyses om beveiligingsrisico’s te managen, kunnen we beginnen met het ombuigen van deze trend en cybercriminaliteit effectiever en strategisch bestrijden.”

“Organisaties moeten zich realiseren dat niemand immuun is voor gegevensdiefstal. Dit wordt benadrukt door het feit dat het steeds langer duurt om incidenten te identificeren binnen een organisatie – vaak weken of zelfs maanden, terwijl het binnendringen in een organisatie vaak slechts minuten of uren in beslag neemt”, aldus Baker.

Het DBIR identificeert de negen aanvalspatronen als volgt: verschillende fouten, zoals het verzenden van een email aan de verkeerde persoon; crimeware (diverse malware gericht op het verkrijgen van controle over systemen); misbruik van rechten; fysieke diefstal of verlies; Web app aanvallen; denial of service-aanvallen; cyberspionage; point-of-sale incidenten en skimmers van bankpassen en credit cards.

Het rapport stelt vast dat gemiddeld genomen slechts drie patronen verantwoordelijk zijn voor 72 procent van de beveiligingsincidenten in vrijwel elke marktsector.

In de financiële dienstverlening is bijvoorbeeld 75 procent van de incidenten toe te schrijven aan Web app aanvallen, distributed denial of service (DDoS) en skimmers, terwijl 54 procent van de aanvallen in de industriële sector wordt toegeschreven aan cyberspionage en DDoS. In de retail verloopt de meerderheid van de aanvallen via DDoS (33 procent), gevolgd door point-of-sale incidenten (31 procent).

Data Breach Investigations Report 2014 biedt nieuwe inzichten in cybercriminaliteit

Andere belangrijke bevindingen uit het rapport zijn:

Het aantal gevallen van cyberspionage is weer gestegen in het rapport van 2014, een toename van 300 procent in vergelijking met het rapport van 2013. Het totaal van 511 incidenten wordt deels veroorzaakt door een grotere dataset. Daarnaast bleek dat deze aanvallen gevarieerd waren met een lange lijst van aanvalspatronen (Fig. 60). Net als vorig jaar is China het land met de meeste activiteit op het gebied van cyberspionage; maar ook andere delen van de wereld zijn vertegenwoordigd, waaronder Oost-Europa met meer dan 20 procent.

Voor de eerste keer onderzocht het rapport ook distributed denial of service (DDoS) aanvallen. Dit zijn aanvallen met als doel de beschikbaarheid van netwerken te compromitteren zodat bijvoorbeeld een website onbruikbaar is. Ze komen veel voor in de marktsectoren financiële dienstverlening, retail, informatieverlening en de publieke sector. Het rapport toont aan dat DDoS aanvallen in de afgelopen drie jaar elk jaar krachtiger worden
Het gebruik van gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden en / of het misbruik hiervan, blijft de voornaamste manier om toegang tot informatie te krijgen. In twee van de drie incidenten wordt er misbruik gemaakt van zwakke of gestolen wachtwoorden. Een sterk argument voor het gebruik van two-factor authenticatie (waarbij gebruikers zich via minstens twee manieren moeten authentiseren om toegang tot informatie te krijgen).
Point-of-sale (POS) aanvallen in de retail blijven sinds 2011 afnemen. Dit soort incidenten komen het meest voor bij bedrijven als restaurants, hotels, supermarkten en andere retailers met fysieke vestigingen, waar kwaadwillenden proberen data van bankpassen en credit cards te bemachtigen. Hoewel dit soort incidenten de laatste tijd veelvuldig het nieuws hebben gehaald is dit geen indicatie dat deze vorm van cybercriminaliteit daadwerkelijk toeneemt.

Hoewel externe aanvallen nog steeds vaker voorkomen dan aanvallen door insiders, neemt de laatste categorie wel toe. Met name diefstallen van intellectueel eigendom komen meer voor. Het rapport laat zien dat 85 procent van de aanvallen met behulp van insiders en / of het misbruik van rechten gebruik maakte van het lokale bedrijfsnetwerk . In 22 procent van de gevallen werd misbruik gemaakt van fysieke toegang.
(Opmerking: Additionele materialen ter ondersteuning van het Data Breach Investigations Report 2014 zijn beschikbaar, inclusief grafieken in hoge resolutie.)

De 2014-editie van het rapport is de zevende jaargang van deze publicatie . Deze editie analyseert meer dan 1.300 bevestigde gevallen van gegevensdiefstal en meer dan 63.000 gerapporteerde beveiligingsincidenten. Voor het eerst bevat het DBIR ook beveiligingsincidenten die niet resulteerden in gegevensdiefstal, om zo een beter begrip te krijgen van het landschap van cyberbeveiliging. In de tien jaar die het onderzoek nu analyseert is het aantal gevallen van gegevensdiefstal opgelopen tot meer dan 3.800. Verizon werkt samen met 49 organisaties uit alle werelddelen, die met data en analyses bijdragen aan dit rapport.

“Het rapport van dit jaar biedt een uniek inzicht in de wereld van cybercrime, gebaseerd op big data analyse”, zegt Eddie Schwartz, vice president global cybersecurity en consulting solutions bij Verizon Enterprise Solutions. “DBIR 2014 draagt bij aan de manier waarop we als IT-sector omgaan met cyberbedreigingen en hoe we via het verzamelen van informatie organisaties in staat stellen hun verdediging strategischer te bepalen.”

Download het rapport
Het rapport is te downloaden via: http://www.verizonenterprise.com/DBIR/2014/

Door: Witold Kepinski

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cybercrime.jpgVerizon Data Breach Report brengt top-10 security gevaren in kaartThu, 24 Apr 2014 00:00:00 +0200
Verizon: 'Bedrijven hebben hun IT-beveiliging de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1230/verizon___bedrijven_hebben_hun_it_beveiliging_de_afgelopen_jaren_nauwelijks_verbeterd_.html
Bedrijven hebben de afgelopen jaren hun IT-beveiliging nauwelijks verbeterd. Cybercriminelen kunnen hierdoor nog steeds met relatief simpele cyberaanvallen bedrijfsnetwerken en -systemen binnendringen. Deze cyberinbraken worden daarnaast vaak niet ontdekt door het getroffen bedrijf, maar juist door buitenstaanders.

Dit blijkt uit het Verizon Data Breach Investigations Report. Verizon kijkt in dit rapport ieder jaar terug op de datalekken die in het voorgaande jaar plaatsvonden. Bedrijven lijken maar weinig maatregelen te nemen om hun cyberbeveiliging te verbeteren. Allerlei online diensten zijn bijvoorbeeld overgestapt naar twee-staps-authentificatie, waarbij naast de gebruikelijke inloggegevens ook een unieke code moet worden verstrekt. Bedrijven maken echter nauwelijks gebruik van dergelijke inloggegevens.

Simpele inloggegevens
Het uitblijven van dergelijke maatregelen zorgt ervoor dat cybercriminelen vaak via eenvoudige cyberaanvallen bedrijfsnetwerken weten binnen te dringen. Denk hierbij aan het kraken van te simpele inloggegevens van een medewerker van een organisatie. Dit is ook terug te zien in de tijd die cybercriminelen gemiddeld nodig hebben een bedrijfsnetwerk te hacken. In maar liefst 73 procent van de gevallen zouden hackers binnen enkele uren de systemen van het bedrijf dat zij als doelwit hebben gekozen binnen zijn gedrongen.

Organisaties blijken daarnaast niet erg succesvol te zijn in het opsporen van cyberaanvallen. De meeste cyberinbraken worden dan ook gemeld door beveiligingsonderzoekers, opsporingsinstanties en ethische hackers. De tijd die bedrijven nodig hebben om aanvallen blijkt daarnaast in de afgelopen tien jaar nauwelijks korter te zijn geworden. Gemiddeld wordt een cyberinbraak pas na maanden ontdekt. Eén op de drie aanvallen komt binnen enkele dagen boven water.

Eigen personeel
Het eigen personeel is het afgelopen jaar vaker betrokken geweest bij cyberaanvallen. Deze stijging is waarschijnlijk echter niet veroorzaakt door een toename van het aantal cyberinbraken waarbij werknemers zijn betrokken. Bedrijven zijn zich volgens Verizon meer bewust van het risico van eigen personeel oplevert en houden medewerkers daarom nauwer in de gaten. Cybercrime door eigen personeel komt hierdoor eerder aan het licht.

Verizon onderzocht voor het onderzoek in totaal 63.437 beveiligingsincidenten. Het Verizon Data Breach Investigations Report is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/cybercrime.jpgVerizon: 'Bedrijven hebben hun IT-beveiliging de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd'Wed, 23 Apr 2014 00:00:00 +0200
Nederlanders nemen actie als bedrijven onzorgvuldig met persoonlijke gegevens omgaanhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1229/nederlanders_nemen_actie_als_bedrijven_onzorgvuldig_met_persoonlijke_gegevens_omgaan.html
Nederlanders laten het er niet bij zitten als bedrijven onzorgvuldig met hun persoonlijke gegevens omspringen. Misstanden worden besproken met familie, vrienden of kennissen, men vraagt opheldering aan het bedrijf of loopt weg als klant.

Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok|Netpanel naar de houding van Nederlanders ten aanzien van de omgang met persoonsgegevens door het bedrijfsleven en andere organisaties. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van ZyLAB, vooraanstaand leverancier van eDiscovery en informatie risico management oplossingen.

Zorgen
Het overgrote merendeel van de Nederlanders maakt zich zorgen over de wijze waarop bedrijven met hun persoonsgegevens omgaan. 61% van de respondenten maakt zich hier soms zorgen over, terwijl 23% dit met regelmaat of vaak doet. Een derde (35%) van de Nederlanders vermoedt dat bedrijven waar zij klant zijn, weleens onzorgvuldig omgaat met persoonsgegevens. Nederlanders hebben vooral het idee dat telefoon- en e-mailgegevens worden doorverkocht of doorgegeven.

Nederlanders kiezen er het meest voor problemen te bespreken met familie, vrienden en kennissen (29%). Ruim een kwart vraagt bij problemen rond persoonlijke gegevens opheldering bij het bedrag. Eveneens een kwart slaat op als klant. In een kleiner aantal gevallen zet men social media in (6%) of meldt men het voorval bij een consumentenorganisatie (5%).

Acties van klanten
“Nederland heeft de beveiliging van persoonsgegevens bij wet vastgelegd, maar voor een commerciële organisatie is het tevens belangrijk te realiseren dat een groot deel van hun klanten tot actie over gaat als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met hun persoonlijke gegevens”, zegt prof. Johannes Scholtes, Chief Strategy Officer en oprichter van ZyLAB.

Scholtes haalt eerder onderzoek van Radar aan waaruit bleek dat ruim de helft van de WhatsApp-gebruikers zich zorgen maakt om zijn persoonlijke gegevens nu deze in handen komen van Facebook. Ruim een kwart overweegt sinds de overname om over te stappen op een andere berichtendienst. Scholtes wijst tevens op de ophef over de inmiddels weer ingetrokken plannen van de ING om de betalingsgegevens van hun klanten voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Omgang met persoonsgegevens is belangrijk
Scholtes: “De Nederlander staat niet onverschillig ten opzichte van de omgang met persoonsgegevens. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de ondervraagden (67%) het oneens is met de stelling dat het hen niet boeit hoe bedrijven met hun persoonsgegevens omgaan. Bedrijven zullen hier rekening mee moeten houden. ZyLAB wil deze bedrijven ondersteunen bij de invoering van een goed doordacht en juridisch verdedigbaar archiveringsplan en een strikt beleid voor de bescherming van persoonsgegevens, dataretentie en datavernietiging.”

Het onderzoek is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.privacy_jpg/165_165_80_1__privacy.jpgNederlanders nemen actie als bedrijven onzorgvuldig met persoonlijke gegevens omgaanWed, 23 Apr 2014 00:00:00 +0200
Onderzoek: Slechts 14% van de werknemers vindt salaris de belangrijkste factorhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1226/onderzoek__slechts_14__van_de_werknemers_vindt_salaris_de_belangrijkste_factor.html
Voor slechts 14% van de werknemers is salaris de belangrijkste factor bij de keuze voor een nieuwe baan. Werksfeer en collega's zijn voor werknemers van aanzienlijk groter belang. Ook de taken en verantwoordelijkheden die bij de nieuwe functie horen spelen een belangrijke rol de baankeuze van werknemers.

Onderzoek van vacaturewebsite Jobbird.com toont aan dat werksfeer en collega's voor 36% van de werknemers de belangrijkste rol speelt bij het kiezen van een nieuwe baan. De taken en verantwoordelijkheden die zij met hun nieuwe functie krijgen is voor 34% het meest van belang.

Jobbird.com stelt dat het voor werkgevers dus van belang is te werken aan een goed imago om professionals aan te trekken en te behouden. De vacaturesite wijst op een recent onderzoek van detacherings- en wervingselectiebureau Yacht dat aantoont dat steeds meer professionals te verleiden zijn de overstap naar een nieuwe functie te maken. Het aantal vacatures voor hogeropgeleiden is daarnaast voor het vierde kwartaal op rij gegroeid.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpgOnderzoek: Slechts 14% van de werknemers vindt salaris de belangrijkste factorTue, 22 Apr 2014 00:00:00 +0200
Onderzoek: 'ICT'ers zagen hun loon vorig jaar met 8,5% dalen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1224/onderzoek___ict_ers_zagen_hun_loon_vorig_jaar_met_8_5__dalen_.html
ICT-professionals hebben hun loon afgelopen jaar het hardst zien dalen. ICT'ers moesten vorig jaar maar liefst 8,5% op hun salaris inleveren ten opzichte van 2012.

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Voor het onderzoek werden 185.000 Nederlandse werknemers ondervraagd. Gemiddeld daalde het salaris van medewerkers afgelopen jaar met 6%. Onder ICT'ers ligt dit percentage dus hoger.

Impact van de crisis
“De impact van de crisis is afgelopen jaar goed zichtbaar geworden in het inkomen van medewerkers, 6% is een flinke daling. Loonontwikkeling loopt altijd even achter op de economische ontwikkeling. Maar als de economie aantrekt zullen hopelijk ook de lonen weer gaan stijgen. Een lichtpuntje is de stabilisatie van de lage inkomens, maar dit is betrekkelijk, want blijkbaar is de bodem van het minimumloon bijna bereikt”, aldus Paulien Osse, oprichter van stichting Loonwijzer.

Het aantal medewerkers dat aangeeft komend jaar een salarisverhoging te krijgen is gedaald van 52% naar 48%. De ICT-sector is hierop een uitzondering. 65% van de ICT'ers verwacht een loonstijging (vorig jaar 60%). Van alle medewerkers geeft 49,5% aan open te staan voor een nieuwe baan. Dit percentage ligt in de ICT-sector met 39% een stuk lager.

Behoefte om van baan te veranderen
“Deze cijfers laten voorzichtige tekenen zien van een groeiende behoefte om van baan te veranderen in de toekomst”, zegt Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard. “Dat is na jaren van lage mobiliteit op de arbeidsmarkt goed nieuws voor werkgevers en werknemers. Een verandering van werkomgeving geeft de kennis en vaardigheden van werknemers een impuls en versterkt de concurrentiepositie van bedrijven. En daarbij is een nieuwe baan de snelste manier om meer te gaan verdienen”.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpgOnderzoek: 'ICT'ers zagen hun loon vorig jaar met 8,5% dalen'Mon, 21 Apr 2014 00:00:00 +0200
Onderzoek: 'Manager bij de helft van alle pestgevallen op de werkvloer betrokken'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1223/onderzoek___manager_bij_de_helft_van_alle_pestgevallen_op_de_werkvloer_betrokken_.html
Op de werkvloer wordt relatief veel gepest. Eén op de dertien werknemers geeft aan wel eens gepest te worden op zijn werk. Eén op de honderd geeft zelfs aan dat deze pesterijen structureel zijn. De manager blijkt hier in de helft van alle gevallen bij betrokken te zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Allerlei situaties kunnen tot pesten leiden. Werknemers die het bedrijf wijzen op fouten worden bijvoorbeeld zeker niet altijd gewaardeerd. Het management zou zich in dit geval aangevallen kunnen voelen. Dit is dan ook een voorbeeld van een groep medewerkers dit gemiddeld vaker gepest worden dan anderen.

Nieuwe managers
Ook zouden nieuwe managers in sommige gevallen medewerkers liever weg willen hebben. Het onderzoek wijst uit dat pesten vaak te maken heeft met een arbeidsconflict dat uit de hand is gelopen. Eén van de twee partijen zou zich in dit geval niet meer kunnen verdedigen, waarna de aanvallen als pesten kunnen worden ervaren. Zo kan het voorkomen dat een oudere medewerker zich niet kan vinden in de stijl van leiding geven van de nieuwe, jongere baas.

Ook pesten door collega's komt echter zeker voor. Werknemers die uitstekend presteren kunnen door andere medewerkers als een bedreiging worden gezien, met pesterijen tot gevolg.

Onderzoek
Meer informatie over het onderzoek van NRC Handelsblad is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.gedemotiveerd_personeel_jpeg/165_165_80_1__gedemotiveerd_personeel.jpegOnderzoek: 'Manager bij de helft van alle pestgevallen op de werkvloer betrokken'Mon, 21 Apr 2014 00:00:00 +0200
Avecto: 'Securityprofessionals hebben nauwelijks inzicht in het gedrag van medewerkers'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1221/avecto___securityprofessionals_hebben_nauwelijks_inzicht_in_het_gedrag_van_medewerkers_.html
IT- en beveiligingsprofessionals hebben weinig tot geen zicht op het gedrag van werknemers. Het is onduidelijk welke software werknemers downloaden en welke bestanden door werknemers worden geopend. Dit maakt het detecteren van verdacht gedrag en beveiligen van IT-systemen een uitdaging.

Dit blijkt uit onderzoek 'Cyber Strategies for Endpoint Defense 2014' van Ponemon Institute en Avecto. Het gebrek aan inzicht op het gedrag van gebruikers wordt versterkt door het feit dat gebruikers doorgaans buitensporig veel rechten hebben. 31% van de werknemers zouden beheerdersrechten hebben, wat de kwetsbaarheid van bedrijven voor 'insider threats' aanzienlijk vergroot.

Onduidelijkheid
Bijna een kwart van alle IT- en securityprofessionals geeft zelfs aan niet te kunnen achterhalen hoeveel gebruikers over beheerdersrechten beschikken. Dit is een groot probleem, aangezien de professionals tegelijkertijd maar liefst 34% van hun tijd besteden aan het beheren van gebruikersaccounts.

IT-afdelingen geven over het algemeen dan ook toe dat zij het een grote uitdaging vinden IT-systemen goed te beveiligen. 80% geeft aan moeite te hebben met het beveiligen van endpoints. Slechts 5% zegt voldoende voorbereid te zijn om gerichte cyberaanvallen af te kunnen slaan.

Rapport
Het volledige rapport is hier te vinden. 

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.pngAvecto: 'Securityprofessionals hebben nauwelijks inzicht in het gedrag van medewerkers'Thu, 17 Apr 2014 00:00:00 +0200
Slechte prestaties van IT en printtechnologie kost veel geldhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1219/slechte_prestaties_van_it_en_printtechnologie_kost_veel_geld.html
Slecht presterende IT en printtechnologie kost bedrijven veel geld. Medewerkers zijn gemiddeld één werkweek per jaar kwijt door uitval van IT-systemen en hardware. Dit staat gelijk aan een verlies in productiekosten van 24 miljard euro per jaar. Bijna een derde van deze schade wordt toegeschreven aan printers, wat neerkomt op 7 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van Epson Europe dat is uitgevoerd door Coleman Parkes. 1250 middelgrote en grote EU5 bedrijven werden voor het onderzoek ondervraagt over de manier waarop zij technologie kopen, gebruiken en beheren. De onderzoeksresultaten bieden inzicht in de aanzienlijk ondermaatse prestaties van producten en de mogelijke redenen hiervoor.

IT-budget stijgt
Ruim de helft van de bedrijven (55%) verwacht zijn IT-budget het komende jaar te zien stijgen. 53% geeft daarnaast aan in de komende 6 tot 12 maanden producten te zullen vernieuwen. Als belangrijkste reden hiervoor wordt ‘de behoefte aan functionaliteit die de huidige IT niet kan bieden’ genoemd (48%). Minder dan een kwart is van plan dit geplande IT-budget te besteden aan strategische herziening en vervanging van IT-systemen, terwijl de rest is bestemd voor onderhoud, ad-hoc-upgrades en het aanpakken van korte termijn problemen. Dit percentage brengt het vermogen van bedrijven om concurrerend en efficiënt te zijn in gevaar. Respectievelijk 69% en 70% van de bedrijven geeft toe deze zorg te delen.

Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan geen gespecialiseerde IT-afdeling te hebben die de keuze voor producten specificeert. Dit verklaart volgens Epson dan ook waarom 76% van de bedrijven het ‘gebrek aan een geschikte IT ter ondersteuning van het bedrijf’ aangaf als een belangrijk probleem. Alleen een 'gebrek aan duidelijke bedrijfsdoelen' is volgens ondervraagde bedrijven een groter probleem.

Frustraties
Medewerkers worden vooral gefrustreerd door uitval en onderhoud van IT en printtechnologie. Als we specifiek naar printers kijken noemt 57% het onderhoud als belangrijk bron van frustraties, terwijl 48% zich juist ergert aan gecentraliseerde printsystemen. Denk hierbij aan wachttijden en de noodzaak om de werkplek te verlaten om prints op te halen.

“Het gecentraliseerde printmodel is niet ideaal voor elk bedrijf en heeft duidelijke beperkingen. Moderne werkplekken en kleinere werkgroepen zijn meer geschikt voor de flexibiliteit die gedistribueerde printmodellen bieden. Hierdoor kan de frustratie van lange wachttijden en de noodzaak de werkplek te verlaten worden weggenomen. Al deze factoren hebben een impact op de motivatie van werknemers, op de productiviteit en uiteindelijk ook op de efficiëntie van het bedrijf. Dit betekent dat kleine veranderingen aan het soort printers en de structuur van het systeem een groot verschil kunnen maken”, zegt Rob Clark, Vice President van Marketing bij Epson Europe.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.document_management_solution_jpg/165_165_80_1__document_management_solution.jpgSlechte prestaties van IT en printtechnologie kost veel geldWed, 16 Apr 2014 00:00:00 +0200
Overheidsmanagers willen meer gas geven om ontwikkelingen binnen het zakenleven bij te houdenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1217/overheidsmanagers_willen_meer_gas_geven_om_ontwikkelingen_binnen_het_zakenleven_bij_te_houden.htmlTwee derde van de leidinggevenden bij de overheid erkent dat hun organisatie de komende drie jaar sneller moet veranderen om de ontwikkelingen binnen het zakenleven bij te houden. Slechts 27% voelt echter significante of extreme druk om zich aan te passen aan de snelle verandering die vereist is. Bovendien verwacht 55% slechts een lichte of geen verstoring als gevolg van technologische veranderingen in de komende drie jaar, in vergelijking met 29% van de leidinggevenden in organisaties uit andere sectoren. Het gebrek aan urgentie en de lage druk onder leidinggevenden bij de overheid om te veranderen, wordt duidelijk in een onderzoek genaamd The Challenge of Speed, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit en gesponsord door Ricoh.

Het rapport toont aan dat het overgrote deel van de leidinggevenden bij de overheid (71%) in de afgelopen drie jaar te maken heeft gehad met technologische veranderingen in de wijze waarop ze werken. Ze hebben een visie voor het verbeteren van de toekomstige organisatorische slagkracht. Respondenten geven aan dat het aannemen van nieuw personeel (45%) en het verbeteren van de zakelijke kernprocessen (44%) de twee belangrijkste gebieden zijn waarin ze in de komende drie jaar verandering verwachten.

“De doelen voor een digitale overheid in de Europese Unie zijn gesteld”, aldus Vincent Faaij, Manager Market Development bij Ricoh Nederland. “Deze geven aan dat 50% van de burgers en 80% van de organisaties in 2015 digitaal moet communiceren met de overheid. Het in 2012 gemeten percentage digitale communicatie lag op 44%. Er is dus al vooruitgang geboekt op dit gebied, wat verklaart waarom leidinggevenden bij de overheid geen extreme druk voelen of verdere grote verstoringen verwachten. Verdere veranderingen zijn echter onvermijdelijk en moeten in een kort tijdsbestek worden gerealiseerd. De druk om sneller te veranderen zal ook toenemen, omdat burgers steeds eenvoudigere communicatievormen met overheidsinstanties eisen. Ze willen niet langer complexe processen met veel documentatie moeten doorlopen, als ze in de meeste andere gevallen alles snel en digitaal af kunnen handelen.”

Leidinggevenden bij de overheid erkennen dat er verschillende cruciale focusgebieden zijn voor het verbeteren van de tevredenheid van burgers. De gebieden die als belangrijkste aangegeven worden, zijn respectievelijk het aannemen van nieuw personeel, het aantrekken en behouden van klanten (burgers) het verbeteren van de zakelijke kernprocessen en toegang tot bedrijfskritieke informatie. Toch profiteren veel overheden al in belangrijke mate van hun overgang naar digitaal. Het rapport beschrijft verschillende voorbeelden.

Zo worden in Spanje drie van de vier administratieve procedures nu online geïnitieerd. Alleen al in de afgelopen vijf jaar heeft dit de overheid een besparing van 19 miljard euro opgeleverd voor ondernemingen. In Denemarken wordt eraan gewerkt het gebruik van de digitale kanalen wettelijk te verplichten. Men streeft ernaar om in 2015 tenminste 80% van alle schriftelijke communicatie tussen burgers of organisaties en openbare autoriteiten via een digitaal kanaal te laten verlopen.

Vincent Faaij vervolgt: “Ook in Nederland passen steeds meer gemeenten de manier waarop ze communiceren met hun burgers aan. Men hanteert meer en meer een multichannel communicatie strategie. Dankzij digitale communicatie is bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen veel efficiënter geworden. En door het digitaliseren van facturatieprocessen, hebben een aantal gemeenten al grote besparingen weten te realiseren. Ik verwacht de komende jaren dan ook een grote vlucht in de verdere digitalisering van de overheid”.

Veel van de Europese leidinggevenden bij de overheid die zijn ondervraagd, zijn bezorgd over het feit dat snelle veranderingen een verhoogd risico met zich meebrengen voor de communicatie met burgers. Ze zijn net zo bezorgd over de rol van IT (45%) als marketing (45%) bij het snel veranderen van de bedrijfsvoering. Naarmate een e-overheid meer de standaard wordt, is het belangrijker dan ooit dat er manieren voor online communicatie gevonden worden die ook beheerd worden, naast ondersteuning van burgers die nog niet thuis zijn in de digitale wereld.

Het volledige artikel en een infographic zijn te vinden op www.ricoh.nl/thoughtleadership.
 
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.overheid_jpg/165_165_80_1__overheid.jpgOverheidsmanagers willen meer gas geven om ontwikkelingen binnen het zakenleven bij te houdenTue, 15 Apr 2014 00:00:00 +0200
Gartner: 'CEO's richten zich dit jaar op groei'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1216/gartner___ceo_s_richten_zich_dit_jaar_op_groei_.html
Groei heeft dit jaar voor CEO's en senior executives de hoogste prioriteit. CEO's zijn van mening dat de risico's lager zijn dan voorheen, wat hen bereid maakt te investeren in groei op de lange termijn. Ook IT-gerelateerde prioriteiten staan hoog op de het lijstje. Dit blijkt uit de 2014 Gartner CEO and Senior Executive Survey.

"Groei is dit jaar de duidelijke winnaar als we kijken naar zakelijke prioriteiten. 33% van de respondenten noemt groei als zijn grootste prioriteit", legt Mark Raskino, vice president en Gartner Fellow, uit. "Groei is in 2014 bijna net zo belangrijk als de drie prioriteiten die hierop gecombineerd. De volgende stap zal zijn dat CEO's en CIO's gaan samenwerken om het gebruik van moderne technologieën af te stemmen op de specifiek groei die het bedrijf probeert te realiseren".

IT
Naast groei speelt ook IT in 2014 voor leidinggevenden een belangrijke rol. "IT-gerelateerde zaken, waaronder digitale zaken, zijn dit jaar aanzienlijk prominenter aanwezig in de lijst met prioriteiten. 7 procent van de CEO's beoordeelt IT als één van hun hoogste prioriteiten", aldus Raskino. "Dit ondersteunt een bredere observatie waaruit blijkt dat CEO's persoonlijk meer interesse tonen in het agressiever toepassen van technologie binnen hun bedrijf. Technologie-gerelateerde punten worden steeds zichtbaar in presentaties over resultaten die CEO's geven, gesprekken met investeerders en interviews met de pers".

CEO's zijn over het algemeen van mening dat zij meer controle hebben dan de afgelopen jaren. De economie blijft echter een belangrijke externe factor. Het ontbreken van de juiste regelgeving is een probleem waar bedrijven volgens Gartner al langer tegen aanlopen. Dit probleem blijft een belangrijke rol spelen, maar staat nog nauwelijks hoger op het prioriteitenlijstje van CEO's dan vergrijzing. Dit is één van de grote verrassingen uit het Gartner-onderzoek van dit jaar.

Vergrijzing
"Vergrijzing is een probleem met meerdere facetten. Het heeft impact op factoren zoals de beschikbaarheid van werknemers en pensioenkosten, maar zorgt ook voor groeikansen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van medische en financiële diensten om baby boomers die met pensioen gaan te ondersteunen", licht Raskino toe. "Vergrijzing heeft ook impact op andere macrofactoren. China staat al ruim een decennia aan het hart van strategische kostenbeheer dankzij zijn goedkopere arbeidskrachten. Tegelijkertijd beschikt het land over een snelgroeiende middenklasse, wat een markt creëert voor goederen en diensten. De bevolkingspiramide zal tussen nu en 2020 aan de bovenzijde echter steeds zwaarder worden en vanaf 2030 beginnen om te draaien". Het volledige 2014 Gartner CEO and Senior Executive Survey is hier te vinden.

Hoe denkt u over de stelling 'De CEO onderschat de waarde die IT heeft voor organisaties'? Discusseer mee over dit onderwerp op onze LinkedIn-groep.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/gartner/logogartner.jpgGartner: 'CEO's richten zich dit jaar op groei'Tue, 15 Apr 2014 00:00:00 +0200
Talk & Vision: 'Online samenwerking met partners is onvermijdelijk'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1214/talk___vision___online_samenwerking_met_partners_is_onvermijdelijk_.html
Steeds meer bedrijven in de supply chain zijn zich bewust dat samenwerking in de huidige tijd onvermijdelijk is. Online samenwerken met partners kan veel geld schelen. Vrijwel iedere organisatie maakt daarnaast op één of andere manier uit van een waardeketen.

Dit blijkt uit onderzoek van Talk & Vision in samenwerking met ICT Media naar de volwassenheid van online collaboration en de inzet van tools op dit gebied. Bedrijven blijken in verreweg de meeste gevallen tools van partners aan elkaar te koppelen om online samen te kunnen werken. Organisaties kiezen er nauwelijks voor speciale tools aan te schaffen of deze zelf te laten bouwen. De cloud is een populair alternatief voor tools van partners. 12% van de ondervraagde bedrijven gebruikt op dit moment clouddiensten voor online collaboratie.

Social media is niet populair
Social media wordt op dit moment nog nauwelijks als samenwerkingstool gebruikt, al is zijn dergelijke tools wel in opkomst. Vooral zowel audio- en videoconferencing als business process automation zijn populaire oplossingen die door bedrijven worden ingezet om online samen te kunnen werken met partners. Ook kiezen bedrijven vaker voor management tools voor onder andere projectmanagement en kennismanagement dan social media-tools.

Als we kijken naar de winst die verschillende online collaboration-tools opleveren komt audio- en videoconferencing als winnaar uit de bus. Audio- en videoconferencingtools blijken een grote bijdrage te kunnen leveren aan het overbruggen van cultuurverschillen. De tools kunnen hierdoor samenwerkingsverbanden versterken.

Verbeteringen op allerlei vlakken
Deze winst blijkt op verschillende vlakken te worden behaald. Tools voor online collaboratie verbeteren volgens 80% van de ondervraagden de informatie-uitwisseling. 57% stelt dat de doorlooptijd van producten en diensten wordt verbeterd dankzij dergelijke tools. 41% stelt dat online samenwerking de kwaliteit van producten ten goede komt, terwijl 37% de verminderde reiskosten als groot voordeel ziet.

Het volledige onderzoek 'Succesfactoren Samenwerking in de Keten' is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.fusie_200_png/165_165_80_1__fusie_200.pngTalk en Vision: 'Online samenwerking met partners is onvermijdelijk'Mon, 14 Apr 2014 00:00:00 +0200
Randstad: 'MKB'ers vinden het ondanks crisis moeilijk geschikt personeel te vinden'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1213/randstad___mkb_ers_vinden_het_ondanks_crisis_moeilijk_geschikt_personeel_te_vinden_.html
MKB'ers hebben veel last gehad van de gevolgen van de crisis. 54% van de MKB'ers geeft aan hier de gevolgen van te hebben gevoeld. De bedrijven hebben onder andere te kampen met een sterke afname van het personeelsbestand. Dit is opvallend, aangezien 24% van de MKB-bedrijven die wel nieuw personeel zoeken aangeeft moeite te hebben geschikt personeel te vinden. Naast een teruglopend personeelsbestand lopen MKB'ers ook tegen verslechterde financiële resultaten en een zwakkere concurrentiepositie aan.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Randstad onder MKB-bedrijven is uitgevoerd. Veel genoemde redenen dat het juiste personeel niet wordt gevonden zijn gebrek aan werkervaring (45%), het ontbreken van de juiste instelling (25%) en een niet passende opleiding (31%).

Voorkeur voor flexibel personeel
Om in te kunnen spelen op de veranderende economische omstandigheden vinden MKB-ers het moeilijk het personeelsbestand op peil te houden. Bedrijven geven aan behoefte te hebben aan flexibel personeel om in te kunnen spelen op pieken en dalen, om financiële risico’s te beperken en omdat vaste contracten een te groot risico zijn. De werving, selectie, opleiding en ontwikkeling van personeel, maar ook ziekteverzuim en veranderende wet- en regelgeving blijkt onder MKB'ers tot zorgen te leiden.

Randstad stelt dan ook dat er sprake is van een duidelijke mismatch op de arbeidsmarkt tussen vraag en aanbod. “Er zijn genoeg werkzoekenden, maar die passen niet goed in het plaatje van MKB-bedrijven. Ik zie dat vooral jongere en oudere werkzoekenden hierdoor de boot missen. Ze zijn net vers op de arbeidsmarkt of hebben juist te eenzijdige ervaring. Jongeren ontberen nog de gevraagde werkervaring, maar vaak dus ook de juiste opleiding. Ouderen werken vaak zo lang bij een werkgever, dat de overstap naar een andere werkgever moeilijk te maken is. Het onderzoek laat ook zien dat in de huidige economie ondernemers op zoek zijn naar flexibele inzet van personeel. Dat is niet alleen de huidige realiteit maar ook die van de toekomst. Hier zullen werkgevers en werkzoekenden zich op aan moeten passen", legt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Nederland uit.

Infographic
Een infographic met de resultaten van het onderzoek van Randstad is hier te vinden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.gedemotiveerd_personeel_jpeg/165_165_80_1__gedemotiveerd_personeel.jpegRandstad: 'MKB'ers vinden het ondanks crisis moeilijk geschikt personeel te vinden'Mon, 14 Apr 2014 00:00:00 +0200
'Minder managers dan verwacht hadden een hoger IT-budget'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1209/_minder_managers_dan_verwacht_hadden_een_hoger_it_budget_.html
Het IT-budget van managers is afgelopen kwartaal minder vaak verhoogd dan verwacht. Eind 2013 gaf 62% van managers aan te verwachten dat zijn IT-budget zou worden vergroot. Nu blijkt dat slechts 47% deze verhoging ook daadwerkelijk heeft gekregen.

Dit blijkt uit onderzoek van TEKsystems. Het bedrijf vroeg managers in november 2013 naar hun verwachtingen voor Q1 2014 op het gebied van IT-uitgaven, benodigd IT-talent en het kunnen voldoen aan IT-behoeften van medewerkers. TEKsystems heeft de resultaten van deze voorspelling nu vergeleken met de daadwerkelijke situatie in het eerste kwartaal van 2014.

IT-budget
26% van de IT-managers gaf eind 2013 aan te verwachten dat hun IT-budget gelijk zou blijven. Dit was in werkelijkheid bij 38% van de managers het geval. Managers die verwachtten dat hun IT-budget zou dalen hadden een realistischer beeld van het eerste kwartaal van 2014. 12% verwachtte dat zijn IT-budget zou dalen, terwijl dit uiteindelijk bij 15% van de managers het geval was.

IT-managers vinden het moeilijker dan verwacht personeel te vinden met veel ervaring in business intelligence (BI) en IT-security. Software-ontwikkelaars, projectmanagers en IT-architecten worden nog steeds genoemd als functies die moeilijk te vervullen zijn, maar blijken een minder grote uitdaging te vormen dan werd verwacht.

Trends met grote impact
Net als in november 2013 noemen IT-managers op dit moment nog steeds security, mobility, cloud computing en BI/big data als de technologietrends die de grootste impact hebben op hun organisatie. De posities van de trends op de ranglijst van trends met de grootste impact is echter wel gewijzigd. Mobility wordt nu genoemd als trend met de grootste impact (stond op #3), gevolgd door security (blijft op #2), cloud computing (stond op #4) en BI/big data (stond op #1).

Minder managers dan verwacht hebben in het eerste kwartaal van 2014 meer IT-personeel ingehuurd. 47 procent verwachtte in november 2013 in het afgelopen kwartaal meer full-time IT-personeel in te huren, terwijl 46 procent verwachtte meer tijdelijke IT-krachten in te zullen inzetten. Slechts 35% van de managers geeft aan daadwerkelijk meer IT-personeel te hebben ingehuurd. TEKsystems verwacht dat dit te maken heeft met het lagere IT-budget dat veel managers tot hun beschikking hadden.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpg'Minder managers dan verwacht hadden een hoger IT-budget'Fri, 11 Apr 2014 00:00:00 +0200
Gartner: PC-markt daalt met 1,7 procent in eerste kwartaal 2014http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1208/gartner__pc_markt_daalt_met_1_7_procent_in_eerste_kwartaal_2014.html
In het eerste kwartaal van 2014 werden er 76,6 miljoen pc's verkocht. Dat is een daling van 1,7 procent vergeleken met een jaar eerder, aldus onderzoeksbureau Gartner.

De daling is minder erg dan in andere kwartalen omdat bedrijven nieuwe pc's aanschaffen vanwege het einde van de ondersteuning voor Windows XP.

In Europa groeide Lenovo het sterkst, ook HP, Dell en Asus deden goede zaken.

Lees meer in het onderzoek van Gartner.

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.hp_elitepad_1000_jpg/165_165_80_1__hp_elitepad_1000.jpgGartner: PC-markt daalt met 1,7 procent in eerste kwartaal 2014Thu, 10 Apr 2014 00:00:00 +0200
'Moderniseren van legacy-applicaties staat laag op de agenda'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1205/_moderniseren_van_legacy_applicaties_staat_laag_op_de_agenda_.html
Bijna alle IT-managers (98 procent) geloven dat het toevoegen van nieuwe functionaliteiten aan green-screen mainframe-applicaties zorgt voor een stijging van de productiviteit. Desondanks staat bij IT-managers het moderniseren van dergelijke legacy-applicaties niet hoog op de agenda, omdat de business dit niet aanmerkt als innovatie. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 590 IT-managers en CIO’s.

72 procent van de IT-managers geeft aan dat de business het moderniseren van legacy-applicaties geen innovatie vindt. 42 procent geeft aan dat de business innovatie beoordeelt op ongebruikelijke en ‘gimmicky’ applicaties en widgets. Zij verkiezen nieuwigheid boven legacy. Het onderzoek is uitgevoerd door Vanson Bourne, in opdracht van Micro Focus, softwareleverancier op het gebied van modernisering, testen en management van enterprise applicaties.

IT-afdeling is niet innovatief
Micro Focus vroeg de IT-managers ook naar de rol van de IT-afdeling met betrekking tot innovatie. 61 procent gelooft dat de innovatieve rol van de IT-afdeling een integraal onderdeel is van de organisatie. Desondanks geeft de helft van de IT-managers aan dat de business de IT-afdeling niet beschouwd als innovatief. Hiervan denkt meer dan een derde (36%) dat de business IT beschouwd als ondersteuning voor de organisatie en 13 procent denkt dat de business hen slechts ziet als een onderhoudsfunctie.

“Dit onderzoek toont onomstotelijk aan dat bijna alle IT-managers wel heil zien in het moderniseren van green-screen mainframe-applicaties. Ondanks dat het moderniseren van dergelijke applicaties door de business niet direct aangemerkt wordt als innovatie, kan een update toch aanzienlijke voordelen opleveren en het innovatieve vermogen van organisaties vergroten. Het is dus zaak dat de IT-manager zijn rol als innovator claimt. In het whitepaper ‘De reis naar een innovatieve IT-organisatie’ bieden wij de IT-manager inzicht in de innovatiekracht van mainframe-applicaties, hoe deze het best benut kunnen worden en welke overwegingen gemaakt dienen te worden om de business optimaal te ondersteunen”, aldus Huib Klink, Senior Consultant/Pre Sales bij Micro Focus.

Whitepaper
De whitepaper ‘De reis naar een innovatieve IT-organisatie’ is hier beschikbaar.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.innovatie_2_300x300_jpg/165_165_80_1__innovatie_2_300x300.jpg'Moderniseren van legacy-applicaties staat laag op de agenda'Wed, 09 Apr 2014 00:00:00 +0200
Symantec: 'Meest schadelijke cyberaanvallen ooit vonden eind 2013 plaats'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1203/symantec___meest_schadelijke_cyberaanvallen_ooit_vonden_eind_2013_plaats_.html
De meest schadelijke cyberaanvallen uit de geschiedenis hebben eind 2013 plaatsgevonden. De omvang en het bereik van aanvallen groeit explosief, wat het vertrouwen en de reputatie van een bedrijf in gevaar kan brengen. Hiervoor waarschuwt Symantec in het jaarlijkse Internet Security Threat Report.

Voorheen richtte cybercriminelen zich vooral op snelle aanvallen die een kleine winst opleveren. Vandaag de dag hebben cybercriminelen echter meer geduld en nemen maanden de tijd grote datalekken voor te bereiden die hen veel geld opleveren. “Eén mega aanval levert soms wel hetzelfde op als 50 kleinere aanvallen”, zegt Tom Welling, Security Expert bij Symantec Benelux. “Hoewel het niveau van de aanvallen blijft stijgen, hebben criminelen steeds vaker meer geduld en wachten ze tot ze een grote aanval kunnen plegen die meer geld oplevert.”

Enorme opbrengsten
“Cyberaanvallen kunnen voor enorme opbrengsten zorgen, waardoor grootschalige aanvallen zullen blijven plaatsvinden”, zegt Welling. “Hierdoor moeten bedrijven van elk formaat hun beveiligingsstatus opnieuw evalueren, heroverwegen en eventueel reorganiseren.”

Het aantal gerichte cyberaanvallen is afgelopen jaar in verhouding met 2012 met 91 procent gestegen. De aanvallen duurden daarnaast gemiddeld drie maal zo lang. Persoonlijke assistenten en pr-medewerkers worden het meest aangevallen, aangezien zij vaak een opstap zijn naar bijvoorbeeld executives van grote bedrijven.

Tips
Symantec geeft bedrijven drie tips om zich beter te beschermen tegen eventuele datalekken, gerichte cyberaanvallen en algemene spam.

 • Ken uw gegevens: informatie moet het middelpunt van de bescherming worden, niet de apparaten of het datacenter. Weten waar gevoelige informatie zich bevindt en waar het naartoe stroomt, helpt bij het bepalen van het beste beleid en de beste procedures om de gegevens van de organisatie goed te beschermen.
 • Informeer werknemers: begeleid werknemers bij het beschermen van hun informatie. Geef ze inzicht in het bedrijfsbeleid en de procedures voor de bescherming van gevoelige gegevens op persoonlijke en zakelijke apparaten.
 • Implementeer een goede beveiligingsinfrastructuur: versterk de beveiligingsinfrastructuur door middel van preventiepraktijken die gericht zijn op dataverlies, netwerkbeveiliging, Endpoint-beveiliging, encryptie, sterke authenticatie en defensieve maatregelen, zoals reputatie-gebaseerde technologieën.


WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.cybercrime4_png/165_165_80_1__cybercrime4.pngSymantec: 'Meest schadelijke cyberaanvallen ooit vonden eind 2013 plaats'Wed, 09 Apr 2014 00:00:00 +0200
Grotere datalekken worden probleemhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1200/grotere_datalekken_worden_probleem.html
Aan het eind van 2013 hebben de meest schadelijke cyberaanvallen uit de geschiedenis plaatsgevonden, zo blijkt uit het jaarlijkse Internet Security Threat Report (ISTR) van Symantec. Het rapport laat een significante verandering zien in de manier waarop cybercriminelen te werk gaan. Hielden criminelen zich eerder vooral bezig met snelle aanvallen die een kleine winst tot gevolg hadden, nu nemen ze maanden de tijd om grotere datalekken voor te bereiden die veel geld opleveren.

“Eén mega aanval levert soms wel hetzelfde op als 50 kleinere aanvallen”, zegt Tom Welling (foto), Security Expert bij Symantec Benelux. “Hoewel het niveau van de aanvallen blijft stijgen, hebben criminelen steeds vaker meer geduld en wachten ze tot ze een grote aanval kunnen plegen die meer geld oplevert.”

Het rapport onthult ook dat cybercriminelen vaker gebruikmaken van netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. Als zogenoemd ‘threat source’-land stijgt Nederland internationaal gezien van plek 7 naar plek 4. In de top tien van ‘threat source’-landen zijn alleen Nederland en Rusland relatief sterk gestegen in 2013.

Het aantal datalekken is in 2013 met 62 procent gestegen in vergelijking met 2012. Hierdoor zijn meer dan 552 miljoen online identiteiten blootgesteld aan cybercriminelen. Cybercrime blijft dus een reële en schadelijke bedreiging voor zowel consumenten als bedrijven. In Nederland verschilt de favoriete sector van cybercriminelen per aanval. De telecomindustrie is het grootste doelwit voor spam (77 procent), gevolgd door de financiële sector (64 procent). Als het gaat om malware, dan is retail het grootste doelwit.

Liever zelf in de aanval
De omvang en het bereik van aanvallen groeit explosief, waardoor het vertrouwen en de reputatie van bedrijven in gevaar komt. Ook persoonlijke informatie van consumenten loopt gevaar; van creditcardnummers en medische dossiers tot wachtwoorden en bankrekeningen. Elk lek uit de top 8 grootste datalekken van 2013 heeft voor een verlies van tientallen miljoenen gegevensbestanden gezorgd.

“Cyberaanvallen kunnen voor enorme opbrengsten zorgen, waardoor grootschalige aanvallen zullen blijven plaatsvinden”, zegt Welling. “Hierdoor moeten bedrijven van elk formaat hun beveiligingsstatus opnieuw evalueren, heroverwegen en eventueel reorganiseren.”

Vergeleken met 2012 zijn gerichte aanvallen met 91 procent gestegen in 2013. Bovendien duurden de aanvallen in 2013 gemiddeld drie keer zo lang. Kijkend naar beroepen worden persoonlijke assistenten en pr-medewerkers het meest aangevallen, omdat zij vaak een opstap zijn naar prominente personen zoals beroemdheden of executives van grote bedrijven.

Wapen jezelf tegen cybercriminelen
Hoewel de toenemende informatiestroom van mobiele apparaten, applicaties en andere online diensten interessant blijft voor cybercriminelen, zijn er zeker stappen die bedrijven en consumenten kunnen nemen om zich beter te beschermen tegen eventuele datalekken, gerichte aanvallen of algemene spam.

Tips van Symantec voor bedrijven:

- Ken uw gegevens: informatie moet het middelpunt van de bescherming worden, niet de apparaten of het datacenter. Weten waar gevoelige informatie zich bevindt en waar het naartoe stroomt, helpt bij het bepalen van het beste beleid en de beste procedures om de gegevens van de organisatie goed te beschermen.

- Informeer werknemers: begeleid werknemers bij het beschermen van hun informatie. Geef ze inzicht in het bedrijfsbeleid en de procedures voor de bescherming van gevoelige gegevens op persoonlijke en zakelijke apparaten.

- Implementeer een goede beveiligingsinfrastructuur: versterk de beveiligingsinfrastructuur door middel van preventiepraktijken die gericht zijn op dataverlies, netwerkbeveiliging, Endpoint-beveiliging, encryptie, sterke authenticatie en defensieve maatregelen, zoals reputatie-gebaseerde technologieën.

Tips van Symantec voor consumenten:

- Wees slim op het gebied van beveiliging: kies een sterk wachtwoord en update al je apparaten met de nieuwste beveiligingssoftware.

- Let goed op: controleer bank- en creditcardafschriften op onregelmatigheden en wees voorzichtig bij het reageren op ongevraagde of onverwachte e-mails. Wees tevens alert bij online aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, want meestal zijn ze dat ook.

- Weet met wie je werkt: zorg dat je bekend bent met het beleid van retailers en online diensten die bank- of persoonlijke informatie kunnen opvragen. Als deze informatie gedeeld moet worden, doe dit dan via de officiële website van het bedrijf en niet via een e-maillink.

WK
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/mensen/.tom_welling_jpg/165_165_80_1__tom_welling.jpgGrotere datalekken worden probleemWed, 09 Apr 2014 00:00:00 +0200
Wereldwijde BYOD-markt is in 2020 goed voor 173,07 miljard euro per jaarhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1202/wereldwijde_byod_markt_is_in_2020_goed_voor_173_07_miljard_euro_per_jaar.html
De wereldwijde Bring Your Own Device (BYOD)-markt is in 2020 goed voor een omzet van 173,07 miljard euro per jaar. De markt maakt naar verwachting de komende jaren een flinke groei door, die wordt aangewakkerd door de behoefte slechts één apparaat te gebruiken voor zowel zakelijke als privé doeleinden en het groeiende gebruik van zowel smartphones als tablets.

Dit blijkt uit onderzoek van Grand View Research. De BYOD-markt groeit hard. De wereldwijde markt voor BYOD-producten was in 2012 nog goed voor een omzet van 47,15 miljard euro. De verwachte samengestelde jaarlijkse groei tussen 2014 en 2020 bedraagt 17,8%. Gebruikers hebben op dit moment gemiddeld 1,7 BYOD-apparaten in hun bezit.

Uitdagingen
Bedrijven staan de komende jaren volgens het business consultancybureau voor een aantal uitdagingen als het gaat om BYOD. Met name diefstal van mobiele apparaten en de veiligheid van vertrouwelijke documenten zijn bron van zorgen voor managers die BYOD willen implementeren.

Smartphones zijn op dit moment het meest gebruikte BYOD-apparaat. De hoeveelheid smartphones blijft de komende jaren flink toenemen. Ook het gebruik van laptops op de werkvloer groeit naar verwachting de komende jaren, maar de groei zal minder hard zijn dan die van het aantal smartphones. Laptops zijn vooral populair doordat krachtigere prestaties worden gecombineerd met mobiliteit.

Kleine bedrijven
BYOD biedt ook voor kleine bedrijven kansen. De trend helpt bedrijven winstgevender te werken terwijl zij de tevredenheid van medewerkers tegelijkertijd positief beïnvloeden. Lagere hardwarekosten in combinatie met het toenemende gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen zullen naar verwachting een positieve impact hebben op BYOD-implementaties.

Het onderzoek 'Bring Your Own Device (BYOD) Market Analysis And Segment Forecasts To 2020' is hier beschikbaar.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/producten/.samsung_galaxy_tab_3_png/165_165_80_1__samsung_galaxy_tab_3.pngWereldwijde BYOD-markt is in 2020 goed voor 173,07 miljard euro per jaarTue, 08 Apr 2014 00:00:00 +0200
Oracle en Accenture roepen CFO uit tot technologi​e-evangeli​sthttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1199/oracle_en_accenture_roepen_cfo_uit_tot_technologi___e_evangeli___st.html 

Om de kerneigenschappen en benchmarks van moderne, door technologie ondersteunde finance vast te stellen, hebben Oracle en Accenture een wereldwijde studie in samenwerking met Longitude Research gesponsord. Het resultaat is het rapport ‘Empowering Modern Finance: The CFO as Technology Evangelist.’

Aan het onderzoek namen 1.275 CFO’s en andere leidinggevenden deel. 670 respondenten zijn afkomstig van bedrijven van verschillende omvang in de EMEA-regio. Honderd respondenten uit deze regio hebben een niet-financiële, leidinggevende functie. Het onderzoek wijst het volgende uit:

De moderne CFO is een technologie-evangelist die de waarde van digitale en cloudtechnologieën onderkent voor de financiële activiteiten en voor het bedrijf als geheel. Er blijft echter een kloof tussen de ambities van de CFO en de realiteit;

Financiële afdelingen erkennen dat cloudmogelijkheden nuttig zijn voor budgettering, planning en forecasting aangezien deze inspelen op het mandaat van de financiële afdeling om te functioneren als strategische partner en groei te stimuleren;

Om op te kunnen treden als strategische partners voor de business gebruiken toekomstgerichte financiële teams geavanceerde analytische tools, moderne applicaties en de nieuwste samenwerkingstools. Daarmee blijven ze nauw verbonden met de visie, strategieën en activiteiten van hun collega’s.

Hoewel de studie aangeeft dat CFO’s belangrijke vorderingen maken in het creëren van een productievere en efficiëntere finance-functie met behulp van technologie, is er nog veel werk te verrichten. Zo vertrouwen nog te veel bedrijven op verouderde data voor hun beslissingtrajecten. Dat komt niet in de laatste plaats door de uitdagingen rond het consolideren van verschillende, niet onderling verbonden systemen.

Het rapport laat zien dat CFO’s in de afgelopen jaren vooruitgang hebben geboekt sinds een eerdere studie van Oracle en Accenture: ‘The CFO as Catalyst for Change’. In dit rapport kwam naar voren dat CFO’s wereldwijd zochten naar meer strategische betrokkenheid, maar zich intussen richtten op het terugdringen van kosten, de economisch onzekere situatie en de organisatorische complexiteit.

WK
 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/oracle_office_logo.jpgOracle en Accenture roepen CFO uit tot technologi​e-evangeli​stTue, 08 Apr 2014 00:00:00 +0200
Ovum en ITM Research fuserenhttp://www.executive-people.nl/executive_people/8/1197/ovum_en_itm_research_fuseren.html 

Ovum en Informa Telecoms and Media (ITM) Research, twee Britse onderzoeksbureaus, fuseren. De twee gaan verder onder de naam Ovum.

Ovum zegt na Gartner en IDC het derde grootste it-research bureau te zijn met 180 analisten in dienst. De focus ligt op it, telecom en media.

WK

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.fusie_jpg/165_165_80_1__fusie.jpgOvum en ITM Research fuserenTue, 08 Apr 2014 00:00:00 +0200
McKinsey: ‘Data is macht’http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1195/mckinsey_____data_is_macht___.html 

Michael Chui, onderzoeker bij adviesbureau McKinsey Global Institute, adviseert elke organisatie zo snel mogelijk een datastrategie in vorm van een aparte divisie op te zetten. Net zoals een finance, marketing of HR divisie. Volgens Chui geeft data & analytics organisaties macht, waardoor ze zich kunnen onderscheiden van de concurrent.

Chui: “Bij het opzetten van een datastrategie moet er gekeken worden naar diverse aspecten zoals technische, zakelijke en juridische kaders. De nieuwe ‘data afdeling’ kan bijvoorbeeld geleid worden door een CFO, CMO of Big Data manager. Die krijgt te maken met technische uitdagingen, bijvoorbeeld hoe je data analyseert en visualiseert. Zo moet je data combineren uit verschillende bronnen die niet altijd allemaal gestandaardiseerd zijn. Een business uitdaging is dat real time data analyseren niet altijd mogelijk is. Juridisch krijg je de vraag wie de rechtmatige eigenaar van de data is, de klant of de organisatie? Zorg dat alle formele en informele overeenkomsten rond data duidelijk zijn. Voldoe altijd aan de wetgeving.”

Daarnaast is het aantrekken van talent cruciaal, benadrukt Chui. “Je hebt bijvoorbeeld een ‘datawetenschapper’ nodig, die analytische algoritme kennis in huis heeft. Of iemand die goed weet hoe met big data capaciteit om te gaan. Ook de IT-dienstverlener moet de juiste kennis en talent in huis hebben, want outsourcing en offshoring van Big Data zal in de toekomst vaker plaatsvinden.”

Door: Witold Kepinski

 

 

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.data_jpg/165_165_80_1__data.jpgMcKinsey: ‘Data is macht’Sun, 06 Apr 2014 00:00:00 +0200
Markteffect: 'Personeelskosten leiden bij een derde van de MKB'ers tot cashflow-problemen'http://www.executive-people.nl/executive_people/8/1192/markteffect___personeelskosten_leiden_bij_een_derde_van_de_mkb_ers_tot_cashflow_problemen_.html
Uitbetaling van personeelsbedrijven leidt bij een derde van de MKB-bedrijven wel eens tot liquiditeitsproblemen. Het uitbetalen van vakantiegeld kan er bijvoorbeeld toe leiden dat bedrijven een beroep moeten doen op een bank voor een lening of krediet. Ook kiezen bedrijven ervoor facturen van leveranciers of andere vaste lasten niet binnen de betalingstermijn te voldoen.

De MKB Barometer personeelszaken, een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van de payrollorganisatie Please Payroll, toont aan dat bedrijven die langer bestaan minder vaak dergelijke problemen met de cashflow hebben. Van de MKB-bedrijven die 10 jaar of minder bestaan geeft 40% aan dat personeelskosten wel eens tot liquiditeitsproblemen veroorzaken. Dit percentage ligt onder MKB'ers die al 20 jaar of langer actief zijn op 21%.

Invloed van bedrijfsomvang
Dit is echter niet de enige factor die van invloed is op de kans dat MKB-bedrijven tegen problemen met de cashflow aanlopen. Bedrijven met maximaal 5 medewerkers blijken minder vaak last te hebben van liquiditeitsproblemen dan bedrijven met 10 tot 50 werknemers.

Payrolling is volgens Please een oplossing die cashflow-problemen bij MKB-bedrijven kan voorkomen. "Bij payrolling zijn de reserveringen voor vakantiedagen en vakantiegeld direct in het tarief opgenomen waardoor onze opdrachtgevers in het MKB niet te maken krijgen met een piek in personeelskosten. Personeelskosten worden alleen gemaakt op het moment dat de medewerker werkzaamheden uitvoert en daarvoor ook inkomsten genereert voor de opdrachtgever", zegt Hans van de Ven, directeur van Please.

MKB Barometer personeelszaken
De MKB Barometer personeelszaken is een onderzoek dat jaarlijks door Markteffect wordt uitgevoerd in opdracht van Please. Markteffect ondervroeg dit jaar 400 MKB-bedrijven in de branches ICT, bouw, detailhandel, zorg, groothandel, Horeca, overige zakelijke dienstverlening en logistiek.

WH

]]>
http://www.executive-people.nl/ENGINE/FILES/EXECUTIVE_PEOPLE/WEBSITE/UPLOAD/IMAGE/nieuws/.euro_biljetten_jpg/165_165_80_1__euro_biljetten.jpgMarkteffect: 'Personeelskosten leiden bij een derde van de MKB'ers tot cashflow-problemen'Fri, 04 Apr 2014 00:00:00 +0200